Revoluția lui Tomas Ryde la nivelul staff-ului tehnic! Cum a reacționat suedezul când a aflat că a fost „trimis puțin în Suedia” și de ce România a pierdut pe drum câteva medalii în ultimii 15 ani

Autor: Marius Hutu Publicat: 28 Dec. 2015, 18:59 Actualizat: 30 Dec. 2015, 12:10 Handbal

„Ne dorim foarte tare să ne calificăm la Jocurile Olimpice de la Rio și tot ce ține de federație se va îndeplini. Sunt niște cerințe fantastice ale staff-uluii tehnic, mă refer la absolut toți membrii. La cererea domnului Ryde, staff-ul va fi alcătuit din 7-8 oameni”, spunea Alexandru Dedu, președintele FRH, în luna septembrie, într-un interviu publicat în ProSport. Aceasta este una din declarațiile care ne-au „sărit în ochi” în momentul în care am început să „răscolim” arhiva, din dorința de a aduna mai multe informații despre Radu Cheregi, unul din oamenii aflați în spatele performanței realizate de tricolore, câștigarea medaliei de bronz la Campionatul Mondial de handbal din Danemarca.

Pusă în „oglindă” reacția amintită am constatat câteva lucruri interesante, acum la ora bilanțurilor. În aproximativ 3-4 luni, naționala de handbal feminin a României și-a schimbat staff-ul în proporție de 60%. Modificările la vârf au fost mult mai însemnate decât în ceea ce privește componența echipei, care s-a schimbat în proporție de aproximativ 50% raportat la ultimul Campionat European. Iar procentul în acest ultim caz a fost mai ridicat având în vedere că la Debrecen 2014, România nu s-a putut baza pe anumite jucătoare, Oana Manea, Luciana Marin, Eliza Buceschi, accidentate la vremea respectivă. De la venirea lui Tomas Ryde, în staff au mai rezistat practic doar video-analistul Radu Cheregi și cei doi kinetoterapeuți, Adrian Ionescu și Claudiu Mărășteanu. Iar lângă selecționerul adus din Suedia au fost „așezați”:

Nicoleta Alexandrescu („Gusi” cum este cunoscută în lumea handbalului) în poziția de team-leader. La Euro 2104, România l-a folosit ca șef de delegație pe Bogdan Burcea, care la vremea respectivă ocupa și postul de antrenor secund. După o perioadă în care și-a făcut o imagine de ansamblu la echipa națională, Tomas Ryde a solicitat, printre altele, un șef de delegație care să nu se schimbe de la un meci la altul, de la o zi la alta. Fosta extremă dreaptă a echipei naționale a fost agreată de la început de Tomas Ryde, având în vedere că venea din teren, dar adunase deja și o serie întreagă de informații ca antrenor federal. În plus, varianta cu Narcisa Lecușanu nu putea fi pusă pe tapet, din moment ce vicecampioana mondială din 2005 intrase în concediu maternal.

15 este numărul de cursuri internaționale la care a participat Nicoleta Alexandrescu în ultimii ani, „toate făcute pe cheltuială proprie”, după cum ne-a relatat

Costică Buceschi – antrenor secund. Propunerea finală a fost făcută de Alexandru Dedu, antrenorul campion cu HCM Baia Mare în 2014 fiind ales în urma unei selecții făcute între 3-4 tehnicieni. Singura reticență a fost doar atunci când federația a luat în calcul inclusiv riscul aparițiilor unor discuții, speculații cu privire la relația de familie, tată – fiică (Eliza Buceschi). FRH și-a asumat însă acest risc, iar Tomas Ryde nu a avut nimic de obiectat, din contră și-a dar acordul imediat. Până la urmă, Eliza își câștigase pe merit locul la echipa națională. Interesant este faptul că după o scurtă vreme de colaborare cu Buceschi tatăl, antrenorul suedez a trimis un mail de mulțumire oficialilor FRH pentru varianta propusă! Până la urmă, cuplul Ryde – Buceschi a funcționat perfect.

Florin Oancea – doctor. A venit la națională la sugestia antrenorului federal, Nicoleta Alexandrescu. Practic, Florin Oancea și Tomas Ryde s-au cunoscut la „un grătar”, au făcut cunoștință, au stat de vorbă și au avut până la urmă o viziune comună. Medicul echipei CSM București, fost în trecut și la Rulmentul, Oltchim, HCM Constanța și HCM Baia Mare, este și un personaj charismatic printre sportivi, recunoscut pentru faptul că întreține inclusiv o atmosferă veselă. Este descris ca un adevărat „kamikadze”, iar după acest Mondial a revenit, alături de ceilalți oameni din staff care s-au ocupat de partea medicală și de recuperare, cu merite incontestabile, nicio jucătoare accidentată!

Dragoș Luscan – preparator fizic. Adus inițial de FRH pentru echipele naționale de băieți, preparatorul de la Stejarii Country Club a fost cooptat la reprezentativa feminină tot în urma unei recomandări făcute de Alexandru Dedu. După testele fizice date la sfârșitul lunii august, Luscan și Ryde au întocmit programe individuale pentru fiecare jucătoare, unde a mai fost cazul pentru anumite completări. Totuși, partea pozitivă, toate jucătoarele au venit la echipa națională foarte bine pregătite fizic, în special cele de la HCM Baia Mare (de la vicecampioana României au provenit 10 fete).

Jucătoarele echipei naționale și antrenorii au fost permanent în prim-planul Campionatului Mondial din Danemarca. Că a fost de bine, că a fost de rău de ei s-a vorbit de rău. Staff-ul tehnic al României a fost însă mult mai numeros (8 persoane), ceilalți șase membri fiind practic oamenii din spatele performanței realizate la turneu final. Dintre aceștia, doar Dragoș Luscan și Florin Oancea au fost debutanți la o competiție de senioare – nivel de naționale.

Interesant este faptul că Nicoleta Alexandrescu a revenit la un turneu final după o pauză de 11 ani! În 2004, șeful de delegație participa la Campionatul European din Ungaria din postura de extremă dreaptă. Atunci, „Gusi” ocupa locul 7 cu echipa României. Comparând cele două perioade, fosta handbalistă a făcut o declarație foarte interesantă, faptul că România a „pierdut” pe drum, în ultimii 15 ani, alte câteva medalii, pe lângă cele 3 cucerite la un interval de 5 ani: „Cu tot respectul pentru oamenii care au fost la echipa națională în toate această perioadă, România a avut tot timpul jucătoare foarte bune, dar i-a lipsit coeziunea de acum. Personal, eu n-am simțit la lot o astfel de coeziune, precum cea de la Mondialul din Danemarca!”

  • DE ȘTIUT: Din 2000 și până azi când încă se mai folosește de ultimele campioane rămase în activitate, handbalul românesc a avut în mână și a lucrat la naționala marea cu nu mai puțin de 3 generații (1995-2000) care au câștigat titluri mondiale și europene la junioare și tineret.  

Regretul din urmă cu câțiva ani s-a transformat acum într-o imensă satisfacție. Până la urmă, Nicoleta Alexandrescu s-a împlinit ca și oficial, iar acest lucru l-a simțit cel mai bine la cursurile Master Coach din Serbia, la care a fost prezentă în aceste zile alături de Aurelian Roșca, Florentin Pera, Gabriel Armanu și Ion Ivan, când a fost felicitată pentru medalia de bronz de toți ceilalți 35 de cursanți. „Nimic nu a fost ușor la Campionatul Mondial din Danemarca, dar s-a lucrat profesionist, iar Tomas Ryde a făcut o treabă excelentă, chiar dacă unora li s-a părut mai ciudat. Tot timpul era focusat pe ce avea de făcut, dar comunica și foarte bine, tot timpul întreba în stânga și în dreapta și ținea cont de absolut toate informațiile„, ne-a declarat șeful de delegației al României.

Cu această ocazie, „Gusi” a oferit și răspunsuri la câteva curiozități:

  • Cum a reacționat Tomas Ryde, când a aflat că a „fost trimis puțin în Suedia” după înfrângerea cu Spania? A fost la curent cu declarațiile lui Gheorghe Tadici?
  • „Tomas este un om foarte informat, citește și presa. A aflat de faptul că a fost trimis puțin prin Suedia pentru ca România să se califice la turneele preolimpice, dar nu a fost afectat. Oarecum se aștepta la acest lucru, el a rămas focusat pentru ce avea de făcut. Știți ce mi-a spus înainte să plecăm la Campionatul Mondial? Eu merg să fiu cel mai bun din lume, n-am mai văzut pe cineva atât de concentrat pe ce are de făcut. După ce am pierdut cu Spania, știam că vom întâlni Franța sau Brazilia în optimi și ne-am concentrat doar pe meciul din optimi. Meciurile cu Norvegia și Rusia din grupă au fost folosite doar pentru sudarea relațiilor de joc. Și-a dorit să lege echipa”
  • Care a fost mesajul selecționerului după înfrângerea la 8 goluri cu Spania?
  • „A surprins după o asemenea înfrângere. Le-a spus fetelor: >. Pentru noi, clar acea înfrângere a însemnat un moment zero”.
  • Cum au comunicat Tomas Ryde și Costică Buceschi?
  • „Am văzut că s-a speculat foarte mult pe seama faptul că domnul Buceschi n-ar vorbi limba engleză. Dar vorbește suficient cât să se înțeleagă cu cineva. Apoi, are aceeași concepție despre handbal cu Tomas Ryde și nu au avut nicio piedică în comunicare”.
  • Cum a sărbătorit echipa după câștigarea medaliei de bronz?
  • „Fetele au fost invitate de domnul Cătălin Striblea la un restaurant pentru a sărbători, după banchetul gazdelor, dar ele au preferat să se întoarcă la hotel. Am stat jos pe hol la hotel, fetele n-au simțit nevoia de mese, de banchet. Am stat de vorbă până spre dimineață toată echipa, cu câte o bere la 2 fete!”.

Cu ocazia discuției purtate cu ProSport, Nicoleta Alexandrescu a dezvăluit un alt amănunt de culoare, faptul că delegația României a riscat o amendă din partea IHF, doar pentru ca fetele să aibă tot confortul necesar la finala mică jucată cu Polonia: „Fetele au vrut să joace în roșu în respectiva partidă, așa au simțit ele că se simt cel mai bine. Astfel, am stat în discuții cu oficialii până la ora 23:00, în seara dinaintea meciului, și chiar și cu riscul de a primi amendă nu ne-am lăsat până nu am obținut ce ne-am dorit. Am vrut să fim alături de ele cu orice am putut. Și până la urmă, echipa a intrat cu tricouri roșii în partida cu Polonia”.

Toate aceste informații prezentate mai sus constituie, de fapt, o altă parte a poveștii României la Campionatul Mondial de handbal feminin din Danemarca. O poveste care s-a terminat cu happy-end pentru toți iubitorii de sport din țară!

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Autor: Marius Hutu Publicat: 28 Dec. 2015, 18:59 Actualizat: 30 Dec. 2015, 12:10 Handbal
Pe aceeași temă
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor. Cea mai mare umilință pentru un bărbat
Zăvo l-a dat de gol! Ce făcea Pepe în pat, în timpul partidelor de amor. Cea mai mare umilință pentru un bărbat
Român jefuit, răpit şi torturat de Îngerul Dulce. Totul a început cu un flirt pe o reţea de întâlniri amoroase
Român jefuit, răpit şi torturat de Îngerul Dulce. Totul a început cu un flirt pe o reţea de întâlniri amoroase
Misterul paturilor de ATI, lămurit de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Situaţia locurilor la Terapie Intensivă în Bucureşti şi în ţară
Misterul paturilor de ATI, lămurit de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Situaţia locurilor la Terapie Intensivă ...
Declaratii GENIALE ale lui Lucescu dupa meciul cu Barcelona: „La un moment dat in timpul meciului, adunam cotele de pe Transfermarkt!” :)) Cere un penalty la 0-1!
Declaratii GENIALE ale lui Lucescu dupa meciul cu Barcelona: „La un moment dat in timpul meciului, adunam cotele de pe ...
15 alimente „medicamente” care luptă împotriva bolilor. Ce să mănânci ca să scapi de inflamații
15 alimente „medicamente” care luptă împotriva bolilor. Ce să mănânci ca să scapi de inflamații
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
Doliu uriaș în România. Un nume celebru a murit la Terapie Intensivă, răpus de Covid-19
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
😳 Ce a pățit un bărbat după ce a făcut sex de 12 ori într-o noapte
Discursul scandalos al 'profesoarei de sex' din Bistrița: 'E iubire, mă… Se… cu ăla… Se linge!' (video))
Discursul scandalos al 'profesoarei de sex' din Bistrița: 'E iubire, mă… Se… cu ăla… Se linge!' (video))
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din istorie
O DESCOPERIRE uriașă rescrie istoria. Cel mai mare FARAON a fost de fapt FEMEIE. De ce au vrut să o ȘTEARGĂ total din ...
Putin e livid de furie: E uluitor ce au pus la cale trei adolescenți. Băieții de 14 ani riscă ani greu de pușcărie
Putin e livid de furie: E uluitor ce au pus la cale trei adolescenți. Băieții de 14 ani riscă ani greu de pușcărie
Milioane de români intră în carantină!? Raed Arafat a anunțat acum
Milioane de români intră în carantină!? Raed Arafat a anunțat acum
ULTIMA ORĂ! Rusia pornește RĂZBOIUL!? Ce se va întâmpla cu România? Este dezastru!
ULTIMA ORĂ! Rusia pornește RĂZBOIUL!? Ce se va întâmpla cu România? Este dezastru!
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Fotografia cu Alina Eremia despre care vorbește toată lumea. „Ce frumooos”
Fotografia cu Alina Eremia despre care vorbește toată lumea. „Ce frumooos”
Un șofer amenință un polițist. Omul nu știa că este filmat așa că și-a dat drumul la gură - VIDEO VIRAL
Un șofer amenință un polițist. Omul nu știa că este filmat așa că și-a dat drumul la gură - VIDEO VIRAL
Un elicopter a dat peste ceva inexplicabil în deșert. Este aceasta dovada clară că EI sunt deja aici?
Un elicopter a dat peste ceva inexplicabil în deșert. Este aceasta dovada clară că EI sunt deja aici?
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul pustietăţii
VIDEO Misterul din deşert: Artă sau OZN? Un obiect bizar a fost descoperit în mijlocul pustietăţii
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
Imagini INTERZISE cardiacilor! Vedete prinse în timp ce făceau amor în public
„Trebuie să iau o pauză“. Mihai Gâdea a plecat din
emisiunea Sinteza Zilei şi nu s-a mai întors
„Trebuie să iau o pauză“. Mihai Gâdea a plecat din emisiunea Sinteza Zilei şi nu s-a mai întors
Este oficial: Un nou lanţ de magazine intră puternic pe piaţa din România
Este oficial: Un nou lanţ de magazine intră puternic pe piaţa din România
Percheziții acasă la Dani Mocanu! Se întâmplă acum! Ce caută oamenii legii!
Percheziții acasă la Dani Mocanu! Se întâmplă acum! Ce caută oamenii legii!
Netflix şi Realness Institute vor lansa un laborator de dezvoltare a conţinutului pentru scriitorii africani
Netflix şi Realness Institute vor lansa un laborator de dezvoltare a conţinutului pentru scriitorii africani
Toți românii vor să-și monteze asta pe mașină. Te păzește de accident, GARANTAT - FOTO
Toți românii vor să-și monteze asta pe mașină. Te păzește de accident, GARANTAT - FOTO
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Alexandra Stan, apariție de infarct! Ținuta controversată, fără lenjerie intimă, a lăsat la vedere prea mult
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Apariția nemaivăzută a Anamariei Prodan! Cum putea să arăte în tinerețe, cu părul mult mai scurt
Oana Roman, mesaj subtil la adresa „Queridei”. Ce i-a transmis Oanei Zăvoranu: „Judecata este doar în instanță”
Oana Roman, mesaj subtil la adresa „Queridei”. Ce i-a transmis Oanei Zăvoranu: „Judecata este doar în instanță”