INTERVIU George Cosac, despre situația de la FR de Tenis: „Marius Vecerdea vrea să fie șef la federație peste 370 de cluburi, dar să fie votat de prietenii lui din câteva cluburi”

  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Cea mai vizibilă federație sportivă din România, cea de tenis, își joacă prezentul pe holurile instanțelor de judecată, după ce unul dintre membrii afiliați, Marius Vecerdea (prin clubul său, Pamira Sibiu) a deschis o mulțime de procese pentru a contesta dreptul unor cluburi de a-și exprima votul în Adunarea generală. Pe cale de consecință, și rezultatul ultimelor alegeri federale, precum și tot ce s-a derulat în răstimpul scurs de atunci
  • De aici, FR de Tenis s-a ales cu finanțarea blocată și cu un sac de probleme, pe care conducerea federației s-a străduit să le rezolve astfel încât activitatea de performanță să nu fie afectată
  • La finele anului recent încheiat, Curtea de Apel București a dat un verdict legat de această speță, refuzând cererea FRT adresată instanței în vederea reconoașterii conducerii votate în Adunarea generală din 2017. Anterior, Tribunalul București dăduse acord favorabil pe această solicitate
  • Situația este în acest moment extrem de încâlcită. Contestatarul Marius Vecerdea cere recunoașterea doar celor 54 de cluburi care au participat la reorganizarea federației din 2001 (câteva dintre ele între timp dispărute). De atunci s-au luat zeci de decizii în Adunările generale, cu un număr mult mai mare de cluburi afiliate
  • Cum s-a ajuns la această situație încearcă să explice președintele George Cosac într-un interviu acordat ProSport

Domnule George Cosac, care este în acest moment, situația la nivelul Federației Române de Tenis, după cea mai recentă decizie a Curții de Apel?
În primul rând, așteptăm motivarea Curții. Este foarte importantă, deoarece Tribunalul București ne-a dat câștig de cauză în februarie, iar până acum nicio instanță nu a decis că au drept de vot doar cele 54 de cluburi care au participat la reorganizarea FRT în 2001, când Ministerul Sporturilor a decis, de altfel, reorganizarea tuturor federațiilor. Aici aș menționa faptul că federația a fost fondată în 1929, iar până în 2001 au fost afiliate mult mai multe cluburi decât cele ce s-au prezentat la ședința de reorganizare. Apoi, în funcție de motivarea Curții, vom ști care sunt următorii pași. Tot ce pot să vă asigur este că, în acest moment, Federația Română de Tenis are o conducere legal aleasă, cu drepturi depline. Am aici chiar hotărârea Curții de Apel dintr-un alt dosar, care arată că sunt în continuare președinte al Federației Române de Tenis, cu toate drepturile aferente acestei poziții, inclusiv dreptul de semnătură, plus o adresă din partea MTS din 2017 în care se scrie clar că toți membrii afiliați de Adunarea Generală au drept de vot.

 

„ESTE SPECULATĂ‚ O EROARE BIROCRATICĂ‚ COMISĂ‚ ȘI PERPETUATĂ‚ DIN 2001″

Înțelegem că problema este la numărul de cluburi afiliate, acesta fiind, de altfel, și obiectul celor mai multe dintre procese. Câte cluburi au, în opinia, dumneavoastră, drept de vot și care este situația lor?
Vreau să vă dau câteva date care arată foarte clar că, de-a lungul timpului, au avut drept de vot toți cei care au fost ratificați definitiv de Adunările Generale. Vecerdea speculează o eroare birocratică comisă și perpetuată începând din 2001, în sensul că un club, o asociație, o fundație ar trebui să urmeze, conform celor de la MTS, cinci pași. Primul – persoanele fizice devin persoane juridice după ce se înscriu la Tribunal. Al doilea pas presupune depunerea dosarului complet la MTS pentru obținerea unui Certificat de Identitate Sportivă, acel CIS cunoscut de toată lumea. La pasul trei se depune un dosar complet la federație, dosar ce este verificat și, dacă îndeplinește condițiile potrivit Statutului FRT,  primește un aviz provizoriu până la pasul patru, când Adunarea Generală aprobă afilierea definitivă. Toate controversele au apărut în legătură cu pasul cinci, potrivit celor de la MTS, care susțin că toate cluburile afiliate definitiv trebuie înscrise și în Registrul Federațiilor pentru a primi și drept de vot, cu toate că același MTS, partener al federațiilor timp de 17 ani, nu a ținut cont de acest lucru. Din punctul meu de vedere de aici au apărut toate controversele, speculate de Vecerdea și de câțiva funcționari din MTS.

Și ce se poate face în continuare? Ce soluții aveți?
O să vă prezint câteva puncte importante pe care, respectând statutul, am încercat să le punem în valoare. Astfel, niciodată vreun club care a urmat primii patru pași nu a fost respins când a cerut să fie înscris în Registrul Federațiilor, ceea ce arată că este doar o formalitate pe care nimeni, din 2001 încoace, nu a vrut să o încalce cu bună știință, acesta fiind și motivul pentru care eu consider că este o eroare birocratică. Mai mult, există hotărâri ale instanțelor care spun că această formalitate are doar un rol de publicitate, de informare.

Apoi, un alt aspect foarte important, vizează numeroasele situații în care MTS-ul și-a dat acordul și avizul pentru Adunări Generale cu număr de afiliați diferit de 54, pe care îl susține în ultima vreme.

În 2004, spre exemplu, Statutul FRT a fost aprobat și votat de 165 de cluburi, după care a primit avizul MTS și a fost înscris în Registrul Federațiilor, după decizia Tribunalului. În 2009, doamna Ruxandra Dragomir a fost aleasă după ce au votat 165 de cluburi, și această Adunare primind avizul MTS. De neînțeles, așadar, atitudinea unor funcționari din linia a doua a ministerului, care, de fiecare dată, a avut reprezentanți la Adunările Generale și a avut reprezentanți și în ședințele Comitetul Director cu ajutorul cărora au fost concepute convocatoarele Adunărilor Generale. Vă dați seama care ar fi astăzi impactul pentru întregul sport românesc să accepți că doar o parte din cluburi au cu adevărat calitatea de membri afiliați? Ce s-ar întâmpla cu tot istoricul activităților administrative și competiționale din 2001 și până în prezent?

Când eu am fost ales președinte al FRT, pentru primul mandat, cel din 2013, au votat 215 cluburi din cele 226 convocate, iar rezultatul acelor alegeri a fost recunoscut de Judecătoria București și înscris în Registrul Federațiilor, prin hotărâre judecătorească, așa cum prevedea legea. Și această Adunare Generală a fost contestată în instanță de Vecerdea, dar fără sorți de izbândă.

 

„ALTE 21 DE FEDERAȚII AU ACELEAȘI PROBLEME, DAR AU TRECUT LA MĂ‚SURI CONSTRUCTIVE PENTRU A CLARIFICA SITUAȚIILE”

Este de notoritate că această problemă nu este, sau, mă rog, că nu a fost doar la FRT…Corect. În anul 2016, la sediul MTS a avut loc o întâlnire între reprezentanții a 22 dintre cele mai importante federații sportive din România, ministrul de la acea vreme și cel ce răspundea de Registrul Federațiilor, pentru a clarifica situația. Toate federațiile au înțeles că Adunările Generale au fost organizate conform statutelor, că o eroare birocratică la care au participat majoritatea, din 2001 începând, nu poate ține în loc dezvoltarea respectivei federații. 21 de federații au trecut la măsuri constructive pentru a putea obține finanțarea de la minister. Din păcate, FR de Tenis l-a avut ca membru pe Marius Vecerdea, prin clubul său, care, urmărindu-și interesele personale, a blocat printr-o serie de 16 procese orice încercare constructivă a noastră de a remedia, repet, o situație din 2001. Imaginați-vă că unele cluburi care nu au niciun fel de activitate, nu au sportivi legitimați și antrenori, sunt aduse de Vecerdea să voteze și să hotărască soarta federației, în schimb clubul IDU din Constanța, care a investit cel mai mult în infrastructură și care a avut o contribuție determinantă la dezvoltarea celor mai valoroși jucători de tenis din această perioadă, Halep la fete și Tecău la băieți, nu are drept de vot.

Bun, dar care este, de fapt, miza acestor procese și ce dorește Marius Vecerdea?
Totul a început după alegerile prezidențiale din decembrie 2014, când a fost ales președinte domnul Iohannis. Profitând de victoria președintelui și de relația apropiată cu acesta, Vecerdea a încercat, printr-un plan bine pus la punct, să-și ducă la îndeplinire un vis de-al său, început în 2013, când a candidat pentru unul din cele patru posturi de vicepreședinte, dar a ieșit doar pe locul 9. Nu a fost în stare să ajungă democratic, prin vot, în conducerea FRT, așa că în 2015 începe războiul lui cu membrii Comitetului Director. A început să înregistreze ilegal discuțiile – se laudă că are 11 ore de înregistrări -, a solicitat întregii conduceri să-și dea demisia sub o serie de amenițări, a implicat Instituția Prezidențială sub diferite forme, a început sabotajul financiar față de FRT, solicitând partenerilor să desființeze parteneriatele și să factureze toate serviciile – unii au cedat și s-au conformat presiunilor lui -, fiind și singurul club afiliat care a dat „țeapă” de 10.000 de euro federației. A continuat cu presiuni puse pe MTS și COSR și cu diferite emailuri denigratoare trimise la alte ministere, precum cele ale Dezvoltării sau de Externe. Tot în 2015, la Adunarea Generală, ne-am confruntat cu prima moțiune de cenzură inițiată de Vecerdea pentru a ne da jos, în condițiile în care, pentru prima dată, la sfârșitul lui 2014, Federația Română de Tenis primește două distincții foarte importante de la Tennis Europe: „Best B Nation” și „Most Improved Nation”. Adunarea Generală la care au votat peste 120 de cluburi și-a dat seama că „hoțul strigă hoții” și că sunt doar niște interese personale, așa că Vecerdea primește șapte sau opt voturi, doar din partea celor cărora le promisese diferite funcții prin federație.

Ajungem, apoi, în 2016 când avem alegeri pentru două funcții de vicepreședinți, locuri rămase vacante după ce doi vicepreședinți și-au dat demisia în 2015. Cu toate că știe situația juridică a federației, Vecerdea candidează din nou, ne șantajează și amenință că dacă nu este ales se duce la Tribunal și ne dă în judecată în legătură cu situația existentă la noi, ca și la celelalte 21 de federații. Din cinci candidați el iese pe locul 4, la o diferență foarte mare de al doilea loc eligibil, iar după doar două zile declanșează seria de 16 procese. Abuziv, la presiunile lui Vecerdea, împuternicitul MTS, chiar cel care răspundea de Registrul federațiilor, decide, în septembrie 2017, să blocheze finanțarea din partea statului, cu toate că aveam adresă din partea ministrului prin care Adunarea Generală era amânată.

 

„FEDERAȚIA A PIERDUT APROAPE UN MILION DE EURO, BANI CARE MERGEAU ÎN DEZVOLTARE, PERFORMANȚĂ‚ ȘI SUSȚINEREA LOTURILOR”

Bun, și cum v-ați descurcat mai bine de un an fără banii de la buget?
A fost un an extrem de greu fără finanțare, un an în care federația a reușit să-și finanțeze toate obiectivele propuse, organizând peste 50 de competiții interne, Campionate Naționale și Selecții Naționale, peste 40 de turnee internaționale, asigurând, în același timp, participarea echipelor naționale de copii, juniori și seniori, la turneele de obiectiv. Este vorba de o sumă foarte mare, incluzând aici și pregătirea sportivilor, salariile din FRT și plata utilităților la Centrul Național de Tenis. Este de neconceput, din punctul meu de vedere, să sabotezi și să boicotezi finanțarea federației. Poate că aș înțelege războiul contra Comitetului Director, care nu este salariat, dar să blochezi finanțarea dezvoltării tenisului o consider de neconceput. Gândiți-vă că federația a pierdut aproximativ un milion de euro, bani care trebuiau să meargă în dezvoltarea și creșterea performanțele sportivilor și în susținerea cluburilor. Este, de asemenea, de neconceput, modul public prin care Vecerdea a amenințat primari de bună credință care au susținut echipele naționale de Fed Cup și Cupa Davis, precum și reprezentanții COSR-ului, care s-au implicat în susținerea unor proiecte ale FRT. Singura vină a noastră, între ghilimele, a fost că am susținut dreptul la vot, un drept democratic al tuturor cluburilor ratificate de Adunările Generale ale FRT.

Practic, câțiva oameni, unii prea puțini importanți pentru tenisul românesc, mulți dintre ei reprezentând asociații sportive fără vreun sportiv legitimat, fără antrenori angajați, doresc să fure munca tuturor celor care contribuie de ani de zile la dezvoltarea și performanțele tenisului românesc. Pe scurt, Vecerdea vrea să fie șef la federație peste 370 de cluburi, dar să fie votat de prietenii lui din cele câteva cluburi. Extrem de ciudată și atitudinea funcționarilor din MTS. De ce aceștia nu susțin să intre în drepturi toți cei 370 și apoi să se voteze, cum ar fi democratic? Ei susțin însă interesul lui Vecerdea, adică să voteze cei 35 care mai există astăzi din cei 54 afiliați în 2001 și după aceea să se pună în drepturi și celelalte cluburi până la 370. Ca să vă dați seama la ce nivel s-a ajuns, vă pot spune că unul dintre apropiații lui Vecerdea, când a văzut intențiile acestuia de a bloca finanțarea sportivilor și salariile angajaților, a decis să se delimiteze de el. Iar dialogurile inițiate de Vecerdea pe grupul lor de whatsapp sunt inimaginabile. Acest om care, cu bună știință, sabotează investiția în copii, în echipele naționale, în dezvoltarea tenisului, care boicotează și împiedică dreptul democratic la vot pentru interese personale, nu este român adevărat și nu are ce căuta în familia tenisului.

Cum vedeți rezolvarea acestei probleme și care este azi relația federației cu MTS?
Am avut, deja, o primă întâlnire cu ministrul Bogdan Matei, iar abordarea domniei sale a fost directă, pragmatică și constructivă. MTS este interesat de obiectivele internaționale asumate de FRT și dorește ca împreună, în funcție și de motivarea Curții de Apel, să găsim cea mai bună și rapidă soluție de rezolvare a problemei, și de reluare a parteneriatului…
În fine, nu aș vrea să închei fără să mulțumesc colegilor din Comitetul Director pentru munca dificilă depusă și cluburilor care ne-au susținut și au înțeles că Vecerdea nu le poate interzice dreptul de a exista.

 

Pe aceeași temă
S-a aflat! Gina Pistol, 'zburată' de la Chefi! Care e motivul incredibil
S-a aflat! Gina Pistol, 'zburată' de la Chefi! Care e motivul incredibil
Harald Malmgren, fost consilier pentru patru preşedinţi americani, despre discuţiile sale cu Putin: „Părea să aibă instinctele unui cap al mafiei siciliene”
Harald Malmgren, fost consilier pentru patru preşedinţi americani, despre discuţiile sale cu Putin: „Părea să aibă instinctele unui cap al…
Taiwanul, o Ucraina a Asiei? Ambasadorul Chinei în SUA avertizează asupra unui
Taiwanul, o Ucraina a Asiei? Ambasadorul Chinei în SUA avertizează asupra unui "conflict militar" Beijing- Washington în jurul insulei
Becali anunță plecarea lui Omrani de la CFR Cluj: „Și dacă era prost, tot îl ducea mintea la asta!” Cu cine va semna
Becali anunță plecarea lui Omrani de la CFR Cluj: „Și dacă era prost, tot îl ducea mintea la asta!” Cu…
Un alt MARE actor al României părăseşte scena teatrului
Un alt MARE actor al României părăseşte scena teatrului
Nicuşor Dan l-a dat afară pe Arşinel: De 60 de ani joc în teatrul ăsta!
Nicuşor Dan l-a dat afară pe Arşinel: De 60 de ani joc în teatrul ăsta!
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Simptomele
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Simptomele
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Moment jenant pentru Elon Musk. Iată unde va ajunge o rachetă SpaceX „rebelă”
Moment jenant pentru Elon Musk. Iată unde va ajunge o rachetă SpaceX „rebelă”
RCS RDS a dat lovitura în România! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
RCS RDS a dat lovitura în România! Toţi clienţii Digi trebuie să ştie asta
A intrat în vigoare în toată România! Toți angajații sunt obligați! Trebuie să prezinte documentul
A intrat în vigoare în toată România! Toți angajații sunt obligați! Trebuie să prezinte documentul
Adevărul de la raft. De unde vin de fapt produsele de la Kaufland
Adevărul de la raft. De unde vin de fapt produsele de la Kaufland
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna dispoziție
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna dispoziție
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Scandal la o mare companie. E scandalos ce ar fi cerut pe lângă „sâni mai mari”
Scandal la o mare companie. E scandalos ce ar fi cerut pe lângă „sâni mai mari”
Cât timp poate fi folosită o mască de tip FFP2? Iată ce spun specialiştii
Cât timp poate fi folosită o mască de tip FFP2? Iată ce spun specialiştii
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o dată…
Scenă de coşmar pe Valea Oltului, surprinsă cu o cameră de bord. „Era să omori doi adulţi şi doi copii“ VIDEO
Scenă de coşmar pe Valea Oltului, surprinsă cu o cameră de bord. „Era să omori doi adulţi şi doi copii“…
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat e uluitor
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat e uluitor
Câți copii are, de fapt, Liviu Vârciu. Secretul din viața prezentatorului
Câți copii are, de fapt, Liviu Vârciu. Secretul din viața prezentatorului
Unde a dispărut iubita lui Reghecampf! Antrenorul a fost surprins singur
Unde a dispărut iubita lui Reghecampf! Antrenorul a fost surprins singur
Imagini BIZARE suprinse de o cameră de bord, în plină noapte. Șoferul s-a crucit când a văzut ce se petrece
Imagini BIZARE suprinse de o cameră de bord, în plină noapte. Șoferul s-a crucit când a văzut ce se petrece
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o frumusețe aparte