URMAŞUL

11 feb 2009 54 afişări Comentează şi tu Handbal
URMAŞUL URMAŞUL

Marian n-a murit! Va fi prezent mereu în inimile tuturor celor care l-au iubit, iar visele lui trebuie să le ducă mai departe nepoţelul său, Andrei, fiul surorii mai mari a fostului jucător al naţionalei României.

„Îmi doresc ca nepoţelul meu, Andrei, să devină handbalist. Nu unul oarecare. Să ajungă să joace la Veszprem şi să împlinească toate visele nerealizate ale lui Marian”. Acesta a fost unul dintre mesajele transmise de Petre Cozma la plecarea din Ungaria. În acest timp, viitorul Marian Cozma era acasă, la Bucureşti.

La doi ani şi trei luni, pentru Andrei răul nu există. Doar multă veselie şi bucuria jocului. Se uită întrebător spre lumea care trece pragul casei şi nu înţelege zarva şi agitaţia tuturor. De sub o chică de păr blond, doi ochi albaştri te privesc curios şi îţi zâmbesc șăgalnic. Chip leit al unchiului Marian, micuţul strânge tricoul roşu al clubului din Veszprem, copie a celui de joc, primit anul trecut, şi murmură încetişor: „Unchiu’, unchiu’”.

Răsfăţat cu daruri


Mama şi bunica, zdrobite de durere, găsesc puterea să îi zâmbească. „Marian a fost ca un tată pentru el, i-a adus de toate. Doamne, cât de mult îl iubea! Ultima dată a venit cu acest tricou şi o minge micuţă de handbal. Era bucuria lui să-l vadă fericit pe Andruţu”, spune printre lacrimi Ionela, mama micuţului.

Acesta, profită de momentul în care  privirile tuturor se lipesc de ecranul televizorului, se smulge din braţe şi tâşneşte spre tobele, primite şi ele de la Marian. „Bum-bum, unchiu” şi sunetul umple toată casa. „Pe ăsta micu’ ziceam că-l facem portar la Barcelona, aşa vorbeam noi în casă, să avem un băiat handbalist şi unul fotbalist. Acum cine ştie ce o mai fi”, oftează mama lui Marian, Maria. „Şi ce bucurie era când erau amândoi acasă, cum se mai jucau, ce mai râdeau! Şi când am mers la sală cu el, se întrebau toţi de unde a luat un tricou aşa de mic, toată lumea dorea să aibă la fel”, continuă ea.  Andrei îi priveşte pe toţi în parte şi se miră de seriozitatea lor. „Joc, joc”, cere el şi continuă să bată în tobe. Alături se odihneşte o minge de handbal pe care este imprimată faţa lui Marian, care zâmbeşte parcă, de dincolo de moarte.


"Şi, poate, peste ani, nepotul meu va veni la Veszprem, să joace tot aici. Cred că ar fi cea mai mare bucurie a vieţii mele"
- Petre Cozma, tatăl lui Marian


 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.