Tot ce trebuie să știi despre Campionatul European de handbal masculin, care începe joi și se desfășoară în premieră cu 24 de națiuni. Principalele favorite și marile vedete la start

Redactor:
Marius Hutu
Tot ce trebuie să știi despre Campionatul European de handbal masculin, care începe joi și se desfășoară în premieră cu 24 de națiuni. Principalele favorite și marile vedete la start
  • Publicat:

Campionatul European de Handbal masculin a ajuns la a 14-a ediție, startul fiind programat joi, de la ora 19:15, cu partidele Belarus – Serbia (Graz) și Germania – Olanda (Trondheim). Competiția se va desfășura în perioada 9-26 ianuarie în trei țări, în Austria, Norvegia și Suedia. În premieră, la turneul final participă 24 de națiuni. Din păcate, nu și România, care a ratat calificarea chiar și acum când numărul a fost „suplimentat” cu opt locuri. Tricolorii nu au mai ajuns la un Campionat European de 24 de ani!

Grupele Campionatul European 2020

  • Grupa A (Graz): Croația, Belarus, Muntenegru, Serbia
  • Grupa C (Viena): Cehia, Macedonia de Nord, Austria, Ucraina
  • Grupa C (Trondheim): Spania, Germania, Letonia, Olanda
  • Grupa D (Trondheim): Franța, Norvegia, Portugalia, Bosnia
  • Grupa E (Malmo): Danemarca, Ungaria, Islanda, Rusia
  • Grupa F (Goteborg): Suedia, Slovenia, Elveția, Polonia
  • Primele două echipe din fiecare grupă se califică pentru Main Round: M1 – A1, B1, C1, A2, B2, F2; M2 – D1, E1, F1, D2, E2, F2

PRINCIPALELE FAVORITE

Patru naționale aflate pe jumătatea a doua a tabloului (Danemarca, Franța, Suedia și Norvegia în grupele D – F) și două din prima jumătate (Spania, Germania în grupele A – C) sunt socotite marile favorite la câștigarea titlului european în acest an.

Danemarca încearcă să devină a doua națiune după Franța care deține toate titlurile majore. Este campioană olimpică și mondială en-titre, mai are nevoie de cel european. Înaintea turneului final a învins Franța cu 31-30 într-un meci amical, anunțându-și cât se poate de clar intențiile. Apoi, selecționerul Nikolaj Jacobsen a părăsit Rhein-Neckar Löwen pentru a se o ocupa doar de națională. Marile vedete, Mikkel Hansen, Rene Toft Hansen, Rasmus Lauge și frații Landin, sunt în lot.

La fel ca și Norvegia la feminin, Franța se numără printre marile favorite la masculin indiferent de formă sau de locul unde se desfășoară turneul. Trupa lui Didier Dinart are de luat o revanșă după ce a câștigat doar Mondialul din 2017 în acest ciclu olimpic. Ultimul titlu la Euro a fost cucerit acum 6 ani. Kentin Mahe este indisponibil, dar Franța are o adevărată „legiune” și pentru Euro 2020.

Suedia este singura gazdă dintre cele trei organizatoare care va evolua doar pe teren propriu până la capăt. Acest lucru ar putea să-i ofere un imbold suplimentar selecționatei suedeze. În urmă cu 2 ani, Suedia a fost surpriza plăcută, acum, naționala condusă de Kristjan Andresson a crescut mult în maturitate și este o candidată serioasă la titlu. Forma lui Jim Gottfridsson va fi determinantă.

Spania este o națională care mai mereu a fost sus la turneele finale, grupul fiind cel care a produs multe rezultate mari de-a lungul timpului. În urmă cu 2 ani, ibericii au mers până la capăt, câștigând titlul în Croația. Și acum au culoar, cel puțin până în semifinale, pentru a stabili o performanță majoră. Nucleul de jucători este același. Lipsesc Arpad Sterbik și David Balaguer.

Norvegia este singura mare națiune dintre favorite care nu a fost încă pe podium. Traseul este dificil și acum în tentativa de a obține o medalie. Va juca însă la Trondheim cu Franța, iar în cazul în care va reuși să plece mai departe cu două puncte, atunci șansele vor crește considerabil, chiar dacă în Main Round se va muta la Malmo. Myrhol și Tonnesen sunt accidentați, dar Sagosen este în linia întâi.

Germania a câștigat trofeul pentru ultima dată în 2016, dar la ediția trecută a terminat doar pe locul 9. Antrenorul principal Christian Prokop a rezistat însă pe banca tehnică, iar acum speră să readucă „panzerele” pe podium.

MARILE STARURI CARE CANDIDEAZĂ PENTRU PREMIILE INDIVIDUALE:

  • Danemarca: Mikkel Hansen, Rasmus Lauge, Niklas Landin
  • Franța: Nikola Karabatic, Nedim Remili, Dika Mem, Vincent Gerard, Luc Abalo, Valentin Porte
  • Croația: Luka Cindric, Domagoj Duvnjak, Luka Stepancic
  • Norvegia: Sander Sagosen, Magnus Jondal, Magnus Rod
  • Suedia: Jim Gottfridsson, Ekdahl Du Rietz, Jerry Tollbring, Mikael Appelgren, Andreas Palicka, Lukas Nilsson
  • Spania: Alex Dujshebaev, Raul Entrerrios, Ferran Sole, Perez de Vargas
  • Germania: Uwe Gensheimer, Andreas Wolff
  • Macedonia de Nord: Kiril Lazarov
  • Islanda: Aron Palmarsson, Gudjon Valur Sigurdsson
  • Austria: Nikola Bylik
  • Slovenia: Dean Bombac, Jure Dolenec, Gasper Marguc
  • Elveția: Andy Schmid
  • Letonia: Dainis Kristopans

TREI DEBUTANTE + ȘASE NAȚIUNI AU CEL PUȚIN O MEDALIE DE AUR

Campionatul European a programat prima ediție în 1994, în Portugalia. Primele patru turnee finale continentale s-au desfășurat cu 12 echipe la start. Din 2002 (Suedia), Campionatele Europene s-au disputat cu 16 naționale. Din 2020, numărul participantelor a urcat la 24. Trei dintre acestea sunt debutante: Letonia, Olanda și Bosnia.

În cele 13 ediții de până acum, șase națiuni au reușit să câștige medalia de aur: Suedia (4 titluri), Franța (3 titluri), Danemarca (2 titluri), Germania (2 titluri), Spania (1 titlu), Rusia (1 titlu). Dintre acestea, doar Franța și Danemarca au reușit să câștige titlul european și la feminin.

Croația, Serbia, Slovenia, Islanda și Iugoslavia sunt celelalte națiuni care au urcat pe podium la Europene. Iar Spania este națiunea care a cucerit până acum cele mai multe medalii – 7

UNDE SE JOACĂ FINALA

Finala din acest an se va desfășura pe un stadion de fotbal, la Stockholm (Suedia) – „Tele2 Arena”. Stadionul are o capacitate de 35.000 de locuri, dar pentru weekend-ul final va fi amenajat un spațiu cu 22.000 de locuri, astfel încât vizibilitatea să fie bună pentru toată lumea. Așadar, sunt toate șansele pentru a fi bătut recordul de audiență la un meci desfășurat în cadrul Campionatului European, stabilit în 2012, la semifinala Serbia – Croația. La jocul respectiv, în „Kombank Arena” din Belgrad au asistat nu mai puțin de 20.000 de fani.

STATISTICĂ

La ediția din 2006 disputată în Elveția s-au marcat cele mai multe goluri – 2.780 goluri.

Gudjon Valur Sigurdsson (Islanda) este golgheterul all-time al Campionatelor Europene, cu 270 de goluri. Extrema îi devansează pe Nikola Karabatic (Franța / 256 goluri) și Stefan Lövgren (Suedia / 203 goluri). La feminin, recordul este deținut de Cristina Neagu – 237 goluri. De remarcat faptul că islandezul va juca la al 11-lea Campionat European consecutiv!

Recordul de goluri într-o partidă a fost stabilit la Belarus – Islanda (39-38), desfășurată la Euro 2016. La capătul opus este jocul Germania – Franța (15-15) la Euro 2002.

Nikola Karabatic este jucătorul cu cele mai multe meciuri disputate în istoria Campionatelor Europene – 60. Pe locurile următoare sunt Didier Dinart, actualul selecționer al Franței – 57 meciuri și Igor Vori – 54 meciuri.

Norvegianul Kjetil Strand este omul care a înscris cele mai multe goluri într-un joc (19), în partida Norvegia – Islanda (36-33) la Euro 2006.

Suedezii Ola Lindgren, Staffan Olsson, Stefan Lövgren, Magnus Wislander și Martin Frandesjo sunt cei mai titrați jucători în istoria competiției. Cei cinci au fost în teren la cele patru titluri europene cucerite de Suedia.

Selecționerii Didier Dinart (Franța) și Ljubomir Vranjes (Slovenia) au câștigat Campionatul European ca jucători. Ei pot deveni primii oameni care pot face dubla, titlul ca jucător și antrenor.

Campionatul European de Handbal Masculin se vede în România pe DigiSport, Telekom Sport și Look Sport

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul din aeroport
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut o cafea de la automatul…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie: "Vii și îți iei ce…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ! Cântăreaţa a dezvăluit totul!
Decizia pe care au luat-o Andreea Bălan şi fostul ei soţ, la mai bine de doi ani de la divorţ!…
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat cu planurile de înmormântare
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în ce mai rea, s-a avansat…
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri!
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele