SPECIAL | „Cristina Neagu este și achiziția primarului, este angajata ei!”. Cum percep jurnaliștii suedezi fenomenul CSM București. „Cele mai bune merg acolo unde sunt banii!”. Ce a găsit Johansson la un club care funcționează în logica unui regim dispărut

Autori: Andru Nenciu, Cezara Paraschiv Publicat: 08 May. 2017, 14:54 Actualizat: 09 May. 2017, 08:36 Handbal
SPECIAL | „Cristina Neagu este și achiziția primarului, este angajata ei!”. Cum percep jurnaliștii suedezi fenomenul CSM București. „Cele mai bune merg acolo unde sunt banii!”. Ce a găsit Johansson la un club care funcționează în logica unui regim dispărut
  • CSM București are în lot două handbaliste de top din Suedia: Linnea Torstensson (inter-stânga, retrasă din naționala Suediei la începutul acestui an) și Isabelle Gulden (coordonator de joc).
  • Publicația suedeză Sportbladen a trimis jurnaliști la București, apoi la Final 4, special pentru a urmări parcursul CSM București în tentativa de a-și apăra trofeul Ligii Campionilor. Campioana României a terminat pe 3 Final 4-ul din Ungaria, iar aceștia au publicat o radiografie la sânge a „fenomenului CSM București”.

Jurnaliștii suedezi de la Sportbladen se concetrează și subliniază paradoxul din spatele unui club care și-a permis să readucă un mare antrenor înapoi pe scena mare a handbalului. Premisa lor de pornire este aceea că întreaga supremație a țărilor din Europa de Est în hadnbalul feminin este artificală. Asta în ciuda faptului că dominația lor este, pe hârtie, de necontestat: toate cele patru cluburi calificate în Final 4-ul feminin au venit din această zonă a bătrânului continent, pentru prima dată după 30 de ani, în sezonul 2015/2016, și apoi, aceleași patru echipe – CSM, Vardar, Gyor și Buducnost, au repetat isprava în acest sezon, acaparând semifinalele.

Paradoxul CSM

Sportbladen își începe materialul constatând paradoxul situației de la CSM: „Capitala României este una dintre cele mai sărace ale Europei. Cu toate acestea, primarul Bucureștiului plătește starurilor suedeze 100.000 de coroane lunar, din bani publici, pentru handbal„. Ziariștii dezvoltă apoi ideea, în partea a doua a amplului lor material.

CSM București este, la propriu, echipa orașului, fondat în urmă cu zece ani și reunind mai multe secții sportive. Cu trei ani în urmă, s-a luat decizia de a face eforturi uriașe și de a investi masiv în echipa feminină de handbal. România este una dintre marile puteri din handbal, o membră mândră a comunității mondiale. Între anii ”60 și ”80, România era una dintre forțele de temut în handbalul masculin. Dar după răsturnarea regimului Ceaușescu, handbalul feminin a luat prim-plan-ul, devenind una dintre forțele mondiale ale secolului 21. În egală măsură, municipalitatea a întrezărit șansa unor succese rapide, având în vedere decalajul dintre handbalul feminin și cel masculin„, este explicația oferită pentru nașterea CSM-ului.

Falsa dominație a Estului

Europa de Est a preluat conducerea în handbalul feminin prin „import”, artificial, este concluzia jurnaliștilor suedezi, care explică: mai mult de jumătate din handbalistele care formează loturile echipelor din Final 4 sunt straniere. Vardar are o singură jucătoare nativă în lot, din 18, iar danezele și suedezele de top au fost atrase în această zonă, de banii de la Gyor sau București. Gyor-ul este fief-ul starurilor din Norvegia, Buducnost adună crema din est, fiind proiect de stat de ani de zile: Predrag Boskovic, ministrul apărării din Muntenegru și fost șef la finanțe, este și președintele clubului.

Acolo unde sunt bani, joacă cele mai bune„, spune Linnea Torstensson.

Iar lipsa competiției interne le avantajează pe marile puteri ale estului în cursa pentru trofeul european, concluzionează jurnaliștii suedezi, care trag un mare semnal de alarmă: trei dintre capitalele care și-au trimis echipele în Final 4-ul din Ungaria conduc topul celor mai sărace țări din Europa: România, Macedonia și Muntenegru.

CSM București a ajuns să fie finanțată în sezonul 2016/2017 „doar” în proporție de 80% de bani de la stat, cu 20% aport din partea sponsorilor, în condițiile în care, la început, finanțarea statului era de 99%. Salariile negociate cu Gulden și Torstenson sunt sume nete, cu taxe deduse, iar Bucureștiul este un paradis pentru nordice, care practic nu au de acoperit cheltuieli de cazare și transport, toate acestea revenind clubului.

Per Johansson admite: „în toată cariera mea, nu m-am apropiat niciodată de sumele pe care le-am încasat, salariu, de la CSM

Iar această imaginea contrastează, remarcă jurnaliștii suedezi, cu imaginea Bucureștiului, în care vezi gropi în asfalt, capitala având o nevoie acută de investiții în școli și în infrastructură.

La fel ca în comunism

România continuă o tradiție rămasă în picioare din perioada comunistă, atunci când sportul era al Armatei, al Internelor și, în definitv, al statului, mai scriu jurnaliștii, care reclamă și faptul că Alin Petrache, președintele CSM, a refuzat să facă lumină în acest subiect, „oferind un răspuns de neînțeles„. „Este înțelegerea obișnuită în sportul românesc”, afirmă publicația suedeză citată.

Cu toate acestea, Per Johansson ia apărarea clubului la care activează: „vouă, ca suedezi, vi se pare ciudat. Dar, de fapt, clubul funcționează ca oricare altul„, în timp ce Torstenssen admite că „nu s-a gândit niciodată la implicațiile morale ale situației de la CSM„.

„Nu există investiție privată fără bani publici. Banii ăștia înseamnă mult pentru lumea handbalului, dar, raportat la bugetul Bucureștiului, vorbim de 1% din buget. Nu cred că ar trebui să fie o problemă, dacă ceilalți 99% sunt distribuiți așa cum trebuie”, Cristina Vărzaru.

CSM a devenit un magnet de publicitate pentru capitala României, într-o țară cu evidente probleme de corupție, apreciază suedezii, care amintesc de protestele din Piața Victoriei și de modul în care CSM a devenit un pion important de promovare a orașului.

„Echipa a devenit un fenomen. În România, există o singură echipă care contează la nivel european. Jucătoarele sunt super-atlete, iar victoria în Liga Campionilor a adus o mulțime de fetițe la handbal. Sunt atât de multe care speră să fie noua Bella, sau noua Paula”, declara în urmă cu puțin timp Alin Petrache, noul președinte CSM.

Probleme, chiar și la un club cu buget de milioane

Suedezii notează că în ciuda sumelor mari de bani care alimentează clubul, lucrurile scârțâie. Cu 12 ore înainte de a face deplasarea pentru Final 4, echipamentele de joc întârziau să apară, obligându-le pe fete să aștepte până în ultima clipă definitivarea bagajelor. Situație identică cu cea de anul trecut. Linea Torstensson este conștientă că „soarta clubului depinde de factorul politic. Dacă vine un nou partid… Primarul a semnat pentru moment un acord care garantează finanțarea pentru următorii ani”, afirmă suedeza. Clubul a pregătit un contract de 200.000 de dolari pe lună pentru Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii repatriate de CSM.

Primărița Gabriela Firea a fost cea care anunțat aducerea Cristinei Neagu la CSM. Este și achiziția ei, este angajata ei„, este concluzia jurnaliștilor suedezi veniți la București.

Sportiv, oficial le merge bine. CSM București înseamnă „handbal de top”

Per Johansson are contract cu CSM București doar până la finalul sezonului, următoarea sa destinație fiind Bodens, echipă suedeză. „Mutarea a marcat revenirea antrenorului de 46 de ani în handbalul mare, după experiența de la Jocurile Olimpice din 2012. De atunci, el a stat la capitolul fapt divers în handbal: a fost expert tv, manager la AlingsÃ¥s, antrenor la Kungälv – echipe mici în Suedia„, scriu jurnaliștii suedezi, care prezintă mai departe aprecierile fostului lor selecționer.

Nu mi s-a părut niciodată atractiv un post de antrenor în Suedia sau Norvegia. Am visat întotdeauna să antrenez în estul Europei, acum am avut contractul pe care îl visam. Doar în această zonă ai parte de o implicare totală la meciuri, din partea publicului. Atmosfera din Liga Campionilor este fantastică. Sunt echipe de filmare aproape la fiecare antrenament. Sunt înconjurat zi de zi de cele mai mari valori, într-un mediu care țintește constant marea performanță. Am 14 jucătoare de echipă națională, din opt țări. Este visul meu și este o plăcere pentru ego-ul meu: îmi place să văd cum munca mea dă roade”, le-a declarat Johansson conaționalilor săi.

Tabuurile auto-impuse de Johansson

Tehnicianul a remarcat și faptul că sunt aspecte pe care nici măcar nu a îndrăznit să le schimbe. „De exemplu, jumătate dintre fetele din echipă fumează. Fumează la dușuri și facem haltă pentru fumat în timpul drumului cu autocarul. Dar ce pot face eu? Într-un timp atât de scurt?„, explică Johansson, care a cucerit definitv vestiarul cu scrisorile individuale transmise fiecărei jucătoare în parte înainte de meciul din sferturile Ligii -, o adevărată injecție cu încredere, în care le reamintea un lucru „evident, dar ușor de uitat”, cum spune veterana Cristina Vărzaru: că sunt, toate, handbaliste de excepție.

Episodul care confirmă figura dominantă a suedezului de pe bancă: „Tu ești Iisus”

Jurnaliștii din Suedia evocă un episod amuzant pentru a explica influența antrenorului Per Johansson, adus la echipă cu obiectiv unic de a pregăti echipa pentru fazele finale din Liga Campionilor. Suedezul le-ar fi înmânat handbalistelor un manual cu 11 pagini de reguli interne, spunându-le, mai în glumă, mai în serios „aceasta este Biblia voastră„. Oanea Manea a dat replica săptămânii: „atunci tu ești Iisus„, făcându-l până și pe suedez să izbucnească în râs.

Plusurile aduse de Johansson

Jurnaliștii notează că „deși nu a reușit să facă minuni”, pentru că a fost instalat doar cu o săptămână înainte de startul sferturilor Ligii Campionilor, în luna martie, Per Johansson a reușit să impună o distribuție mult mai clară a rolurilor în echipă, a structurat defensiva și a adus un plus de rapiditate și eficiență contraatacurilor campioanei României. „Este o altă energie la echipă, motorul era complet mort până acum”, completează Gulden analiza suedezilor.

Autori: Andru Nenciu, Cezara Paraschiv Publicat: 08 May. 2017, 14:54 Actualizat: 09 May. 2017, 08:36 Handbal
Pe aceeași temă
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe vestimentare ale vedetelor la plajă. Daniela Crudu, de exemplu, a rămas cu sutienul în mână și e doar pe locul doi. Să vezi cine e pe primul loc, imaginile sunt fabuloase
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe vestimentare ale vedetelor la plajă. Daniela Crudu, de exemplu, a rămas cu sutienul în ...
Judecători ameninţaţi cu moartea şi înjuraţi ca la uşa cortului în timpul şedinţei: „Tu ştii cu cine stai de vorbă, fă proasto?“
Judecători ameninţaţi cu moartea şi înjuraţi ca la uşa cortului în timpul şedinţei: „Tu ştii cu cine stai de ...
Tragedie fara margini! Doliu in televiziune. Nu au mai avut ce sa ii faca...
Tragedie fara margini! Doliu in televiziune. Nu au mai avut ce sa ii faca...
O femeie a primit o brăţară Fitbit de la iubit. Motivul pentru care l-a scurt timp după aceea „i-a dat papucii” bărbatului
O femeie a primit o brăţară Fitbit de la iubit. Motivul pentru care l-a scurt timp după aceea „i-a dat papucii” bărbatului
VIDEO FABULOS | Clipul anului, fara indoiala! PARIUL NEBUN facut de Budescu: a zis ca da gol DIN VESTIAR si a reusit! „Dati-va copii, ca iau 30 de lei!”
VIDEO FABULOS | Clipul anului, fara indoiala! PARIUL NEBUN facut de Budescu: a zis ca da gol DIN VESTIAR si a reusit! „Dati-va ...
Imagini demențiale cu bunicuțele-escorte care sunt plătite regește ca să facă amor! ”Nu sunt pregătită să mă opresc”
Imagini demențiale cu bunicuțele-escorte care sunt plătite regește ca să facă amor! ”Nu sunt pregătită să mă opresc”
TIPA a alimentat şi s-a dus să plătească. La casa de marcat i-a lăsat MASCĂ pe toţi - VIDEO
TIPA a alimentat şi s-a dus să plătească. La casa de marcat i-a lăsat MASCĂ pe toţi - VIDEO
Răsturnare de situaţie în cazul dublei crime de la Satu Mare. Câinele de urmă a „mirosit“ un alt suspect
Răsturnare de situaţie în cazul dublei crime de la Satu Mare. Câinele de urmă a „mirosit“ un alt suspect
SURPRIZĂ: Cel mai nou credit ipotecar de la ING, cu dobândă FIXĂ. Cât vei plăti înapoi şi ce rată ai la un credit de 200.000 lei
SURPRIZĂ: Cel mai nou credit ipotecar de la ING, cu dobândă FIXĂ. Cât vei plăti înapoi şi ce rată ai la un credit ...
Sute de SCALVE sexuale trebuiau să treacă un test CRUNT pentru a-l mulţumi pe cel mai respectat ÎMPĂRAT al tuturor timpurilor
Sute de SCALVE sexuale trebuiau să treacă un test CRUNT pentru a-l mulţumi pe cel mai respectat ÎMPĂRAT al tuturor timpurilor
ATENŢIE! De astăzi, poliţia opreşte în trafic maşinile să le verifice. Dacă aveţi asta în maşină, primiţi amendă.
ATENŢIE! De astăzi, poliţia opreşte în trafic maşinile să le verifice. Dacă aveţi asta în maşină, primiţi amendă.
ŞOC! O fostă campioană la gimnastică, prezentă pe site-urile de filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o la acest lucru
ŞOC! O fostă campioană la gimnastică, prezentă pe site-urile de filme pentru adulţi. Sărăcia cumplită a împins-o ...
Șoc total: Ungurii cumpără România! Au liber chiar de la Dragnea
Șoc total: Ungurii cumpără România! Au liber chiar de la Dragnea
Un hoț a intrat peste o bunăciune goală pușcă! Șocant ce i-a putut face femeia
Un hoț a intrat peste o bunăciune goală pușcă! Șocant ce i-a putut face femeia
Picioare transpirate - de ce miros urât de fapt?
Picioare transpirate - de ce miros urât de fapt?
Lovitura DEVASTATOARE pentru Tiriac! La asta chiar nu se astepta NIMENI
Lovitura DEVASTATOARE pentru Tiriac! La asta chiar nu se astepta NIMENI
BREAKING | E oficial: LUIZA TRĂIEȘTE! Vezi dovada oficială
BREAKING | E oficial: LUIZA TRĂIEȘTE! Vezi dovada oficială
Site-ul PornHub a dezvăluit care sunt cele mai cautate clipuri din ROMÂNIA
Site-ul PornHub a dezvăluit care sunt cele mai cautate clipuri din ROMÂNIA
Costul ameţitor pe care îl are geaca cu care Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, s-a prezentat la DNA
Costul ameţitor pe care îl are geaca cu care Dorel Căprar, preşedintele PSD Arad, s-a prezentat la DNA
Guvernul construieşte două penitenciare cu 177 milioane de euro. În ce judeţe vor fi „cazaţi” deţinuţii
Guvernul construieşte două penitenciare cu 177 milioane de euro. În ce judeţe vor fi „cazaţi” deţinuţii
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Horoscop zilnic 12 decembrie 2019 – De joi este Lună Nouă în gemeni
Anunțul momentului: s-a aflat! Se retrage sau nu Lidia Buble din muzică. Totul despre planurile artistei
Anunțul momentului: s-a aflat! Se retrage sau nu Lidia Buble din muzică. Totul despre planurile artistei
Raluca Bădulescu, dependentă de cumpărături! Totul despre noul sezon 'Bravo, ai stil!', viața personală a juratei dar și banii pe care îi dă pe haine.
Raluca Bădulescu, dependentă de cumpărături! Totul despre noul sezon 'Bravo, ai stil!', viața personală a juratei dar ...
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum
De necrezut! FOTO | Ea e vedeta Disney devenită între timp starletă porno. Cum arată acum
Cât costă în România CEL MAI FRUMOS SUV Mercedes? Selly a dat deja avansul
Cât costă în România CEL MAI FRUMOS SUV Mercedes? Selly a dat deja avansul
FOTO. TRANSFORMARE SPECTACULOSĂ! Cum a ajuns să arate Monica, soția lui Leonard Doroftei, la 45 de ani!
FOTO. TRANSFORMARE SPECTACULOSĂ! Cum a ajuns să arate Monica, soția lui Leonard Doroftei, la 45 de ani!
FOTO. Imagini incendiare cu Maria Liman, tânăra care a pozat în Playboy și a refuzat să intre în politică în partidul aflat la opoziție!
FOTO. Imagini incendiare cu Maria Liman, tânăra care a pozat în Playboy și a refuzat să intre în politică în partidul ...
Horoscop chinezesc 2020. Anul șobolanului de metal. Se anunță schimbări majore!
Horoscop chinezesc 2020. Anul șobolanului de metal. Se anunță schimbări majore!
Horoscop Zodia Pești 14 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Pești 14 Decembrie 2019
Sezonul răcelilor: obiecte ce trebuie dezinfectate
Sezonul răcelilor: obiecte ce trebuie dezinfectate