România la Euro 2020. „Încă nu-mi dau seama cum va gestiona România un joc dacă Neagu nu va evolua sau se va întâmpla să nu aibă o zi foarte bună”

Redactor:
Marius Hutu
România la Euro 2020. „Încă nu-mi dau seama cum va gestiona România un joc dacă Neagu nu va evolua sau se va întâmpla să nu aibă o zi foarte bună”
  • Publicat:

România are o șansă bună de a se remarca la Euro 2020 dacă va reuși să ridice la un nivel foarte bun încă o jucătoare lângă Cristina Neagu. Este concluzia trasă de Alexandru Curescu, antrenorul care a început sezonul pe banca tehnică a Universității Cluj, dar cu un istoric de peste 20 de ani în handbalul din Olanda, țara din care provine azi și campioana mondială.

România nu a anunțat încă lotul pentru Euro 2020, programat în perioada 3-20 decembrie, dar nu sunt așteptate surprize majore în echipă, iar Cristina Neagu va reprezenta, foarte probabil, centrul de greutate al lotului și cu această ocazie.

România la Euro 2020. „Totul s-a învârtit în ultimii ani în jurul Cristinei, ceea ce a făcut România destul de vulnerabilă”

Căpitanul echipei naționale vine la rândul ei după o perioadă complicată. În ultima lună și jumătate, Cristina a avut pauze importante în pregătire, cauzate de Covid-19 și de o accidentare, astfel că este încă o enigmă la ce potențial va fi la turneul final. Sigur, mai are timp să crească din punct de vedere al formei sportive, având în vedere că are în față trei jocuri în Liga Campionilor în următoarele 10 zile.

„Încă nu-mi dau seama cum va gestiona România un joc dacă Neagu nu va evolua sau se va întâmpla să nu aibă o zi foarte bună. Avantajul în comparație cu anul trecut este că ai la dispoziție niște jucătoare care nu au putut fi prezente din cauza scandalului de la Brașov (n.r. Laslo, Bazaliu, Buceschi). Dar România a avut întotdeauna echipă bună, cel puțin pentru primele opt, cred că ar trebui să fie aici și la Euro 2020. Domnul Burcea este un antrenor foarte competent, înțelege anumite lucruri, deci totul este posibil. Dar nu știm cu poate fi gestionată situația în cazul în care Cristina nu este la nivel optim”, a susținut Alexandru Curescu.

romania la euro 2020
Alexandru Curescu a revenit în vară în România, după aproape 23 de ani în care a activat în handbalul olandez

Pe de altă parte, tehnicianul venit în vară la Universitatea Cluj a evidențiat următoarea problemă în ceea ce privește naționala României: „Cu tot respectul, totul s-a învârtit în ultimii ani în jurul Cristinei, ceea ce a făcut România destul de vulnerabilă în anumite jocuri. Neagu este o handbalistă formidabilă și fiecare o vrea în echipă, să fim sinceri. Dar în același timp, jocul naționalei a devenit ușor de citit în ultimii ani. Și acum depinde de fiecare adversar ce strategie și-a făcut. Unii au zis să o anihileze pe Cristina. Alții i-au dat libertate Cristinei, dar au anihilat tot ce a fost în jur, astfel încât ea să obosească mai repede. Multe tactici ale adversarilor au dat roade, din păcate pentru echipa României”.

„NU Cristina Neagu a fost problema, ci cum s-a gestionat ce a fost lângă ea”

Cu Cristina Neagu în echipa națională din 2007, România a obținut două medalii de bronz, la Euro 2010 și Mondialul din 2015, ambele desfășurate în Danemarca. Alexandru Curescu a ținut să remarce însă că nu Cristina Neagu a fost problema pentru care naționala a obținut incomparabil mai puțin raportat la potențialul pe care l-a avut în ultimii 15 ani: „Problema a fost cum s-a gestionat ce a fost lângă ea. Trebuie să îți dai seama că nu poți doar cu o jucătoare. Uitați-vă la Franța, la Norvegia, la Spania, la Olanda, nu este numai o jucătoare, ci sunt mai multe care se remarcă. În fiecare meci trebuie să se ridice cineva. Cristina s-a ridicat categoric, cât a putut, dar nu poți să fii 10 meciuri la nivel maxim, că nu ești robot. Trebuie să se ridice și altcineva”.

Pentru România, o problemă constantă în ultimii ani a fost postul de inter dreapta. „Nu am văzut un inter dreapta de mare valoare. Este și foarte greu, pentru că atunci când vorbești de inter dreapta, toată lumea se uită la interul stânga și la nivelul Cristinei. Deja pleci cu un handicap foarte mare când vrei să mergi la luptă. Nu zic că în România nu sunt interi dreapta buni, dar nu e ușor să-l ai la un nivel foarte ridicat, care să se apropie de Cristina Neagu pe stânga. Dacă domnul Burcea va reuși să găsească un inter dreapta sau o soluție de a ridica pe altcineva lângă Cristina, atunci România are șanse să se bată la un rezultat foarte bun la Euro. Atenția adversarilor va fi și acum pe Neagu. Cred că asta va fi cheia pentru România, să identifice încă o handbalistă care să se ridice sus. Sper să o găsească”, a mai spus Alexandru Curescu.

S-a lăsat o portiță pentru revenirea starului Nycke Groot în naționala Olandei. Degeaba…

Dacă România încă nu și-a definitivat lotul pentru Euro, având și probleme semnificative cu Covid-19 în Liga Florilor, Olanda are deja lista decisă. Iar două dintre jucătoarele convocate de Emmanuel Mayonnade au lucrat în trecut și sub comanda lui Alexandru Curescu, este vorba despre Rinka Duijndam și Kelly Dulfer, ambele legitimate la Borussia Dortmund. Kelly Vollebregt, Tessa van Zijl și Delaila Amega sunt alte jucătoare de top care au evoluat sub comanda antrenorului român, dar care azi nu fac parte din lotul de „16”.

romania la euro 2020
Olanda a devenit cea mai bună națională a lumii la ultimul Campionat Mondial

Olanda este campioana mondială en-titre, dar „nu știu dacă poate trage la titlu acum. Totuși, când nu te-ai așteptat să se întâmple nimic, atunci au avut prestații mari”, a comentat Alexandru Curescu șansele acestei naționale. Antrenorul este puțin rezervat în privința selecționatei batave având în vedere câteva absențe din lot, în frunte cu MVP-ul ultimului Mondial, Estavana Polman:

Lotul este bun, au o echipă formată. Dar după ce le-a pierdut pe Broch și pe Groot, acum nu este nici Polman. De asemenea, a fost pregătit un alt talent uriaș pentru a-i lua locul lui Nycke Groot, este vorba despre Delaila Amega, dar tot a avut ghinion această fată și s-a accidentat din nou. Dar chiar și acum, cu câteva schimbări în lot, totul va depinde de forma de moment. Olanda merge totuși în continuare pentru a fi în Top, fetele iubesc foarte mult handbalul”.

Pe ultima sută de metri, Olanda a sperat să o convingă pe Nycke Groot să revină asupra deciziei de a se retrage de la echipa națională, motiv pentru care Mayonnade a și trecut-o pe lista lărgită. „S-a lăsat astfel o portiță pentru a o convinge, dar Nycke a spus categoric că nu merge la Euro. Ea a avut problemele ei medicale. Este o fată care se uită la corpul propriu. Același lucru a fost cu Broch, când a plecat de la Gyor. Fata a fost terminată psihic, mai putea să joace, dar a ales să se oprească.

Revenind la Groot, ea nu se mai refăcea așa ușor după fiecare duel. Și a ales să rămână în handbal doar la echipa de club, s-a întors în Danemarca (n.r. Odense) unde presiunea este mai mică decât în Ungaria, mai ales la Gyor. Iar dacă domnul Mayonnade a pierdut-o acum și pe Polman, care a luat totul pe umerii proprii după retragerea lui Groot, este logic a încercat să țină acum o ușă deschisă, pentru a alcătui un lot cât mai competitiv. Dar, din păcate, Nycke a spus NU și acum. Sigur, nu este un drum fără căzături, nu poți să mergi numai în linie dreaptă, dar depinde de câtă încredere pui în acel drum”, a detaliat Alexandru Curescu.

În ceea ce privește marile favorite la titlu, antrenorul român le-a nominalizat pe Norvegia și Franța, a menționat că „Rusia nu trebuie uitată”, iar surprizele pe podium ar putea fi Germania și Danemarca.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Rana groaznică a lui Romario Benzar. Imaginea vă poate afecta emoțional
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a transmis Bunesa
Dată dispărută de pe reţelele sociale, fosta iubită a lui Adrian Mititelu Jr a postat acum primul mesaj! Ce a…
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de la Pro TV
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă, la Survivor All Stars de…
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
Simona Halep e fost exclusă! Decizia luată chiar acum în tenis
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Cum s-a răzbunat în mod spectaculos un bărbat părăsit de soție din cauză că era obez VIDEO
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Lozuri pentru sprijinirea sportivilor români la JO de la Paris
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen