SONDAJ | Echipa ideală adusă din străinătate în Liga Naţională! Pineau, Gullden sau Bulatovic? Votaţi cea mai valoroasă handbalistă care a fost transferată vreodată în România

15 feb 2016 3302 afişări Handbal
SONDAJ | Echipa ideală adusă din străinătate în Liga Naţională! Pineau, Gullden sau Bulatovic? Votaţi cea mai valoroasă handbalistă care a fost transferată vreodată în România
  • Pentru prima dată în istoria Ligii Campiionilor la handbal feminin, România are toate şansele să se califice cu două formaţii între cele mai bune 8 echipe! CSM Bucureşti şi HCM Baia Mare s-au numărat printre echipele care au jucat un rol important în acest sezon european, iar acum sunt cu un pas în sferturile de finală. Fără îndoială, cele două formaţii n-ar fi ajuns într-o astfel de situaţie dacă nu ar fi investit în câteva jucătoare de mare valoare din străinătate. Câteva sunt şi printre cele mai bune din lume, cum este cazul franţuzoaicei Allison Pineau (HCM) sau suedezelor Linnea Torstensson şi Isabelle Gullden (CSM).

Handbalul feminin este unul dintre sporturile cu mare impact la publicul din România, interesul fiind întreţinut atât de rezultatele echipei naţionale din ultimii 15-20 de ani, dar şi de cluburile care au investit masiv, iar de prin sezonul 2007-2008 au început să conteze aproape an de an la cel mai înalt nivel. Handbalul feminin românesc a rămas şi printre puţinele discipline care mai reuşesc să-şi facă loc la cel mai înalt nivel în sportul mondial, motiv pentru care şi investiţiile sunt mai mari ca în alte cazuri.

La începuturile acestei perioade, Oltchim a încercat să se impună cu o formaţie sută la sută românească. Pe măsură ce a avansat în fazele superioare ale Ligii Campionilor, s-a apropiat de "fruct" - trofeul -, dar numai cât să-l privească. Vâlcea a realizat că pentru a câştiga întrecerea are nevoie mai mult decât o echipă naţională, o "multinaţională"!

Astfel, rând pe rând, în Liga Naţională au început să sosească jucătoare la care suporterii de handbal nu îndrăzneau să-şi imagineze că ar putea juca pentru echipe din România. Şi datorită rivalităţii Oltchim - Rulmentul, la cele două echipe au început să fie transferate pentru început jucătoare precum Woo Sun Hee, Alexandrina Barbosa, Anastasia Pidpalova sau Rehina Symkute. An de an, pretenţiile Oltchimului au crescut (Rulmentul a sucombat în 2009-2010), astfel că la Vâlcea au apărut jucătoare şi mai valoroase, precum Yeliz Ozel, Marija Jovanovic, Ekaterina Vetkova sau Katarina Bulatovic! Toate cu rezultate de execepţie atât echipe de club, cât şi la naţionale. 

Combinatul Oltchim a acumulat datorii istorice, echipa de handbal s-a prăbuşit în 2013, dar "microbul" pentru handbalul de cea mai bună calitate nu a dispărut! S-a "transmis" în alte două localităţi, Baia Mare şi Bucureşti, care au decis să investească pentru a ajunge în vrârf. Astfel, în aceste vremuri, în România au ajuns handbaliste poate şi mai valosoase decât în vremea Oltchim: Linnea Torstensson, Isabelle Gullden, Allison Pineau care a revenit după ce a jucat un an şi la Vâlcea, Ana Paula Rodrigues, Carmen Martin, Alexandra Do Nascimento, iar lista poate continua. Majoritatea au venit în România după ce au fost MVP-uri la turnee finale, incluse în echipele ideale sau desemnate chiar cele mai bune jucătoare ale lumii, cum sunt cazurile Pineau şi Do Nascimento. 


Foto: Paul URSACHI / MEDIAFAX

Un alt aspect de remarcat este faptul că aceste echipe, Oltchim, CSM Bucureşti, HCM Baia Mare şi chiar Rulmentul nu au investit în jucătoare valoroase dar trecute de prima tinereţe, aşa cum se întâmplă spre exemplu la fotbal unde nume importante sunt atractive pe piaţa arabă, americană, chineză chiar şi după 32-34 de ani. Ci au făcut oferte, iar multe au decis să vină în România, imediat după ce s-au remarcat la nivel internaţional!

Numai aşa se poate explica faptul cum HCM Baia Mare a ajuns să câştige un meci capital în Liga Campionilor pentru calificarea în sferturile de finală (18-17 cu Fleury), chiar şi când nu face un meci bun. Pentru că a avut în echipă o jucătoare precum Pineau, care a putut să decidă un meci. Numai aşa se explică cum CSM Bucureşti a terminat la egalitate pe terenul deţinătoarei Ligii Campionilor (scor 23-23). A avut în teren o handbalistă precum Isabelle Gullden care a avut puterea să reducă la tăcere "Moraca" prin prestaţia avută.

CSM Bucureşti şi HCM Baia Mare au şanse mari să ajungă în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, fără a avea în spate o istorie importantă, iar această situaţie este posibilă doar pentru că au adus jucătoare care au capacitatea de a influenţa rezultate. Iar din această fază orice este posibil pentru oricare din cele două combatante.

În ultimii 10 ani, în Liga Naţională a transferat cel puţin de 30 de handbaliste de cea mai bună calitate din întreaga lume. Ne-a fost chiar greu să alcătuim cea mai bună formaţie - lot de 18 jucătoare - care a fost adusă în ultimul deceniu în România. O variantă de echipă ideală ar arăta în felul următor:

  • portari: Silvia Navarro (Oltchim), Mayssa Pessoa (CSM Bucureşti), Barbara Arenhart (HCM Baia Mare)
  • extreme stânga: Camilla Herrem (HCM Baia Mare), Maria Fisker (CSM Bucureşti)
  • extreme dreapta: Iulia Managarova (Oltchim), Carmen Martin (CSM Bucureşti), Woo Sun Hee (Rulmentul), Alexandra Do Nascimento (HCM Baia Mare)
  • pivoţi: Ksenia Makeeva (HCM Baia Mare), Ekaterina Vetkova (Oltchim / CSM Bucureşti)
  • linia de 9 metri: Linnea Torstensson (CSM Bucureşti), Allison Pineau (Oltchim / HCM Baia Mare), Alexandrina Barbosa (Rulmentul / Oltchim), Katarina Bulatovic (Oltchim), Yeliz Ozel (Oltchim), Isabelle Gullden (CSM Bucureşti), Ana Paula Rodrigues (CSM Bucureşti)

Pentru a desemna însă şi cea mai valoroasă jucătoare care a venit să evolueze în România avem nevoie însă şi de sprijinul d-voastră, astfel încât opinia să nu fie atât de subiectivă. Astfel, ProSport lansează un sondaj şi vă invită să votaţi cea mai bună handbalistă din străinătate care a venit să joace în Liga Naţională / Liga Campionilor pentru o echipă de club din România. Propunerile noastre sunt: Katarina Bulatovic, Isabelle Gullden, Allison Pineau, Linnea Torstensson, Alexandrina Barbosa, Yeliz Ozel, Ana Paula Rodrigues, Alexandra Do Nascimento.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Cine este cea mai valoroasă jucătoare venită din străinătate să joace pentru o echipă din România?
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.