INTERVIU | Mihai Covaliu, preşedintele COSR: „Vom găsi calea să câştigăm şi noi o medalie la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022!”. Cum a comentat demisia Laurei Badea

27 feb 2018 2299 afişări Comentează şi tu Alte Sporturi
INTERVIU | Mihai Covaliu, preşedintele COSR: „Vom găsi calea să câştigăm şi noi o medalie la Jocurile Olimpice de iarnă din 2022!”. Cum a comentat demisia Laurei Badea 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7908/17035351/2/covaliu-iarna2.png

Prezent la FIS Children Trophy din Poiana Braşov, competiţie internaţională de schi alpin dedicată juniorilor din 10 ţări, Mihai Covaliu (40 de ani), preşedintele COSR, a vorbit despre viitorul acestui sport, despre Jocurile Olimpice de iarnă care s-au încheiat recent şi despre demisia Laurei Badea de la preşedinţia Federaţiei Române de Scrimă.

Domnule Covaliu, ce impresie v-a făcut această competiţie de schi alpin desfăşurată la Poiana Braşov?
În primul şi în primul rând, este extraordinar faptul că am primit organizarea acestei competiţii aici în Poiana Braşov. Poiana Braşov avea nevoie de o astfel de competiţie, avea nevoie de un prim pas făcut pe acest drum. E bine că se întâmplă la această categorie, la U14-U16, sunt copii care au nevoie de aceste competiţii, de aceste provocări, au nevoie să îşi cunoască partenerii de întrecere. Noi, românii, avem nevoie de astfel de competiţii, pentru că altfel nu putem creşte. Acesta este drumul pe care trebuie să mergem. Sunt absolut convins că de aici vor veni viitorii reprezentanţi ai României la sporturile de iarnă.

Cum facem să-i menţinem sus şi după perioada junioratului pe copiii români care au avut rezultate?
Cu un efort comun şi din partea federaţiilor, împreună cu oamenii care iubesc disciplina respectivă, bineînţeles cu Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, pentru că este foarte greu să reuşeşti de unul singur. În momentul în care există oameni pasionaţi, care iubesc ceea ce fac, se poate asigura o continuitate în acest demers.

„Vom crea un program prin care sportivii cu şanse vor fi susţinuţi”

Există vreun proiect pentru Jocurile Olimpice de peste 4 ani, la COSR sau la federaţii?
Am fost la Jocurile Olimpice de la Pyongchang, am văzut exact unde suntem în ceea ce priveşte jocurile de iarnă şi, aşa cum am anunţat încă din Coreea, vom face o analiză. Vom crea un program prin care sportivii cu şanse vor fi susţinuţi şi monitorizaţi, astfel încât în 2022 să ne clasăm mult mai bine decât la această ediţie.

Aţi spus că aţi văzut unde suntem. Unde suntem în acest moment cu sporturile de iarnă?
Suntem pe locul 7 la sanie, suntem pe locul 10 la sanie – proba pe echipe, suntem la sărituri cu schiurile, prin Dana Haralambie, pe locul 25, suntem la biatlon - şi la individual, şi la ştafetă – în primele 7... asta înseamnă că avem potenţial. Trebuie foarte multă muncă şi, în primul şi în primul rând, trebuie susţinere financiară pentru materiale. Sporturile de iarnă sunt foarte costisitoare, din cauza consumabilelor, dar eu cred că în România sunt oameni care iubesc sporturile de iarnă şi sunt gata să vină lângă acest discipline.

Am văzut că discutaţi cu Ioan Achiriloaie, schiorul care a fost scos în ultima clipă din lotul olimpic. Cum comentaţi acest incident?
E cunoscută decizia federaţiei, el a înţeles că există un clasament la nivelul Federaţiei Internaţionale de Schi. Nu l-a scos Comitetul Internaţional Olimpic, nu l-a scos Federaţia Internaţională de schi, a fost o decizie a Federaţiei Române de Schi şi Biatlon, în conformitate cu clasamentul Cupei Mondiale.

El consideră că a fost o eroare a Federaţiei Române de Schi...
Se poate discuta cu specialiştii care sunt în postura şi în măsura să ia aceste hotărâri, iar aici vorbim despre Federaţia Română de Schi şi Biatlon. Am discutat cu el, practic a tras linie şi l-a ambiţionat şi mai mult acest, hai să-i spunem, eşec de la Jocurile Olimpice de la Pyongchang. Sunt convins că îl vom vedea în 2022 mult mai bine pregătit, mult mai determinat şi mai mult ca sigur îl vom vedea în echipa olimpică.

Federaţia trebuie să dea un raport privind „cazul Achiriloaie”

Aţi discutat cu reprezentanţii federaţiei de schi despre acest incident?
Am discutat, va avea loc o analiză cu argumente pro şi contra, vor prezenta un raport, şi Comitetului Olimpic, şi Adunării Generale a federaţiei de specialitate. Aşa se face, aşa e normal să se întâmple!

Ungaria a avut o medalie de aur. Cum facem să ajungem şi noi la acest nivel?
Ungaria a avut o singură medalie, şi aceea de aur, felicitări lor... Şi eu cred că putem, dar avem nevoie să credem. Noi am fost acolo, şi Comitetul Olimpic, şi Federaţia, am avut diferite discuţii despre ce putem face. Vom găsi calea pentru ca în 2022 să putem să câştigăm şi noi o medalie. Acum, că o fi de aur, de argint sau de bronz, nu ştim. Este important mai întâi să intrăm în primii zece la competiţiile internaţionale, pentru că doar aşa poţi avea pretenţii să câştigi medalii.

Ar trebuie să ne axăm şi noi pe două-trei sporturi până la următoarele Jocuri Olimpice?
Vom investi în cei care doresc să facă şi în cei care au potenţial, sigur!

Despre demisia Laurei Badea

Cum comentaţi demisia Laurei Badea de la federaţia de scrimă?
Toată lumea ştie, am vorbit cu Laura, motivul real este cel invocat, adică starea de sănătate a determinat-o să ia această decizie. Ştiu şi din trecut că a avut ceva probleme de sănătate.

Eu ştiam că din cauza sistemului a demisionat...
Înseamnă că aveţi alte informaţii, dar eu ştiu că are unele probleme de sănătate...

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.