România a fost bătută zdravăn de Suedia la handbal, în finala Trofeului Carpaţi. Contraperformanţă în faţa nordicelor: doar 10 goluri din acţiune în 60 de minute

21 mar 2015 8912 afişări Handbal
România a fost bătută zdravăn de Suedia la handbal, în finala Trofeului Carpaţi. Contraperformanţă în faţa nordicelor: doar 10 goluri din acţiune în 60 de minute Foto : Dan Tautan 18 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/14027791/3/1-thd8795-resize.jpg

La 24 de ore distanţă după o victorie extraordinară obţinută în faţa Braziliei, campioana mondială (scor 27-19), naţionala României a fost de nerecunoscut în faţa Suediei. În finala mare a Trofeului Carpaţi, tricolorele au fost învinse fără drept de apel de nordice, cu 26-17.

Selecţioner nou, aceeaşi naţională a paradoxurilor. Cam aşa ar putea fi caracterizată evoluţia reprezentativei feminine la ediţia din acest an a Trofeului Carpaţi. În decurs de o zi, România a reuşit să urce pe cele mai înalte culmi, după un succes entuziasmant în faţa Braziliei (27-19), iar apoi să cadă înfiorător, într-o partidă cu Suedia (scor 17-26). Această diferenţă majoră de abordare a jocurilor, de atitudine, ridică multe semne de întrebare în privinţa potenţialului primei reprezentative. De fapt, care este adevărata echipă a României? Cea care s-a distrat cu Brazilia, naţională care deţine coroana mondială, dar care a părut mai degrabă în excursie la Cluj, având în vedere şi cum s-a prezentat în finala mică cu Germania, sau cea care a dat de greu în faţa Suediei, medaliată cu bronz la Campionatul European din 2014.

În partida de sâmbătă seara, tricolorele au avut o prestaţie palidă, n-au avut reacţie şi s-au resemnat rapid cu ideea că partida este pierdută. Dacă mai era nevoie de încă o demonstraţie, am constatat şi de această dată că România este depedentă în mare măsură de Cristina Neagu. Dacă interul stânga prinde o zi mai slabă, echipa este "mâncată", cu tot efortul admirabil depus de Paula Ungureanu între buturi, care a fost la înălţime şi în faţa Suediei. De fapt, poarta a fost singurul compartiment al naţionalei care a dat satisfacţie, Ungureanu şi Dedu adunând împreună 15 intervenţii. Cu o asemenea poartă, România a pierdut la 9 goluri diferenţă. Dacă mai punem la socoteală faptul că prima reprezentativă a marcat doar 10 goluri din acţiune pe parcursul a 60 de minute (!!!), atunci avem "tabloul" perfect al unei seri negre.

În faţa unor asemenea cifre, e greu să putem tragem primele concluzii după instalarea noului selecţioner, Tomas Ryde. Bineînţeles, suedezului nu i se poate reproşa mare lucru, până la urmă abia dacă a reuşit să-şi cunoască elevele. Chiar dacă Ryde s-a mişcat permanent în faţa băncii de rezerve, până la urmă tot Bogdan Burcea a fost cel care a transmis sfaturile la time-out. La primul time-out, pentru că antrenorii nu le-au mai luat pe următoarele două, chiar dacă diferenţa a crescut constant. Pe de altă parte, un lucru este cert, un "handbal cu zâmbetul pe buze" nu garantează automat şi rezultate. Plăcere de a juca, probabil că da, dar pentru a face performanţă la cel mai înalt nivel nu este suficientă numai buna dispoziţie, cel puţin nu în această zonă a Europei.

Dacă după partida cu Brazilia eram gata-gata să afirmăm că Serbia nu poate sta în calea României în drumul spre Campionatul României, după partida cu Suedia am căzut în cealaltă extremă - evoluăm exact ca şi "naţională" - misiunea tricolorelor se anunţă anevoioasă. Noroc că în tabăra vecină nu este deloc linişte! 


21:43 România a pierdut finala Trofeului Carpaţi într-o manieră dezarmantă, cu 26-17 în faţa Suediei. Rezultat care ne bagă în ceaţă înaintea barajului cu Serbia pentru calificarea la Campionatul Mondial.


 21:34 Cu victoria în buzunar, Suedia nu s-a oprit şi a ajuns şi la 12 goluri diferenţă: 25-13. Nordicele au predat o adevărată lecţie de handbal. România nu mai înscrie uşor nici de la 7 metri, Buceschi şi Ardean au irosit două aruncări din astfel de situaţii.


21:21 România nu şi-a revenit nici în repriza secundă. Suedia ţine la respect echipa lui Ryde şi Burcea, având în permanenţă 9-10 goluri avans: 21-11 (min. 45). Finala pare jucată, în condiţiile în care tricolorele nu au nicio răbufnire de orgoliu.


21:08 La începutul reprizei secunde, Ryde a făcut trei modificări faţă de primul minut al jocului: au apărut Dedu, Buceschi şi Chintoan, au ieşit Ungureanu, Marin, Pintea. Suedia s-a desprins însă la 9 goluri: scor 6-15!!!


21:02 Cu siguranţă, România nu a avut o atitudine războinică, aşa cum şi-ar dori FRH. Până şi acest DAC - noua mascotă a echipelor naţionale pare surprins de evoluţia naţionalei din prima parte.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press

 


20:56 Prima reprezentativă are o primă repriză foarte slabă în faţa Suediei, în contrast faţă de ce a arătat în ziua precedentă, cu Brazilia. Atacul este previzibil, iar apărarea este desfăcută de Torstensson. România a marcat doar două goluri cu linia de 9 metri, prin Perianu şi Neagu. Paula Ungureanu este singura care ţine steagul sus, având 9 interevnţii în prima repriză.


20:40 România a mai redus din diferenţă (scor 9-4, min. 18), dar este încă departe de un joc convingător în atac. Naţionala ratează practic din toate poziţiile. În 18 minute, tricolorele au înscris din acţiune doar în două situaţii, cu pivotul - Pintea - şi pe contraatac - Bondar. Suedia a cerut time-out după două goluri consecutive înscrise de tricolore. 


20:34 Suedia joacă aproape perfect în faţa României şi înscrie aproape la fiecare atac: 9-2 (min. 13). Şi în apărare stă foarte bine şi forţează naţionala să arunce telefonat la poartă. Ryde a făcut deja câteva modificări, au apărut în teren Perianu, Chintoan şi Buceschi.


20:27 Prima reprezentativă este neinspirată în primele minute ale jocului, mai ales în atac. Nici în apărare, România nu s-a aşezat foarte bine, iar Suedia s-a desprins la 5-1 (min. 6). Torstensson joacă la un nivel foarte ridicat încă din debut. Ryde şi Burceau au cerut time-out, sfaturile fiind transmise de antrenorul român, care le-a cerut tricolorelor să atace poarta. 


20:20 România a început finala cu Suedia în apărare, cu acelaşi prim "7" ca şi în partida de ieri, cu Ungureanu - Ardean, Neagu, Brădeanu, Marin, Nechita, Pintea.


19:56 Germania lui Jakob Vestergaard a terminat pe locul 3 la Trofeul Carpaţi, după ce s-a impus cu 25-20 în faţa Braziliei. Sud-americancele nu au emis pretenţii nici în partida cu România, dar nici în faţa Germaniei.


19:30 Atmosfera la finala România - Suedia se anunţă extraordinară, în condiţiile în care în tribune vor fi aproximativ 7.200 de spectatori. Şi în prima zi, tricolorele au evoluat într-un "decor" de sărbătoare. 


19:22 Anja Althaus este jucătoarea cel mai uşor de recunoscut din partida Brazilia - Germania. Eleva lui Jakob Vestergaard poartă o mască de protecţie la Trofeul Carpaţi. Pivotul Germaniei nu este încurcată de acest element, din contră este una dintre cele mai bune handbalsite ale echipei în finala mică.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


19:06 În finala mică a competiţiei, după primele 30 de minute, Germania este în avantaj în faţa Braziliei, scor 12-9. Debutul de joc a aparţinut sud-americancelor, care au condus cu 5-2. La acest scor, Jakob Vestergaard a cerut time-out, iar apoi naţionala Germaniei a preluat iniţiativa. "Panzerele" au avut şi 5 goluri avans: 12-7.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


România şi Suedia nu s-au mai întâlnit de multă vreme, ultima confruntare oficială fiind consemnată la Campionatul European din 2010. Atunci, nordicele au câştigat în semifinalele competiţiei, cu 25-23.

Ambele naţionale au şi acum câteva jucătoare care au evoluat în respectiva partidă, cele mai reprezentative fiind Cristina Neagu, respectiv Linnea Torstensson, care au şi fost principalele marcatoare ale jocului, iar ulterior s-au numărat şi printre remarcatele turneului final: Cristina - cel mai bun inter stânga, Linnea - MVP. Interesant este faptul că dintre cele două handbaliste, suedeza este cea care activează în prezent în Liga Naţională, la CSM Bucureşti, în timp ce Neagu este singura "stranieră" din lotul lui Ryde şi Burcea.

  • De remarcat faptul că trei din cei patru antrenori care vor lua locul pe băncile celor două reprezentative sunt din Suedia: Tomas Ryde vs Helle Thomsen şi Thomas Sivertsson.

Înaintea partidei din această seară, România este favorită să câştige Trofeul Carpaţi, inclusiv la casele de pariuri. Prima reprezentativă are, cu o singură excepţie - Oana Manea, neconvocată -, cam tot ce are mai bun la dispoziţie. În schimb, Suedia nu poate beneficia de serviciile Isabellei Gullden, MVP-ul ultimului Campionat European (2014), din cauza unei accidentări. Jucătoarea a ajuns în acest weekend în România, dar în Bucureşti, unde a fost prezentată oficial în tricoul viitoarei sale echipe - CSM Bucureşti. 

România pare o echipă mai completă şi mai determinată la Trofeul Carpaţi, dar are şi avantajul publicului, care şi-a arătat în partida de vineri seara, cu Brazilia, ataşamentul pentru naţionala de handbal. Acesta este dispus oricând să participe la un show sportiv dacă dispune şi de condiţii civilizate, la nivelul secolului XXI. Polivalenta din Cluj este printre puţinele arene din sală - dacă nu singura! - care oferă şi confort spectatorului român.

  • UPDATE 14:08 România - Suedia se va disputa cu casa închisă. Toate cele 7.200 de bilete s-au vândut deja.

Altfel, partida România - Suedia este o nouă ocazie pentru selecţionerul Tomas Ryde să evalueze jucătoarele înaintea "dublei" cu Serbia, în barajul de calificare la Campionatul Mondial din Danemarca. De fapt, este ultima ocazie când le poate urmări la lucru în această formulă.

Şi cu siguranţă că va încerca să ofere timp de joc tuturor handbalistelor, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, şi cu Brazilia. Interesant este faptul că suedezul a făcut multe schimbări în timpul întâlnirii cu campioana mondială en-titre, iar jucătoare precum Brădeanu, Ardean, Nechita nu au stat în teren 60 de minute. Strategia lui Ryde a fost însă să păstreze permanent în teren jucătoare cu experienţă, iar alături de acestea să le ruleze pe Buceschi, Zamfir, Dincă, Chiper sau Laura Popa, supriza din lotul României pentru Trofeul Carpaţi.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.