INTERVIU EXCLUSIV | Lucian Bute: „2016 a fost un an nefast, cu șase luni critice. 2017 trebuie să fie anul relansării. Voi boxa din nou cu centura de campion mondial pe masă!”

Autor: Alexandru Enciu Publicat: 30 Dec. 2016, 12:50 Actualizat: 30 Dec. 2016, 12:51 Alte Sporturi

Lucian Bute se pregătește să încheie un an greu, care i-a pus la încercare cariera și credibilitatea. După meciul pentru titlul mondial WBC la supermijlocie cu Badou Jack, din luna aprilie, controlul anti-doping a revelat prezența unei substanțe aflate pe lista interzisă. Suspendat provizoriu, până la definitivarea anchetei, cel mai longeviv campion mondial din boxul românesc, a început o luptă dură pentru a-și dovedi nevinovăția. În noiembrie, pe final de an, Comisia atletică a statului Washington a dictat o suspendare de șase luni, retroactivă, exact cât trecuse de la meciul cu Badou Jack. Imediat după reactivare, Lucian Bute și echipa sa au anunțat următorul meci: 24 februarie, la Videotron Centre din Quebec City, contra columbianului Eleider Alvarez, la categoria semigrea. Meciul este unul eliminatoriu: cine câștigă va boxa pentru titlul mondial cu Adonis Stevenson.

  • Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ProSport, Lucian Bute vorbește despre cum a trecut peste incertitudinea din 2016 și ce așteaptă de la anul următor.

Lucian, în primul rând cum ai caracteriza anul care se încheie?
Ținând cont de cele întâmplate, prin prisma faptului că a existat acel rezultat pozitiv la meciul cu Badou Jack, poit spune că a fost un an nefast. Cu ghilimelele de rigoare. Un an nereușit, care mi-a știrbit foarte mult din imaginea pe care mi-o construisem de-a lungul anilor. Acuzele s-au dovedit a fi ulterior rezultatul contaminării unui supliment nutritiv, de altfel permis, pe care l-am folosit în timpul pregătirii. S-a dovedit că nu am avut nicio implicare, cu bună intenție, că nu am luat nicio secundă conștient fiind vreun supliment interzis. Și mă bucur de acest fapt, că am dovedit că nu sunt vinovat. Eu sunt adeptul sportului curat.

Cum ai reușit să-ți dovedești nevinovăția? Sunt mulți sportivi care ajung în situații asemănătoare și poate ar fi interesant pentru ei să știe ce căi trebuie urmate.
A fost o perioadă foarte dificilă, șase luni am stat într-o necunoscută completă. Eram acuzat de un fapt care știam, în adâncul sufletului meu, că este nereal, ceva ce nu am făcut cu bună știință. Șase luni foarte grele, cea mai critică perioadă din cariera mea. Nici atunci când am pierdut un meci nu a fost atât de dur, atât de aspru. Aveam senzația că toată lumea mă privește ciudat, se uită la mine cu suspiciune. Parcă toți mă întrebau din priviri e adevărat? nu e adevărat? ai luat? nu ai luat? Și lucrul acesta m-a deranjat, pentru că mă știam curat. Am 22 de ani de carieră și nu m-am gândit niciodată să trișez, nici măcar o secundă. Mai mult, cred că au fost atât la amatori, cât și la profi, peste 20 de teste antidoping și niciodată nu s-a pus problema ca vreun test să iasă pozitiv. Dar acum s-a întâmplat această contaminare, pe care am dovedit-o ulterior. Cum mi-am dovedit nevinovăția? Mi-am luat un avocat și am trimia la un laborator autorizat din SUA toate suplimentele pe care le-am folosit în perioada pregătirii, să le testez. Așa cum mă așteptam, s-a dovedit în urma analizelor că unul dintre e, pe fiecare în parte, pele era contaminat. După ce am dovedit cu acte și cu probe scrise, cei de la Comisia atletică din Washington au ținut cont de acest lucru și au dictat o suspendare provizorie retroactivă de șase luni, care, la momentul în care am depistat această eroare, era trecută.

„BANII NU AU CONTAT. ERA ÎN JOC ÎNTREAGA MEA CARIERĂ‚”

Ce a însemnat din punct de vedere financiar această luptă a ta?
Banii nu au contat niciun moment în această ecuație. Au fost mii de dolari și mă bucur că am avut posibilitatea să-mi permit să fac aceste cheltuieli. Pentru că în cazul în care nu-mi permiteam, și sunt foarte mulți sportivi, nu neapărat boxeri, care nu au această posibilitate să facă aceste cercetări, probabil eram condamnat, în sensul că toată lumea ar fi crezut că m-am dopat. Era în joc toată cariera mea, așa că nu m-am gândit niciun moment cât mă costă. Într-un final s-a demonstrat că sunt nevinovat și sper ca toată lumea a trecut cu vederea acest incident. Dar acum m-am eliberat psihologic și privesc cu încredere spre viitor.

Au fost persoane care te-au dezamăgit în perioada aceasta tulbure a carierei tale?
Au fost, nu vreau să le enumăr, dar au fost destule, atât în România, cât și în Canada. Persoane care au pus la îndoială corectitudinea mea, persoana mea, principiile mele, iar lucrul acesta mi-a lăsat un gust amar. Dar fiecare are dreptul la o opinie. Eu mă bucur că mi-am demonstrat nevinovăția și lucrurile merg mai departe. Important pentru mine este să fiu sănătos, familia mea să fie sănătoasă. Eu iubesc ce fac și sunt încrezător că mai pot face lucruri frumoase în continuare, chiar dacă am 36 de ani.

„AM URCAT LA SEMIGREA PENTRU CĂ‚ SUNT MAI MULTE OPORTUNIUTĂ‚ȚI”

Și iată că imediat ți s-a oferit ocazia de a reveni la vârf. Urmează pe 24 februarie meciul cu Alvarez, iar dacă vei câștiga devii challenger la titlul mondial.
Aceasta a și fost ideea când ne-am îndreptat spre această oportunitate. Meciul cu Alvarez este eliminatoriu pentru centura WBC la categoria semigrea, la 175 pouds, și îmi dă posibilitatea să boxez cât mai repede pentru un titlu mondial, cu centura pe masă. Este o provocare uriașă, pentru că voi avea în față, pe 24 februarie, un adversar neînvins în boxul profesionist, are 21 de victorii, este deja în poziția de challenger obligatoriu. Un boxer care își dorește să devină campion mondial și sunt convins că va da totul pe 24 februarie. Un boxer cu o experiență foarte bună și în boxul amator. A participat la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, boxer care știe ce înseamnă performanța. De aceea trebuie să fiu pregătit la 120% pentru acest meci. Pentru că este un meci foarte important.

Ai urcat din nou la semigrea. De ce ați luat această decizie?
Am decis să fac acest pas pentru că nu erau prea multe oportunități la supermijlocie, la 168 pounds. Campionii Badou Jack și DeGalle, cu care am boxat în ultimele două meciuri, se bat pentru unificare, pe 14 ianuarie. Iar pentru un meci cu unul dintre ei ar trebui să aștept cel puțin un an. Nu era o variantă pentru mine. O victorie contra lui Alvarez mi-ar permite să boxez pentru titlul mondial mult mai repede. Și acesta este obiectivul meu. Am 36 de ani, nu-mi permit să aștept doi ani pentru un meci de titlu. Faptul că mi s-a oferit această oportunitate m-a făcut să o accept cu toată încrederea.

„VITEZA DE EXECUȚIE ȘI EXPERIENȚA SUNT DE PARTEA MEA”

L-ai studiat pe Alvarez? Are puncte slabe?
Alvarez a boxat în nenumărate rânduri în galele mele. Îl cunosc destul de bine, am văzut multe meciuri ale lui. Sunt încrezător. Este un boxer tehnic și cred că va fi un meci interesant, un meci pe greșeală. Cel care va greși mai puțin va câștiga. Cred că din punctul acesta de vedere am un avantaj de partea mea, pentru că am 13 meciuri pentru titlul mondial, experiența și viteza de execuție vor fi de partea mea. El este un semigreu natural, a boxat toată cariera lui la semigrea. Va fi mai mare în ring decât mine, sunt convins, dar viteza mea de execuție și abilitățile mele pot face diferența. Plus experiența.

Va fi 2017 anul relansării tale?
Absolut. De aceea am și acceptat această provocare, pentru că pot boxa anul viitor pentru un nou titlu mondial. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu multă muncă, pot câștiga titlul mondial la altă categorie, ceea ce mi-ar încununa cariera și m-ar face foarte fericit.

Poate că nimic nu e întâmplător. Anul viitor se împlinesc 10 ani de când ai câștigat titlul mondial la supermijlocie, după acea victorie cu Alejandro Berrio, din octombrie 2007…
Știu. Iar dacă totul iese bine cu Alvarez, ar urma să boxez pentru titlu cam în aceeași perioadă, undeva în toamna anului 2017. Ar fi două motive de a celebra victoria. Poate așa a dorit Dumnezeu, ca 2017 să fie un an al împlinirii totale, și sportiv, și familial.

Autor: Alexandru Enciu Publicat: 30 Dec. 2016, 12:50 Actualizat: 30 Dec. 2016, 12:51 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Mihai Bendeac intervine în scandalul cu Alex Velea și îl face praf pe Abi Talent: „Abi este…”
Mihai Bendeac intervine în scandalul cu Alex Velea și îl face praf pe Abi Talent: „Abi este…”
Jabba jihadistul, un uriaş de peste 250 de kilograme şi unul dintre cei mai cruzi lideri ISIS, a fost arestat în Irak
Jabba jihadistul, un uriaş de peste 250 de kilograme şi unul dintre cei mai cruzi lideri ISIS, a fost arestat în Irak
S-a dat LEGE! Ce PENSIE primesti daca nu ai cotizat DELOC la stat
S-a dat LEGE! Ce PENSIE primesti daca nu ai cotizat DELOC la stat
Film pentru adulţi, turnat într-un apartament închiriat. Reacţia neaşteptată a proprietarei
Film pentru adulţi, turnat într-un apartament închiriat. Reacţia neaşteptată a proprietarei
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus Lopetegui arbitrului la pauza
Scandal in Spania! Oficialii Sevillei au izbucnit dupa meciul cu Real Madrid: „Scoteam echipa de pe teren!” Ce i-a spus ...
Cum fac amor africanii. Practica care șochează întreaga lume!
Cum fac amor africanii. Practica care șochează întreaga lume!
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
Despre sex, fără perdea: femeile nu ştiu să ceară, bărbaţii nu ştiu să ofere
E ca nouă, BOSS. Nu bate, nu troncăne. Ce probleme a avut acest VW Golf VI cumpărat de la un samsar?
E ca nouă, BOSS. Nu bate, nu troncăne. Ce probleme a avut acest VW Golf VI cumpărat de la un samsar?
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut parte agresorul
Tânără strânsă de gât în plină stradă de o brută şi lovită până la leşin. Surpriza neplăcută de care a avut ...
CAPCANĂ uriaşă: METODA prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi TOATE actele în regulă şi nu aţi încălcat nicio regulă
CAPCANĂ uriaşă: METODA prin care vă poate amenda poliţia chiar dacă aveţi TOATE actele în regulă şi nu aţi încălcat ...
NAVA ce putea SALVA pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă. Situaţia INCEDIBILĂ care este CONDAMNATĂ şi după mai bine de 100 de ani
NAVA ce putea SALVA pasagerii de pe Titanic. Căpitanului i s-a cerut însă să se retragă. Situaţia INCEDIBILĂ care ...
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
TRAGEDIE! A MURIT! Dwayne „The Rock” Johnson, veste de ULTIMĂ ORĂ
Schimbări pentru șoferi! Cum se va face înmatricularea în 2020. Ce pățesc cei care nu respectă legea
Schimbări pentru șoferi! Cum se va face înmatricularea în 2020. Ce pățesc cei care nu respectă legea
Guvernul Orban, lovitură dură pentru pensionari și copii. Ce se întâmplă cu banii de pensii și alocații
Guvernul Orban, lovitură dură pentru pensionari și copii. Ce se întâmplă cu banii de pensii și alocații
Dumnezeu sa-l ierte! Artistul roman care a fermecat GENERATII intregi A MURIT! ULTIMA ORA
Dumnezeu sa-l ierte! Artistul roman care a fermecat GENERATII intregi A MURIT! ULTIMA ORA
BREAKING NEWS: Categoria de salriaţi care primesc 4 ZILE DE CONCEDIU în plus. De CONCEDIU în PLUS beneficiază cei care....
BREAKING NEWS: Categoria de salriaţi care primesc 4 ZILE DE CONCEDIU în plus. De CONCEDIU în PLUS beneficiază cei care....
Lovitură cruntă pentru Meghan Markle! Copilul va rămâne cu Prințul Harry după divorț
Lovitură cruntă pentru Meghan Markle! Copilul va rămâne cu Prințul Harry după divorț
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
S-a logodit cu un bărbat cu 31 de ani mai mare şi susţine că nu e vrea banii lui: A fost dragoste la prima vedere
S-a logodit cu un bărbat cu 31 de ani mai mare şi susţine că nu e vrea banii lui: A fost dragoste la prima vedere
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Farsă amoroasă terminată prost pentru un tânăr înşelat de soţie. A fost tăiat, bătut şi sechestrat de rival
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Cauza decesului Cristinei Ţopescu. Jurnalista avea probleme cu inima. Ce spun medicii legişti care au efectuat necropsia
Bombă în showbiz: s-au logodit în secret! După o relație tumultoasă, iată că în sfârșit actorul și-a găsit fericirea în brațele unei superbe blonde
Bombă în showbiz: s-au logodit în secret! După o relație tumultoasă, iată că în sfârșit actorul și-a găsit fericirea ...
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Prințul Harry a primit oferte de job inedite dupa ce a renuntat la banii bunicii sale! Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Horoscop de Weekend cu Neti Sandu! Trebuie să fie în gardă aceste zodii
Horoscop de Weekend cu Neti Sandu! Trebuie să fie în gardă aceste zodii
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! I-au spart "lacătele" mentale printr-o manevră a detectivilor americani din anii '80
Asta este ADEVĂRATĂ BOMBĂ din dosarul Caracal! Criminalul Gheorghe Dincă, făcut praf psihic prin METODA "COLEGUL-FANTOMĂ"! ...
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Confesiunile mamei Cristinei Țopescu! Femeia a rupt tăcerea. De ce nu și-a sunat fiica de Revelion
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate
Lichidul seminal: mirosuri care semnalează probleme de sănătate