Vor să sperie Europa! HCM Baia Mare își propune accederea in grupele Ligii

Vor să sperie Europa!  HCM Baia Mare își propune accederea in grupele Ligii
  • Publicat:
  • Actualizat:

La finalul acestei săptămâni, întreg polul de interes al fenomenului handbalistic feminin românesc se va muta în nordul țării la Baia Mare, acolo unde în zilele de 14 respectiv 15 septembrie, sunt programate meciurile din grupa a 3 a turneului de calificare din Liga Campionilor. În Sala Polivalentă Lascăr Pană vor poposi alături de vicecampioana țării noastre H.C.M.Baia Mare, ocupantele locurilor doi și trei din Danemarca Team Tvis Holstebro și Viborg H.K. Ultima formație din careul de ași este nimeni alta decât campioana Olandei, Sercodak Dalfsen.

Potrivit tragerii la sorți stabilită de forul continental, sâmbătă începând cu ora 11.00 H.C.M.Baia Mare o va întâlni pe Viborg iar de la ora 14.00 se va juca partida Team Tvis Holstebro (Danemarca) – Sercodak Dalfsen (Olanda). În ziua următoare, duminică, 15 septembrie, la ora 15.00, este programată întâlnirea pentru locurile 3-4 iar de la ora 18.00 confruntarea ce va da dreptul căștigătoarei acestui turneu de a accede în grupa A din Liga Campionilor alături de Gyori Audi ETO (Ungaria), Thuringer H.C. (Germania) și Hypo Niederosterreich Viena (Austria)    

Pentru aceste importante meciuri din cadrul grupei a 3 a turneului de calificare din Liga Campionilor, Costică Buceschi – Magda Kovacs – Ioan Belu au la dispoziție un lot format din:  


 

Viborg H.K. (Danemarca)

          În ciuda renumelui de netăgăduit al acestei formații, de super profesioniste, câștigătoare a 13 titluri interne în campionatul feminin danez, plus câte alte trei de Liga Campionilor și Cupa E.H.F., echipa care a terminat sezonul trecut pe poziția a treia a clasamentului, se află de circa trei ani într-o într-un ciclu de reconstrucție, iar în debutul actualului sezon intern, a pășit cu stângul fiind învinsă cu scorul de 30-28 (14-12) de către Esbjerg. Însă și așa trupa tehnicianului Christian Dalmose care numără în lot în actuala stagiune nu mai puțin de 8 straniere plus alte 3 componente ale naționalei daneze, vizează după ce a obținut din partea E.H.F. un „wild card ” o accedere în grupa A a Ligii Campionilor, danezele sperând să întregească careul de ași al grupei din care mai fac parte Gyori Audi ETO (Ungaria), Thuringer H.C. (Germania) și Hypo Niederosterreich Viena (Austria).

 

Palmares:

-de 3 ori câștigătoare a Ligii Campionilor (2006, 2009, 2010)

-de 2 ori finalistă a Ligii Campionilor (1997, 2001)    

-de 3 ori câștigătoare a Cupei E.H.F. (1994, 1999, 2004)

-de 2 ori câștigătoare a E.H.F.Trofeul Campionilor (2000-2001, 2005-2006)

-13 titluri naționale în campionatul intern danez (1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2004, 2006, 2008, 2009, 2010)

-de 5 ori vicecampioană a Danemarcei (1991, 1993, 1998, 2005, 2007)

-1 medalie de bronz în campionatul Danemarcei (2011)

-de 9 ori câștigătoare a Cupei Danemarcei (1993, 1994, 1996, 2003, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011) 

 

Team Tvis Holstebro (Danemarca)

Cea de-a doua formație daneză care va poposi la Baia Mare în acest week-end este vicecampioana Danemarcei, și totodată câștigătoarea din acest an a Cupei E.H.F. Formația daneză a apărut pentru prima oară în atenția handbalului feminin european acum doi ani (ediția 2010-2011) când a jucat finala Cupei E.H.F. în fața unei alte echipe daneze F.K.Midtjylland Handball, finală pierdută în ambele runde cu scorul de (21-28) și (24-26). Următorul an (2011-2012) danezele s-au oprit în sferturi de finală fiind stopate de rusoaicele de la Lada Togliati, pentru ca în ediția trecută să-și adjudece primul trofeu European din istoria clubului după o dublă cu franțuzoaicele de la Metz (31-35) acasă și victorie în Albion (33-28).

Din lotul echipei fac parte câteva jucătoare importante din naționala Danemarcei: Ann Grete Norgaard Osterballe (88 meciuri, 371 goluri), Kristina Mulle Kristiansen – playmaker-ul de numai 163 cm (77 meciuri, 191 goluri), Mette Gravholt (22 meciuri, 53 goluri), Anne Sofie Hjort Nielsen (2 meciuri, 2 goluri) și portarii Sandra Toft (39 prezențe) și Louise Bager Due (campioană olimpică în 2004 și triplă câștigătoare a Ligii Campionilor cu Viborg).

Vedeta echipei este norvegianca Ida Alstad (28 de ani, venită de la Byasen Trondheim) – campioană olimpică în 2012, campioană mondială în 2011, campioană continentală în 2010 și medaliată cu argint la europene în 2012. Mai fac parte din lot alte trei „straniere”: islandezele Rut și Audur Jonsdottir și brazilianca Karoline De Souza.

T.T.H. (denumirea prescurtată a echipei) a jucat deja un meci oficial în acest sezon, Supercupa Danemarcei, împotriva campioanei FC Midtjylland (fostă Ikast). Holstebro a pierdut cu 24-30 (9-13) marcatoarele învinselor fiind Kristiansen 5, De Souza 5, Alstad 4, Gravholt 2, R. Jonsdottir 2, S. Kjaersgaard 2, Norgaard 1, S. Andersen 1, Kjaer Larsen 1 și Hjort Nielsen 1.

 

Sercodak Dalfsen (Olanda)

          Deși este ultima echipă calificată pentru meciurile grupei a 3 a turneului de calificare din Liga Campionilor formația „portocalei mecanice” vine din postura de campioană națională, titlu adjudecat de trei ori consecutiv. Același număr trei și-au trecut în cont handbalistele la capitolul prezențe pe scena Ligii Campionilor.

Echipa olandeză Sercodak Dalfsen s-a calificat la acest turneu preliminar din Liga Campionilor, ce va fi găzduit de Baia Mare, după o dublă victorie obținută împotriva campioanei Turciei, Muratpașa Belediyesi (34-31 și 34-21 – ambele meciuri având loc în Antalya).

Handbalul feminin olandez a progresat foarte mult în ultimul deceniu, principalul argument fiind calificarea naționalei de senioare la Campionatul Mondial din Serbia 2013 după un parcurs de excepție. Selecționata oranj a câștigat mai întâi grupa de calificare cu 3 victorii în tot atâtea meciuri disputate: 47-20 cu Israel, 30-18 cu Austria și 24-23 cu Slovenia. A urmat un play-off în care Olanda a produs o surpriză de proporții eliminând Rusia: 26-27 (acasă) și 33-21 (în deplasare, la Rostov). Un alt rezultat important obținut recent de Olanda este medalia de argint cucerită la Campionatul European de tineret, competiție în care România s-a clasat pe locul 6.

Trei dintre jucătoarele de la Sercodak sunt componente ale echipei naționale de senioare și au contribuit la eliminarea Rusiei din play-off-ul de calificare la „mondiale”: Fabienne Logtenberg (pivot, 180 cm), Sharina Van Dort (extremă, 165 cm) și Lynn Knippenborg (inter – centru, 175 cm). Antrenorul campioanei, Petre Portengen, este „secund” la naționala de senioare. Sercodak mai are în lot două jucătoare care fac parte din naționala de tineret (Alineke Ros – 180 cm, și Inger Smits) dar și două componente ale naționalei de junioare (Roos Van Leeuwen și Lisan Van Hulten).

Deși este ultima echipă calificată pentru turneul preliminar din Liga Campionilor de la Baia Mare gruparea din Olanda este prima care a ajuns în județul Maramureș. Delegația oficială a echipei Sercodak Dalfsen a sosit joi 12 septembrie, gruparea olandeză urmând să fie susținută în tribune și de un grup de suporteri.

Articol scris de Alin Boțioc

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…