SPECIAL | Strigătul unei antrenoare: ”Oameni buni, în ce ţară trăim?! Nu se poate să mergi mai departe cu o victorie pe teren şi cu trei puncte primite de pomană pentru talie”. Problema taliilor a scos la iveală un alt caz neobişnuit

1 mai 2017 13574 afişări Handbal
SPECIAL | Strigătul unei antrenoare: ”Oameni buni, în ce ţară trăim?! Nu se poate să mergi mai departe cu o victorie pe teren şi cu trei puncte primite de pomană pentru talie”. Problema taliilor a scos la iveală un alt caz neobişnuit
GALERIE (5 de imagini) VEZI GALERIA

Problema ”taliilor” în handbalul românesc scoate la iveală un alt caz. La turneul semifinal 1 – junioare II, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Comăneşti, CS United Galaţi a terminat pe locul 1, conform rezultatelor înregistrate în teren, dar a ratat calificarea la turneul semifinal II pentru că nu a îndeplinit cerinţele de talie. S-a calificat, mai departe, în schimb, LPS Iaşi, formaţie care a câştigat un meci din cele trei jocuri disputate, dar care a adunat mai multe puncte, ca urmare a bonusului de trei puncte acordat de FRH pentru faptul că a îndeplinit cerinţele de talie.

Sanda Asandei, antrenoarea echipei CS United Galaţi, a reacţionat după această situaţie printr-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook:

”Clasamentul final în urma meciurilor disputate pe teren grupa a III la turneul semifinal 1 jun. 2 Comaneşti! .... Oameni buni, în ce ţară trăim?! Nu se poate să mergi mai departe cu o victorie pe teren şi cu trei puncte primite de pomană pentru talie......Nu se poate ca şi antrenor să nu gândeşti pentru copii, să nu accepţi să dai 0.5 mm unui copil să poată juca ....este inadmisibil stimată organizaţie FRH ce se întâmplă!!!!.... o să spuneţi dacă ştiam regulamentul de la început.....da, îl ştiam dar din păcate suntem prea mici pentru o organizaţie aşa mare.... Cu regret, vom pierde foarte mulţi copii talentaţi pe criteriul acestei aberaţii numită TALIE.... Noi şi ruşii ce mai ţinem cu dinţii de această "talie'! Să nu se înţeleagă greşit, nu am nimic cu copiii înalţi, dar nu mă obliga pe bugetul părinţilor şi al cluburilor să joc cu talie că îmi dai bonus puncte dacă am jucătoare înalte... Este păcat de munca copiilor şi antrenorilor care trebuie să folosească copii accidentaţi în teren pentru a obţine acel minunat punct de pomană... Dar cu munca celor "scunde" care câştigă meciurile pe teren, ce facem stimaţi conducători ai F.R.H?!!!! Îmi petrec 6 -7 ore în sală să fie bine handbalului românesc, descoperind şi pregătind copii talentaţi! De ce nu aţi dat bonus 1000 de Euro la cluburi să caute copii înalţi şi rezolvaţi şi problema Taliilor pe banii federaţiei, nu pe ai noştri!

Îmi FELICIT DIN SUFLET ECHIPA pentru abordarea şi dăruirea de care au dat dovada chiar împotriva jocurilor de culise care se practică din păcate la toate categoriile de vârstă! Întotdeauna trebuie să câştige cei cu nume mari!”

CE SPUNE REGULAMENTELE FRH ÎN ACEST CAZ:

ProSport a luat legătura cu Sanda Asandei, care şi-a menţinut afirmaţiile, în discuţiile purtate venind cu noi precizări: ”Numai în România se poate să câştigi pe teren, iar mai departe să meagă echipa mai slabă, care a pierdut. Nu se poate aşa ceva. Federaţia nu ne ajută cu nimic, nici măcar cu nişte regulamente. Din contră, ne-au mărit taxele, de am ajuns să plătim 12.000 de lei la un turneu de junioare III, desfăşurat în urmă cu 2 săptămâni la Călăraşi. Nu mai spun că la un turneu la Galaţi în timpul sezonului, unde am fost mai multe echipe din localitate, ne-au trimis arbitri din Bucureşti şi ne-au luat banii pe transport la toate trei cluburile, deşi au făcut un singur drum cu maşina. Dar cine să ne asculte? Suni la telefon la Federaţie, te pasează de la unul la altul, iar până îţi răspunde, îţi pun să asculţi muzică”.

Antrenoarea clubului din Galaţi a mai spus că nu a primit acele puncte bonus pentru un singur centimetru, atât cât îi lipsea unei fetiţe. Mai mult, Sanda Asandei ne-a relatat un alt caz incredibil legat de aceste talii cerute de FRH: ”Îmi pare rău că nu am filmat. Anul trecut, la un turneu semifinal, Danubius Galaţi a stat în teren cu o fată cu entorsă la genunchi şi cu alta cu glezna umflată, care nici nu trecea de mijlocul terenului. Stătea numai ca apărător lateral, să facă acele 25 de minute cerute pentru jucătoarele cu talie. Echipa nu avea alte soluţii de schimb. Dacă vrei valoare, atunci urmăreşte valoarea! Dar dacă tu vrei doar să-ţi faci programul, aşa cum s-a întâmplat anul acesta când s-au retras foarte multe echipe de la turneele semifinale, şi să-ţi iei banii...”

Sanda Asandei vede astfel problema taliilor: ”Stimulează antrenorii să-ţi găsească jucătoare cu talii. Nu poţi însă să impui cluburilor private, pe banii lor, să joace cu talie. Până la urmă eu mă duc la handbal pentru a ajuta acest sport, nu pentru a fi cea mai bună antrenoare”.

Problema taliilor am dezbătut-o la începutul acestui an şi cu preşedintele FR de Handbal, Alexandru Dedu, care la ProSport LIVE a susţinut la vremea respectivă:

”La juniori ai nevoie de trei talii, în condiţiile în care echipa are pe foaie 16 jucători. În teren, trebuie să fie un anumit timp un jucător plus un portar. Toţi ceilalţi jucători mici de înălţime au suficient loc să se exprime. Apoi, dacă handbalul românesc încă este şi se poate bate cu alte puteri în handbal este fiindcă încă avem material.

Sistemul în sine este destul de prost făcut la nivel de juniori. Preocuparea este foarte mare pe obţinerea unor rezultate care să dea posibitatea antrenorilor să o obţină nişte gradaţii, nişte beneficii în sistemul de învăţământ. Aceste lucruri se poate face, iar antrenorii au văzut că e ok, cu două lucruri. Jucătorii mici sunt mai îndemânatici la respectiva vârstă. Un jucător care este longilin sau în devenire longilin cu el trebuie să munceşti foarte mult şi cel puţin până la juniori II, juniori I îţi cam <<pierzi vremea cu el>>. Dar de acel jucător ajunge în echipele naţionale. Asta este una. Doi: Se pierde foarte mult pregătirea de bază individuală, fizică, tehnico-tactică, în detrimentul tacticii colective pentru că se aleargă după medalii, se aleargă după rezultate. Pe planul doi sunt creşterea de jucători, deci sistemul nu este ok.

În momentul în care am ajuns preşedinte a fost unul din lucrurile cu care m-am confruntat şi le-am pus în balanţă, pentru că ştiam că sunt foarte mulţi oameni care nu doresc talii. Şi am procedat în felul următor, am luat ultimele Campionate Mondiale de juniori, tineret şi seniori, fete şi băieţi, i-am cerut asta domnului Macovei şi mi-a făcut o statistică privind media de înălţime pe posturi la acele competiţii mari. Şi vreau să vă informez că media de înălţime este peste cerinţele noastre de talie şi la feminin şi la masculin.

Dintr-o generaţie apar vârfuri fantastice, este nemaipomenit, dar noi vorbim despre marea masă a componenţilor echipei naţionale. Pe toate posturile, cerinţele Federaţiei Române de Handbal sunt sub ce se joacă la cel mai înalt nivel. Vorbim despre calităţile jucătorilor scunzi, în momentul în care ai valoare de la vârsta cea mai mică până la sfârşitul carierei nu există antrenor care să nu te bage să joci. Şi sunt nenumărate exemple. Mork, Vranjes intră în echipe pentru că au valoare, nu pentru că s-a făcut discriminari. Şi la ruşi, unde ştim că sunt nişte jucători ca nişte dulapuri, intră şi jucători de 1.70 pentru că au valoare, oamenii aceia îşi fac loc, nu este nicio discriminare. Este o problemă falsă. Handbalul este jucat de oameni cu fizicul mare şi să fim realişti, în Statutul Federaţiei Române de Handbal şi în toate federaţiile scrie în felul următor: primul lucru cu care se ocupă federaţiile este reprezentarea României în competiiile internaţionale. Şi focusul nostru trebuie să fie pe treaba aia”.

  • Dacă o regulă care a funcţionat 30-40 de ani a dat nişte rezultate şi suntem încă OK la nivelul acesta, cine riscă să schimbe regula asta?”, Alexandru DEDU, preşedinte FRH, despre talii

După Campionatul European din 2014 evidenţiam faptul că echipa ideală a turneului final ar fi fost penalizată în campionatul de junioare I din România. Articolul poate fi văzut AICI

Un lucru este cert, problema taliilor va naşte mereu controverse şi poate că toate părţile ar trebui să acorde acestui subiect o importanţă mai mare. Cei care suferă până la urmă sunt tot copiii. Oare ce vină au acele fetiţe de la Galaţi, care ştiu că au fost cele mai bune din turneu de la Comăneşti, dar nu-şi pot continua visul de a ajunge la turneul final? Poate că cineva ar trebui să le ofere nişte explicaţii!

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.