Vali Cosma: "Intrăm într-o finală!"

1 dec 2011 1818 afişări Comentează şi tu Handbal
Vali Cosma: "Intrăm într-o finală!" Vali Cosma: "Intrăm într-o finală!" 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/9019663/1/caseta.jpg

Valentina Cosma (48 de ani) a dispărut de o bună bucată de timp din peisajul handbalului feminin. Fostul star al naţionalei s-a stabilit de câţiva ani în Franţa, iar în prezent profesează la o şcoală de handbal din Yutz. Practic, descoperă tinere talente pentru francezi. Înainte de a pleca la un antrenament, fostul mare pivot al României a acceptat să vorbească despre prezentul echipei naţionale, dar să facă şi o scurtă incursiune în trecut.

Aţi jucat peste 18 ani în echipa naţională. Ce simte o handbalistă înainte de a participa la un Campionat Mondial?
Din moment ce eşti selecţionată, te simţi mândră că faci parte din lot şi că ai şansa de a merge la o asemenea competiţie. Dragostea de handbal şi de ţară te face să uiţi de orice problemă, iar emoţiile înaintea startului sunt fireşti, dar şi pozitive.

Cum se vede echipa României din Franţa înaintea acestui Mondial?
Nu am urmărit îndeaproape ce s-a întâmplat în ultima vreme la echipa naţională, dar sunt convinsă că avem o echipă de locurile 1-4. Eu văd echipa României jucând o finală la Campionatul Mondial din Brazilia. Dacă luăm individual fiecare jucătoare, stăm bine pe toate posturile.

Dar cum percepe Franţa Mondialul din Brazilia?
Francezii sunt optimişti şi pleacă de obicei la marile competiţii ca învingători. Au un moral foarte bun înaintea Mondialului.

Presiune pe Franţa!

Ce credeţi despre meciul direct România - Franţa?
Cred că va fi un meci foarte strâns, dar nu pot oferi soluţii tehnice. Ideal ar fi să ne aflăm în avantaj spre final de joc, întrucât Franţa se descurcă de minune în ultimele minute. La egalitate este greu de bătut, mai ales că se bazează şi pe acea apărare avansată care deranjează pe toată lumea. Şi la ultimul Mondial, multe echipe s-au împiedicat în faţa Franţei.

Cum îi caracterizaţi pe actualii pivoţi ai României?
Stăm foarte bine pe acest post. Atât Oana Manea, cât şi Ionela Stanca, chiar dacă nu merge acum la Mondiale, sunt două jucătoare complete în atac, care pot găsi oricând soluţii pentru echipă. În apărare cred că ar mai avea puţin de lucrat.

Apreciaţi că au ajuns la nivelul d-voastră?
Cred că m-au şi depăşit, având în vedere şi rezultatele pe care le-au obţinut.

"Noi ajungeam stresate şi obosite psihic la Mondiale"


Aţi jucat la atâtea ediţii ale Campionatelor Mondiale. Care ar fi cea mai plăcută participare?

Ultima la care am luat parte, în 1999, când am venit pe locul patru. Atunci am obţinut calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Sydney, iar pentru mine a fost şi cel mai bun rezultat. Bine, lumea a perceput rezultatul respectiv ca pe un eşec pentru că nu am luat o medalie.

Şi cel mai mare regret?

Că nu am luat niciodată medalie, deşi am avut mereu o echipă valoroasă.

Lumea handbalului spune că aţi fost o generaţie de excepţie, poate chiar şi peste cea din ziua de azi, dar nu aţi urcat niciodată pe podium, deşi aţi avut mai multe ocazii. Care sunt motivele pentru care aţi eşuat mereu în tentativa de a lua măcar o medalie?
În primul rând cred că nivelul handbalului de acum a scăzut, în comparaţie cu anii 80-90. Danemarca, Rusia sau Germania erau echipe de nebătut cu 15-20 de ani în urmă, acum aceste formaţii pot pierde oricând. Din păcate, noi ne-am împiedicat ca ţiganul la mal de fiecare dată. În perioada noastră se făceau cantonamente şi cu şase-şapte luni înainte de un Campionat Mondial, iar la turneele finale ajungeam stresate, obosite psihic şi clacam. Acum, nu ştiu dacă se mai fac cantonamente atât de lungi.

Sunteţi totuşi împăcată după toţi anii petrecuţi la echipa naţională?
Pot spune că da. Cu ajutorul echipei naţionale, am ajuns să fiu o persoană cunoscută şi respectată, atât în România, cât şi în afara ţării. De fiecare dată am venit la lot cu plăcere şi am încercat să-mi fac datoria.

Mai ţineţi legătura cu cineva din handbalul românesc?
În ultima vreme mai puţin. Cu Lidia Drăgănescu am mai păstrat legătura din vechea trupă.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.