Steluța Luca: „Eu îmi aduc aminte că veneam de la Campionatul Mondial și am fost dezbrăcată pe aeroport de geacă! Ori acum avem echipamente pentru toate loturile”. Ce proiecte are fosta jucătoare cu Centrele Naționale

Redactor:
Marius Hutu
Steluța Luca:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Steluța Luca, una dintre cele mai mari jucătoare din istoria handbalului românesc și deținătoare a recordului de titluri de campioană națională în România, toate cu Oltchim, și-a propus să continue ca viucepreședinte al Federației Române de Handbal și din 14 februarie, după Adunarea Generală. Ea se află într-o competiție pe acest post cu un alt mare fost inter dreapta al României, Mariana Tîrcă. De altfel, cele două foste jucătoare au fost, probabil, cele mai bune pe postul amintit în ultimii 30 ani.

Steluța Luca are deja în spate un mandat de un an și 8 luni. Sectorul juvenil a fost principala ei preocupare în această perioadă, sector în care susține că are câteva proiecte în plină desfășurare. Ce își propune vicepreședintele în funcție pentru următorul mandat de 4 ani, dar și cum a comentat diverse teme actuale din handbalul românesc, puteți citi în interviul care l-a acordat pentru ProSport.

Steluța, de ce îți dorești să continui ca vicepreședinte al FR de Handbal?
În momentul în care am venit în FR de Handbal, am văzut că sunt foarte multe lucruri de pus la punct. Vreau să continui pentru că am început unele proiecte pe care vreau să le ducem cât mai departe, astfel încât handbalul să fie cu adevărat sport național. Este mult de muncă, doar dacă te implici și pui suflet, handbalul poate să ajungă sus. Vreau continuitate, cred că pot contribui cu multe lucruri bune la dezvoltarea handbalului românesc.

După ce te-ai retras din activitate, ai început pe drumul antrenoratului, după perioada Oltchim ai și pus bazele unei grupe de cadete la Centrul Național de Excelență. Apoi, ai decis să intri în administrație, ce te-a convins să faci această schimbare?
După ce m-am retras de la Oltchim, am rămas antrenor secund la echipă. A venit apoi o perioadă când am mers pe învățământ la Colegiul Național Energetic, a fost ceva nou pentru mine, dar m-a și ajutat foarte mult ca experiență. La nicio lună, de când am ajuns la Colegiul Eneregtic, mi s-a propus să lucrez în cadrul Centrului Național de Excelență, a fost o oportunitate foarte mare pentru mine, iar aici aș vrea să le mulțumesc lui Alexandru Dedu și Nicoleta Alexandrescu, ei au fost cei care mi-au acordat această șansă.

Te prind alegerile din 14 februarie cu un mandat în spate de un an și 8 luni. Ce crezi că a fost bine, ce crezi că a fost mai puțin bine?
M-am implicat în Centrele de Excelență, mai ales la cel de la Rm. Vâlcea, inaugurat în urmă cu 12 ani, dar în care nu s-a făcut absolut nimic. Este mai ușor de făcut un centru, mai greu este să-l îl menții. Iar în discuțiile cu președintele, chiar i-am cerut să-mi lase mână liberă, să mă pot ocupa de aceste Centre. În ceea ce privește CNE de la Rm. Vâlcea, în proporție de 60% l-am adus la un standard, la finalul renovărilor aș putea să spun că va ieși un hotel de 3 stele. A fost și o perioadă în care fostul primar nu a dat niciun leu pentru Centru, iar acum, cu întoarcerea lui Mircia Gutău, am susținere din partea Primăriei și a unor sponsori din Rm. Vâlcea. Cu ajutorul lor am putut schimba de la saltele, perdele, televizoare. mașini de spălat și până la zugrăvit. Arată în alt fel acest Centru, acum vrem să facem și o sală de forță. La Brașov, totul este nou, sper ca până în toamnă să fie gata Liceul Sportiv, se va face și o sală de sport, va fi totul ca și la Rm. Vâlcea, în același loc.

Așadar, părțile pozitive ar fi în primul rând modul cum s-au mișcat Centrele, din momentul în care ai preluat supravegherea acestora…
Exact, vreau să punem cele două Centre la punct, iar pe viitor să mai deschidem alte două în zona Moldovei și în zona Banatului sau Ardealului, pentru ca sportivele să nu mai aibă distanța așa mare față de casă. Ne dorim ca la sfârșitul fiecărei săptămâni, ele să poate să plece și să joace la echipele de club. Să se pregătească de luni până vineri în sistem centralizat, iar în weekend să meargă și să joace la echipele lor de cluB.

Spuneai că ai cerut președintelui să ai mână liberă. Ai avut întotdeauna? Bănuiesc că ai văzut acea declarație a domnului Georgescu, a spus că ai forțat demisia lui Ion Ivan de la lotul de junioare.
Am avut mână liberă, am văzut și acel interviu în care Daniel Georgescu a spus că am fost dată jos din avion, aș vrea să clarificăm această situație. România a avut statut de invitată la Jocurile Mediteraneene, a fost pentru prima dată când am participat la această competiție. Imediat după ce am primit acea invitație, eu am fost șef de delegație, m-am ocupat de lot, acte, tot ce a însemnat organizarea acestei deplasări. Cu o săptămână înainte de plecare, președintele Confederației Mediteraneene, Francesco Purromuto, și-a anunțat intenția de a participa. Președintele Federației Române de Handbal mi-a comunicat că un membru al Consiliului de Administrație (n.r. Ioan Băban), care îl cunoaște pe Purromuto și vorbește limba italiană, va face deplasarea cu noi. Aici era problema, decât să mai luăm un bilet de avion, mai bine renunț eu la plecare. Nu am vrut să mai fac alt referat, să luăm încă un bilet de avion. Atunci, președintele Federației a spus: „Nu! Tu ești șeful delegației, refă referatul și îl suplimentezi cu încă un bilet de avion pentru membrul din Consiliul de Administrație”. De aici, s-a dat cu totul și cu totul altă nuanță.

Deci, nu ai amenințat că iei sponsorii care i-ai adus la Centru Național de Excelență de la Vâlcea și pleci…
Da, o să-mi iau Primăria și o să plec? Unde? Toți acești oameni care mă susțin, au văzut cât de implicată sunt pentru a face ceva pentru copii.

Îți propui ca prin această funcție de vicepreședinte să ai rol mai important în FR de Handbal?
Am văzut că se tot vorbește de multe proiecte la nivel de EHF, IHF. Eu am început proiect în acest sens, Dual Carrier. Se adresează sportivilor care se lasă, iar apoi nu-i mai bagă nimeni în seamă. Federația Internațională vine în ajutorul foștilor sportivi, ei au niște criterii minime, să aibă 45 de ani, să aibă două turnee finale la Campionatele Mondiale. Am și întocmit o listă de persoane (n.r. Nicoleta Alexandrescu, Carmen Amariei, Cristina Vărzaru, Ildiko Kerekes Barbu, Simona Gogârlă, Iulian Stamate, Mihaela Tivadar) pentru a participa la cursurile de antrenori, cursurile de observatori. Totodată, am poroiectul pentru dezvoltarea handbalului în școli, am îcerut kit-uri, mingi de minihandbal, ect.

Vezi o implicare mai mare și la nivel de echipa națională de seniori?
Atât timp cât mi se va cere, voi fi deschisă la orice discuție. Este adevărat, cât am fost în federație ca antrenor federal pe centrele de juniori, m-am ocupat mai mult de partea asta. Sunt multe probleme și nu poți repara de pe o zi pe alta ceea ce nu s-a întâmplat în 15-20 de ani. Părerea mea este că noi încercăm să punem acum la punct niște lucruri care ar fi trebuit să se întâmple cu 15-20 de ani, când nu existau nici echipamente. Eu îmi aduc aminte că veneam de la Campionatul Mondial și am fost dezbrăcată pe aeroport de geacă!

Când s-a întâmplat asta?
După Campionatul Mondial din 2001, erau și niște geci foarte frumoase… Ori acum avem echipamente pentru toate loturile. Centrele sunt echipamente, acțiunile de la loturi le-am triplat cu aceeași bani. Problema este să dai copiilor.

Concentrarea ta pentru următorii 4 ani va fi tot la nivel de copii și juniori?
Tot ce înseamnă handbal feminin. În acest mandat m-am axat pe sectorul juvenil, sunt multe probleme, nemulțumiri, nu sunt săli unde să se antreneze copiii, nu sunt bani de deplasări, problema este să te duci și să încerci să faci ceva.

Cum vezi bătălia cu Mariana Tîrcă pentru funcția de vicepreședinte?
Nu este o bătălie, este o candidatură, suntem două foste sportive de valoare, am jucat pe același post. Trebuie să dăm dovadă de sportivitate și în alegeri, chiar nu avem niciun fel de probleme.

Ați fost cei mai buni interi dreapta ai României după 1990. Pe când un noi inter vdreapta la națională care să se apropie de valoarea Marianei Tîrcă, de valoarea Steluței Luca?
Cu siguranță vom avea și alți interi dreapta de valoare pentru că mă uit ce sportive avem. Mă uit la generația de 2000-2001, vine 2002-2003 unde avem stângace, precum Alicia Gogârlă. O avem pe Daria Bucur la 1998-1999, pe generația următoarea Irina Neacșu. Și mai sunt câteva stângace care trebuie muncite, dar trebuie răbdare.

Cum ți s-a părut ultimul Campionat Mondial. A fost totul în regulă ce s-a întâmplat acolo? Au fost destule critici după acel turneu final și totuși s-au oferit puține explicații până acum.
Trebuie să înțelegem că în momentul de față nu numai România are probleme, ci cred că la nivel mondial este o lipsă de jucătoare. Ambros Martin și-a făcut echipa așa cum a considerat de cuviință, cea mai bună la ora actuală. Faptul că au venit pe 10, OK, nu este o poziție care să ne mulțumească, dar obiectivul principal sunt Jocurile Olimpice din 2020. Au intervenit și niște accidentări importante, cum a fost cazul Gabrielei Perianu, cazul Mădălinei Zamfirescu, două apărătoare foarte bune, care au contat mult în economia jocului.

Ai siguranța că România va fi prezentă la Jocurile Olimpice de la Tokyo?
DA! Îl știu pe Martin încă de când era la Itxako, a fost unul dintre puținii antrenori care mi-au plăcut foarte mult. Eu am fost jucătoarea care mi-a plăcut foarte mult și apărarea, iar el pune accent pe defensivă. Franța a câștigat Campionatul Mondial având o apărare foarte bună. Nu a avut foarte multe jucătoare de top, în schimb a avut o echipă.

Ce crezi că se poate face pe viitor, astfel încât să nu se mai piardă așa multe jucătoare atunci când se face trecerea de la junioare la senioare? Azi se pierd foarte multe elemente pentru handbalul feminin.
În primul rând, jucătoarele trebuie să aleagă echipe unde ar avea șanse mai mari să evolueze. Sunt destule cazuri în care sportivii sunt atrași și de numele echipei.

Ești pentru impunerea unei jucătoare sub 20 de ani în echipele de senioare la nivelul Ligii Naționale, idee care s-a discutat în această campanie?
Aici iar este o confuzie. Sunt 2-3 cluburi care au jucătoare de top și se concentrează pe anumite obiective la nivel de cupe europene, dar spre exemplu și CSM București are o jucătoare sub 21 de ani. Și oricare echipă din țară are și jucătoare tinere în lot. Problema este cum te pregătești. OK și eu vreau să te bag, dar nu îți pui problema și de ce nu joci? Trebuie să ne schimbăm puțin mentalitatea, faptul că munca te ajută să performezi, dacă nu muncești nu ai cum să progresezi.

Revim la o temă începută mai devreme. În drum tău spre Federație, ai fost implicată ca antrenor la CNE Rm. Vâlcea. Ne poți spune 2-3 nume în care tu crezi că pot deveni jucătoare exponențiale? Bineînțeles, dacă sunt.
Vorbim de generația 2000-2001, cu care eu am început. Vorbim de Diana Ciucă, vorbim de Dana Marin, aveam Irina Neacșu, Denisa Vîlcan, Ioana Bălăceanu, Roberta Stamin, Daniela Necula, Mariia Micu, Andra Moroianu. Mai sunt câteva fete foarte valoroase din această generație și la alte echipe, unele joacă deja și la Liga Națională, precum Andreea Popa, Moraru, Târșoagă. Sunt elemente de viitor, problema este să avem grijă de ele, să le creștem frumos. Le-am și spus într-un cantonament că parcă revăd generația mea, foarte unite, foarte inteligente.

În final, te-aș întreba cum vei lucra cu soțul tău (n.. Nicolae Luca – team manager CSM) în Consiliul de Administrație, în cazul în care ambii veți primi votul Adunării Generale?
Este pură coincidență că am putea fi același Consiliu de Administrație. Fiecare își vede de treaba lui, fiecare are propria viziune. Eu am proiectele mele în cadrul Federației Române de Handbal, el candidează pentru a reprezenta interesul cluburilor din Liga Națională.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa tatălui fetei
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa…
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup