România a fost bătută zdravăn de Suedia la handbal, în finala Trofeului Carpați. Contraperformanță în fața nordicelor: doar 10 goluri din acțiune în 60 de minute

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:

La 24 de ore distanță după o victorie extraordinară obținută în fața Braziliei, campioana mondială (scor 27-19), naționala României a fost de nerecunoscut în fața Suediei. În finala mare a Trofeului Carpați, tricolorele au fost învinse fără drept de apel de nordice, cu 26-17.

Selecționer nou, aceeași națională a paradoxurilor. Cam așa ar putea fi caracterizată evoluția reprezentativei feminine la ediția din acest an a Trofeului Carpați. În decurs de o zi, România a reușit să urce pe cele mai înalte culmi, după un succes entuziasmant în fața Braziliei (27-19), iar apoi să cadă înfiorător, într-o partidă cu Suedia (scor 17-26). Această diferență majoră de abordare a jocurilor, de atitudine, ridică multe semne de întrebare în privința potențialului primei reprezentative. De fapt, care este adevărata echipă a României? Cea care s-a distrat cu Brazilia, națională care deține coroana mondială, dar care a părut mai degrabă în excursie la Cluj, având în vedere și cum s-a prezentat în finala mică cu Germania, sau cea care a dat de greu în fața Suediei, medaliată cu bronz la Campionatul European din 2014.

În partida de sâmbătă seara, tricolorele au avut o prestație palidă, n-au avut reacție și s-au resemnat rapid cu ideea că partida este pierdută. Dacă mai era nevoie de încă o demonstrație, am constatat și de această dată că România este depedentă în mare măsură de Cristina Neagu. Dacă interul stânga prinde o zi mai slabă, echipa este „mâncată”, cu tot efortul admirabil depus de Paula Ungureanu între buturi, care a fost la înălțime și în fața Suediei. De fapt, poarta a fost singurul compartiment al naționalei care a dat satisfacție, Ungureanu și Dedu adunând împreună 15 intervenții. Cu o asemenea poartă, România a pierdut la 9 goluri diferență. Dacă mai punem la socoteală faptul că prima reprezentativă a marcat doar 10 goluri din acțiune pe parcursul a 60 de minute (!!!), atunci avem „tabloul” perfect al unei seri negre.

În fața unor asemenea cifre, e greu să putem tragem primele concluzii după instalarea noului selecționer, Tomas Ryde. Bineînțeles, suedezului nu i se poate reproșa mare lucru, până la urmă abia dacă a reușit să-și cunoască elevele. Chiar dacă Ryde s-a mișcat permanent în fața băncii de rezerve, până la urmă tot Bogdan Burcea a fost cel care a transmis sfaturile la time-out. La primul time-out, pentru că antrenorii nu le-au mai luat pe următoarele două, chiar dacă diferența a crescut constant. Pe de altă parte, un lucru este cert, un „handbal cu zâmbetul pe buze” nu garantează automat și rezultate. Plăcere de a juca, probabil că da, dar pentru a face performanță la cel mai înalt nivel nu este suficientă numai buna dispoziție, cel puțin nu în această zonă a Europei.

Dacă după partida cu Brazilia eram gata-gata să afirmăm că Serbia nu poate sta în calea României în drumul spre Campionatul României, după partida cu Suedia am căzut în cealaltă extremă – evoluăm exact ca și „națională” – misiunea tricolorelor se anunță anevoioasă. Noroc că în tabăra vecină nu este deloc liniște! 


21:43 România a pierdut finala Trofeului Carpați într-o manieră dezarmantă, cu 26-17 în fața Suediei. Rezultat care ne bagă în ceață înaintea barajului cu Serbia pentru calificarea la Campionatul Mondial.


 21:34 Cu victoria în buzunar, Suedia nu s-a oprit și a ajuns și la 12 goluri diferență: 25-13. Nordicele au predat o adevărată lecție de handbal. România nu mai înscrie ușor nici de la 7 metri, Buceschi și Ardean au irosit două aruncări din astfel de situații.


21:21 România nu și-a revenit nici în repriza secundă. Suedia ține la respect echipa lui Ryde și Burcea, având în permanență 9-10 goluri avans: 21-11 (min. 45). Finala pare jucată, în condițiile în care tricolorele nu au nicio răbufnire de orgoliu.


21:08 La începutul reprizei secunde, Ryde a făcut trei modificări față de primul minut al jocului: au apărut Dedu, Buceschi și Chintoan, au ieșit Ungureanu, Marin, Pintea. Suedia s-a desprins însă la 9 goluri: scor 6-15!!!


21:02 Cu siguranță, România nu a avut o atitudine războinică, așa cum și-ar dori FRH. Până și acest DAC – noua mascotă a echipelor naționale pare surprins de evoluția naționalei din prima parte.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press

 


20:56 Prima reprezentativă are o primă repriză foarte slabă în fața Suediei, în contrast față de ce a arătat în ziua precedentă, cu Brazilia. Atacul este previzibil, iar apărarea este desfăcută de Torstensson. România a marcat doar două goluri cu linia de 9 metri, prin Perianu și Neagu. Paula Ungureanu este singura care ține steagul sus, având 9 interevnții în prima repriză.


20:40 România a mai redus din diferență (scor 9-4, min. 18), dar este încă departe de un joc convingător în atac. Naționala ratează practic din toate pozițiile. În 18 minute, tricolorele au înscris din acțiune doar în două situații, cu pivotul – Pintea – și pe contraatac – Bondar. Suedia a cerut time-out după două goluri consecutive înscrise de tricolore. 


20:34 Suedia joacă aproape perfect în fața României și înscrie aproape la fiecare atac: 9-2 (min. 13). Și în apărare stă foarte bine și forțează naționala să arunce telefonat la poartă. Ryde a făcut deja câteva modificări, au apărut în teren Perianu, Chintoan și Buceschi.


20:27 Prima reprezentativă este neinspirată în primele minute ale jocului, mai ales în atac. Nici în apărare, România nu s-a așezat foarte bine, iar Suedia s-a desprins la 5-1 (min. 6). Torstensson joacă la un nivel foarte ridicat încă din debut. Ryde și Burceau au cerut time-out, sfaturile fiind transmise de antrenorul român, care le-a cerut tricolorelor să atace poarta. 


20:20 România a început finala cu Suedia în apărare, cu același prim „7” ca și în partida de ieri, cu Ungureanu – Ardean, Neagu, Brădeanu, Marin, Nechita, Pintea.


19:56 Germania lui Jakob Vestergaard a terminat pe locul 3 la Trofeul Carpați, după ce s-a impus cu 25-20 în fața Braziliei. Sud-americancele nu au emis pretenții nici în partida cu România, dar nici în fața Germaniei.


19:30 Atmosfera la finala România – Suedia se anunță extraordinară, în condițiile în care în tribune vor fi aproximativ 7.200 de spectatori. Și în prima zi, tricolorele au evoluat într-un „decor” de sărbătoare. 


19:22 Anja Althaus este jucătoarea cel mai ușor de recunoscut din partida Brazilia – Germania. Eleva lui Jakob Vestergaard poartă o mască de protecție la Trofeul Carpați. Pivotul Germaniei nu este încurcată de acest element, din contră este una dintre cele mai bune handbalsite ale echipei în finala mică.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


19:06 În finala mică a competiției, după primele 30 de minute, Germania este în avantaj în fața Braziliei, scor 12-9. Debutul de joc a aparținut sud-americancelor, care au condus cu 5-2. La acest scor, Jakob Vestergaard a cerut time-out, iar apoi naționala Germaniei a preluat inițiativa. „Panzerele” au avut și 5 goluri avans: 12-7.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


România și Suedia nu s-au mai întâlnit de multă vreme, ultima confruntare oficială fiind consemnată la Campionatul European din 2010. Atunci, nordicele au câștigat în semifinalele competiției, cu 25-23.

Ambele naționale au și acum câteva jucătoare care au evoluat în respectiva partidă, cele mai reprezentative fiind Cristina Neagu, respectiv Linnea Torstensson, care au și fost principalele marcatoare ale jocului, iar ulterior s-au numărat și printre remarcatele turneului final: Cristina – cel mai bun inter stânga, Linnea – MVP. Interesant este faptul că dintre cele două handbaliste, suedeza este cea care activează în prezent în Liga Națională, la CSM București, în timp ce Neagu este singura „stranieră” din lotul lui Ryde și Burcea.

  • De remarcat faptul că trei din cei patru antrenori care vor lua locul pe băncile celor două reprezentative sunt din Suedia: Tomas Ryde vs Helle Thomsen și Thomas Sivertsson.

Înaintea partidei din această seară, România este favorită să câștige Trofeul Carpați, inclusiv la casele de pariuri. Prima reprezentativă are, cu o singură excepție – Oana Manea, neconvocată -, cam tot ce are mai bun la dispoziție. În schimb, Suedia nu poate beneficia de serviciile Isabellei Gullden, MVP-ul ultimului Campionat European (2014), din cauza unei accidentări. Jucătoarea a ajuns în acest weekend în România, dar în București, unde a fost prezentată oficial în tricoul viitoarei sale echipe – CSM București. 

România pare o echipă mai completă și mai determinată la Trofeul Carpați, dar are și avantajul publicului, care și-a arătat în partida de vineri seara, cu Brazilia, atașamentul pentru naționala de handbal. Acesta este dispus oricând să participe la un show sportiv dacă dispune și de condiții civilizate, la nivelul secolului XXI. Polivalenta din Cluj este printre puținele arene din sală – dacă nu singura! – care oferă și confort spectatorului român.

  • UPDATE 14:08 România – Suedia se va disputa cu casa închisă. Toate cele 7.200 de bilete s-au vândut deja.

Altfel, partida România – Suedia este o nouă ocazie pentru selecționerul Tomas Ryde să evalueze jucătoarele înaintea „dublei” cu Serbia, în barajul de calificare la Campionatul Mondial din Danemarca. De fapt, este ultima ocazie când le poate urmări la lucru în această formulă.

Și cu siguranță că va încerca să ofere timp de joc tuturor handbalistelor, așa cum s-a întâmplat, de altfel, și cu Brazilia. Interesant este faptul că suedezul a făcut multe schimbări în timpul întâlnirii cu campioana mondială en-titre, iar jucătoare precum Brădeanu, Ardean, Nechita nu au stat în teren 60 de minute. Strategia lui Ryde a fost însă să păstreze permanent în teren jucătoare cu experiență, iar alături de acestea să le ruleze pe Buceschi, Zamfir, Dincă, Chiper sau Laura Popa, supriza din lotul României pentru Trofeul Carpați.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Pe aceeași temă
Au dat frâu liber sentimentelor pe plajă! Și asta nu e tot! Au făcut...! Da, e chiar ea în poze
Au dat frâu liber sentimentelor pe plajă! Și asta nu e tot! Au făcut...! Da, e chiar ea în poze
Accident tragic în Portugalia: Fostul internaţional german Michael Ballack şi-a pierdut fiul de 18 ani
Accident tragic în Portugalia: Fostul internaţional german Michael Ballack şi-a pierdut fiul de 18 ani
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de peste 100 km/h
Alertă METEO, 5 august. Aproape toată ţara intră sub Cod portocaliu de vijelii puternice, cu rafale de peste 100 km/h
Prima reacție din partea CSA Steaua cu privire la „Crucea lui Becali”
Prima reacție din partea CSA Steaua cu privire la „Crucea lui Becali”
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
Mașini SH în rate. Prețuri adaptate buzunarului românilor
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără cuvinte când a auzit suma dată
Cât costă inelul cumpărat de Armin Nicoară, iubitei sale Claudia Puican. Familia a rămas fără cuvinte când a auzit suma dată
Leo de la Strehaia I-A FĂCUT PLÂNGERE la Poliţie lui Florin Salam. De la ce a plecat scandalul
Leo de la Strehaia I-A FĂCUT PLÂNGERE la Poliţie lui Florin Salam. De la ce a plecat scandalul
Momentul în care tânărul cu trotineta este lovit mortal de o maşină, după ce motociclistul îi dă cu casca în cap - VIDEO
Momentul în care tânărul cu trotineta este lovit mortal de o maşină, după ce motociclistul îi dă cu casca în cap - VIDEO
Adevărata cauză a morții! Ce au găsit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
Adevărata cauză a morții! Ce au găsit în sângele Adrianei Bunea, profesoara decedată după rapel
Femeia cu cea mai mare gură din lume. Poate să mănânce o porție întreagă de cartofi dintr-o dată
Femeia cu cea mai mare gură din lume. Poate să mănânce o porție întreagă de cartofi dintr-o dată
Surpriză de proporții în aplicația Waze. O poți folosi chiar acum
Surpriză de proporții în aplicația Waze. O poți folosi chiar acum
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță Neșu, la 9 ani după ce l-a părăsit
'Nu pot sta cu un handicapat!' Ce s-a ales de fosta soție a lui Mihăiță Neșu, la 9 ani după ce l-a părăsit
Cât costă bicicleta cu care Iohannis a mers, azi, la Cotroceni. Românii au rămas uluiți
Cât costă bicicleta cu care Iohannis a mers, azi, la Cotroceni. Românii au rămas uluiți
Boala cumplită care seceră tot mai mulți români. Când trebuie să mergi de urgență la spital
Boala cumplită care seceră tot mai mulți români. Când trebuie să mergi de urgență la spital
”13.000 de lei salariu pe lună dacă lucrez de acasă, 17.000 dacă trebuie să vin la birou”. Cum se negociază acum salariile
”13.000 de lei salariu pe lună dacă lucrez de acasă, 17.000 dacă trebuie să vin la birou”. Cum se negociază acum salariile
Loredana Groza, senzație pe plajă cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele pe plajă
Loredana Groza, senzație pe plajă cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele pe plajă
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
S-a demonstrat ştiinţific. Descoperire ŞOCANTĂ despre sexul ORAL. Mulţi o fac în felul ăsta
Veste proastă despre WhatsApp. Milioane de utilizatori vor fi mâniați!
Veste proastă despre WhatsApp. Milioane de utilizatori vor fi mâniați!
Un nou adversar pentru Dan Barna şi Dacian Cioloş. Senatorul Irineu Darău şi-a anunţat candidatura la şefia USR PLUS:
Un nou adversar pentru Dan Barna şi Dacian Cioloş. Senatorul Irineu Darău şi-a anunţat candidatura la şefia USR PLUS: "Partidul nu este într-un punct deloc bun”
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Un tânăr care mergea pe trotinetă în Capitală a murit după o şicanare în trafic cu un motociclist. Cine este Americanu', motociclistul acuzat de omor
Un tânăr care mergea pe trotinetă în Capitală a murit după o şicanare în trafic cu un motociclist. Cine este Americanu', motociclistul acuzat de omor
Surpriză colosală pe piaţa de cripto: Ether decolează de 4 ori mai repede decât Bitcoin
Surpriză colosală pe piaţa de cripto: Ether decolează de 4 ori mai repede decât Bitcoin
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi siluită”
BAYWATCH - Azi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi siluită”
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
Pedeapsă imediată, mașină poliție camuflată, România. VIDEO incredibil
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
FOTO. Imagini hot cu Ana Baniciu în costum de baie! Cât de bine arată vedeta
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern