Povestea magică a Potaissei Turda. Strategul de „Premier League” și jucătorii care nu vin niciodată cu 2-1 la voturi. Planurile pe termen scurt și mediu ale formației care a câștigat Cupa Challenge

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:

Potaissa Turda a întregit duminică seara, prin câștigarea Cupei Challenge la handbal masculin, un sezon foarte consistent al României la nivel de cluburi, printre cele mai bune din ultimii ani. Federația Română de Handbal se poate mândri cu două trofee câștigate în cupele europene, SCM Craiova (Cupa EHF) și Potaissa Turda (Cupa Challenge), nefiind de neglijat nici evoluțiile echipei CSM București (calificată pentru al treilea an la rând în Final Four-ul Ligii Campionilor) și HC Zalău (a reușit să treacă de faza grupelor Cupei EHF, ajungând până în sferturile de finală).

Referindu-ne strict la Potaissa Turda, succesul în Challenge Cup nu a fost deloc întâmplător, ci a fost construit pe parcursul ultimelor sezoane. După finala disputată în 2017 cu Sporting Lisabona, ardelenii au reușit cel mai mare succes sportiv din istoria comunității, prin adjudecarea Cupei Challenge. „Acest trofeu nu este doar rezultatul sezonului în curs, ci este rezultatul a întregii munci din ultimii 9 ani. Practic, este o culme neanticipată de noi la momentul la care ne-am apucat de proiect. Ne-am gândit în perspectivă spre a avea rezultate bune în Liga Națională, dar nu ne-am imaginat că în 9 ani vom cuceri un trofeu european pentru care Steaua, cu 3 ani înainte ca noi să plecăm la drum, apărea la Palatul Parlamentului după un succes asemănător. Deci, era un eveniment major al sportului românesc când președintele Băsescu îi primea să îi felicite. Reușind acum aceeași performanță, în contextul în care sportul este tot mai puternic industrializat și tot mai greu reușești să te impui în lupta cu țări mult mai apte din punct de vedere material, eu spun că este cu atât mai mare meritul de a câștiga un trofeu european. Handbalul masculin din România scoate din nou capul în Europa, chiar dacă este a treia cupă ca valoare. Este un trofeu european, trebuie să fim foarte bucuroși că îl avem și să egalăm Germania la numărul de titluri câștigate”, ne-a declarat Flaviu Sâsâeac, președintele echipei Potaissa.

  • „Nu ne așteptăm să ne primească președintele Klaus Iohannis, dar știm sigur că la Turda, la noi acasă, ne așteaptă ai noștri și avem cu cine să ne bucurăm. O sută dintre ei au fost prezenți la Atena, a fost o bucurie imensă că în sala aceea de 18.500 de locuri se putea desluși pe fundalul tuturor scandărilor un > sau un > sau >. Asta înseamnă mult”, Flaviu Sâsâeac, președinte Potaissa Turda

Sigur că toate marile victorii au în spate câteva lucruri caractreristice. În primul rând, Potaissa s-a dovedit a fi în ultimii ani un club realist, cu stabilitate din toate punctele de vedere. De la un sezon la altul, Turda nu a schimbat mai mult de 2-3 jucători, astfel că a ajuns astăzi să aibă o echipă omogenă, un grup bine închegat. „Spiritul de familie din cadrul grupului a contat foarte mult. Avem forța unui grup care se remarcă prin coeziune și nu prin individualism. Cei mai mulți jucători au 4-5 ani vechime la Turda. Cred că asta a fost singura noastră șansă, să avem acești jucători implicați și integrați foarte bine în comunitatea locală prin anii petrecuți aici. Ei sunt asimilați ca fiind ai comunității, iar aprecierea oferită zilnic în momentul în care sunt întâlniți de oameni pe stradă îi determină să dea cu un procent de 10-20% mai mult decât dacă ar fi implicați doar contractual la club. Acesta este unul din secretele mari ale succesului. Un al doilea secret este simțul deosebit al antrenorului de a stoarce din jucători tot ce au mai bun. Este o chestiune dovedită an de an în ultimele nouă sezoane”, ne-a relatat conducătorul echipei Potaissa.

De ce nu a acceptat Horațiu Gal oferta de a antrena echipa națională

Horațiu Gal este în prezent cel mai longeviv antrenor la nivelul Ligii Naționale, pregătindu-se să încheie 7 sezoane întregi! „În primul trebuie să ne bucurăm că și-a dorit să rămână la Turda, a fost foarte legat de partea de familie. Horațiu nu este într-un raport de antrenor angajat în clubul Potaissa. Este membru fondator al clubului, este partea tehnico-tactică din club, există și o parte managerială a clubului și împreună formează o parte mare din ceea ce înseamnă proiectul Potaissa”, a continuat Flaviu Sâsâeac. La un moment dat, antrenorul Potaissei a primit chiar oferta de a deveni antrenorul echipei naționale, dar el a refuzat. „Sună destul de dur a refuzat, a ales să nu meargă la echipa națională pentru a oferi maxim la Turda. A ales să nu meargă din mai multe puncte de vedere, să aibă o activitate completă la Turda, să poate să crească el ca antrenor fiind la început de carieră. În plus, Horațiu a considerat la acel moment, plin de fair-play, că sunt alții care pot fi mai potriviți lotului național decât ar fi putut fi el. Cred că a fost o dovadă de altruism în ambele direcții. Personal, cred că ar face oricând față la acel nivel”, a susținut președintele Potaissei.

Horațiu Gal este mai mult decât un antrenor la Turda, dacă vreți, are viziunea unui manager de fotbal din Premier League. Transferurile la echipă nu se fac niciodată fără ca el să-și dea acordul în acest sens. „Niciodată nu a ajuns un jucător la Turda fără a fi dorit de toată lumea, nu doar de antrenor. Suntem trei oameni care decidem în aducerea jucătorilor, eu și frații Gal. Horațiu este motorul aducerii, eu sunt partea care trebuie să execute transferul și acesta se întâmplă doar când există un vot de 3-0 pentru jucătorul respectiv. Nu a ajuns nimeni cu 2-1 aici”, ne-a dezvăluit Sâsâeac.

Cum sunt atrași jucătorii la Turda

Turda este un orășel în inima Ardealului până în 50.000 de locuitori, dar a reușit să atragă în ultimii ani mulți jucători cu experiență, cu multe selecții și la echipa națională. Potaissa poate să alcăptuiască azi rapid un prim „7” format din handbaliști care au fost / sunt la echipa națională:

  • Irimuș – Asoltanei (Pavel) – Cîntec (Lazăr), Rotaru, Ghiță (Adomnicăi), Thalmaier, Stamate (Iancu).

„Așa cum acest proiect s-a dezvoltat și jucătorii au început să-l urmărească din zona în care se aflau la momentele respective. Chiar dacă nu există aici un El Dorado din punct de vedere financiar, și-au dat seama că ceea ce se promite, se oferă și au o constanță. Sunt apreciați, li se crează un cadru foarte clar pentru performanță și sunt ajutați și în problemele extrasportive pentru a fi concentrați doar la handbal. Iar acei bani pe care îi iau ca și remunerație la Turda vin la timp. Nu sunt atât de numeroși ca în altă parte, dar vin întotdeauna la timp”, a explicat oficialul Turdei despre modul cum îi atrage pe jucători.

„Un alt aspect care spun eu că este important, au observat că mulți jucători și-au relansat cariera la Turda. Plecând de la jucători care nu prindeau echipele pe unde se aflau, jucători care erau abandonați la final de juniorat și nu reușeau să mai ajungă nicăieri sau până la exemplul extrem, jucători retrași din activitate (n.r. cazul lui Iulian Stamate, care era retras acum câteva luni)”, a continuat Sâsâeac.

Bineînțeles, una din curiozitățile publicului se îndreaptă și către bugetul de care Turda a avut nevoie pentru a ajunge să câștige Cupa Challenge. „Am avut buget la jumătate față de echipa cel mai slab plătită din play-off, alta decât Turda. Sunt echipe în play-out cu buget mai mare decât noi”, a răspus Sâsâeac.

„Cred că după ce am arătat noi în acest sezon, merităm să fim măcar pe podium în Liga Națională. Turda ia în calcul participarea în Cupa EHF din toamnă 

Pe viitor, Potaissa Turda își propune să mențină nivelul de performanță și, de ce nu, în limita posibilităților chiar să crească. „Turda trebuie să-și propună de fiecare dată să nu se întindă mai mult decât îi ajunge plapuma. După un asemenea succes trebuie să ne repliem și să ne gândim că întotdeauna după un sezon fantastic, poate să urmeze un recul. Trebuie să păstrăm echipa în echilibru, să o analizăm foarte bine, să nu scăpăm hățurile din mână și să organizăm sezonul următor cu niște obiective realizabile, dar totuși obiective de înaltă performanță. Ce ar putea însemna asta? Bineînțeles, locurile 1-4 în Liga Națională, un vis frumos, iar ca și parcurs european eu spun că este posibil să încercăm o participare în Cupa EHF, dacă ne permite statutul de câștigătoare a Cupei Challenge”, a dezvăluit președintele Potaissei Turda. Anul trecut, formația ardeleană a primit un wildcard din partea EHF din postura de finalistă a Cupei Challenge, dar a preferat să joace tot în Challenge Cup. Din postura de câștigătoare în 2018, Turda ar putea să-l primească din nou.

Dar toate gândurile sunt pe termen scurt. Potaissa nu și-a încheiat sezonul, urmând ca joi să susțină primul meci cu CSM București în finala mică pentru locul 3 în Liga Națională. „Mă aștept ca echipa mea să facă o pauză de la bucuria câștigării acestui trofeu și să nu uite că mai avem de jucat pentru locul 3. Aș vrea să se concentreze până joi, chiar dacă nu va fi ușor, că au muncit într-un campionat în care eu spun că meritau să fie în finala mare. Am avut ghinionul să întâlnim un Dinamo în formă maximă și ne-au eliminat. Cred că după ce am arătat noi în acest sezon, merităm să fim măcar pe podium și nu am renunțat la acest gând”, a concluzionat Flaviu Sâsâeac.

Potaissa Turda revine în această seară de la Atena, urmând să aterizeze cu trofeul la Cluj, în jurul orei 19:00.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Pe aceeași temă
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Ultimele clipe
ale Corneliei, femeia moartă după o ceartă amoroasă la Sinaia. De ce n-a fost arestat bătăuşul VIDEO
Ultimele clipe ale Corneliei, femeia moartă după o ceartă amoroasă la Sinaia. De ce n-a fost arestat bătăuşul VIDEO
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Tuchel, inimă de aur. Antrenorul lui Chelsea a plătit operația pe cord de care avea nevoie fiul menajerei sale
Tuchel, inimă de aur. Antrenorul lui Chelsea a plătit operația pe cord de care avea nevoie fiul menajerei sale
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Loredana Groza, luată cu ambulanţa la scurt timp după ce a participat la nunta Simonei Halep… >
Vestea care zguduie showbizul! Anca Serea a primit un diagnostic TERIBIL de la medici
Vestea care zguduie showbizul! Anca Serea a primit un diagnostic TERIBIL de la medici
Mărturii ȘOCANTE de pe patul de spital! Ce se întâmplă acum cu Viorica de la Clejani
Mărturii ȘOCANTE de pe patul de spital! Ce se întâmplă acum cu Viorica de la Clejani
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a ŞOCAT o lume întreagă
„Comoară” de 100.000 de dolari, descoperită într-o cameră abandonată de 20 de ani
„Comoară” de 100.000 de dolari, descoperită într-o cameră abandonată de 20 de ani
Nu a 'iertat' nimic! Cu ce femei celebre a fost cuplat Smiley
Nu a 'iertat' nimic! Cu ce femei celebre a fost cuplat Smiley
Delia a lăsat să se vadă TOT în această poză! Fanii au reacţionat imediat. FOTO!
Delia a lăsat să se vadă TOT în această poză! Fanii au reacţionat imediat. FOTO!
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Fraudă majoră în lumea criptomonedelor. Lovitura este masivă şi o mulţime de oameni şi-au pierdut banii
Fraudă majoră în lumea criptomonedelor. Lovitura este masivă şi o mulţime de oameni şi-au pierdut banii
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Deţinuţi români, viaţă de lux în spatele gratiilor în Austria. Petrecerea de pomină care a devenit virală pe internet
Deţinuţi români, viaţă de lux în spatele gratiilor în Austria. Petrecerea de pomină care a devenit virală pe internet
Lidl: Produse interesante disponibile în oferta de săptămâna aceasta
Lidl: Produse interesante disponibile în oferta de săptămâna aceasta
STUDIU Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Factorii care ar putea influenţa scăderea în înălţime
STUDIU Ţara în care trăiesc cei mai înalţi oameni din lume. Factorii care ar putea influenţa scăderea în înălţime
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
S-a întâmplat la TV. Telespectatorii au văzut mai mult decât ar fi trebuit, în direct VIDEO
S-a întâmplat la TV. Telespectatorii au văzut mai mult decât ar fi trebuit, în direct VIDEO
Salariile vor scădea şi angajaţii vor pleca. Un alineat din PNRR sperie companiile din România
Salariile vor scădea şi angajaţii vor pleca. Un alineat din PNRR sperie companiile din România
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Locul în care Sorin Bontea ar vrea să-și petreacă bătrânețea. A început aventura ”Chefi fără limite”: „Este senzațional!” / FOTO
Locul în care Sorin Bontea ar vrea să-și petreacă bătrânețea. A început aventura ”Chefi fără limite”: „Este senzațional!” / FOTO
Emma Răducanu are un IUBIT celebru! Detalii picante despre idila lor
Emma Răducanu are un IUBIT celebru! Detalii picante despre idila lor
Avantajele unui motor cu 3 cilindri. Șoferii români fac mișto și-l numesc „motor de drujbă”
Avantajele unui motor cu 3 cilindri. Șoferii români fac mișto și-l numesc „motor de drujbă”
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă Playboy
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase! `Sunt jalnică`