SPECIAL | Lăsaţi copiii să joace handbal! O sportivă de 18 ani, componentă a lotului naţional, a fost „interzisă” să mai evolueze la junioare în plină bătălie pentru calificarea la turneul final

8 apr 2019 5951 afişări Handbal
SPECIAL | Lăsaţi copiii să joace handbal! O sportivă de 18 ani, componentă a lotului naţional, a fost „interzisă” să mai evolueze la junioare în plină bătălie pentru calificarea la turneul final
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Handbalul românesc furnizează un nou caz controversat, cel al unei jucătoare de 18 ani, componentă a naţionalei de tineret. Este vorba despre Marina Ilie, care a primit „interzis” să joace la junioare 1, pentru CSS2 Bucureşti. În plină bătălia pentru calificarea în finala campionatului naţional, după ce în primele şase luni ale sezonului nu a fost nicio problemă! Cazul este un exemplu viu despre cum se poate distruge visul unui copil, fie el şi un titlu sau o medalie la un Campionat Naţional de Junioare!

Cazul a fost semnalat de Sindicatul Naţional al Handbaliştilor, care a şi emis un comunicat pe acest subiect (VEZI AICI).

Mai pe înţelesul tuturor, Marina Ilie a fost adusă în vara trecută de Rapid Bucureşti de la Steaua, a fost legitimată la echipa de senioare, iar în baza unei convenţii semnate CSS2 Bucureşti, a fost lăsată joace cu dublă legitimare şi la echipa de junioare.

În 2017, după un turneu de la Praga, Marina Ilie a fost inclusă în primele 15 jucătoare ale competiţiei la care au luat parte 7.154 de jucători

Regulamentul FRH spune că „juniorii legitimaţi la echipe de seniori pot evolua cu dubla legitimare la alte echipe de juniori, dacă echipa de seniori nu are echipă de juniori înscrisă în campionat la categoria de vârstă respectivă. În această situaţie, clubul de juniori înaintează la F.R.H. un Protocol de colaborare (valabil pentru un an competiţional), semnat de clubul sportiv de seniori, care să cuprindă jucătorii respectivi. F.R.H. va elibera jucătorilor cuprinşi în tabel, carnete de legitimare “DUPLICAT”, cu denumirea clubului de juniori, valabile pe perioada dublei legitimări”.

Rapid Bucureşti are şi echipă de junioare I. Conform regulamentului, Marina Ilie nu ar fi avut drept de joc pentru CSS 2 Bucureşti. Câteva detalii schimbă cu totul situaţia în acest caz. La data la care Rapid şi CSS 2 Bucureşti au depus protocolul de colaborare, clubul din Giuleşti nu avea echipă de junioare 1. Acesta a fost alcătuită cu aproape o lună mai târziu şi înscrisă ulterior! Unii au ştiu de la bun început ce vor, alţii s-au mişcat mai târziu, dar asta ţine de politica internă a fiecărui club. Cert este că jucătoarea a jucat până la începutul lunii martie pentru CSS 2 Bucureşti, până înaintea meciului direct cu CSM Bucureşti din Grupa de Valoare. Clubul Primăriei Capitalei a contestat dreptul de joc al Marinei Ilie înaintea jocului, iar departamentul de Competiţii din cadrul FRH a reacţionat prompt, i-a ridicat dreptul de joc! Aceeaşi Comisie care i-a dat dreptul de joc în august 2018.

„Foarte interesant în toată această poveste este faptul că sportiva a primit drept de joc din partea FRH în baza convenţiei de colaborare, aprobată şi semnată de către Referentul de specialitate Daiana Sfetcu. Şi tot Referentul de specialitate Daiana Sfetcu, din partea FRH, îi ridică sportivei dreptul de joc. La data semnării convenţiei de colaborare, act juridic agreat de ambele părţi, Rapid Bucureşti NU avea echipa de junioare înscrisă în campionat. Cum poate FRH să anuleze valabilitatea unei convenţii de colaborare (m.r. contract între părţi) perfect valabilă şi în momentul de faţă?

Prin anularea dreptului de joc al sportivei Ilie Marina Alexandra, componentă a lotului Echipei Naţionale de tineret, FRH ne arată cât de mult susţine şi îşi promovează tinerele talente! Se pare că de multe ori primează interesul faţă de terţi în detrimentul sportivului şi a performanţei sportive. Deja, de la o vârstă fragedă, 18 ani, sportivii au ajuns să îşi dorească să plece din ţară datorită nedreptăţilor la care sunt supuşi.

Nu am înţeles niciodată de ce nu aplicăm regulamentul la fel pentru toată lumea, bun sau rău aşa cum este, şi judecăm de multe ori o speţă similară în mod diferit”, ne-a declarat Viorel Mazilu, secretarul general al Sindicatului Naţional al Handbaliştilor din România.

„Vina” jucătoarei este că s-a apucat de handbal şi îşi doreşte să performeze

Cu Marina Ilie în echipă, CSS2 Bucureşti a câştigat sezonul regulat în bătălia cu CSM Bucureşti. De ce această contestaţie a venit înaintea jocului direct din play-off (Grupa valorică de calificare pentru turneul final)? „În primul rând, nu ştiam situaţia foarte exact. Federaţia i-a dat greşit dreptul de joc. Nu s-a aplicat regulamentul FRH”, a răspuns Remus Drăgănescu, director tehnic în cadrul Centrului de Copii şi Juniori al CSM Bucureşti.

ProSport a încercat să obţină şi un punct de vedere din partea Departamentului de Competiţii al FR de Handbal, dar Mihai Pîrvu şi Daiana Sfetcu, nu au putut fi contactaţi.

Marina Ilie este una dintre promisiunile handbalului feminin, fiind componentă de bază a naţionalei de tineret. În acest caz, „vina” ei este că s-a apucat de handbal şi îşi doreşte să performeze.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.