INTERVIU | „Așa cum se fac campanii anti-droguri, ar trebui să se realizeze și pro sport!”. Adrian Niculcea, campion la culturism: „Am văzut Commando și m-am apucat de culturism. Idolul meu a fost Arnold”. Ce recomandă un antrenor pasionaților de sport, cum îi vede pe fotbaliștii de top și ce spune despre doping

Autor: Andru Nenciu Publicat: 04 Apr. 2017, 21:00 Actualizat: 04 Apr. 2017, 22:45 Alte Sporturi

Adrian Niculcea (40 ani) este un antrenor personal de fitness, care îmbină plăcerea pentru sport, în special pentru culturism, cu munca. Sportivul a participat weekend-ul trecut la Campionatul Național de Culturism și Fitness, care s-a desfășurat în Sala Mare a centrului cultural „Mihai Eminescu” din Târgu-Mureș și a obținut locul doi la categoria +90kg. ProSport a stat de vorbă cu Adrian, care a povestit despre experiența din cadrul concursului, despre viața de antrenor persoanal, doppingul în culturism și cum susține federația acest sport.

Povestește-mi puțin despre concursul la care ai participat week-end-ul trecut.
Acest campionat național e un concurs de culturism care le oferă o șansă celor care au trecut de prima tinerețe să se afirme în sportul pe care îl practică și pe care îl iubesc. Am cochetat de mult cu ideea să particip la acest concurs, însă până acum s-au interpus câteva probleme personale în drum. Acum, că am împlinit 40 de ani, am încercat, am participat și am obținut locul doi, dintr-o categorie nu foarte numeroasă, dar experiența în sine a fost extraordinară. Am avut ocazia să îmi dau seama de nivelul la care trebuie să te pregătești pentru un concurs de acest gen. Acum știu ce am de făcut, m-a ambiționat să fac în continuare ceea ce îmi place și mai bine și să încerc alt concurs de culturism la toamnă.

Ce te-a determinat să te apuci de acest sport?
Nu este un sport deloc ușor, implică destul de multe cunoștințe din diverse domenii, trebuie să știi puțină anatomie, fiziologie, puțină chimie.Trebuie să cunoști despre nutriție foarte multe, despre suplimentație.În principiu, m-am apucat de la 15 ani de sport, am făcut Facultatea de Sport, am tot făcut sport la viața mea, dar constantă a rămas dragostea pentru culturism. E un sport ușor marginalizat în continuare și încerc, cumva, să aduc un aport pe calea asta și să îl fac cunoscut și pentru ceilalți.

Cum arată o zi din viața lui Adrian Niculcea?
Arată foarte simplu. Mă trezesc la 6 jumătate, îmi fac micul dejun, care constă în 8-10 albușuri, fulgi de ovăz și plec la serviciu. Eu sunt antrenor personal de fitness și culturism și începând cu ora 8 AM primul client. Colaborez cu mai multe săli din București, sunt un freelancer, mi-am făcut propriul bussines și lucrez cu clienții cu care mă găsesc pe internet.

Cum ai spus și tu, lucrezi foarte mult cu oamenii. Cum reușești să îi motivezi, cum îi ajuți să își atingă obiectivele?
E o întrebare foarte bună pentru că de antrenat, cred că oricine ar putea să încerce să antreneze, dar ca antrenor de culturism și nu numai, ai mai multe obligații și responsabilități.Trebuie să fii un bun ascultător, trebuie să empatizezi cu situația clientului tău, să încerci să îl înțelegi și să nu te transformi pur și simplu într-un robot, adică doar să îi dai indicații despre ce are de făcut în sală și atât.

Și cum te comporți?
Trebuie să fii un tip care să știe să asculte și trebuie să oferi un couching clientului pentru că trebuie să fii și un foarte bun psiholog. Motivația pe care tu i-o dai clientului este cea mai importantă. Am avut și încă am clienți care mi-au spus că ei mă plătesc pentru că simt că sunt motivați și atunci reușesc să se pună în mișcare indiferent de programul lor, care este destul de încărcat. Dar, ei reușesc să își facă timp pentru că știu că pe mine mă întâlnesc la sală, iar eu sunt acolo să îi motivez. Trebuie să îți placă ceea ce faci cu adevărat, iar asta se transmite și celor din jurul tău.

Dacă ar veni acum un băiat să îți spună că ar vrea să fie ca tine, care ar fi primele sfaturi pe care i le-ai da?
L-aș sfătui în primul rând să nu facă greșelile pe care le-am făcut eu. Eu m-am apucat de sportul ăsta imediat după revoluție, când nu se știa mai nimic. Nu erau surse de informație deloc, nu era Google, nu existau telefone mobile, iar tot ceea ce puteam să prind ca informație era de la băieții mai mari, care făceau culturism în singura sală improvizată de la mine din oraș, din Curtea de Argeș.

Și acum?
Acum este mult mai ușor să te informezi, iar băieții care vin la mine și îmi caută sfaturile și ajutorul, le recomand, în primul rând, să fie atenți la modul de antrenament, la corectitudinea exercițiilor pe care le fac, să evite tot felul de excese care pot conduce la accidentări de orice natură, nu numai în sală. Modul în care te comporți contează foarte mult pentru sportul acesta, nu trebuie să pierzi nopți, trebuie să te alimentezi corect, nu trebuie să consumi droguri, alcool, lucruri pe care din păcate le vedem tot mai des în zilele noastre, în special la cei tineri.


Idolul copilăriei:Arnold Schwarzenegger

Cine a fost idolul copilăriei tale? Cine te-a inspirat în acest sport?
Probabil o să sune ca un clișeu răspunsul meu, dar idolul meu a fost Arnold Schwarzenegger. L-am văzut într-un film, care rula pe vremea aceea la Casa de Cultură, acele filme pe casetă, și am văzut un film cu el, „Commando” și după filmul acela m-am hotărât să mă apuc de culturism. Nu știam nimic despre el, nu știam ce înseamnă culturism, dar cumva am avut noroc. Am prins o halteră de la un vecin, două gantere de la alt vecin și am început să fac de capul meu, până când am început să găsesc informații. Prima revistă de culturism, care a apărut la noi în România, a fost cea de la Redis Culturism.

Federația Română de Culturism și Fitness aduce un aport muncii voastre, vă sprijină în vreun fel sau sunteți pe cont propriu în acest sport?
Din păcate nu. Eu cred că Federația, la ora actuală, face tot ce poate pentru culturism. Nu este mult, dar probabil este mai mult decât ce se făcea înainte. Este tristă situația în care se află Federația de Culturism momentan pentru că există alte federații de care probabil nici măcar nu ați auzit, care au fonduri mult mai mari decât cea de culturism.

Dă-mi un exemplu!
Nu știu dacă ați auzit de Federația de Winnere, are fonduri mai mari decât federația de Culturism. Este păcat, nu știu dacă putem arăta cu degetul spre cineva. Eu știu că se fac eforturi să se îndrepte lucrul ăsta, iar acum, actualul președinte, domnul Toncean (n.r. – Gabriel Toncean) încearcă să rezolve problema, să facă mai cunoscut sportul ăsta și, implicit, să atragă mai mulți tineri în săli și pe scenele de culturism. Însă, cred eu că trebuie un efort conjugat, trebuie realizată o comunicare mult mai strânsă între federație și sălile de culturism și fitness, să se facă o informare, vizite continue prin țară, prin București, să se susțină sportul acesta în școli, în licee. Așa cum se fac campanii anti-fumat și anti-droguri, ar trebui să se realizeze campanii pro sport.

Eforturile pe care eu și alți concurenți le facem sunt în general susținute din fondurile proprii, financiar vorbind. Premiile sunt cel mult modice, deși un culturist care este campion național ar trebui să primească o sumă consistentă de bani, ca orice sportiv care s-a jertfit, să spunem așa, pe altarul ăsta al sportului.

Este un sport foarte greu, lumea vede un culturist pe scenă și are impresia că gata, omul acela s-a născut cu mușchi sau folosește steroizi. Nimic mai greșit! Cred că majoritatea care facem culturism o facem de drag, din plăcere și iubire pentru acest sport și își susțin eforturile financiare strict din veniturile proprii.


Adrian Niculcea alături de Andrei Pop în cadrul Campionatului Național de Culturism pentru vârsta a doua de la Tg-Mureș

Hai să vorbim puțin despre metodele de dopping. Au fost foarte multe scandaluri în ultima vreme legate de acest subiect în mai multe sporturi din România și nu numai. Cum stă treaba în culturism, se dopează lumea sau nu?
Dopping-ul nu este un fenomen nou, după cum știm mai mulți sau mai puțini dintre noi, el a fost descoperit într-un sport în care nu te-ai fi așteptat la așa ceva și aici mă refer la ciclism. Culturismul este și el suspect la acest capitol pentru că cei care îl practică și își dezvoltă o masă musculară atât de mare fără grăsime, intră în această categorie, din punctul de vedere al celor care privesc. Dar să tragi o linie rapidă și să spui că ăștia sunt dopați, mi se pare cea mai mare greșeală. În spatele acelor mușchi sunt ani și ani de muncă, sunt oameni cu talent în acest sport care au dezvoltat fizicuri impresionante fără steroizi.Există suplimente foarte bune la ora actuală care înlocuiesc nevoia pentru acești steroizi, deci cine vrea cu adevărat să facă acest sport, se poate face și natural.

„Toate scandalurile din ultima vreme care au legătură cu dopping-ul, care acum face parte și din fotbal, din tenis…Acesta este un fenomen pe scară largă. Culturismul este un sport atât de neînsemnat pe lângă celelalte încât nu cred că atenția ar trebui focusată pe așa ceva. Bine, și aici ar trebui să fie controlat, dar în special în celelalte sporturi, unde noi avem impresia că totul se face curat, dar iată că aflăm din tot felul de surse credibile că unele campionane mondiale folosesc substanțe care s-au aflat sau se află pe lista substanțelor interzise. O să fie tot timpul un joc de-a șoarecele și pisica între cei care se dopează și cei care încearcă să elimine acest lucru din sport”

„Ar fi o provocare pentru mine să lucrez cu un sportiv profesionist”

Câți dintre oamenii care vin la sală își doresc doar să slăbească și câți să lucreze la masa musculară, pentru că presupun că este o diferență între cele două ținte, nu?
Într-adevăr, o parte dintre cei care vin la sală și vor să își schimbe stilul de viață, sunt fete care vor să slăbească și vor să se tonifieze, sunt băieți care vor să își modifice aspectul pentru că de la o vârstă vrei să ieși din anonimat și nu mai vrei să fii acel elev gras, de care râde toată lumea.Și fetele și băieții doresc să își imbunătățească aspectul fizic, dar fie că vor să slăbească  sau să pună masă musculară, aș zice că majoritatea dintre ei vor pur și simplu să arate bine și să se simtă bine. Destul de puțini vor să meargă spre performanță.Adevărul este că în sportul acesta ai nevoie și de alte atuuri ca să mergi spre performanță, care în mod normal nu prea depind de tine, ci de felul cum te-ai născut și aici mă refer la talie îngustă, umeri largi, posibilitatea să pui mușchi ușor, să slăbești ușor…

Ai avut oportunitatea de a lucra cu sportivi profesioniști?
Personal, încă nu am avut ocazia să lucrez cu astfel de sportivi. Ei ies cumva din schema standard cu care poți să antrenezi o persoană normală, obișnuită.Sportivilor de top le trebuie o altfel de abordare, mult mai complexă și completă. Mi-ar plăcea, aș considera o provocare să pot să lucrez cu cineva din domeniu și care vrea să acceadă spre un nivel mai înalt. Am pregătit acum ceva vreme o domnișoară din Ucraina pentru un concurs de fitness, care la prima ei participare a ocupat locul trei.

Au existat cazuri în România în care sportivi care au practicat culturism au murit…
Pe fondul acestor întâmplări triste s-au lansat tot felul de zvonuri, dar acest fenomen nu este nou, se întâmplă și în Statele Unite, în Franța, în Italia, se întâmplă peste tot. Sportivii de performanță mor, din păcate. Eu nu pot să trag o concluzie și să spun că unui sportiv i s-a întâmplat asta pentru că a folosit nu știu ce substanțe sau un regim de antrenament foarte dur pentru că nu a băut apă. Ar trebui să facem o diferență foarte clară între sportul pentru sănătate, care se face la un anumit nivel, mai lejer, care aduce beneficii sănătății și sportul de performanță. Sportul de performanță, din păcate, nu prea are legătură cu sănătatea, deoarece împingi niște limite, niște parametri dincolo de ceea ce în mod normal corpul tău poate să facă. Dacă pe termen scurt nu este nicio problemă, făcând asta ani de zile și atunci, exact ca o mașină de curse, când este forțată la maxim, se poate întâmpla ceva destul de rău și de grav. În cazul acestor culturiști, cum am spus, mi se pare nedrept să se tragă concluzii că aceste lucruri s-au întâmplat din cauza steroizilor. Oamenii mor, oamenii normali pot muri din aceleași probleme. Spre exemplu, anul trecut, un culturist a murit în sală undeva în Brașov, iar același accident i se poate întâmpla și unei persoane normale, care nu a făcut sport în viața ei. Mi se pare anormal să se arate cu atâta ușurință spre acest om și să spui că a murit pentru că a folosit steroizi.

Să presupunem că un corporatist vine și te roagă să îi faci un program de exerciții pentru acasă, deoarece timpul nu îi permite să ajungă la sală. Ce i-ai recomanda?
Într-adevăr, regimul e viață al unui corporatist este destul de monoton. Te trezești de dimineață, muncești până la 3-4, după ajungi acasă, unde e posibil să muncești și de acasă, pentru că asta fac, din păcate, mulți corporatiști. Atunci, ei își dau seama că le e foame, iar prima lor masă e undeva în jur de 8-9 seara, când consumă foarte mult și, paradoxal, prin aceea masă constată că s-au îngrășat.

Ce sfaturi le-ai da?
Le-aș da câteva sfaturi, să încerce să meargă cât mai mult pe jos, să facă sport de câte ori au ocazia, să alerge prin parc seara sau orice tip de efort, nu neapărat sală. I-aș îndemna să încerce să mănânce sănătos, să nu sară niciodată micul dejun, lucrul cel mai important, care trebuie să fie sănătos, adică dacă ai luat un croissant și o cafea nu înseamnă că e sănătos. Deci un mic dejun sănătos, prânz și cină, cel puțin aceste trei mese pe zi nu ar trebui să lipsească din meniul unui corporatist. Iar cei care lucrează foarte mult ar trebui să își facă timp, pentru că dacă nu îți propui să ai timp, nu ai timp.


Fotbaliști de top prin ochii unui culturist

Zlatan Ibrahimovic

-De obicei fotbaliștii au un fizic cu foarte puțină grăsime corporală pentru că ei trebuie să fie cât mai rapizi în sprinturile pe care le fac pe teren.

-Cred că pentru un fotbalist chiar arată bine, adică are mușchi frumoși conturați, chiar dacă nu este mare, este bine definit muscular și cred că este genul pe placul femeilor, pentru că dacă devii mai mare și mai musculos, nișa ta se îngustează, nu te mai place nimeni.

-Este ok pentru un om normal, se vede că face sport, arată chiar bine, poate brațele sunt puțin cam mici, dar asta nu este neapărat o problemă.

Cristiano Ronaldo

-Arată foarte bine atât din punct de vedere fizic, cât și muscular

-Este un pic peste normal, peste cum ar trebui să arate un fotbalist, probabil că face și sală, are și ceva genetic, dar este clar că fizicul lui se apropie de fizicul unui tip care face sală, și nu neapărat fotbal, ci sport intens.

-Este mult mai fit decât Ibrahimovic, se preocupă mai mult de el, probabil că ține și la alimentație foarte mult și se vede că îi place să arate bine

-Arată bine și la brațe, umeri, chiar și la picioare, care sunt foarte bine dezvoltate muscular.

Sergio Ramos

-Arată foarte, foarte bine.

-Este mai musculos, puțin mai lat, este poate mai bine și decât Ronaldo, îmi pare mai masiv puțin.

Condiția lor fizică îi predispune, dacă putem spune așa, la un strat subțire de grăsime și atunci, dacă ai genetic niște mușchi, cel puțin cei abdominali, foarte pronunțați, având piele foarte subțire și grăsime mai deloc, automat ies în evidență.Fotbaliștii fac foarte multe exerciții pentru abdomene pentru că au nevoie de asta în sportul ăsta, la sprinturi, să fie în formă.

Dar nu toți fotbaliștii sunt așa.Am văzut destui cărora dacă le-ai da jos tricoul nu ai zice că sunt sportivi și vorbim de nume de top.Adică dacă i-ai îmbrăca în alte haine nu ți-ai da seama că ar face vreun sport sau ceva de genul.În cazul celor trei se vede că fac sală, cel puțin din câte știu eu, cei din străinătate fac și forță, iar acest lucru se vede.

Adrian Mutu

De la noi din țară nu prea știu fotbaliști care ar putea arăta așa bine.Cred că Mutu ar putea intra în această categorie, știu că se îngrijea foarte mult, iar la fizic era binișor, din câte îmi amintesc eu.


Articol scris de Emma Bârsan

Autor: Andru Nenciu Publicat: 04 Apr. 2017, 21:00 Actualizat: 04 Apr. 2017, 22:45 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
Cum făceau amor Andreea Marin și Ștefan Bănică! Ce 'fetish' bizar avea Zâna în pat
O tânără abandonată la naştere s-a îndrăgostit de tatăl natural. Au început o relaţie sexuală şi au ajuns în instanţă
O tânără abandonată la naştere s-a îndrăgostit de tatăl natural. Au început o relaţie sexuală şi au ajuns în instanţă
Simptomele COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat. Tusea şi oboseala, printre cele mai comune probleme în România
Simptomele COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat. Tusea şi oboseala, printre cele mai comune ...
Se intoarce Laurentiu Reghecampf la FCSB?! Ce spune sotia antrenorului roman: „Echipa va ramane mereu in sufletul lui! Noi mergem acolo unde suntem doriti!”
Se intoarce Laurentiu Reghecampf la FCSB?! Ce spune sotia antrenorului roman: „Echipa va ramane mereu in sufletul lui! ...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la colon
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la colon
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
Râzi cu lacrimi! Ce a pățit un oltean după ce a chemat acasă o prostituată, cu 200 de lei/oră
FOTO Traian Berbeceanu în anii 2000. Stilul nonconformist prin care poliţistul se distingea faţă de colegii săi
FOTO Traian Berbeceanu în anii 2000. Stilul nonconformist prin care poliţistul se distingea faţă de colegii săi
A rupt tăcerea! Mircea Badea a spus de ce a plecat, de fapt, de la PRO TV
A rupt tăcerea! Mircea Badea a spus de ce a plecat, de fapt, de la PRO TV
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ale unui ''serviciu'' pe care Guvernul a încercat să îl ascundă
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare minut''. Detaliile îngrozitoare ...
Cea mai atractivă prezentatoare meteo din lume, părăsită de iubit. Motivul lui e halucinant: „Trebuie să fii nebun!”
Cea mai atractivă prezentatoare meteo din lume, părăsită de iubit. Motivul lui e halucinant: „Trebuie să fii nebun!”
Cutremur MAXIM în Europa! Noi restricții draconice: Situația este îngrijorătoare
Cutremur MAXIM în Europa! Noi restricții draconice: Situația este îngrijorătoare
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
WOW! Cum face Gigi Becali amor cu soția lui. SECRETUL lui s-a aflat: ce e musai să facă înainte
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Legea Pensiilor a fost modificată: Reduceri de vârstă de pensionare cu 2 ani pentru mai multe categorii
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care te face ca nou peste noapte
Fă acest lucru simplu și mașina ta va consuma cu 10% mai puțin iarna asta. Motivul este incredibil!
Fă acest lucru simplu și mașina ta va consuma cu 10% mai puțin iarna asta. Motivul este incredibil!
Bulgăroaica de 24 de ani care ar putea aduce sfârșitul lui Trump! Iată unde și-a băgat bărbatul mâna
Bulgăroaica de 24 de ani care ar putea aduce sfârșitul lui Trump! Iată unde și-a băgat bărbatul mâna
Bogaţii cu averi în umbră. Cine sunt cei care nu apar în topul Forbes
Bogaţii cu averi în umbră. Cine sunt cei care nu apar în topul Forbes
Anamaria Prodan s-a pozat fără chiloți! Cum arată goală la 47 de ani
Anamaria Prodan s-a pozat fără chiloți! Cum arată goală la 47 de ani
Cum a descoperit Mădălina Ghenea că a fost înșelată. Frumoasa actriță a rupt tăcerea și le-a dezvăluit totul fanilor: 'Am găsit un băiat în pat cu...'
Cum a descoperit Mădălina Ghenea că a fost înșelată. Frumoasa actriță a rupt tăcerea și le-a dezvăluit totul fanilor: ...
Situaţie CRITICĂ! Ţara europeană care a ajuns la100.000 de cazuri pe zi
Situaţie CRITICĂ! Ţara europeană care a ajuns la100.000 de cazuri pe zi
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / PAPARAZZI
Horia Brenciu, dar de maniere am uitat? Prins în „focurile” jocului, artistul a scuipat și a aruncat gunoi pe jos / ...
Remake-ul filmului “Rebecca” ajunge numărul 1 pe Netflix după 80 de ani de la celebrul thriller psihologic al lui Hitchcock
Remake-ul filmului “Rebecca” ajunge numărul 1 pe Netflix după 80 de ani de la celebrul thriller psihologic al lui Hitchcock
Cum va arăta tunelul de 18 kilometri pe care îl construiesc nemții pe sub Marea Baltică. Nu au auzit de metroul din Drumul Taberei
Cum va arăta tunelul de 18 kilometri pe care îl construiesc nemții pe sub Marea Baltică. Nu au auzit de metroul din Drumul ...
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Vica, dezbrăcată în așternuturi! S-a pozat goală, deși are 45 de ani și a stârnit controverse
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!
FOTO. Cum mai arată Alexandra Dinu la aproape 40 de ani. Fosta soție a lui Adi Mutu e mai frumoasă ca niciodată!