SONDAJ PROSPORT | Vestergaard, cel mai dorit antrenor la naţională. Mariana Târcă, prima variantă "românească". Culisele numirii noului selecţioner şi numele surpriză apărut pe lista candidaţilor

16 feb 2015 2956 afişări Handbal
SONDAJ PROSPORT | Vestergaard, cel mai dorit antrenor la naţională. Mariana Târcă, prima variantă "românească". Culisele numirii noului selecţioner şi numele surpriză apărut pe lista candidaţilor
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Jakob Vestergaard este cel mai dorit antrenor pe banca tehnică a naţionalei feminine, într-un sondaj făcut de ProSport. Dintre antrenorii români, cea mai bună variantă, în opinia cititorilor, este Mariana Târcă. Olivier Krumbholz este un antrenor prea scump pentru FRH, iar pe lista posibililor selecţioneri a mai apărut un nume surpriză, Carmen Amariei.

Alexandru Dedu, preşedintele FR de Handbal, a anunţat vineri, la Cluj, că poartă negocieri cu antrenori străini dar şi români pentru postul de selecţioner la naţionala feminină şi, foarte probabil, până la sfârşitul lunii România va avea un nou tehnician. Desemnarea viitorului selecţioner nu este deloc simplă, având în vedere că în discuţie este cea mai importantă reprezentativă, care are ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice de vară din 2016.

Plecând de la faptul că în lumea handbalului s-au vehiculat mai multe nume de antrenori pentru a prelua România, unele fiind propuse şi oficial la Comisia Tehnică sau Consiliul de Adiministraţie, ProSport - ziar care acordă o importanţă deosebită acestei discipline - a iniţiat un sondaj la care şi-a invitat cititorii să-şi exprime opţiunea: "Pe cine vrei selecţioner al României la handbal?". Au fost propuse şase opţiuni, trei români şi trei străini, propuse sau vehiculate cu diverse ocazii: Aurelian Roşca, Bogdan Burcea - Florentin Pera, Mariana Târcă (variantele "româneşti"), Jakob Vestergaard, Olivier Krumbholz, Jorge Duenas (variantele "străine"). A fost propusă şi o a şaptea variantă, cea de "alt antrenor", având în vedere că şi la negocieri pot apărea oricând surprize sau că opţiunile nu au satisfăcut pretenţiile publicului.

Peste 63% din cititori vor selecţioner străin. Tehnicienii români se opun acestei variante

Nu mai puţin de 5.529 (până luni 16 februarie - ora 13:35) de cititori şi-au exprimat opţiunea pentru o variantă de selecţioner. 42,85% îl văd pe Jakob Vestergaard noul selecţioner al României, semn că publicul român şi-ar dori un antrenor străin în fruntea reprezentativei feminine. De fapt, 63% din opţiuni sunt exprimate pentru venirea unui selecţioner din afara graniţelor ţării, fără a fi luat în calcul procentul de 6,5% al variantei "alt antrenor", care poate însemna orice.

Dacă totuşi se va merge pe o variantă autohtonă, cerută insistent şi de corpul de tehnicieni din România, atunci publicul o preferă la naţionala României pe Mariana Târcă. Fosta antrenoare de la Oltchim şi Rulmentul a primit 21,79% din voturi, faţă de Aurelian Roşca - 5,52% şi tandemul Bogdan Burcea - Florentin Pera - 3,06%.

În luările de poziţie pe care le-a luat până în prezent, Alexandru Dedu şi-a exprimat intenţia de a numi selecţioner un antrenor care are la activ meciuri "grele" în CV în ultimii ani, la cel mai înalt nivel, fie ca tehnician, fie ca jucător. Un alt criteriu dorit ar fi ca viitorul selecţioner să nu aibă apartenenţă de club.

Jakob Vestergaard este încă un nume de luat în calcul, deşi se spune că nu s-ar mai afla în pole-position. Apartenenţa de club - CSM Bucureşti, unde este director tehnic - a frânat oarecum intenţiile oficialilor români de a-l nominaliza deja selecţioner. Este de notorietate disputa din Liga Naţională dintre HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti, care ar putea gernera alte discuţii aprinse pe viitor.

CSM Bucureşti nu s-ar opune ca Jakob Vestergaard să fie doar la naţionala feminină. Doar că în acest caz, spun sursele, FRH ar trebui să-i suporte un salariu mai mare. Din informaţiile ProSport, antrenorul danez ar avea pregătită şi echipa cu care ar veni la prima reprezentativă: Cristina Vărzaru şi Poulsen Rasmus Rygaard (antrenori secunzi) şi Howard Dell (preparator fizic).

Krumbholz, prea scump pentru handbalul românesc

O variantă cu şanse foarte mici de a se materializa este Olivier Krumbholz, fostul selecţioner al Franţei. Dorit şi de HCM Baia Mare în urmă cu ceva timp, francezul este greu de convins să-şi părăsească pentru o perioadă ţara. Iar dacă totuşi România i s-ar părea un challenge, Krumbholz ar solicita un salariu peste posibilităţile FRH. Surse ProSport au precizat că, în 2014, campionul mondial din 2003 şi vicecampion mondial în 2009 şi 2011 ar fi solicitat 10.000 de euro lunar din partea Federaţiei maghiare, atunci când i-a propus funcţia de selecţioner înaintea lui Andras Nemeth. Krumbholz ar fi venit şi cu un proiect de 200 de pagini, cum ar fi văzut el treaba în handbalul maghiar. Considerat prea scump, Krumbholz nu a mai ajuns selecţioner al Ungariei, ci a fost preferată varianta Andras Nemeth, cu un salariu de 6.000 de euro.

Oameni din handbalul românesc susţin că Alexandru Dedu s-ar afla în această perioadă în discuţii avansate cu un antrenor din Spania. Preşedintele FRH nu a oferit niciun nume până în prezent pentru naţionala feminină, susţinând de fiecare dată că va veni în curând cu varianta finală. Nu a negat însă niciodată faptul că discută posibilitatea numirii unui selecţioner străin. La Cluj s-a vorbit chiar despre un tandem străin / român la naţională. Iar variantele propuse pentru varianta român ar fi Bogdan Burcea şi surpriză ... Carmen Amariei.

De ce varianta "Mariana Târcă" şi tandemul supriză, Carmen Amariei - Bogdan Burcea

În cazul în care varianta unui selecţioner străin, contestată de antrenorii din România (la Comisia Tehnică tehnicienii s-au exprimat împotriva unei astfel de opţiuni), nu va fi pusă pe tapet, atunci Alexandru Dedu va fi nevoit să meargă pe varianta autohtonă. Mulţi consideră că Mariana Târcă ar fi cea mai indicată să preia prima reprezentativă: nu are niciun angajament cu vreun club din România, a crescut mai multe jucătoare din actuala naţională şi ar fi şi rândul ei să i se acorde o şansă. Mariana Târcă este în prezent selecţioner la U17, iar unii susţin că antrenoarea va fi lăsată să ducă această echipă până la capăt.

De curând, în mediul handbalistic este speculată o nouă variantă, un cuplu de antrenori Carmen Amariei - Bogdan Burcea, mai ales că cei doi se află într-o relaţie de colaborare bună. Fosta jucătoare a României are un început promiţător de carieră pe banca tehnică, în timp ce Bogdan Burcea ar urma să asigure continuitatea la naţională, antrenorul Coronei Braşov fiind şi în echipa tehnică a lui Gheorghe Tadici.

Rămâne de văzut până la urmă pentru ce variantă va opta Alexandru Dedu. În 20-21 martie, la Cluj, echipa naţională va avea prima acţiune, Trofeul Carpaţi, la care vor mai fi prezente Brazilia, Suedia şi Germania.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.