SPECIAL | Strigătul unei antrenoare: „Oameni buni, în ce țară trăim?! Nu se poate să mergi mai departe cu o victorie pe teren și cu trei puncte primite de pomană pentru talie”. Problema taliilor a scos la iveală un alt caz neobișnuit

Autor: Marius Hutu Publicat: 01 May. 2017, 14:29 Actualizat: 01 May. 2017, 22:35 Handbal

Problema „taliilor” în handbalul românesc scoate la iveală un alt caz. La turneul semifinal 1 – junioare II, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Comănești, CS United Galați a terminat pe locul 1, conform rezultatelor înregistrate în teren, dar a ratat calificarea la turneul semifinal II pentru că nu a îndeplinit cerințele de talie. S-a calificat, mai departe, în schimb, LPS Iași, formație care a câștigat un meci din cele trei jocuri disputate, dar care a adunat mai multe puncte, ca urmare a bonusului de trei puncte acordat de FRH pentru faptul că a îndeplinit cerințele de talie.

Sanda Asandei, antrenoarea echipei CS United Galați, a reacționat după această situație printr-un mesaj postat pe pagina personală de Facebook:

„Clasamentul final în urma meciurilor disputate pe teren grupa a III la turneul semifinal 1 jun. 2 Comanești! …. Oameni buni, în ce țară trăim?! Nu se poate să mergi mai departe cu o victorie pe teren și cu trei puncte primite de pomană pentru talie……Nu se poate ca și antrenor să nu gândești pentru copii, să nu accepți să dai 0.5 mm unui copil să poată juca ….este inadmisibil stimată organizație FRH ce se întâmplă!!!!…. o să spuneți dacă știam regulamentul de la început…..da, îl știam dar din păcate suntem prea mici pentru o organizație așa mare…. Cu regret, vom pierde foarte mulți copii talentați pe criteriul acestei aberații numită TALIE…. Noi și rușii ce mai ținem cu dinții de această „talie’! Să nu se înțeleagă greșit, nu am nimic cu copiii înalți, dar nu mă obliga pe bugetul părinților și al cluburilor să joc cu talie că îmi dai bonus puncte dacă am jucătoare înalte… Este păcat de munca copiilor și antrenorilor care trebuie să folosească copii accidentați în teren pentru a obține acel minunat punct de pomană… Dar cu munca celor „scunde” care câștigă meciurile pe teren, ce facem stimați conducători ai F.R.H?!!!! Îmi petrec 6 -7 ore în sală să fie bine handbalului românesc, descoperind și pregătind copii talentați! De ce nu ați dat bonus 1000 de Euro la cluburi să caute copii înalți și rezolvați și problema Taliilor pe banii federației, nu pe ai noștri!

Îmi FELICIT DIN SUFLET ECHIPA pentru abordarea și dăruirea de care au dat dovada chiar împotriva jocurilor de culise care se practică din păcate la toate categoriile de vârstă! Întotdeauna trebuie să câștige cei cu nume mari!”

CE SPUNE REGULAMENTELE FRH ÎN ACEST CAZ:

ProSport a luat legătura cu Sanda Asandei, care și-a menținut afirmațiile, în discuțiile purtate venind cu noi precizări: „Numai în România se poate să câștigi pe teren, iar mai departe să meagă echipa mai slabă, care a pierdut. Nu se poate așa ceva. Federația nu ne ajută cu nimic, nici măcar cu niște regulamente. Din contră, ne-au mărit taxele, de am ajuns să plătim 12.000 de lei la un turneu de junioare III, desfășurat în urmă cu 2 săptămâni la Călărași. Nu mai spun că la un turneu la Galați în timpul sezonului, unde am fost mai multe echipe din localitate, ne-au trimis arbitri din București și ne-au luat banii pe transport la toate trei cluburile, deși au făcut un singur drum cu mașina. Dar cine să ne asculte? Suni la telefon la Federație, te pasează de la unul la altul, iar până îți răspunde, îți pun să asculți muzică”.

Antrenoarea clubului din Galați a mai spus că nu a primit acele puncte bonus pentru un singur centimetru, atât cât îi lipsea unei fetițe. Mai mult, Sanda Asandei ne-a relatat un alt caz incredibil legat de aceste talii cerute de FRH: „Îmi pare rău că nu am filmat. Anul trecut, la un turneu semifinal, Danubius Galați a stat în teren cu o fată cu entorsă la genunchi și cu alta cu glezna umflată, care nici nu trecea de mijlocul terenului. Stătea numai ca apărător lateral, să facă acele 25 de minute cerute pentru jucătoarele cu talie. Echipa nu avea alte soluții de schimb. Dacă vrei valoare, atunci urmărește valoarea! Dar dacă tu vrei doar să-ți faci programul, așa cum s-a întâmplat anul acesta când s-au retras foarte multe echipe de la turneele semifinale, și să-ți iei banii…”

Sanda Asandei vede astfel problema taliilor: „Stimulează antrenorii să-ți găsească jucătoare cu talii. Nu poți însă să impui cluburilor private, pe banii lor, să joace cu talie. Până la urmă eu mă duc la handbal pentru a ajuta acest sport, nu pentru a fi cea mai bună antrenoare”.

Problema taliilor am dezbătut-o la începutul acestui an și cu președintele FR de Handbal, Alexandru Dedu, care la ProSport LIVE a susținut la vremea respectivă:

„La juniori ai nevoie de trei talii, în condițiile în care echipa are pe foaie 16 jucători. În teren, trebuie să fie un anumit timp un jucător plus un portar. Toți ceilalți jucători mici de înălțime au suficient loc să se exprime. Apoi, dacă handbalul românesc încă este și se poate bate cu alte puteri în handbal este fiindcă încă avem material.

Sistemul în sine este destul de prost făcut la nivel de juniori. Preocuparea este foarte mare pe obținerea unor rezultate care să dea posibitatea antrenorilor să o obțină niște gradații, niște beneficii în sistemul de învățământ. Aceste lucruri se poate face, iar antrenorii au văzut că e ok, cu două lucruri. Jucătorii mici sunt mai îndemânatici la respectiva vârstă. Un jucător care este longilin sau în devenire longilin cu el trebuie să muncești foarte mult și cel puțin până la juniori II, juniori I îți cam >. Dar de acel jucător ajunge în echipele naționale. Asta este una. Doi: Se pierde foarte mult pregătirea de bază individuală, fizică, tehnico-tactică, în detrimentul tacticii colective pentru că se aleargă după medalii, se aleargă după rezultate. Pe planul doi sunt creșterea de jucători, deci sistemul nu este ok.

În momentul în care am ajuns președinte a fost unul din lucrurile cu care m-am confruntat și le-am pus în balanță, pentru că știam că sunt foarte mulți oameni care nu doresc talii. Și am procedat în felul următor, am luat ultimele Campionate Mondiale de juniori, tineret și seniori, fete și băieți, i-am cerut asta domnului Macovei și mi-a făcut o statistică privind media de înălțime pe posturi la acele competiții mari. Și vreau să vă informez că media de înălțime este peste cerințele noastre de talie și la feminin și la masculin.

Dintr-o generație apar vârfuri fantastice, este nemaipomenit, dar noi vorbim despre marea masă a componenților echipei naționale. Pe toate posturile, cerințele Federației Române de Handbal sunt sub ce se joacă la cel mai înalt nivel. Vorbim despre calitățile jucătorilor scunzi, în momentul în care ai valoare de la vârsta cea mai mică până la sfârșitul carierei nu există antrenor care să nu te bage să joci. Și sunt nenumărate exemple. Mork, Vranjes intră în echipe pentru că au valoare, nu pentru că s-a făcut discriminari. Și la ruși, unde știm că sunt niște jucători ca niște dulapuri, intră și jucători de 1.70 pentru că au valoare, oamenii aceia își fac loc, nu este nicio discriminare. Este o problemă falsă. Handbalul este jucat de oameni cu fizicul mare și să fim realiști, în Statutul Federației Române de Handbal și în toate federațiile scrie în felul următor: primul lucru cu care se ocupă federațiile este reprezentarea României în competiiile internaționale. Și focusul nostru trebuie să fie pe treaba aia”.

  • Dacă o regulă care a funcționat 30-40 de ani a dat niște rezultate și suntem încă OK la nivelul acesta, cine riscă să schimbe regula asta?„, Alexandru DEDU, președinte FRH, despre talii

După Campionatul European din 2014 evidențiam faptul că echipa ideală a turneului final ar fi fost penalizată în campionatul de junioare I din România. Articolul poate fi văzut AICI

Un lucru este cert, problema taliilor va naște mereu controverse și poate că toate părțile ar trebui să acorde acestui subiect o importanță mai mare. Cei care suferă până la urmă sunt tot copiii. Oare ce vină au acele fetițe de la Galați, care știu că au fost cele mai bune din turneu de la Comănești, dar nu-și pot continua visul de a ajunge la turneul final? Poate că cineva ar trebui să le ofere niște explicații!

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Autor: Marius Hutu Publicat: 01 May. 2017, 14:29 Actualizat: 01 May. 2017, 22:35 Handbal
Tags:
Pe aceeași temă
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a făcut cu banii
Tatăl călăreț din Iași a vândut casa primită de la Cătălin Moroșanu! IREAL ce a făcut cu banii
Ilie Năstase, întâlnire de infarct cu Muhammad Ali: „Bă, tu eşti ăla cu gura mare din tenis? Ia vino-ncoace!“
Ilie Năstase, întâlnire de infarct cu Muhammad Ali: „Bă, tu eşti ăla cu gura mare din tenis? Ia vino-ncoace!“
CNN: SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina
CNN: SUA ar urma să trimită nave de război în Marea Neagră pe fondul tensiunilor Rusia-Ucraina
Magicianul Budescu a lovit din nou! A dat o pasa minunata de gol si echipa lui e aproape de misiunea imposibila! Surpriza uriasa la arabi
Magicianul Budescu a lovit din nou! A dat o pasa minunata de gol si echipa lui e aproape de misiunea imposibila! Surpriza ...
COVID-19 după vaccin. Cele 4 situații când îți poate ieși testul COVID pozitiv, chiar dacă te-ai vaccinat
COVID-19 după vaccin. Cele 4 situații când îți poate ieși testul COVID pozitiv, chiar dacă te-ai vaccinat
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Raed Arafat e în stare de șoc: Lovitura a venit chiar de unde NU se aștepta: Sincer, m-am cam săturat!
Raed Arafat e în stare de șoc: Lovitura a venit chiar de unde NU se aștepta: Sincer, m-am cam săturat!
Descoperirea făcută de medici în cazul unei fetițe britanice care se plângea de durere de dinți. O radiografie a scos la iveală o problemă mult mai gravă
Descoperirea făcută de medici în cazul unei fetițe britanice care se plângea de durere de dinți. O radiografie a scos ...
Prețurile pentru serviciile funerare vor exploda! Lucrătorii se tem să-i îmbrace pe decedații de COVID
Prețurile pentru serviciile funerare vor exploda! Lucrătorii se tem să-i îmbrace pe decedații de COVID
Lupta FEROCE dintre o balenă albastră și 70 de orci. BESTIA albastră a făcut ceva cu adevărat ȘOCANT
Lupta FEROCE dintre o balenă albastră și 70 de orci. BESTIA albastră a făcut ceva cu adevărat ȘOCANT
După această descoperire șocantă îți va fi foarte greu să mai mănânci carne de porc!
După această descoperire șocantă îți va fi foarte greu să mai mănânci carne de porc!
EXCLUSIV. Răsturnare de situație. Am aflat motivul ADEVĂRAT al morții Cătălinei Isopescu
EXCLUSIV. Răsturnare de situație. Am aflat motivul ADEVĂRAT al morții Cătălinei Isopescu
Ce şi-a luat Delia din primii bani câştigaţi cu N&D. Nici prin cap nu ţi-ar fi trecut
Ce şi-a luat Delia din primii bani câştigaţi cu N&D. Nici prin cap nu ţi-ar fi trecut
Lovitură în plin pentru România: Digi a fost expluzat din Ungaria
Lovitură în plin pentru România: Digi a fost expluzat din Ungaria
Cum să-ți cureți plămânii, în mod natural
Cum să-ți cureți plămânii, în mod natural
Fenomenul din ce în ce mai răspândit care pune în pericol siguranța traficului. Zeci de cazuri și accidente înfiorătoare
Fenomenul din ce în ce mai răspândit care pune în pericol siguranța traficului. Zeci de cazuri și accidente înfiorătoare
Au dat gaură în gheața groasă de 900 de m și au băgat o cameră. Au pornit-o, apoi au încremenit: „Nu trebuia să fie acolo!”
Au dat gaură în gheața groasă de 900 de m și au băgat o cameră. Au pornit-o, apoi au încremenit: „Nu trebuia să ...
FC Viitorul l-a dat afară pe Mircea Rednic, cu o zi înainte de a împlini 59 de ani. Este a treia oară când este demis de ziua lui
FC Viitorul l-a dat afară pe Mircea Rednic, cu o zi înainte de a împlini 59 de ani. Este a treia oară când este demis ...
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
BANCUL ZILEI – Nevasta în filme p®no
Centura de castitate, legendă şi adevăr. Pentru ce era folosită celebra apărătoare
Centura de castitate, legendă şi adevăr. Pentru ce era folosită celebra apărătoare
Veşti bune pentru români: Categoria de persoane care va beneficia de dublarea concediului
Veşti bune pentru români: Categoria de persoane care va beneficia de dublarea concediului
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
Ce spune celebrul Morgan Freeman despre vaccinurile anti-COVID: „Dacă ai încredere în mine, vei...”
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
Ce se întâmplă dacă deconectezi bateria mașinii cu motorul pornit. Părinții noștri făceau asta frecvent la Dacia 1300
Ce se întâmplă dacă deconectezi bateria mașinii cu motorul pornit. Părinții noștri făceau asta frecvent la Dacia 1300
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre divorț, ea s-a pozat așa în piscină
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre divorț, ea s-a pozat așa în ...
FOTO. Vica arată așa la 46 de ani! Câte operații și-a făcut fosta amantă a lui Pițurcă pentru un trup ca la 20 de ani
FOTO. Vica arată așa la 46 de ani! Câte operații și-a făcut fosta amantă a lui Pițurcă pentru un trup ca la 20 de ani