Un cotidian maghiar riscă închiderea după apariţia unui editorial despre Marian Cozma

10 feb 2009 28 afişări Handbal
Un cotidian maghiar riscă închiderea după apariţia unui editorial despre Marian Cozma Sursa foto: www.daylife.com

 

Premierul ungar, Ferenc Gyurcsany, a cerut marţi boicotarea publicaţiei Magyar Hirlap, după apariţia unui editorial despre moartea, în Ungaria, a unui handbalist român, Marian Cozma, articol considerat rasist de şeful Guvernului socialist, relatează AFP.

"Premierul cere instituţiilor statului şi companiilor publice să îşi anuleze abonamentele (...) la cotidianul Magyar Hirlap", a anunţat biroul premierului marţi, la Budapesta.

Această decizie intervine după apariţia unui editorial, luni, despre uciderea handbalistului român Marian Cozma de către infractori deja cunoscuţi de poliţie pentru alte delicte, şi de etnie romă.

În acest editorial, autorul, Zsolt Bayer, criticat în trecut pentru articole considerate antisemite, îi califică pe criminali despre"asasini bestiali". Ei"nu sunt fiinţe umane, ci animale care ne vor pielea", scria el în acest material.

"Din nefericire, foarte mulţi reprezentanţi ai etniei rome refuză coabitarea în cadrul poporului ungar şi au rupt astfel legătura cu umanitatea", a adăugat el.

Ferenc Gyurcsany a cerut de asemenea ministrului de Interne să demareze o anchetă în legătură cu publicarea acestui articol.

În replică, jurnalistul a calificat iniţiativa Guvernului drept "anticonstituţională" şi a precizat că reprezintă o încălcare a libertăţii de exprimare. "Este o tentativă de a ne pune într-o situaţie imposibilă, care aminteşte de epoca lui Rakosi sau Kadar" (n. red. dictatori comunişti), a declarat redactorul-şef al publicaţiei, Istvan Stefka.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.