Un oficial din forul de conducere al Federației Române de Handbal a oferit OPT motive prin care susține că etapele din sezonul 2019-2020 nu mai pot fi jucate. Soluția pentru stabilirea campioanei în bătălia CSM București vs SCM Rm. Vâlcea

Redactor:
Marius Hutu
Un oficial din forul de conducere al Federației Române de Handbal a oferit OPT motive prin care susține că etapele din sezonul 2019-2020 nu mai pot fi jucate. Soluția pentru stabilirea campioanei în bătălia CSM București vs SCM Rm. Vâlcea
  • Publicat:

Daniel Kotecz este al treilea membru din Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal care a acordat un interviu pentru ProSport în aceste zile, după Gheorghe Tadici și Flaviu Sâsâeac. Directorul sportiv al echipei feminine Minaur Baia Mare este însă primul care susține faptul că sezonul 2019-2020 pe etape ar trebui încheiat chiar de acum. Singura „portiță” a lăsat-o pentru câteva jocuri decisive, pentru stabilirea campioanei la feminin, în Cupa României și la promovare.

„Am încercat să analizez din toate punctele de vedere și nu prea ai cum să mai joci toate acele etape. Am cel puțin 8-9 motive în acest sens”, ne-a declarat Daniel Kotecz. Apoi, oficialul băimărean a expus, punctual, toate motivele, pe care vi le prezentăm mai jos.

„Din ce simt, cu câteva excepții, nu prea mai vrea nimeni să se mai joace. Personal, nici eu nu știu când mai putem să jucăm”, Daniel Kotecz, membru Consiliul de Administrație

Foto: Sport Pictures / Paul Ursachi

Opt motive pentru înghețarea campionatelor în handbalul românesc

„1. Măsurile guvernamentale. Este prima chestiune de care depinde handbalul. Chiar dacă nu se prelungește Starea de Urgență, am văzut un interviu, spunea cineva: Să nu credeți că dăm drumul imediat la sport, că nu este prioritatea noastră să umplem stadioanele și sălile de sport. Dăm drumul la economie, nu să se joace fotbal, handbal și baschet.

  1. Calendarul competițional. Pe de-o parte avem programul EHF, iar apoi avem programul FRH. Dacă pui ambele calendare pe hârtie , veți constata că mai sunt foarte puține zile în care mai poți să joci handbal.
  2. Numărul foarte mare de jocuri într-un timp relativ foarte scurt. De exemplu, o echipă gen Vâlcea sau CSM București ar avea vreo 16 meciuri în 27 de zile. Eu am pus maximum posibil pe zile în iunie, nu m-am întins și pe iulie, pentru că este imposibil. O medie ar însemna 1,68 meciuri / zile. Deci sub 2 zile distanță între meciuri. Dacă mai pui și deplasări, Vâlcea trebuie să meargă și până la Metz, CSM la Gyor. Ai de mers la echipa națională, ai de mers unde se joacă turneul. Înseamnă că tu joci și te deplasezi, nu mai faci niciun antrenament. Sau poate joci chiar două meciuri pe zi.

„La fete mai sunt șapte etape, plus încă trei meciuri în Cupa României, pentru că SCM Rm. Vâlcea și CSM București nu au jucat nici sferturile de finală. Ar fi 10 meciuri din start. Aici ți-ar trebui cel puțin trei weekend-uri ca să joci toate aceste partide (n.r. două din cele patru din weekend ar fi ocupate cu meciurile de calificare la Euro 2020 și Liga Campionilor)”, Daniel Kotecz

  1. Cazul Dunărea Brăila. Știți când a jucat Dunărea Brăila ultimul meci în Liga Națională? În februarie. Am făcut un calcul, ei vor avea 3 luni și 2 săptămâni de pauză până la reluarea campionatului. După o astfel de pauză, credeți că ajung 2-3 săptămâni de pregătire? Logic, într-un sistem normal, când stăm o lună și jumătate în perioada de vară, maxim două, noi avem cel puțin 4 săptămâni de pregătire, plus încă 3-4 săptămâni de jocuri de pregătire. Practic, sunt 7-8 săptămâni de pregătire până începi campionatul. Iar Brăila are și câteva handbaliste de lot național.
  2. Carantina și izolarea. Jucătorii străini, care sunt și acum plecați, cum și când vin înapoi? Sau dacă echipa națională trebuie să meargă pe undeva, inclusiv jucătoarele care au participat la turneul de calificare ar trebui să intre în carantină sau izolare la revenire. Apoi, noi vorbim doar de legislația din România, dar nu ne gândim ce este în Europa. Sunt alte metode restrictive în țările din care provin handbalistele legitimate la cluburile din România, dar evoluează pentru echipele lor naționale. Apoi, Vâlcea trebuie să joace în Franța. Acolo este focar de infecție. Când vin jucătoarele înapoi, indiferent de naționalitate, avem garanția că nu se infectează nimeni? Este o întrebare.
  3. Contractele sportivilor aflate la final. Să prelungim în iunie, nu ar fi o problemă foarte mare, dar observ că sunt cazuri în care se dorește să mergem până în iulie. Asta din start nu poți să o faci. Nici în luna iunie nu îi poți obliga pe sportivi să joace, mă refer la cei care sunt la final de contract în luna mai. Am să vă dau și o situație concretă. Baia Mare aduce de la 1 iulie opt jucătoare și pleacă alte opt. Ce facem, noi prelungim contractele la încă opt jucătoare și mai avem încă opt contracte noi? Câte jucătoare plătim? Apoi, regulamentul spune că nu poți avea decât 23 de sportivi în lot. De la 1 iulie, noi am avea 30 de jucătoare! Pică din start să jucăm și în iulie, pentru că se suprapune și cu Campionatul Mondial de tineret din luna iulie.
  4. Partea financiară. Nimeni nu vorbește de bani. Baia Mare, la fel ca majoritatea cluburilor au trimis jucătorii în șomaj tehnic. S-a întâmplat acest lucru pentru că nu sunt bani la autoritatea publică locală, sunt alte priorități. Cluburile nu au bani în această perioadă, dar vrem să dăm drumul la campionat. Aveți impresia că autoritățile publice locale se uită că noi dăm drumul la campionat?
  5. Sănătatea și securitatea tuturor participanților la activitatea sportivă. Nu ai cum să joci handbal cu măști și să păstrezi limita de 1-2 metri distanță la handbal. Sunt foarte multe argumente în favoarea întreruperii campionatului”.

 „Vorbim de echipele naționale, trebuie să discutăm și situația handbalistelor de la lotul de tineret. Deocamdată nu este amânat Campionatul Mondial de tineret care va începe pe 1 iulie. Presupun că federația, staff-ul tehnic vor dori să aibă jucătoarele cu vreo două săptămâni înainte de start la pregătire. Doar că în planurile federației, noi avem turneu în Liga Florilor în ultima săptămână din iunie. Înseamnă că jucătoarele vin la lot cu o zi înainte, iar a doua zi vor intra la joc. Iar dacă federația vrea două săptămâni de pregătire, Minaur acceptă să joace fără Andreea Popa? Sau Clujul acceptă să joace fără patru jucătoare? Ei ce fac, nu mai au cu cine să joace apoi”, Daniel Kotecz

Un meci de baraj SCM Rm. Vâlcea – CSM București, varianta ideală pentru desemnarea campioanei!

 GEORGE FILIP / MEDIAFAX FOTO

Oficialul echipei Minaur a continuat apoi să răspundă la unele întrebări:

După cele expuse mai sus, cum poate fi tranșat sezonul?
Am văzut toate variantele posibile, unele le avantajează pe Vâlcea, altele pe CSM București. Din punctul meu de vedere, poate cel mai corect ar fi să păstrăm acest clasament și să se mai organizeze un meci de baraj între cele două, dacă tot se dorește să se mai joace. Pentru că indiferent dacă ai ierarhia actuală sau mergi pe sistemul norvegian, de împărțit numărul de puncte la numărul de meciuri, de la locul 3 până la locul 13 nu se modifică nimic. Am făcut o simulare împărțind numărul de puncte la numărul de jocuri, pentru că și de la locul 3 în jos există vreo cinci echipe cu o partidă mai puțin disputată, dar nu se schimbă absolut nimic. Singura schimbare este la locurile 1-2, unde este interesul cel mai mare. Și aș vedea în acest caz să se joace o partidă pe teren neutru. Dacă nu se va putea cu public, măcar pentru televiziune va fi ceva foarte spectaculos și ai mai salva cumva din imaginea asta, cu medaliile pe masă, cu cupa pe masă. Am văzut că Florentin Pera ar fi de acord, în principiu, cu o treabă de genul acesta.

Intervine următoare problemă, că nu este specificat în regulament că se poate ajunge la un astfel de joc.
La regulament nu scrie nici faptul că se anulează play-off-ul la băieți. Este un caz de forță majoră și trebuie să hotărâm în Consiliul de Administrație dacă se poate disputa o astfel de partidă.

Apoi, președintele echipei de handbal SCM Rm. Vâlcea mai spunea că nu trebuie inventate acum alte criterii pentru a face departajarea. De ce să se aplice modelul din Norvegia?
Bun, dar dacă se joacă numai meciul restanță dintre CSM București și Slobozia, le convine? Ca să existe un număr egal de jocuri între Vâlcea și CSM București.

Sunteți pentru acordarea titlului sau pentru înghețarea campionatului fără campioană?
Sunt pentru acordarea titlului, pentru jucarea unui astfel de meci, cu cupa pe masă. Deocamdată este unu la unu, fiecare echipă a câștigat la un gol diferență. Iar pe lângă meciul decisiv pentru titlu, poate așa s-ar disputa și Cupa României.

Iar în privința promovării?
La promovare aș vedea o situație foarte simplă, care se poate rezolva în două, maximum trei zile. Sunt opt echipe care au dreptul de promovare azi. Pentru toată lumea ar fi foarte complicat, mai ales financiar, să meargă la trei turnee, unul semifinal, unul final și unul de baraj. Am propus următorul lucru: într-un weekend să organizăm un baraj, cu echipele de pe locul 1 într-o urnă și celelalte în a doua urnă. Stabilit un țintar de la bun început, cu sferturi și posibile semifinale într-o singură manșă. Cine câștigă cele două semifinale, promovează în Liga Națională. Se poate disputa și finala, dar nu este obligatoriu, pentru că nu mai contează. Practic ar fi doar două meciuri, ar fi și ceva foarte corect, se poate face la fel și la fete și la băieți.

Spre exemplu, Slobozia încă mai are șanse să se salveze de la retrogradare. Vedeți și un viitor sezon cu 16 echipe, mai ales că și la masculin se anulează play-out-ul?
Personal nu prea agreez un sistem cu 16 echipe, am văzut că nici domnul Sâsâeac, pentru că s-ar dilua competiția. Dar dacă majoritatea ar decide așa ceva, nu ar fi o problemă foarte mare.

„Nu sunt de acord cu diferențierea criteriilor între feminin și masculin”

Haideți să abordăm și subiectul criteriilor pentru jucătorii străini, fete și băieți.
Punctul meu de vedere în ședința de la sfârșitul lunii februarie, când s-au decis criteriile, a fost cel care a coincis după ședința cu conducătorii de cluburi. Am susținut varianta propusă de toți conducătorii de club, masculin și feminin. A fost ceva comun, am stat și noi ore în șir și am dezbătut, am ajuns la niște concluzii, singur că nu a trecut la vot. Mai mult decât atât, nu mi s-a părut corect să se facă acea diferențiere între fete și băieți. Între timp au apărut niște probleme, nu avem deocamdată Final Four la Liga Campionilor și Cupa EHF și nu putem știm pe cine mai putem conta, deși noi facem deja transferări, trebuie să negociem. Apoi, nu se mai organizează nici Jocurile Olimpice. În schimb, șase echipe din cele 12 posibile sunt cdeja alificate pentru Tokyo. Cum să nu iei în calcul Brazilia sau Angola, care au șanse să vină în primele 10 națiuni la feminin la Jocurile Olimpice? Bun, nu știm care ar fi cele 16 sportive de pe raportul de joc, iar în acest caz propun să luăm în considerare loturile cu care au fost la ultimul Mondial. În mare, jucătoarele care ar fi participat la Tokyo, ar fi fost aceleași.

Și ați rezolvat problema la fete. Dar la masculin, cu limitarea numărului de extracomunitari?
Eu nu am fost din start cu treaba asta pentru extracomunitari. Dacă s-ar relua votul, eu nu sunt de acord cu această diferențiere între feminin și masculin.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele