SPECIAL | Strigătul unei antrenoare: „Oameni buni, în ce țară trăim?! Nu se poate să mergi mai departe cu o victorie pe teren și cu trei puncte primite de pomană pentru talie”. Problema taliilor a scos la iveală un alt caz neobișnuit

Autor: Marius Hutu Publicat: 01 May. 2017, 14:29 Actualizat: 01 May. 2017, 22:35 Handbal

Problema „taliilor” în handbalul românesc scoate la iveală un alt caz. La turneul semifinal 1 – junioare II, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Comănești, CS United Galați a terminat pe locul 1, conform rezultatelor înregistrate în teren, dar a ratat calificarea la turneul semifinal II pentru că nu a îndeplinit cerințele de talie. S-a calificat, mai departe, în schimb, LPS Iași, formație care a câștigat un meci din cele trei jocuri disputate, dar care a adunat mai multe puncte, ca urmare a bonusului de trei puncte acordat de FRH pentru faptul că a îndeplinit cerințele de talie.

Sanda Asandei, antrenoarea echipei CS United Galați, a reacționat după această situație printr-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook:

„Clasamentul final în urma meciurilor disputate pe teren grupa a III la turneul semifinal 1 jun. 2 Comanești! …. Oameni buni, în ce țară trăim?! Nu se poate să mergi mai departe cu o victorie pe teren și cu trei puncte primite de pomană pentru talie……Nu se poate ca și antrenor să nu gândești pentru copii, să nu accepți să dai 0.5 mm unui copil să poată juca ….este inadmisibil stimată organizație FRH ce se întâmplă!!!!…. o să spuneți dacă știam regulamentul de la început…..da, îl știam dar din păcate suntem prea mici pentru o organizație așa mare…. Cu regret, vom pierde foarte mulți copii talentați pe criteriul acestei aberații numită TALIE…. Noi și rușii ce mai ținem cu dinții de această „talie’! Să nu se înțeleagă greșit, nu am nimic cu copiii înalți, dar nu mă obliga pe bugetul părinților și al cluburilor să joc cu talie că îmi dai bonus puncte dacă am jucătoare înalte… Este păcat de munca copiilor și antrenorilor care trebuie să folosească copii accidentați în teren pentru a obține acel minunat punct de pomană… Dar cu munca celor „scunde” care câștigă meciurile pe teren, ce facem stimați conducători ai F.R.H?!!!! Îmi petrec 6 -7 ore în sală să fie bine handbalului românesc, descoperind și pregătind copii talentați! De ce nu ați dat bonus 1000 de Euro la cluburi să caute copii înalți și rezolvați și problema Taliilor pe banii federației, nu pe ai noștri!

Îmi FELICIT DIN SUFLET ECHIPA pentru abordarea și dăruirea de care au dat dovada chiar împotriva jocurilor de culise care se practică din păcate la toate categoriile de vârstă! Întotdeauna trebuie să câștige cei cu nume mari!”

CE SPUNE REGULAMENTELE FRH ÎN ACEST CAZ:

ProSport a luat legătura cu Sanda Asandei, care și-a menținut afirmațiile, în discuțiile purtate venind cu noi precizări: „Numai în România se poate să câștigi pe teren, iar mai departe să meagă echipa mai slabă, care a pierdut. Nu se poate așa ceva. Federația nu ne ajută cu nimic, nici măcar cu niște regulamente. Din contră, ne-au mărit taxele, de am ajuns să plătim 12.000 de lei la un turneu de junioare III, desfășurat în urmă cu 2 săptămâni la Călărași. Nu mai spun că la un turneu la Galați în timpul sezonului, unde am fost mai multe echipe din localitate, ne-au trimis arbitri din București și ne-au luat banii pe transport la toate trei cluburile, deși au făcut un singur drum cu mașina. Dar cine să ne asculte? Suni la telefon la Federație, te pasează de la unul la altul, iar până îți răspunde, îți pun să asculți muzică”.

Antrenoarea clubului din Galați a mai spus că nu a primit acele puncte bonus pentru un singur centimetru, atât cât îi lipsea unei fetițe. Mai mult, Sanda Asandei ne-a relatat un alt caz incredibil legat de aceste talii cerute de FRH: „Îmi pare rău că nu am filmat. Anul trecut, la un turneu semifinal, Danubius Galați a stat în teren cu o fată cu entorsă la genunchi și cu alta cu glezna umflată, care nici nu trecea de mijlocul terenului. Stătea numai ca apărător lateral, să facă acele 25 de minute cerute pentru jucătoarele cu talie. Echipa nu avea alte soluții de schimb. Dacă vrei valoare, atunci urmărește valoarea! Dar dacă tu vrei doar să-ți faci programul, așa cum s-a întâmplat anul acesta când s-au retras foarte multe echipe de la turneele semifinale, și să-ți iei banii…”

Sanda Asandei vede astfel problema taliilor: „Stimulează antrenorii să-ți găsească jucătoare cu talii. Nu poți însă să impui cluburilor private, pe banii lor, să joace cu talie. Până la urmă eu mă duc la handbal pentru a ajuta acest sport, nu pentru a fi cea mai bună antrenoare”.

Problema taliilor am dezbătut-o la începutul acestui an și cu președintele FR de Handbal, Alexandru Dedu, care la ProSport LIVE a susținut la vremea respectivă:

„La juniori ai nevoie de trei talii, în condițiile în care echipa are pe foaie 16 jucători. În teren, trebuie să fie un anumit timp un jucător plus un portar. Toți ceilalți jucători mici de înălțime au suficient loc să se exprime. Apoi, dacă handbalul românesc încă este și se poate bate cu alte puteri în handbal este fiindcă încă avem material.

Sistemul în sine este destul de prost făcut la nivel de juniori. Preocuparea este foarte mare pe obținerea unor rezultate care să dea posibitatea antrenorilor să o obțină niște gradații, niște beneficii în sistemul de învățământ. Aceste lucruri se poate face, iar antrenorii au văzut că e ok, cu două lucruri. Jucătorii mici sunt mai îndemânatici la respectiva vârstă. Un jucător care este longilin sau în devenire longilin cu el trebuie să muncești foarte mult și cel puțin până la juniori II, juniori I îți cam <>. Dar de acel jucător ajunge în echipele naționale. Asta este una. Doi: Se pierde foarte mult pregătirea de bază individuală, fizică, tehnico-tactică, în detrimentul tacticii colective pentru că se aleargă după medalii, se aleargă după rezultate. Pe planul doi sunt creșterea de jucători, deci sistemul nu este ok.

În momentul în care am ajuns președinte a fost unul din lucrurile cu care m-am confruntat și le-am pus în balanță, pentru că știam că sunt foarte mulți oameni care nu doresc talii. Și am procedat în felul următor, am luat ultimele Campionate Mondiale de juniori, tineret și seniori, fete și băieți, i-am cerut asta domnului Macovei și mi-a făcut o statistică privind media de înălțime pe posturi la acele competiții mari. Și vreau să vă informez că media de înălțime este peste cerințele noastre de talie și la feminin și la masculin.

Dintr-o generație apar vârfuri fantastice, este nemaipomenit, dar noi vorbim despre marea masă a componenților echipei naționale. Pe toate posturile, cerințele Federației Române de Handbal sunt sub ce se joacă la cel mai înalt nivel. Vorbim despre calitățile jucătorilor scunzi, în momentul în care ai valoare de la vârsta cea mai mică până la sfârșitul carierei nu există antrenor care să nu te bage să joci. Și sunt nenumărate exemple. Mork, Vranjes intră în echipe pentru că au valoare, nu pentru că s-a făcut discriminari. Și la ruși, unde știm că sunt niște jucători ca niște dulapuri, intră și jucători de 1.70 pentru că au valoare, oamenii aceia își fac loc, nu este nicio discriminare. Este o problemă falsă. Handbalul este jucat de oameni cu fizicul mare și să fim realiști, în Statutul Federației Române de Handbal și în toate federațiile scrie în felul următor: primul lucru cu care se ocupă federațiile este reprezentarea României în competiiile internaționale. Și focusul nostru trebuie să fie pe treaba aia”.

  • Dacă o regulă care a funcționat 30-40 de ani a dat niște rezultate și suntem încă OK la nivelul acesta, cine riscă să schimbe regula asta?„, Alexandru DEDU, președinte FRH, despre talii

După Campionatul European din 2014 evidențiam faptul că echipa ideală a turneului final ar fi fost penalizată în campionatul de junioare I din România. Articolul poate fi văzut AICI

Un lucru este cert, problema taliilor va naște mereu controverse și poate că toate părțile ar trebui să acorde acestui subiect o importanță mai mare. Cei care suferă până la urmă sunt tot copiii. Oare ce vină au acele fetițe de la Galați, care știu că au fost cele mai bune din turneu de la Comănești, dar nu-și pot continua visul de a ajunge la turneul final? Poate că cineva ar trebui să le ofere niște explicații!

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Autor: Marius Hutu Publicat: 01 May. 2017, 14:29 Actualizat: 01 May. 2017, 22:35 Handbal
Pe aceeași temă
Scene halucinante la iUmor! Violeta Niculae a renunțat la lenjerie, și-a introdus o trompetă în zona intimă și cântat. Jurații au fost uimiți: “Nu există așa ceva pe Pământ!”
Scene halucinante la iUmor! Violeta Niculae a renunțat la lenjerie, și-a introdus o trompetă în zona intimă și cântat. ...
Ţigările care vor dispărea din România, în trei luni. Peste 500.000 de fumători vor fi afectaţi
Ţigările care vor dispărea din România, în trei luni. Peste 500.000 de fumători vor fi afectaţi
Anunt-SOC de la Ministerul Sanatatii. Prin ce vor trece toti romanii care vin in tara din strainatate. ESTE FARA PRECEDENT, iara teama cea mai mare este ca...
Anunt-SOC de la Ministerul Sanatatii. Prin ce vor trece toti romanii care vin in tara din strainatate. ESTE FARA PRECEDENT, ...
Mama a trei copii care a transformat meseria de menajeră într-o afacere cu senzaţii tari şi reguli stricte
Mama a trei copii care a transformat meseria de menajeră într-o afacere cu senzaţii tari şi reguli stricte
„Cand voi fi antrenor la FCSB voi face asta!” Moldovan ATENTEAZA la postul lui Vintila! Gigi Becali i-a dat ULTIMATUM antrenorului ros-albastrilor
„Cand voi fi antrenor la FCSB voi face asta!” Moldovan ATENTEAZA la postul lui Vintila! Gigi Becali i-a dat ULTIMATUM ...
Cum să faci sex în 2020. Cele mai căutate poziţii sexuale
Cum să faci sex în 2020. Cele mai căutate poziţii sexuale
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu mașinile normale
Care sunt piesele care pică cel mai des la o MAȘINĂ ELECTRICĂ? N-are nicio legătură cu mașinile normale
SCANDALOS! Andreea Berecleanu, făcută praf de o fostă colegă. Ce a putut să spună
SCANDALOS! Andreea Berecleanu, făcută praf de o fostă colegă. Ce a putut să spună
Aventura amuzantă a unui câine care s-a predat la Poliţie. Ce „infracţiune“ a comis
Aventura amuzantă a unui câine care s-a predat la Poliţie. Ce „infracţiune“ a comis
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ieftină în fabrici, depozite, hoteluri şi restaurante
Englezii închid uşa „instalatorilor polonezi şi muncitorilor români”: Regatul Unit nu mai vrea forţă de muncă ...
PEDEAPSA sexuală pe care PUTERNICUL Ginghis Han le-o aplica femeilor care îl enervau
PEDEAPSA sexuală pe care PUTERNICUL Ginghis Han le-o aplica femeilor care îl enervau
"Îmi pare rău că iubitul tău se uită ..." Incredibil cum a ieşit pe stradă această tânără. Ce le transmite femeilor
VIDEO | Ups, s-a văzut TOT! O superbă prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor
VIDEO | Ups, s-a văzut TOT! O superbă prezentatoare TV a rămas GOALĂ în faţa tuturor
Salarii de 350 de lei pe zi! Se caută români pricepuţi, dar nu se găsesc! Ce trebuie să ştii să faci
Salarii de 350 de lei pe zi! Se caută români pricepuţi, dar nu se găsesc! Ce trebuie să ştii să faci
”Nu port niciodată sutien!” Ce a făcut această dată când a dat nas în nas cu Cheloo și a văzut-o așa
”Nu port niciodată sutien!” Ce a făcut această dată când a dat nas în nas cu Cheloo și a văzut-o așa
Demisie BOMBA din PSD. Nimeni n-a prevazut asta. Se refac TOATE SCENARIILE
Demisie BOMBA din PSD. Nimeni n-a prevazut asta. Se refac TOATE SCENARIILE
LOVITURĂ de teatru! Toate sondajele s-au dat peste cap. Cine ar câştiga Primăria Capitalei dacă duminică ar fi alegerile
LOVITURĂ de teatru! Toate sondajele s-au dat peste cap. Cine ar câştiga Primăria Capitalei dacă duminică ar fi alegerile
Filmările +18 care au bulversat-o pe Ruby. Reacția exclusivă a vedetei: ”Nu-mi vine să cred…”
Filmările +18 care au bulversat-o pe Ruby. Reacția exclusivă a vedetei: ”Nu-mi vine să cred…”
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL [FOTO]
Această tânără a mers cu un bărbat pe o stâncă înaltă pentru o şedinţă foto. Ce a ieşit după aceea este INCREDIBIL ...
Infern pe autostradă: Un camion cisternă care transporta 15.000 de litri de kerosen a explodat - VIDEO
Infern pe autostradă: Un camion cisternă care transporta 15.000 de litri de kerosen a explodat - VIDEO
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
HOT | Nebunie totală în faţa camerelor. Cea mai sexy sportivă, goală şi fără inhibiţii
E oficial! Se întorc ninsorile! Cod galben valabil pentru ziua de mâine
E oficial! Se întorc ninsorile! Cod galben valabil pentru ziua de mâine
APARIȚIE BOMBĂ! La 48 de ani arată ca la 20! Cine este DIVA LATINO care a cucerit o lume întreagă
APARIȚIE BOMBĂ! La 48 de ani arată ca la 20! Cine este DIVA LATINO care a cucerit o lume întreagă
Serialul Friends REVINE! Actorii au pregătit un episod special pentru toți iubitorii serialului! Fanii sunt în extaz
Serialul Friends REVINE! Actorii au pregătit un episod special pentru toți iubitorii serialului! Fanii sunt în extaz
Vremea în martie! ANM dă peste cap prognoza. Când vine de fapt primăvara?
Vremea în martie! ANM dă peste cap prognoza. Când vine de fapt primăvara?
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau quattro de la Audi? Momentul adevărului
Care este mai tare: 4WD de la Dacia sau quattro de la Audi? Momentul adevărului
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut multe altele'
Carmen Brumă, FOTOGRAFIATĂ DEZBRĂCATĂ la munte. Vedeta a recunoscut că nu Mircea Badea a pozat-o așa: 'El mi-a făcut ...
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
FOTO. Cum arată Larisa Iordache! Fosta gimnastă nu se mai ferește: și-a găsit fericirea în brațele unui tânăr musculos
Nutriţionistul Wasim Nazer: ”Bărbaţii trebuie să bea mai multă apă decât femeile”
Nutriţionistul Wasim Nazer: ”Bărbaţii trebuie să bea mai multă apă decât femeile”