Revine campionatul feminin de handbal la play-off și play-out? Răspunsul președintelui FRH. INTERVIU cu Alexandru Dedu despre sistemul de desfășurare al întrecerilor interne și echipele naționale

Redactor:
Marius Hutu
Revine campionatul feminin de handbal la play-off și play-out? Răspunsul președintelui FRH. INTERVIU cu Alexandru Dedu despre sistemul de desfășurare al întrecerilor interne și echipele naționale
  • Publicat:
  • Actualizat:

Handbalul este un sport la modă în România, a produs emoții și rezultate pe plan internațional și în 2016-2017, fie că a fost vorba de echipe naționale ori la nivel de cluburi. În această perioadă traversăm, probabil, și una din cele mai fierbinți perioade ale sezonului, echipele naționale sunt aproape de sfârșitul unor campanii de calificare la turneele finale, iar pe plan intern se stabilesc premianții. Într-un interviu acordat pentru ProSport, Alexandru Dedu, președintele FRH, a vorbit despre mai multe teme actuale: echipele naționale, întrecerile interne, dar și despre sistemul competițional intern în sezonul 2017-2018. Interviul l-am deschis cu echipele naționale, iar apoi ne-am axat pe campionatele interne.

Cu ce impresii ați rămas după cele două meciuri cu Serbia?

Sunt foarte mulțumit de atitudinea băieților, de atmosfera din interiorul lotului, de modul în care se muncește. Și, atenție, se muncește de dimineața și până seara, nu vorbim doar de 2 antrenamente. Se simt bine, văd o emulație. La Baia Mare am fost foarte aproape de un rezultat mare, bun (n.r. naționala a pierdut în ultima secundă cu 23-22). Puse față în față cele două echipe, sârbii sunt mult peste noi. Pasqui mi-a spus că Serbia are cea mai talentată echipă din grupa noastră, de departe. Sunt buni și au jucători care susțin meciuri, precum cele cu România, etapă de etapă. Am fost dezamăgit de rezultatul din Serbia, nu în sensul că am pierdut, s-a ratat cu multă ușurință. De acest aspect am fost dezamăgit. Dar le-am spus după meciuri, n-am ce să le reproșez, suntem într-un proces de schimbare de atitudine, de schimbare de mentalitate, de schimbare de abordare a unui meci al echipei naționale care va lua timp.

În ciuda celor două înfrângeri, România are nevoie tot de trei puncte pentru a se califica la Euro 2018. Vedeți posibilă această calificare?

Atât timp cât se poate, noi ne batem. Să trecem de Belarus, un meci foarte important, apoi vom vedea cum evoluează grupa. Cred cu toată tăria în această calificare, pentru că îmi place ce văd la echipa națională.

După experiența cu Baia Mare, în care publicul a fost absolut fantastic, dar meciul a fost întrerupt din cauza problemelor cu lumina, v-ați reorientat către Craiova pentru meciul cu Belarus. Cum ați ajuns la această soluție?

Este unul din lucrurile care m-au deranjat foarte tare. Am luat după meciul de la Baia Mare toată țara, împreună cu colegii mei, și am zis să vedem unde putem juca. Știți câte locații ne-au venit în cap? Vreo trei! Nu prea avem unde, întrucât sala trebuie să aibă o anumită capacitate de cel puțin 2.500 de locuri, uneori EHF mai închide ochii și ne ducem spre 2.000, trebuie să aibă o anumită luminozitate, trebuie să aibă tribune pe minimum două părți. Dați un ochi și vedeți pe unde am putea să mergem… Nu prea avem unde să ne ducem. Am ales Craiova pentru că am văzut că lumea începe să se ducă la evenimente sportive, are o sală nouă, noi vrem să acordăm atenție acestei comunități pentru că investește în sport. Și merită să aibă echipele naționale acolo. Fac apel la spectatori să vină la meci și să sprijine echipa națională pentru că avem nevoie, suntem în fața unei calificări imense.

„Când spui momentul zero, îți rupi rădăcinile”

Pentru naționala feminină, barajul cu Austria pentru calificarea la Campionatul Mondial poate fi privit și ca un nou început pentru echipă, având în vedere că susține prima acțiune oficială fără câteva nume grele, precum Oana Manea, Paula Ungureanu, care și-au anunțat retragerea? Sunt destul schimbări la națională în ultimele luni…

La apus este o generație sau mai multe generații care au adus handbalul feminin acolo unde e azi. Dar și generația lui Gațu a ieșit la un moment dat din handbal și a fost campioană mondială. Acesta este mersul și trebuie făcut. Mă feresc de cuvinte gen „momentul zero” sau „un nou început”. Noi în handbal nu vom avea un nou început pentru că am fost cei mai buni din lume, apoi ne-am menținut sus de-a lungul anilor în peisajul internațional, România face parte din Top 10. Când spui „momentul zero”, îți rupi rădăcinile.

Nu mai puțin de 5 jucătoare din echipa națională, Laslo, Zamfirescu, Perianu, Dedu, Crăciun, pleacă în această vară în străinătate. Cum priviți acest „exod”?

Sunt două aspecte. Nu sunt fericit că pleacă, aceste jucătoare tinere dădeau valoare campionatului românesc, cel mai bun produs al federației după loturile naționale. În același timp mă bucur foarte mult că pleacă handbalistele în străinătate și la echipe bune, fiindcă face parte din dezvoltarea lor ca și jucătoare. Doar faptul că se duc și trăiesc într-o altă țară, într-o altă civilizație, le măresc orizontul, le ajută ca și om, ca și sportiv, cred că este un plus și pentru echipa națională, mai ales dacă formațiile la care se duc activează și în cupele europene.

V-a surprins transferul Cristinei Laslo la Buducnost?

Nu m-a suprins deloc transferul. Îmi aduc aminte că în 2014, când junioarele au ieșit campioane mondiale în Macedonia, am stat lângă vicepredintele EHF actual (n.r. Pedrag Boskovic, care este și președinte al echipei Buducnost) și a lăudat-o foarte mult pe Cristina. Sunt convins că de atunci a pus ochii pe ea. Dacă ne uităm în echipa cu care a jucat anul acesta Buducnost, vedem foarte multe tinere de foarte mare valoare. Cred că în 3-4 ani, Buducnost o să fie sus, acum își crează un nou miez al echipei.

Ați vedea și în România o asemenea echipă, care să promoveze în bloc o echipă de jucătoare tinere de 20-21 de ani, de mare valoare?

Trebuie să ai o anumită tărie, o anumită putere să faci chestia asta radical, fiindcă sunt două abordări. Din timp luăm, lipim jucătoare tinere și cresc echipa, cum e cazul Biancăi Bazaliu la CSM București. Sau rupem pisica și luăm o generație de tinere și așteptăm ceva timp pentru a face performanță. Acum, fiecare își face cum vrea strategia.

„Sunt împotriva modificării sistemului competițional”

Aș merge mai adânc spre campionatele intrene. Cu ce impresii ați rămas după acest sezon, care e aproape de final?

Mi-a plăcut opinia unui jucător al Constanței, un sârb, care a fost întrebat care este diferența între campionatul României și cel al Serbiei. A spus că este de 100 de ori mai puternic campionatul României. La fete continui să cred că suntem între primele trei campionate din Europa. Suntem pe un trend crescător, iar acest lucru se vede inclusiv în numărul de știri despre handbal. Nu e zi fără handbal. Cred că în peisajul sportului extra-fotbal suntem cei mai vizibili și cei mai mediatizați. Asta spune ceva, că lumea vrea să ne vadă, înseamnă că suntem frumoși, că avem mesaje bune și de fapt asta ne dorim. Asta înseamnă roata. Cu cât suntem mai vizibili, cu atât mai mulți parteneri vin alături de noi, investim în performanță, performanța aduce public și tot așa. La handbal, roata s-a pornit!

Va suferi modifcări sistemul competițional? La băieți au fost multe discuții și în acest sezon.

Când am fost ales președinte, am venit cu o strategie, care deocamdată dă roade, apropo de vizibilitate, de creștere a campionatelor. Am spus la vremea respectivă: „în mandatul acesta, vă propun, domnilor, sistem play-off, play-out”. Sunt împotriva modificării sistemului competițional. Pe următorul mandat, în cazul în care voi fi eu, clar am niște gânduri pentru că este un drum care trebuie continuat, dar cu mici îmbunătățiri, alt președinte poate să vină cu altă strategie, este foarte posibil să se schimbe sistemul competițional. Dar pe mandatul meu, sistemul competițional este cu play-off și play-out, cu 14 echipe. Au fost 2 ani de întreruperi la nivel de campionat feminin datorită programului echipei naționale, cu Campionat Mondial, Campionat European, Jocuri Olimpice, fizic nu putea fi cu play-off și play-out. Despre asta este vorba.

Așadar, reveniți și la feminin la play-off și play-out din sezonul următor?

Asta rămâne de văzut, dar cred că răspunsul l-am dat.

„Din cauza a 1-2 oameni, nu putem să modificăm o lege”

La masculin, cluburile nu au constestat că se joacă cu play-off și play-out, ci modul de desfășurare al acestora…

Orice sistem de play-off, play-out o să abordezi, va fi contestat. Fotbalul are altul, este contestat. Orice sistem este contestat de cei care pierd. Repet, este o strategie, o coerență care merge. Este foarte probabil ca de anul viitor să fie altceva. Deocamdată, pe mandatul meu am venit cu o strategie care funcționează, sunt rezultate vizibile la toate nivelurile și nu vrem să schimbăm.

Au fost cazuri în acest sezon în care anumite echipe au pierdut deliberat anumite jocuri, s-au concentrat doar pe acele partide în care știau exact că se vor contabiliza punctele mai departe..

Indiferent de sistemul play-off, play-out se va întâmpla treaba aceasta pentru că va veni o departajare după sezzonul regulat. Există posibil să existe astfel de echipe care se focusează pe așa ceva, nu știu. Ce vreau eu să spun, ca la lege… legiuitorul crează un cadru. Noi am făcut această competiție cu play-off și play-out cu niște scopuri foarte precise: suspans, public, meciuri mai multe, permanent prezenți în peisajul public, meciuri eliminatorii. Noi am creat un cadru care a avut în spate o idee, o strategie, România a devenit o țară foarte interesantă pentru toată lumea handbalistică mondială, europeană. Tot timpul sunt oameni care încearcă să păcălească sistemul. Din cauza a 1-2 oameni, nu putem să modificăm o lege.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…