This is the end! Olanda a învins România pentru a doua oară la EURO 2018 şi lasă naţionala lui Ambros Martin fără medalie. Diferenţa s-a făcut în prima repriză, când viteza batavelor ne-a sufocat

16 dec 2018 18994 afişări Handbal
This is the end! Olanda a învins România pentru a doua oară la EURO 2018 şi lasă naţionala lui Ambros Martin fără medalie. Diferenţa s-a făcut în prima repriză, când viteza batavelor ne-a sufocat SORIN PANA / MEDIAFAX FOTO
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Olanda a învins România în finala pentru medaliile de bronz, scor 24-20.

Tricolorele au reuşit să ofere o replică abia în ultimul sfert de oră, reducând până la 3 handicapul faţă de echipa lui Helle Thomsen, însă decalajul evident din prima repriză, acolo unde atacul a produs doar cinci goluri în 20 de minute, iar contrele rapide ale Olandei nu i-au dat nicio şansă Iuliei Dumanska, a fost imposibil de recuperat, astfel încât medaliile au ajuns la echipa care ne-a dat şah-mat şi în Grupele Principale.

România a încheiat Campionatul European pe poziţia a patra şi mai are de aşteptat până când performanţa din 2010, de sub comanda lui Radu Voina, să fie repetată.

România: Ardean Elisei 6, Chiper 3, Geiger 2, Buceschi 2, Perianu 2, Laslo 2, Zamfirescu 2, Pintea 1.

Olanda: Polman 7, Groot 5, Abbingh 4, Malestein 4, Van der Heijden 1, Bont 1,  Dulfer 1, Smits 1.

►Final de partidă şi de EURO 2018 pentru naţionala României: tricolorele nu au mai apucat să ameninţe poarta Olandei, iar scorul de pe tabelă nu s-a mai modificat. Olanda urcă pe treapta a treia a podiumului, cu două victorii repurtate în faţa României la acest turneu final.

►Minutul 59, 20-24: Groot înscrie de la 7 m, după cinci minute în care scorul de pe tabelă nu s-a modificat. Olanda, la patru goluri, are medaliile de bronz asigurate, cu 74 de secunde rămase din partidă.

►Minutul 56, 20-23: O pasă greşită a Crinei Pintea iroseşte un contra-atac al României.

►Minutul 54, 20-23: Iese la rampă atacul României, mai iute. Iese la rampă şi Crina Pintea. România ajunge la 20 de goluri marcate, cu 6 minute şi jumătate rămase din partidă.

►Minutul 52, 18-21: Cu intervenţii excelente şi ţipete dezlănţuite, Denisa Dedu dă semnalul revenirii. A ajuns la 8 parade, iar România a ajuns la -3. Golul Estavanei Pollman este validat doar după proba video, dar Valentina Ardean Elisei reduce din nou ecartul la -3.

►Minutul 5, 17-210: România reduce ecartul olandezelor, la +4. Cristina Laslo înscrie într-un moment important, Dedu încearcă o pasă rapidă, pe tot terenul, dar legendara Groot interceptează spectaculos, evitând golul. 10 minute, pentru a recupera patru goluri - iată misiunea pentru Pintea, Geiger & Co.

►Minutul 44, 13-20: Tess Wester are 12 parade, în 24 atacuri spre poarta ei. Olanda continuă să îşi impună o dominaţie clară, care o face stăpână pe situaţie.

►Minutul 39:  România a înscris de trei ori consecutiv, de două ori prin Ardean-Elisei, o dată prin Chiper, iar Helle Thomsen ne rupe seria cu time-out, la 11-16.

►Minutul 36: Întrerupem 10 minute fără gol! România are nevoie de şase minute pline pentru a înscrie un prim gol în repriza secundă. Au tras Geiger. Buceschi, Laslo şi, într-un final, Valentina Adrean Elisei a scuturat poarta.

►Minutul 31: Denisa Dedu a rămas între buturi, dar repriza a doua începe cu două minute de inferioritate pentru România, după o greşeală a Gabrielei Perianu. Şi acum, Olanda înscrie prima, după două minute şi jumătate scurse prin repriza a doua, prin Abbingh, ajunsă la a patra reuşită.

►PAUZĂ în finala mică:  S-a încheiat la Paris o primă repriză în care echipa lui Ambros Martin a părut lentă, fără soluţii, în faţa unei Olande mobilizate, alerte, cu soluţii ofensive simple. Dacă procentajul portăriţei batave, Tess Wester, în faţa atacurilor României este de aproape 50% (7 parade, la 15 atacuri), România stă cu procentajul portarilor la 20% (3 din 14 Dumanska, 1 din 5 Dedu). Cu doar 5 goluri înscrise în primele 20 de minute, atacul României suferă, în condiţiile în care defensiva lui Helle Thomsen a scăpat de principala hărţuitoare - Cristina Neagu.

Geiger, Buceschi şi Perianu au înscris de câte două ori, în timp ce Laslo şi Ardean-Elisei au contribuit cu câte o reuşită. Eliza mai are nevoie de şase goluri pentru a deveni principala marcatoare la EURO 2018.

►Minutul 26: Kelly Dulfer, desemnată cea mai bună apărătoare la EURO 2018, faultează şi îşi lasă echipa în inferioritate. Melinda Giger apare, din nou inpirat în atac, este faultată. scoate 7 m, dar Tess Wester are o intervenţie de excepţie şi menţine tabela neschimbată. Este rândul lui Helle Thomsen să ceară time-out, iar Ambros Martin remarcă - "avem multe probleme!" Veştile nu sunt însă deloc bune pentru tricolore - Olanda înscrie clar, în inferioritate.

►Minutul 24: Ambros Martin a schimbat portarul, trimiţând-o pe Denisa Dedu în locul Iuliei Dumanska, ineficientă astăzi, cu 3 intervenţii din 14 aruncări. Geiger şi Perianu înscriu pentru România, aducând golurile 6 şi 7. Încă nu putem coborî ecartul sub +5.

►Minutul 17: Olanda ne ucide cu viteza de pe faza ofensivă! Smits iroseşte o pasă în adâncime foarte bună, Dumanska având o intervenţie salvatoare. Nycke Groot însă nu ne iartă, duce scorul la +4. Ambros Martin cere time-out şi mai multă agresivitate în atac.

►Minutul 15: Olanda se desprinde la 3 goluri, după un contraaatc bliţ, 6-3. Procentajul în faţa porţii este şi el modest pentru echipa noastră - doar 30% reuşită.

►Minutul 11: Gabriela Perianu stabileşte prima egalitate în partidă, 3-3, cu o acţiune luată pe cont propriu, din propriul semicerc.

►Minutul 10: Dragut trimite mingea în poartă, pe un atac în care Ambros Martin riscă, scoţând portarul, însă arbitrii semnalează paşi. România a rezistat de două ori atacurilor batave în inferioritate numerică, iar primele zece minute se încheie cu doar cinci goluri înscrise.

►Minutul 6: Cristina Laslo scutură plasa Olandei pentru prima dată, în minutul şase, cu o boltă frumoasă.

►Minutul 4: Olanda a dublat avantajul pe tabelă, 2-0, româncele nu sunt precise, iar Cristina Laslo nu reuşeşte, în poziţie de 1 la 1, să treacă mingea de excelenta Wester. Jocul este oprit, după ce portăriţa batavelor este pusă la pământ de forţa aruncării lui Laslo.

►Minutul 1: Start la Paris! Olanda are primul atac, dar stăm bine în defensivă. România nu poate desface blocul defensiv al Olandei, intră în criză de timp, iar Lois Abbingh trimite o torpilă de 97km/h pe care Dumanska nu o poate para.

14:59 Gata de luptă! Jucătoarele îşi aud pentru ultima dată imnurile la acest Euro 2018. Fanii români sunt, şi de această dată, în număr mare în tribună.

14:50 Ultimele pregătiri: Naţionalele României şi Olandei nu au intrat în sala principală înaintea finalei, ci s-au încălzit într-o sală alăturată. Echipa lui Ambros Martin are parte de susţinere de la cel mai înalt nivel. Preşedintele COSR, Mihai Covaliu, este prezent în tribune, alături de ministrul Tineretului şi Sportului din România - Bogdan Matei, iar oaspete-surpriză este Tomas Ryde, antrenorul sub comanda căruia România a câştigat ultima medalie la un turneu final - bronz la Mondialul din 2015.


14:35 Robert Licu a prefaţat, în studioul TVR, finala mică de la EURO 2018. "Cred că fetele trebuie să fie mai relaxate astăzi, să nu fie foarte încrâncenate, pentru a avea o şansă. Olanda joacă un handbal în viteză, chiar şi cu absenţele din lot. Oricum, chiar dacă luăm sau nu medalie, trebuie să fim mulţumiţi cu ceea ce au obţinut. Suntem în primele patru, după o primă săptămână foarte bună"


14:15 Bookmakerii dau Olanda ca favorită în lupta pentru bronz. România are o cotă la victorie 4.5, în timp ce Olanda are cotă 1.31. Cota pentru un egal este 10.50


13:15 Schimbare în echipa României. Ambros Martin a definitivat lista jucătoarelor care vor evolua în finala pentru bronz de la EURO 2018. Centrul Mădălina Zamfirescu (24 ani, de la Debrecen) a fost trecută pe foaia de joc în locul interului stânga, Anca Polocoşer (21 ani, debutantă, de la Minaur Baia Mare).

Lotul României:

Portari: Yuliya Dumanska, Denisa Dedu

Extreme stânga: Valentina Ardean-Elisei, Cristina Florică

Interi stânga: Gabriela Perianu, Bianca Bazaliu

Centri: Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Mădălina Zamfirescu

Interi dreapta: Ana Maria Dragut, Melinda Geiger

Extreme dreapta: Aneta Udriştioiu, Laura Chiper

Pivoţi: Crina Pintea, Raluca Băcăoanu, Daniela Raţiu


13:00 Crina Pintea a fost desemnată "Cel mai bun pivot" la Euro 2018. EHF a anunţat echipa turneului final, duminică, cu două ore înainte de startul meciurilor pentru medalii. Votul a peste 5.000 de fani ai handbalului a contat în proporţie de 40%, restul de 60% din decizie revenind experţilor.

Pivotul în vârstă de 28 de ani, al cărui transfer la Gyor, de la Issy Paris, a devenit oficial chiar în timpul întrecerii din Franţa, a înscris 32 de goluri, din 50 de acţiuni, având procentaj de reuşită de 64%. Doar Cristina Neagu (37 goluri) şi Estelle Nze Minko (Franţa, 34 goluri) au marcat mai mult din acţiune.

România este una dintre cele şapte naţiuni reprezentate în "Echipa Campionatului European". La doar 23 de ani, rusoaica Anna Vyakhireva a fost desemnată MVP al turneului final, după ce a contribuit decisiv la calificarea naţionalei sale în finala Euro 2018.

Echipa Campionatului European de handbal feminin, 2018

Cel mai bun portar: Amandine Leynaud (Franţa)

Cea mai bună extremă stânga:Majda Mehmedovic (Muntenegru)

Cel mai bun inter-stânga: Noemi Hafra (Ungaria)

Cel mai bun centru: Stine Oftedal (Norvegia)

Cel mai bun inter-dreapta: Alicia Stolle (Germania)

Cea mai bună extremă: Carmen Martin (Spania)

Cel mai bun pivot: Crina Pintea (România)

Cea mai bună apărătoare:Kelly Dulfer (Olanda)

MVP:  Anna Vyakhireva (Rusia)


Finala mică a Campionatului European din 2018 aduce faţă în faţă două naţionale „rănite”, care au suferit înfrângeri drastice în semifinalele comeptiţiei din Franţa şi care nu se pot baza pe cele mai bune jucătoare în meciul care va hotărî cine pleacă acasă cu medaliile de bronz.

România şi Olanda se întâlnesc, de la 15:00, în sala din Paris-Bercy, iar batavele sunt favorite datorită rezultatului din grupele principale. În chiar primul meci, România suferea primul şoc la EURO, scor 29-24, după ce înregistrase victorii pe linie până la acel moment.

Ambele naţionale vin după înfrângeri dureroase, într-o semifinală de Campionat European. România a pierdut cu Rusia, campioana olimpică en-titre, scor 28-22, după două reprize diametral opuse. Tricolorele le-au ţinut piept rusoaicelor în prima repriză, dar au căzut total în a doua. De cealaltă parte, Olanda a fost învinsă clar de gazda Franta, scor 27-21.

  • Finala Rusia – Franţa va avea loc tot duminică, de la 18:30.

2010e anul în care am cucerit singura medalie la un Campionat European. La acea ediţie, naţionala a cucerit bronzul în faţa Danemarcei, scor 16-15.

Medalia de bronz ar însemna enorm pentru o naţională care are şansa să egaleze cea mai bună performanţă înregistrată vreodată la o ediţie a Campionatului European. Totuşi, misiunea va fi dificilă, din cauza absenţei Cristinei Neagu, care va lua o pauză de aproximativ şase luni, în urma accidentării suferite în partida cu Ungaria, în ultimul meci al grupelor principale.

Absenţele nu lipsesc nici din tabăra batavelor. Olanda nu se va putea baza pe Jessy Kramer (pivot) şi Martine Smeets (extremă stânga), care s-au accidentat în semifinala cu Franţa, astfel că Helle Thomsen va avea la dispoziţie doar 15 jucătoare.

Antrenoarea care stă pe banca Olandei le cunoaşte bine pe românce. Helle Thomsen a antrenat CSM Bucureşti în sezonul trecut, dar a fost demisă după grupele principale, din cauza jocului care „scârţâia” într-un lot conceput pentru a câştiga Liga Campionilor.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.