Regula jucătorului sub 21 de ani a fost adoptată! Cum va fi implementată această măsură la nivelul Ligilor Naţionale de handbal

29 iun 2018 2503 afişări Handbal
Regula jucătorului sub 21 de ani a fost adoptată! Cum va fi implementată această măsură la nivelul Ligilor Naţionale de handbal

Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal a luat o măsură importantă în privinţa jucătorilor sub 21 de ani, în ciuda faptului că s-a lovit de opoziţia cluburilor importante din Liga Naţională. Concret, fiecare echipă va fi obligată începând din sezonul 2018-2019 să aibă câte un sportiv cu vârsta cuprinsă între 19 şi 21 de ani pe foaia de joc.

În urmă cu câteva săptămâni, Federaţia Română de Handbal le-a solicitat antrenorilor opinia cu privire la intenţia de a introduce o nouă regulă în ceea ce priveşte jucătorii sub 21 de ani. Adică, obligativitatea cluburile de a folosi un sportiv sub 21 de ani, în medie 10 minute pe joc, dar la vot răspunsul a fost negativ. Despre acest subiect am scris AICI:

Tema a rămas însă fierbinte, iar forul condus de Alexandru Dedu a venit cu o altă propunere, pe care a şi adoptat-o în şedinţa Consiliului de Administraţie de la Constanţa. Mai exact, cluburile vor fi obligate să aibă pe raportul de joc cel puţin un jucător român sub 21 de ani, iar din sezonul 2019-2020 să-l folosească în medie 10 minute / joc.

Se aprobă cu 9 voturi „pentru” şi 5 voturi „împotrivă” obligativitatea ca, începând cu sezonul competiţional 2018-2019, echipele înscrise în Liga Naţională care participă la competiţiile organizate de F.R.H., să aibă în Raportul de joc cel puţin un jucător senior român sub 21 ani (să nu fi împlinit 21 de ani la 01.07.2018), iar începând cu sezonul competiţional 2019-2020, obligativitatea echipelor înscrise în Liga Naţională care participă la competiţiile organizate de F.R.H. să folosească în medie 10 minute/meci cel puţin un jucător senior român sub 21 ani (să nu fi împlinit 21 de ani la începerea sezonului competiţional respectiv)”, se specifică într-un comunicat al FR de Handbal. Măsura vine în special pentru a-i ajuta pe tinerii handbalişti care termină junioratul să facă mai uşor trecerea către seniorat.

Cluburile importante din handbalul românesc s-au opus acestei măsuri, mai ales că aceasta a fost adoptată în miezul verii, când loturile au fost deja formate şi nu au, aşadar, timp să se orienteze pentru a găsi jucătorii potriviţi. Tocmai din acest motiv, nici FRH nu a impus grupărilor din Liga Naţională obligativitatea de a folosi aceşti sportivi tineri un anumit număr de minute în sezonul următor, ci această situaţie este opţională. Deocamdată nu s-au decis şi sancţiunile care vor fi acordate cluburilor care nu respectă regula, dar cel mai probabil măsurile vor fi pecuniare.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.