Steaua şi Dinamo au intrat pe un teritoriu nou, după mai bine de 60 de ani de la înfiinţare! Ambele cluburi şi-au înfiinţat echipe de senioare la handbal şi au achiziţionat deja campioane mondiale

20 sep 2016 7532 afişări Comentează şi tu Handbal
Steaua şi Dinamo au intrat pe un teritoriu nou, după mai bine de 60 de ani de la înfiinţare! Ambele cluburi şi-au înfiinţat echipe de senioare la handbal şi au achiziţionat deja campioane mondiale 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/15731590/2/carasol.jpg

Handbalul feminin poate fi catalogat azi, după rezultatele din ultimele două decenii la nivel internaţional, sportul naţional al României la jocuri de echipă. În această perioadă a urcat de trei ori pe podium la turneele finale de senioare şi a fost prezenţă constantă în fazele Ligii Campionilor, competiţie pe care a ajuns să o şi câştige în 2016 prin CSM Bucureşti.

Apetitul pentru handbal feminin s-a deschis şi la cele două mari cluburi ale ţării, Dinamo şi Steaua, care după mai mult de 60 de ani de istorie au decis că a venit timpul să-şi înfiinţeze şi echipe de senioare! Gruparea din Ştefan cel Mare a şi debutat în Divizia A, la sfârşitul săptămânii trecute. Steaua o va face în perioada următoare, în Divizia B (competiţie de amatori organizată de Asociaţia Municipală de Handbal). Interesant, ambele cluburi au proiecte oarecum asemănătoare: să ajungă în cel mai scurt timp în elita handbalului românesc, dar în acelaşi timp să dezvolte sectorul de copii şi juniori, de unde ar dori să se ”aliminteze” peste câţiva ani.

Într-o perioadă în care Liga Naţională de handbal feminin se află în suferinţă prin dispariţia mai multor cluburi, în frunte cu HCM Baia Mare, Dinamo, Steaua şi chiar Rapid, care este deja o legendă vie în acest sector, ar putea umple pe viitor golul lăsat din cauza problemelor financiare. Proiectul ”Dinamo” este deja cunoscut în handbalul feminin, s-a lansat prin aducerera unor jucătoare cu mare experienţă, dar şi a unor tinere talente de mare perspectivă, inclusiv campioanele mo diale Florenţa Ilie şi Isabela Roşca, obiectivul fiind promovarea în Liga Naţională după primul sezon.

Despre proiectul ”Steaua” se ştiu însă mai puţine lucruri. Gruparea din Ghencea a răspuns cu semnătura unei alte campioane mondiale din generaţia 96-97, Alexandra Caraşol, care a ajuns la o înţelegere până la vârsta de 23 de ani cu Steaua, după ce s-a despărţit de prim-divizionara CSM Ploieşti. Steaua va juca în acest an în Divizia B, la anul se va înscrie în Divizia A, iar în 2018 spre să fie în Liga Naţională, după cum ne-a mărturist Viorel Mazilu, managerul handbalului feminin de la CSA Steaua.

Fostul jucător şi antrenor al Stelei ne-a povestit şi cum a lansat acest nou proiect la Steaua. ”Anul trecut am început cu proiectul <<Talentul este cheia>>, iar după numai un an am ajuns să avem nu mai puţin de 489 de copii, fete şi băieţi. La handbalul feminin am avut mai multe solicitări pentru înscriere, iar proiectul pe care l-am început este pe 25 de ani. Avem fete care le creştem, dar nu aveam şi cui să le dăm mai departe. Am fost astfel <<împinşi>> de a face echipă de senioare, având în vedere că avem deja jucătoare cadete şi junioare în echipele naţionale, în urma parteneriatelor de colaborare pe care le-am încheiat”, ne-a declarat Viorel Mazilu, care a ajuns şi la concluzia că în handbal feminin se pot face performanţe mai mari, raportat la investiţii.

Proiectul Stelei s-a extins simţitor în ultima vreme şi tinde să ia amploare şi mai mare, după cum ne-a mărturisit Viorel Mazilu: ”Am intrat în şcoli, au fost chiar instituţii care ne-au contactat după ce au auzit de proiectul nostru, Talentul este cheia. Spre exemplu, Şcoala Româno-Finlandeză ne-au cerut să-i ajutăm, după ce ne-au informat că au 220 de copii care vor să facă handbal. Chiar vor să introducă oră de handbal la Educaţie Fizică şi Sport. Am putea să strângem mult mai mulţi copii, dar deocamdată nu avem infrastructura necesară pentru a face faţă, săli de antrenament”.

Managerul Stelei la handbal feminin a susţinut că, în urma parteneriatelor pe care le-a încheiat cu diferite cluburi (cel mai important fiind cel cu CSS 6 Bucureşti), clubul are din acest sezon toată piramida de la cadete la junioare II şi de la cadeţi la juniori III: ”Ne dorim o piramidă completă, iar anual să promovăm cel puţin câte un junior la echipa mare. Eu am mai vorbim de modelul Barcelona, care trebuie să-l copiem şi noi, după ce alţii ne-au copiat pe noi până în anii 70-80. Anul acesta vom juca în Divizia B doar cu două senioare, în rest cu junioare. N-am ştiu noi de la bun început că putem evolua chiar în Divizia A. Am jucat un meci amical cu Ştiinţa Bucureşti şi am câştigat la 11 goluri diferenţă, cred că am fi putut face faţă şi ne-ar prins bine un an de experienţă la acest nivel. Dar nu e grabă, performanţa se face în timp. La anul când vom face pasul către Divizia A, probabil că vom avea deja 10 senioare bune. Antrenoarea Ileana Morari va răspunde de echipa mare, are şi structura bine aranjată la CSS 6 Bucureşti, club cu care colaborăm. La anul investiţiile vor fi mai mari, iar în 2 ani ne dorim să ajungem în Liga Naţională. Pe lângă ce creştem noi, mai aducem 5-6 jucătoare de mare valoare”.

Proiectul echipei de handbal feminin la Steaua este doar o parte din noua viziune a clubului din Ghencea, după cum a afirmat Viorel Mazilu. ”Totul se raportează la Jocurile Olimpice şi ni s-a transmis că noua tendinţă este să o luăm de jos, cu copii, chiar de la 5 ani, cum e cazul la handbal. Se pune accent pe toate sporturile, iar antrenorii care vor reuşi să promoveze copii la loturile naţionale vor fi premiaţi. Toată lumea trage, este motivată”. Până în 2020, clubul din Ghencea îşi va dezvolta şi infrastructura. ”Pe lângă stadionul mare de fotbal care va fi modernizat şi bazinul de înot care a fost inaugurat recent, va fi construită şi o sală polivalentă de jocuri, între 3.000 şi 5.000 de locuri. Vom avea o bază sportivă strict a noastră ca la marile cluburi ale Europei, care au mai multe secţii”, a mai spus Viorel Mazilu.

Cu Dinamo şi Steaua la start, handbalul feminin va creşte probabil şi în audienţe în România, având în vedere rezonanţa celor două branduri la nivel naţional. Acum rămâne de văzut dacă aceste grupări vor reuşi să se şi impună pe un teritoriu nou.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.