Interviu cu Sorin Babii, sextuplu participant la JO. „Românul nu e liniștit. E preocupat de ce va pune a doua zi pe masă!”

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 08 Dec. 2013, 16:46 Actualizat: 16 May. 2014, 14:26 Alte Sporturi

ProSport a vorbit cu Sorin Babii, antrenorul campionului olimpic la tir de la  Londra, Alin Moldoveanu. Arădeanul, campion olimpic în 1988 la pistol viteză, a explicat cât de greu de obținut a fost noul record realizat de Alin. De asemenea, a atras atenția asupra situației dificile în care se află tirul românesc și sportul juvenil în general.    

Recent a avut loc a treia etapă a Campionatului Național de tir, la Iași. Care sunt lucrurile de subliniat de acolo?

 De obicei, etapele de campionat național care se desfășoară la Iași ies în evidență prin condițiile deosebite de organizare, prin implicarea clubului Omega Tehnoton, dar de această dată s-au evidențiat și prin rezultate. Aș începe cu recordul național al lui Alin Moldoveanu, „împușcând” 618 puncte, o cifră care pe plan internațional garantează prezența în finală la orice competiție. Pe de altă parte, cu rezultatul pe care Alin l-a tras în finală, ar urca pe podium aproape la orice campionat pe plan extern. Recordurile naționale s-au tras de mai multe ori anul acesta deoarce s-a schimbat regulamentul la unele probe, însă în cea de pușcă cu aer comprimat rezultatele sunt aproape de cele care se trag în afară. De asemenea, este îmbucurătoare performanța lui Alin Năstase care a izbutit un record național la juniori și care se pare că îi calcă pe urme lui Alin Moldoveanu. La fete a avut rezultate excelente Tudose Roxana la pușcă senioare, aer comprimat.

Spuneți că Alin Năstase îi calcă pe urme lui Alin Moldoveanu. O poate face și în privința unei medalii olimpice în viitor?

Nu putem vorbi de medalii acum, el fiind foarte tânăr. Dacă vorbim de Rio, ar fi o performanță ieșită din comun numai ca Alin Năstase să se califice. În primul rând noi sperăm ca Alin Moldoveanu să meargă la Rio. Să ne aducem aminte că și el a participat la Olimpiada de la Beijing, unde nu a obținut rezultate notabile, și abia după patru ani a reușit aurul olimpic de la Londra. Dacă ne uităm în urmă, și eu am luat aurul la Seul în 1988, după nereușita de la Los Angeles din 1984. De asemenea, Ion Corneliu a participat la o ediție a  jocurilor olimpice fără rezultate, ca la următoarea să cucerească aurul. Așadar, pentru a câștiga medalii trebuie să parcurgi niște pași. Drumul spre performanță este ca o scară cu mai multe trepte, iar dacă nu le urci pe rând, ori obosești, ori te accidentezi.

Presupun că Alin Moldoveanu nu va avea probleme în a se califica pentru Rio…

Nu pot spune acest lucru pentru că în calificările la Jocurile Olimpice e nevoie de niște rezultate foarte bune pentru a reuși. Nu este o formalitate, chiar dacă sportivii au valori foarte ridicate. Ei trebuie să trateze cu maximă seriozitate campania de calificare.

INIȚIATIVĂ‚  „O legislație ar trebui să încurajeze fondurile private să meargă către cluburile de tir sportiv”

Cum este Alin Moldoveanu la antrenamente? Este un sportiv greu de antrenat?

Alin este un sportiv de excepție din toate punctele de vedere, am spus de multe ori că este „elevul” pe care și l-ar dori orice antrenor. Dă dovadă de o conștiinciozitate desăvârșită, nu este nevoie să-l controlez, sau să-i impun pedepse sau rigori pentru a face ceea ce trebuie. El este atât de motivat în ceea ce face încât nu caută scurtături, nu se fură pe el însuși, pentru că până la urma sportivii care încearcă să-i păcălească pe antrenori se păcălesc pe sine, iar Alin este un sportiv matur care știe ce are de făcut.

Pe ce se bazează mai mult antrenamentele lui Alin?

Depinde de perioadă. Sunt perioade de acumulare când se setează un volum mare de trageri, de exerciții specifice, și sunt perioade în care pregătirea fizică este predominantă, iar atunci tragerile specifice sunt mai reduse.  În anumite zile contează calitatea și facem un număr mic de repetări, dar cu intensitate mare.

Cât de bine sunt pregătite cluburile din țara noastră, implicit colegii dumneavoastră de breaslă?

În contextul actual, tot sportul românesc este subfinanțat, dacă ne referim la pregătirea din acest punct de vedere. Este esențial să le poți oferi sportivilor materialele de cea mai bună calitate, pentru că ei când se duc la campionate europene, mondiale, sau olimpice, se bat cu cei mai buni sportivi ai lumii, care au cele mai bune condiții. Cu aceste perspective e greu să asiguri tuturor sportivilor cele mai bune condiții. Noi facem eforturi deosebite  să le punem la dispoziție materialele de care au nevoie sportivilor de lot, sau vârfurilor, celor care au perspectivă. Cluburile fac și ele eforturi, sunt câteva care chiar reușesc și investesc sume considerabile, fiind un sport foarte scump. Mai sunt însă și cluburi care s-au obișnuit să aștepte să li se dea fonduri de la minister, dar ele trebuie să înțeleagă că trebuie și singure să-și finanțeze activitatea. Noi stăm foarte prost cu legislația, atâta vreme cât societățile comerciale nu sunt încurajate să dirijeze fonduri către tot felul de activități, mă refer strict la sport, ele nu au astfel niciun fel de interes să investească. O legislație ar trebui să încurajeze fondurile private să meargă către cluburile de tir sportiv.

COMPARAȚIE „Tirul sportiv nu e ca tenisul de câmp, acolo unde se dau bani în funcție de rezultate”

Dacă tirul sportiv este atât de costisitor, un sportiv care face performanță câștigă bine? Să luam exemplul lui Alin Moldoveanu.

Alin este angajat la Dinamo, ca ofițer, și are un salariu. Aceștia sunt banii pe care el îi face din acest sport. Tirul sportiv nu este ca tenisul de câmp, acolo unde se dau bani în funcție de rezultate, la orice turneu. Nimeni nu plătește vreun euro pentru rezultatele de la competițiile internaționale. Sunt doar premierile pe care le acordă guvernul sau alte surse prin cluburi, în funcție de rezultatele obținute pe plan internațional.

La nivelul campionatului nostru mai este vreun sportiv care să-i poată pune probleme lui Alin?

Nu, sub nicio formă!

Este mai greu ca antrenor decât atunci când erați sportiv?

Fiecare activitate are specificul ei. Și ca sportiv au fost momente grele, dar ca antrenor ai alt gen de preocupări, alte probleme. Nu se poate face o comparație.

CHEIA SPRE SUCCES „Echilibru emoțional, autocontrol, atenție distributivă, rezistență la stres”

Dacă ați avea vreo putere decizională, ce măsuri ați lua pentru îmbunătățirea tirului sportiv și pentru ca țara noastră să aibă cât mai mulți campioni?

Aici este o problemă complexă. Ține și de finanțare și de educație, pentru că tinerii nu mai sunt atât de dornici să vină către sport în general. Ei au acum o serie de alte preocupări și activități, iar majoritatea stau toată ziua pe internet. Când eu eram copil și pășeam spre sport, faptul că puteam să plecăm în deplasări cu lotul național era o oportunitate deosebită, un avantaj, pentru că pe vremea aceea nu puteai merge în afară. Atunci era o motivație acest aspect, care acum a dispărut. Românul nu este liniștit, este preocupat de ce va pune a doua zi pe masă, sau cum își va plăti facturile de utilități, și astfel nu mai are dispoziție să meargă nici pe stadion, să nu mai vorbim ca practicant al vreunui sport.

Pe dumneavoastră ce v-a fascinat la acest sport pentru a vă determina să-l practicați?

Eram fascinat, ca orice copil, de arme. Poligonul de tir al clubului UTA era în zona mea de joacă și primul contact a fost foarte facil. Ce vedeam prin gardul poligonului era foarte interesant și astfel m-am hotărât să merg la selecția organizată de club.

Care trebuie să fie atuul principal al unui sportiv pentru a deveni campion mondial sau olimpic? 

Îi trebuie echilibru emoțional, autocontrol, atenție focalizată, atenție distributivă, rezistență la stres și putere de concentrare.Într-un cuvânt, psihicul este componenta de bază.

Sorin Babii a reprezentat România la șase ediții ale Jocurilor Olimpice. A participat pentru prima dată la Olimpiada de la Los Angeles (1984) și a cucerit medalia olimpică de aur în 1988, la Seul.

Ultima participare a arădeanului la jocurile olimpice a avut loc în 2004, la Atena.  

 

 

 

Autor: Alexandru Tăcină Publicat: 08 Dec. 2013, 16:46 Actualizat: 16 May. 2014, 14:26 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
De ce e poreclită Elena Ionescu "ultima virgină din showbiz". La ce vârstă înaintată și-a pierdut fecioria și cu cine
De ce e poreclită Elena Ionescu "ultima virgină din showbiz". La ce vârstă înaintată și-a pierdut fecioria ...
Cine este tânăra care a reprodus perfect celebrul şpagat al lui Van Damme. Imaginile au devenit virale
Cine este tânăra care a reprodus perfect celebrul şpagat al lui Van Damme. Imaginile au devenit virale
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19:
Coronavirusul nu şi-a spus ultimul cuvânt. Oraş de 20 mil. locuitori, sufocat de COVID-19: "Punem câte doi pacienţi ...
FCSB, la un pas sa transfere un fundas din Germania, insa totul a picat dintr-un motiv incredibil: „M-a deranjat mult acest lucru!”
FCSB, la un pas sa transfere un fundas din Germania, insa totul a picat dintr-un motiv incredibil: „M-a deranjat mult acest ...
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Topul celor mai orgasmice poziţii sexuale
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Și-au arătat butonașii fără inhibiții! Topul celor mai apetisanți sâni de vedete din România
Scenă aiuritoare
într-o staţie CFR. Un tânăr a tâlhărit şi a încercat să violeze impiegatul de
mişcare, dar pentru că nu a reuşit, a dat foc la clădire
Scenă aiuritoare într-o staţie CFR. Un tânăr a tâlhărit şi a încercat să violeze impiegatul de mişcare, dar pentru ...
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
Medicii chinezi au rămas perplecși: Coronavirusul poate fi transmis și așa
INCREDIBIL! Cum un ȘOIM a fost UCIS chiar de prada sa. Imaginile care i-au lăsat muți inclusiv pe ecologi
INCREDIBIL! Cum un ȘOIM a fost UCIS chiar de prada sa. Imaginile care i-au lăsat muți inclusiv pe ecologi
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / FOTO
Un bărbat transgender este însărcinat cu soția lui, o femeie transgender. Povestea cuplului face înconjurul lumii! / ...
Mega lovitură pentru Pro TV! Emisiunea Vocea României, scoasă din grila de programe! Care este motivul invocat
Mega lovitură pentru Pro TV! Emisiunea Vocea României, scoasă din grila de programe! Care este motivul invocat
Este vorba chiar despre Elena Ionescu, marea câștigătoare Survivor. Totul s-a întâmplat aseară
Este vorba chiar despre Elena Ionescu, marea câștigătoare Survivor. Totul s-a întâmplat aseară
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri despre dependenţa faţă de chinezi
ULTIMĂ ORĂ. Ce se întâmplă între China şi România? Beijingul a provocat României cel mai mare DEFICIT. Dezvăluiri ...
Povestea INCREDIBILĂ a mecanicului auto care a câștigat 120 de mii de euro cu o singură „LUCRARE”
Povestea INCREDIBILĂ a mecanicului auto care a câștigat 120 de mii de euro cu o singură „LUCRARE”
Nepoata unui milionar, vecin de ministru, a mers la duș. A descoperit ceva de infarct
Nepoata unui milionar, vecin de ministru, a mers la duș. A descoperit ceva de infarct
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
Angajaţi pentru o fantezie sexuală, doi bărbaţi au pătruns în casa greşită. Erau înarmaţi cu macete
FAKE NEWS „Mihaela Mihai a murit”. Știrea care a bulversat România
FAKE NEWS „Mihaela Mihai a murit”. Știrea care a bulversat România
DIVORȚUL ANULUI! Fosta soție, mărul discordiei? Imediat după ce s-au despărțit, fosta parteneră s-a instalat în apartamentul lor
DIVORȚUL ANULUI! Fosta soție, mărul discordiei? Imediat după ce s-au despărțit, fosta parteneră s-a instalat în apartamentul ...
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban!  Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
Diagnostic DUR pentru Eugenia Serban! Actrita a aflat ca sufera iar de cancer. E socant cum a transformat-o boala
O nouă descoperire alarmantă: Suprafaţa care ar trebui să te protejeze, unde coronavirusul rezistă până la 4 zile
O nouă descoperire alarmantă: Suprafaţa care ar trebui să te protejeze, unde coronavirusul rezistă până la 4 zile
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
VIDEO / Distanțarea socială e un mit! Doi români, filmați în timp ce fac sex într-o grădină din Italia
Gata, DINAMO București are noi acționari! Echipa a fost OFICIAL salvată
Gata, DINAMO București are noi acționari! Echipa a fost OFICIAL salvată
Explozia TikTok
Explozia TikTok
RUSOAICELE folosesc această metodă pentru a obține benzină GRATIS - VIDEO viral
RUSOAICELE folosesc această metodă pentru a obține benzină GRATIS - VIDEO viral
De ce a dispărut Mihaela Rădulescu de ceva timp! 'Sigur i s-a întâmplat ceva!' Anunțul vedetei
De ce a dispărut Mihaela Rădulescu de ceva timp! 'Sigur i s-a întâmplat ceva!' Anunțul vedetei
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare
FOTO. Cum arată acum fiica mai mică a lui Corneliu Vadim Tudor. Jeni nu prea are jenă și pozează în ipostaze incendiare