SCANDALOS | Poveste de handbal despre protejaţi şi protectori! Cum sunt validate nişte prestaţii jenante, văzute de o ţară întreagă

19 dec 2017 4613 afişări Handbal
SCANDALOS | Poveste de handbal despre protejaţi şi protectori! Cum sunt validate nişte prestaţii jenante, văzute de o ţară întreagă Foto: Paul URSACHI / MEDIAFAX

În timp ce toată atenţia celor din fenomenul handbalistic a fost îndreptată în ultimele săptămâni asupra Campionatului Mondial feminin din Germania, pe plan intern anumiţi arbitri au continuat să împartă dreptatea după bunul plac, după propriile regulamente. Ultimul caz s-a întâmplat săptămâna trecută la partida HCDS Constanţa – CSM Bucureşti, meci încheiat cu 23-23. Jocul a fost condus de cuplul de arbitri Octavian Fâneaţă - Ştefan Hendrea, prestaţia acestuia fiind catalogată jenantă!

CSM Bucureşti a vorbit despre viciere de rezultat după ce s-a întâmplat în ultimul minut, în condiţiile în care la 23-22, o acţiune de atac al lui Nicu Negru (CSM) pe semicercul advers s-a transformat direct în eliminare de 2 minute şi aruncare de la 7 metri pentru adversară. Bogdan Vasiliu, şeful secţiei de handbal, i-a definit pe arbitri ”actori trişti”. Constanţa, la rândul ei, a descris arbitrajul celor doi ca fiind foarte prost! De asemenea, publicul nu i-a scos din ”Hoţii, hoţii!” o bună parte din repriza secundă.

”A fost un arbitraj prost pentru ambele echipe. Cred că arbitrii au scăpat meciul din mână, s-a pus presiune mare de pe banca CSM Bucureşti, cred că s-au pierdut, dar părerea generală a fost un arbitraj prost. CSM spune că i-a dezavantajat, eu spun că a fost prost. Când aveam noi 2 goluri avans în minutul 55, au dat împotriva noastră două decizii clare, cei de la CSM nu vor să le vadă, nu că nu le văd. Ei au fost subiectivi. Categoric nu a fost un arbitraj bun, nici observatorul nu s-a ridicat la nivelul meciului”, a susţinut Ionuţ Stănescu, preşedintele echipei din Constanţa.

În handbal, arbitrii sunt notaţi de observatori cu calificative de la ”nesatisfăcător” la ”foarte bine”. Pe o scară de la 1 la 5, arbitrii Octavian Fâneaţă şi Ştefan Hendrea au fost notaţi cu 3.5 (mediu / bine). Notarea a fost făcută de observatorul Iulian Enache, care nu demult a fost în stare de suspendare. Acelaşi cuplu a arbitrat într-un stil propriu şi partida Dunărea Călăraşi – Steaua Bucureşti. Deşi o ţară întreagă a văzut nişte decizii flagrante împotriva regulamentului de handbal, Fâneaţă şi Hendrea au primit calificat ”Bine” (4/5) din partea observatorului Ştefan Ciurea. Fără comentarii...

  • Este Octavian Fâneaţă - Ştefan Hendrea un cuplu de arbitri ”sacrificiu” în handbalul românesc? Oameni din fenomen povestesc că atunci când vor, ei arbitrează impecabil. Octavian Fâneaţă este un arbitru care ar avea maximă stabilitate financiară, fiind director la o fabrică de păpuşi. În schimb, Ştefan Hendrea ar fi omul mai labil din cuplu, sub anumite influenţe, după cum îl descrie un personaj din fenomen. Concluzia ar fi că dacă aceşti arbitri ar fi suspendaţi 2-3 etape, o lună de zile, ei ar avea din ce să trăiască.

Dar gafele maxime nu sunt ale arbitrilor, ci a celor care îi protejează la fiecare meci, adică ale observatorilor, pentru că oficialii jocurilor nu relatează de fapt adevărul, fie din necunoaştere a regulamentului, fie din alte interese. Protecţia este asigurată practic prin calificativul pe care îl oferă la final.

În tot acest timp, Doru Manea, preşedintele Comisiei Centrale de Observatori şi Delegaţi, duce acest for către paroxism. Practic, şeful observatorilor îşi îndeamnă subalterii să facă ”poliţie” la jocurile din ligile naţionale, când, de fapt, observatorii doar ar trebui să vegheze la buna desfăşurare a unui meci. După meciul CSM Făgăraş – CSM Focşani, la care s-a iscat un conflict între antrenorul Liviu Andrieş şi Mădălin Ţuţu, Doru Manea a semnalat că observatorul trebuie să vadă şi ce stewart este în sală şi dacă aceştia sunt angajaţi cu carte de muncă ori ba. Mai rămâne ca observatorul să le ceară CNP, cazier, etc...

”Nu se admite prezenţa la sală a unor <<cetaţeni>> ce poartă chipurile o vestă de steward. Toţi stewarzii firmei de pază trebuie să fie angajaţi cu contract ai acestei firmei şi acreditaţi pentru a asigura măsuri de ordine publică, la reuniri sportive-culturale sau de altă natură, ce intră în relaţia cu publicul spectator, şi nu adunaţi din sală sau după stradă, nişte amatori dornici de a câştiga un ban nemeritat sau numai pentru a epata”, a transmis Doru Manea observatorilor.

În perioada următoare, ProSport va prezenta o statistică sfâşietoare, care vorbeşte de fapt şi despre o stare generală a handbalului, în condiţiile în care arbitrajul a fost penibil în acest sezon, cu foarte multe scandaluri. Dar cum este an electoral, totul este permis!

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.