INTERVIU EXCLUSIV | Lucian Bute: „2016 a fost un an nefast, cu șase luni critice. 2017 trebuie să fie anul relansării. Voi boxa din nou cu centura de campion mondial pe masă!”

Autor: Alexandru Enciu Publicat: 30 Dec. 2016, 12:50 Actualizat: 30 Dec. 2016, 12:51 Alte Sporturi

Lucian Bute se pregătește să încheie un an greu, care i-a pus la încercare cariera și credibilitatea. După meciul pentru titlul mondial WBC la supermijlocie cu Badou Jack, din luna aprilie, controlul anti-doping a revelat prezența unei substanțe aflate pe lista interzisă. Suspendat provizoriu, până la definitivarea anchetei, cel mai longeviv campion mondial din boxul românesc, a început o luptă dură pentru a-și dovedi nevinovăția. În noiembrie, pe final de an, Comisia atletică a statului Washington a dictat o suspendare de șase luni, retroactivă, exact cât trecuse de la meciul cu Badou Jack. Imediat după reactivare, Lucian Bute și echipa sa au anunțat următorul meci: 24 februarie, la Videotron Centre din Quebec City, contra columbianului Eleider Alvarez, la categoria semigrea. Meciul este unul eliminatoriu: cine câștigă va boxa pentru titlul mondial cu Adonis Stevenson.

  • Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru ProSport, Lucian Bute vorbește despre cum a trecut peste incertitudinea din 2016 și ce așteaptă de la anul următor.

Lucian, în primul rând cum ai caracteriza anul care se încheie?
Ținând cont de cele întâmplate, prin prisma faptului că a existat acel rezultat pozitiv la meciul cu Badou Jack, poit spune că a fost un an nefast. Cu ghilimelele de rigoare. Un an nereușit, care mi-a știrbit foarte mult din imaginea pe care mi-o construisem de-a lungul anilor. Acuzele s-au dovedit a fi ulterior rezultatul contaminării unui supliment nutritiv, de altfel permis, pe care l-am folosit în timpul pregătirii. S-a dovedit că nu am avut nicio implicare, cu bună intenție, că nu am luat nicio secundă conștient fiind vreun supliment interzis. Și mă bucur de acest fapt, că am dovedit că nu sunt vinovat. Eu sunt adeptul sportului curat.

Cum ai reușit să-ți dovedești nevinovăția? Sunt mulți sportivi care ajung în situații asemănătoare și poate ar fi interesant pentru ei să știe ce căi trebuie urmate.
A fost o perioadă foarte dificilă, șase luni am stat într-o necunoscută completă. Eram acuzat de un fapt care știam, în adâncul sufletului meu, că este nereal, ceva ce nu am făcut cu bună știință. Șase luni foarte grele, cea mai critică perioadă din cariera mea. Nici atunci când am pierdut un meci nu a fost atât de dur, atât de aspru. Aveam senzația că toată lumea mă privește ciudat, se uită la mine cu suspiciune. Parcă toți mă întrebau din priviri e adevărat? nu e adevărat? ai luat? nu ai luat? Și lucrul acesta m-a deranjat, pentru că mă știam curat. Am 22 de ani de carieră și nu m-am gândit niciodată să trișez, nici măcar o secundă. Mai mult, cred că au fost atât la amatori, cât și la profi, peste 20 de teste antidoping și niciodată nu s-a pus problema ca vreun test să iasă pozitiv. Dar acum s-a întâmplat această contaminare, pe care am dovedit-o ulterior. Cum mi-am dovedit nevinovăția? Mi-am luat un avocat și am trimia la un laborator autorizat din SUA toate suplimentele pe care le-am folosit în perioada pregătirii, să le testez. Așa cum mă așteptam, s-a dovedit în urma analizelor că unul dintre e, pe fiecare în parte, pele era contaminat. După ce am dovedit cu acte și cu probe scrise, cei de la Comisia atletică din Washington au ținut cont de acest lucru și au dictat o suspendare provizorie retroactivă de șase luni, care, la momentul în care am depistat această eroare, era trecută.

„BANII NU AU CONTAT. ERA ÎN JOC ÎNTREAGA MEA CARIERĂ‚”

Ce a însemnat din punct de vedere financiar această luptă a ta?
Banii nu au contat niciun moment în această ecuație. Au fost mii de dolari și mă bucur că am avut posibilitatea să-mi permit să fac aceste cheltuieli. Pentru că în cazul în care nu-mi permiteam, și sunt foarte mulți sportivi, nu neapărat boxeri, care nu au această posibilitate să facă aceste cercetări, probabil eram condamnat, în sensul că toată lumea ar fi crezut că m-am dopat. Era în joc toată cariera mea, așa că nu m-am gândit niciun moment cât mă costă. Într-un final s-a demonstrat că sunt nevinovat și sper ca toată lumea a trecut cu vederea acest incident. Dar acum m-am eliberat psihologic și privesc cu încredere spre viitor.

Au fost persoane care te-au dezamăgit în perioada aceasta tulbure a carierei tale?
Au fost, nu vreau să le enumăr, dar au fost destule, atât în România, cât și în Canada. Persoane care au pus la îndoială corectitudinea mea, persoana mea, principiile mele, iar lucrul acesta mi-a lăsat un gust amar. Dar fiecare are dreptul la o opinie. Eu mă bucur că mi-am demonstrat nevinovăția și lucrurile merg mai departe. Important pentru mine este să fiu sănătos, familia mea să fie sănătoasă. Eu iubesc ce fac și sunt încrezător că mai pot face lucruri frumoase în continuare, chiar dacă am 36 de ani.

„AM URCAT LA SEMIGREA PENTRU CĂ‚ SUNT MAI MULTE OPORTUNIUTĂ‚ȚI”

Și iată că imediat ți s-a oferit ocazia de a reveni la vârf. Urmează pe 24 februarie meciul cu Alvarez, iar dacă vei câștiga devii challenger la titlul mondial.
Aceasta a și fost ideea când ne-am îndreptat spre această oportunitate. Meciul cu Alvarez este eliminatoriu pentru centura WBC la categoria semigrea, la 175 pouds, și îmi dă posibilitatea să boxez cât mai repede pentru un titlu mondial, cu centura pe masă. Este o provocare uriașă, pentru că voi avea în față, pe 24 februarie, un adversar neînvins în boxul profesionist, are 21 de victorii, este deja în poziția de challenger obligatoriu. Un boxer care își dorește să devină campion mondial și sunt convins că va da totul pe 24 februarie. Un boxer cu o experiență foarte bună și în boxul amator. A participat la Jocurile Olimpice de la Beijing, din 2008, boxer care știe ce înseamnă performanța. De aceea trebuie să fiu pregătit la 120% pentru acest meci. Pentru că este un meci foarte important.

Ai urcat din nou la semigrea. De ce ați luat această decizie?
Am decis să fac acest pas pentru că nu erau prea multe oportunități la supermijlocie, la 168 pounds. Campionii Badou Jack și DeGalle, cu care am boxat în ultimele două meciuri, se bat pentru unificare, pe 14 ianuarie. Iar pentru un meci cu unul dintre ei ar trebui să aștept cel puțin un an. Nu era o variantă pentru mine. O victorie contra lui Alvarez mi-ar permite să boxez pentru titlul mondial mult mai repede. Și acesta este obiectivul meu. Am 36 de ani, nu-mi permit să aștept doi ani pentru un meci de titlu. Faptul că mi s-a oferit această oportunitate m-a făcut să o accept cu toată încrederea.

„VITEZA DE EXECUȚIE ȘI EXPERIENȚA SUNT DE PARTEA MEA”

L-ai studiat pe Alvarez? Are puncte slabe?
Alvarez a boxat în nenumărate rânduri în galele mele. Îl cunosc destul de bine, am văzut multe meciuri ale lui. Sunt încrezător. Este un boxer tehnic și cred că va fi un meci interesant, un meci pe greșeală. Cel care va greși mai puțin va câștiga. Cred că din punctul acesta de vedere am un avantaj de partea mea, pentru că am 13 meciuri pentru titlul mondial, experiența și viteza de execuție vor fi de partea mea. El este un semigreu natural, a boxat toată cariera lui la semigrea. Va fi mai mare în ring decât mine, sunt convins, dar viteza mea de execuție și abilitățile mele pot face diferența. Plus experiența.

Va fi 2017 anul relansării tale?
Absolut. De aceea am și acceptat această provocare, pentru că pot boxa anul viitor pentru un nou titlu mondial. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu multă muncă, pot câștiga titlul mondial la altă categorie, ceea ce mi-ar încununa cariera și m-ar face foarte fericit.

Poate că nimic nu e întâmplător. Anul viitor se împlinesc 10 ani de când ai câștigat titlul mondial la supermijlocie, după acea victorie cu Alejandro Berrio, din octombrie 2007…
Știu. Iar dacă totul iese bine cu Alvarez, ar urma să boxez pentru titlu cam în aceeași perioadă, undeva în toamna anului 2017. Ar fi două motive de a celebra victoria. Poate așa a dorit Dumnezeu, ca 2017 să fie un an al împlinirii totale, și sportiv, și familial.

Autor: Alexandru Enciu Publicat: 30 Dec. 2016, 12:50 Actualizat: 30 Dec. 2016, 12:51 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Cum a venit îmbrăcată o profesoară la școală! Elevii și colegii de catedră au crezut că nu văd bine: 'Se vedea tot, organele interne, le-a oferit o lecție de anatomie'
Cum a venit îmbrăcată o profesoară la școală! Elevii și colegii de catedră au crezut că nu văd bine: 'Se vedea ...
Care este dimensiunea preferată de femei
Care este dimensiunea preferată de femei
O nouă imagine cu Navalnîi. Opozantul rus s-a dat jos din pat: „Este un drum sigur, dar lung”
O nouă imagine cu Navalnîi. Opozantul rus s-a dat jos din pat: „Este un drum sigur, dar lung”
BREAKING NEWS: Barcelona vinde un TITULAR in Premier League! Catalanii au acceptat oferta de 40 de milioane de euro
BREAKING NEWS: Barcelona vinde un TITULAR in Premier League! Catalanii au acceptat oferta de 40 de milioane de euro
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
I-a căzut sutienul, în faţa tuturor! Mihaela Rădulescu, gafă de zile mari
I-a căzut sutienul, în faţa tuturor! Mihaela Rădulescu, gafă de zile mari
Sarmizegetusa Regia în imagini unice: cum arată capitala Daciei în fotografiile uimitoare, care îi dezvăluie secretele
Sarmizegetusa Regia în imagini unice: cum arată capitala Daciei în fotografiile uimitoare, care îi dezvăluie secretele
Imagini ireale cu liderul protestatarilor din Piața Victoriei, în timp ce schimbă ilegal plăcuțele autocarului
Imagini ireale cu liderul protestatarilor din Piața Victoriei, în timp ce schimbă ilegal plăcuțele autocarului
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel mai ȘOCANT
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel mai ȘOCANT
A murit Alexandru, tânărul din spatele celebrei replici „Uite, stăm!” Era închis la Penitenciarul Giurgiu
A murit Alexandru, tânărul din spatele celebrei replici „Uite, stăm!” Era închis la Penitenciarul Giurgiu
Rusia a început bombardamentele! Atac cu iz de război, cel mai violent din ultimele şase luni
Rusia a început bombardamentele! Atac cu iz de război, cel mai violent din ultimele şase luni
Cum a pierdut Gigi Becali 150.000 de euro într-o singură noapte. Vestea șoc de ultimă oră
Cum a pierdut Gigi Becali 150.000 de euro într-o singură noapte. Vestea șoc de ultimă oră
Europa intră în carantină bucată cu bucată. Marea capitală europeană care începe să fie ÎNCHISĂ după explozia de cazuri de COVID
Europa intră în carantină bucată cu bucată. Marea capitală europeană care începe să fie ÎNCHISĂ după explozia ...
Alimentul din fiecare bucătărie cu efect asemănător ibuprofenului. Top alimente ce ameliorează durerea
Alimentul din fiecare bucătărie cu efect asemănător ibuprofenului. Top alimente ce ameliorează durerea
Momentul bizar în care un șofer întoarce pe autostradă și produce un accident grav. Nimeni nu înțelege de ce a făcut asta!
Momentul bizar în care un șofer întoarce pe autostradă și produce un accident grav. Nimeni nu înțelege de ce a făcut ...
Un dentist a primit 12 ani de închisoare după ce scos un dinte într-un mod bizar! „Nu m-am simțit în siguranță”
Un dentist a primit 12 ani de închisoare după ce scos un dinte într-un mod bizar! „Nu m-am simțit în siguranță”
CORONAVIRUS 19 septembrie. Situaţia pe judeţe. Bucureşti, pe primul loc în topul infectărilor. Judeţul care a raportat cele mai puţine cazuri
CORONAVIRUS 19 septembrie. Situaţia pe judeţe. Bucureşti, pe primul loc în topul infectărilor. Judeţul care a raportat ...
UTA Arad – Poli Iași live Scor LIVE VIDEO. Vezi meciul gratuit! Arădenii greșesc grav
UTA Arad – Poli Iași live Scor LIVE VIDEO. Vezi meciul gratuit! Arădenii greșesc grav
Nu te saturi să le privești! Top 30 cele mai dotate ”căprițe”. S-au pus în 4 labe și...
Nu te saturi să le privești! Top 30 cele mai dotate ”căprițe”. S-au pus în 4 labe și...
Vedeta a trecut până acum peste problemele din mariaj de dragul fetiței sale, dar nu a mai suportat! La ce a trebuit să rămână indiferentă: 'A înșelat-o în tot acest timp'
Vedeta a trecut până acum peste problemele din mariaj de dragul fetiței sale, dar nu a mai suportat! La ce a trebuit să ...
Imagini şocante în public! Bodi o bruschează pe Bianca Drăguşanu în văzul tuturor! O strânge de gât, iar un prieten de-al lui o pocneşte peste cap! VIDEO PAPARAZZI
Imagini şocante în public! Bodi o bruschează pe Bianca Drăguşanu în văzul tuturor! O strânge de gât, iar un prieten ...
Lovitură pentru Pro TV. Antena 1 a dat fatala
Lovitură pentru Pro TV. Antena 1 a dat fatala
[„The Social Dilemma”] Există doar două industrii care îşi numesc clienţii „utilizatori”: cea a drogurilor şi software-ul
[„The Social Dilemma”] Există doar două industrii care îşi numesc clienţii „utilizatori”: cea a drogurilor şi ...
Sunt mașini ieftine și fiabile, care nu se depreciază în timp. Le vinzi mai scump decât le-ai cumpărat!
Sunt mașini ieftine și fiabile, care nu se depreciază în timp. Le vinzi mai scump decât le-ai cumpărat!
FOTO. Mihaela Rădulescu, fără inhibiţii la 51 de ani! Rochia albă a lăsat la vedere mai mult decât trebuia, atunci când a ridicat-o
FOTO. Mihaela Rădulescu, fără inhibiţii la 51 de ani! Rochia albă a lăsat la vedere mai mult decât trebuia, atunci ...
FOTO. Antonia, apariţie incendiară de ultimă oră pe coperta unei reviste! Vedeta a lăsat prea mult la vedere
FOTO. Antonia, apariţie incendiară de ultimă oră pe coperta unei reviste! Vedeta a lăsat prea mult la vedere