INTERVIU | Sacrificiile unei campioane mondiale la fitness. De la costumul de baie cu paiete de la "second-hand", la ţinute "Botezatu". Anca Bucur: "La început îmi făceam singură machiajul şi coafura"

11 dec 2014 5255 afişări Alte Sporturi
INTERVIU | Sacrificiile unei campioane mondiale la fitness. De la costumul de baie cu paiete de la "second-hand", la ţinute "Botezatu". Anca Bucur: "La început îmi făceam singură machiajul şi coafura"
GALERIE (4 de imagini) VEZI GALERIA
  • Anca Bucur nu este un nume atât de cunoscut iubitorilor de sport din România. Totuşi, sportiva de 27 de ani este dublă campioană mondială la divizia profesionistă de fitness, în 2011 şi 2013, iar la competiţia de anul acesta, desfăşurată în luna noiembrie, în Las Vegas, ea a obţinut medalia de argint. ProSport a stat de vorbă cu o sportivă care a ieşit mereu cu bine din labirintul căutărilor. A urcat pas cu pas pe scara performanţei şi şi-a testat limitele în momente cheie. Povestea ei devine o adevărată lecţie pentru cei care în diferite momente ale carierei vor să cârmească spre alte domnii şi să lase sportul doar într-un album cu amintiri. Prin perseverenţă şi ambiţie, printr-o supradoză de nebunie şi încredere... medaliile de aur pot licări toată viaţa din cel mai important colţ al livingului.

Cariera sportivă şi-a început-o în gimnastică, iar mai târziu a făcut pasul spre aerobic, obţinând o medalie de bronz la Campionatele Mondiale de Juniori din 2004. Este celebră în America, fiind pe coperta mai multor reviste de fitness şi nutriţie, dar omul din spatele pozelor de pe copertă are un caracter rar întâlnit în rândul sportivilor de performanţă. Anca este deschisă, vorbeşte atât despre cariera sa, cât şi despre dificultăţile prin care a trecut la început, iar fraza care o defineşte cel mai bine este: „Sunt genul de om care nu caută atenţie. Eu îmi văd de cariera mea, vreau să ajung cât mai sus, caut perfromanţă!”

Anca, aş vrea să-mi spui secretul pentru a ajunge un profesionist în fitness? Care sunt costurile?
Secretul este să munceşti mult, să fii dedicat 100%, să ai o alimentaţie corespunzătoare. Ai nevoie de foarte multă ambiţie. La început, am mers la trei concursuri în SUA, încercam să reduc cheltuielile în orice fel: îmi făceam singură machiajul şi coregrafia, nu aveam antrenor. Te costă mult cazarea, drumul, iar costumele sunt şi ele foarte scumpe.

De ce? Cât costă?
500-1.000 de dolari. Deşi multe competiţii mi le-am acoperit singură, în prezent mă bucur de sprijin. Dacă la primul concurs am avut un costum de baie cu paiete pe care l-a găsit o prietenă la un second hand, anul acesta am avut costumul realizat de echipa lui Cătălin Botezatu. Deci, e vorba de pasiune, încredere în forţele proprii, muncă şi răbdare.

"În Statele Unite, mulţi oameni nici nu ştiau nici unde se află România pe hartă"

Crezi că fitness-ul are parte de suficient sprijin în România?
Sincer, eu am pornit singură pe acest drum. Nu ştiu în general cum decurg lucrurile. Eu sunt afiliată la Fitness Universe şi particip în SUA, este o calitate diferită a concursurilor, din punctul meu de vedere. Vă spun sincer, este şi o altă civilizaţie acolo. La primele concursuri la care am participat în SUA, mulţi nu ştiau unde este România, iar acum lumea mă considera un adevărat model.

CLICK AICI PENTRU O GALERIE FOTO CU ANCA BUCUR

Care este secretul pentru a ajunge un profesionist în fitness? Care sunt costurile?
Secretul este să munceşti mult, să ai o alimentaţie corespunzătoare. Ai nevoie de foarte multă ambiţie. La început, am mers la trei concursuri în SUA pe banii mei, încercam să reduc cheltuielile în orice fel: îmi făceam singură machiajul şi coregrafia, nu aveam antrenor. Te costă mult cazarea, drumul, iar costumele sunt şi ele foarte scumpe, între 500 şi 1.000 de dolari.

"Vanda Hădărean m-a inspirat foarte mult în ceea ce fac"

Cine te-a ajutat cel mai mult în carieră?
Mama mea a fost cea care m-a adus în această lume, ei îi datorez primul contact cu sportul. Toată familia, de altfel, m-a susţinut mereu, chiar dacă nu aveam cele mai bune condiţii financiare. Acum, soţul meu este alături de mine mereu, vine cu mine la concursuri, mă susţine, mă corectează. E amuzant, pentru că eu l-am ajutat pe el să ia primul contact cu fitness-ul, fiind hocheist la Dinamo, iar acum el mă ajută pe mine. Pe plan profesional, pot spune că buna mea prietenă, Vanda Hădărean (n.r. - triplă campioană mondială la fitness), m-a inspirat foarte mult în ceea ce fac. De altfel, ne întâlnim destul de des, atunci când am concursuri în SUA, ea fiind stabilită în Canada.

Ce alte sporturi urmăreşti sau practici? Ai favoriţi?
Urmăresc orice sport, mai ales când sunt români care au performanţe mari, cum este Simona Halep. Îmi plac mult tenisul şi gimnastica. Nu am favoriţi, mă uit de plăcere la sport şi îi apreciez pe cei care muncesc mult şi îşi dau silinţa să ajungă cei mai buni. Aceşti oameni mă inspiră.

Aş vrea să-mi povesteşti o întâmplare amuzantă din cariera ta.
Anul trecut, înaintea concursului de la Las Vegas, cu 5 minute înainte de a intra pe scenă, mi s-a rupt costumul. Acum mi se pare amuzant, dar atunci tremuram toată pentru că mă gândeam că nu voi reuşi să particip. Noroc cu o colegă, o finlandeză, care m-a ajutat. L-am prins cu elasticul de la păr până la urmă.

Care sunt planurile tale pentru 2015?
Anul viitor vreau locul 1! Sunt mulţumită cu performanţa de anul acesta, dar vreau să fiu din nou prima în lume. Voi împlini 28 de ani, începe să se simtă vârsta, dar vreau să fac perfromanţă în continuare. De asemenea, vreau să împac cariera sportivă cu viaţa de familie, iar în acest lucru mă ajută foarte mult soţul meu, care mă susţine şi pe plan sportiv.

Spune-mi te rog un lucru pe care îl iubeşti şi unul pe care îl urăşti.
Iubesc călătoriile şi oamenii sinceri, de calitate. Este greu de spus că urăsc ceva, dar cred că ar fi oamenii care ies în faţă şi fac gura mare fără să fi realizat nimic în viaţă.

O ultimă întrebare. Eşti „colegă” cu Cristiano Ronaldo la Herbalife. Ce părere ai despre el?
(râde) I-am dat like pe Facebook! Nu urmăresc fotbalul foarte mult, îl admir totuşi pe Ronaldo, e un mare sportiv şi sunt onorată să fim sponsorizaţi de aceeaşi companie.

Îţi mulţumesc şi mult succes!
Mulţumesc şi eu.
 

Interviu realizat de MIhai MOACĂ
 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.