Povestea de viaţă a surprizei din lotul lui Tadici pentru Europene, Ionica Munteanu. "Şi-a luat devreme soarta în mâini". Ipoteza-şoc pentru care portarul a fost ocolit uneori de antrenori

24 nov 2014 4382 afişări Comentează şi tu Handbal
Povestea de viaţă a surprizei din lotul lui Tadici pentru Europene, Ionica Munteanu. "Şi-a luat devreme soarta în mâini". Ipoteza-şoc pentru care portarul a fost ocolit uneori de antrenori 5 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/13630870/1/ionica-bi.jpg

Naţionala de handbal feminin şi-a intrat de luni în drepturi. Gheorghe Tadici a sunat adunarea la Cluj, acolo unde tricolorele se reunesc pentru participarea la Campionatul European din Ungaria şi Croaţia (7-21 decembrie). Selecţionerul a convocat 20 de handbaliste, marea noutate a lotului fiind Ionica Munteanu (35 ani). Portarul echipei SCM Craiova a avut o contribuţie însemnată la ascensiunea formaţiei sale, care a încheiat turul pe locul 2.

Cifrele porţii SCM Craiova au fost impresionante în prima parte a Ligii Naţionale: numai 260 de goluri primite în 12 partide (nu a fost luat în calcul meciul câştigat la masa verde cu CSM Bucureşti), ceea ce înseamnă o medie de 21,6 de goluri pe meci (!). Trupa lui Aurelian Roşca a fost în topul celor mai bune apărări în turul de campionat, iar un mare merit îi revine titularului Ionica Munteanu. Evoluţiile impresionante ale portarului i-au atras atenţia şi selecţionerului Gheorghe Tadici, care a decis să o convoace pentru Campionatul European. Astfel, Munteanu poate reveni la un turneu final după o pauză de 10 ani. Ultima ei prezenţă s-a consemnat, coincidenţă, la un European în care România a jucat în Ungaria, la Debrecen!

"M-a bucurat foarte mult că am prins lotul, este o mândrie să faci parte din echipa naţională şi să ai ocazia să-şi reprezinţi ţara", a declarat, pentru ProSport, portarul SCM Craiova. "Iony", aşa cum este cunoscut personajul nostru central în lumea handbalului, are şi o explicaţie pentru forma foarte bună pe care o traversează: "Ce este mai important la un portar, din punctul meu de vedere, este liniştea pe care a avut-o în cadrul echipei, încrederea oferită de cei din jur. Iar eu am avut aceste lucruri. Au mai contat liniştea din viaţa privată, odihna, alimentaţia".

"Sunt ambiţioasă, optimistă şi modestă"
Ionica Munteanu, portar România

Totul a început de la CSŞ 6 Bucureşti

Povestea portarului de la SCM Craiova este mai mult decât interesantă, transmite în acelaşi timp o stare emoţională puternică. Ionica a fost un copil care "a crescut greu acasă şi a fost nevoită să-şi ia devreme soarta în mâini", după cum ne-a relatat Ileana Morari, antrenoarea care a pregătit-o de la 12 ani, dar care a reuşit să treacă peste greutăţi, iar în prezent să devină un model de urmat.

"Profesoarei Ileana Morari îi datorez ce sunt acum, mi-a fost mereu alături, chiar şi în momentele mai puţin plăcute. În anii copilăriei mi-a conturat un caracter puternic", vorbeşte Ionica despre antrenorul care şi-a pus amprenta asupra carierei şi nu numai.

Munteanu şi-a început activitatea la CSŞ 6 Bucureşti, începutul handbalistic fiind unul clasic, în urma unei selecţii în şcoala generală. "Eu am vrut să mă duc la atletism, dar am fost chemată la handbal. Se întâmpla în 1990. Încă de la început am fost băgată în poartă, iar de atunci n-am mai ieşit niciodată", ne povesteşte tricolora.

Rămasă orfană de mamă de la 9 ani şi orfană de tată de la 14 ani, jucătoarea a fost adoptată imediat de Ileana Morari. "Doar că nu am înfiat-o cu acte. Dacă nu era o mătuşă, care să le fie tutore, cred că m-aş fi băgat eu. Oricum, Iony este fata mea. A început handbalul cu mine, de când am terminat facultatea, şi am lucrat 7 ani împreună. Pentru că nu avea mamă, mi-am luat datoria de a o ajuta prin handbal. M-a sensibilizat de la început, era foarte muncitoare, iubea ce făcea. Iar eu, proaspăt ieşită de pe băncile facultăţii, am văzut că am pentru cine lucra. A apărat bine de la început", spune Ileana Morari.

În vremea junioratului a vrut să se lase de handbal şi să se apuce de ... fotbal

Până la prima reuşită, Ionica a avut parte de o primă dezamăgire. "Am vrut să mă las de handbal şi să mă duc la fotbal. Recunosc (n.r. se amuză)! Se făcuse lotul naţional de junioare, iar eu n-am fost convocată. Am fost foarte dezamăgită atunci, dar doamna profesoară m-a întors", dezvăluie Munteanu. "Nu a fost selecţionată pentru că era un portar mic de înălţime. I-am spus: <<Ionica, noi trebuie să fim pregătite pentru orice, inclusiv pentru momentul când se iveşte o oportunitate>>", explică Morari cum şi-a convins eleva să continue în handbal. Astfel, tristeţea unui copil de 14-15 s-a transformat mai târziu într-una din cele mai mari satisfacţii.

Cel mai bun portar de la Campionatul European de tineret din Slovacia 1998

Înaintea Campionatului European de tineret din 1998, din Slovacia, portarul era anunţat că va fi convocat pentru turneul final. "Când s-a ivit ocazia să prindă lotul, a intrat într-un program de pregătire specială. Am făcut antrenamente cu ea, a lucrat şi cu un psiholog, astfel că la naţională s-a prezentat strong, foarte bine pregătită fizic şi psihic. Iar ca obiectiv şi-a propus  să fie între primii 3 portari. România a jucat însă foarte bine la Bratislava, a câştigat Campionatul European, iar Ionica a fost desemnată portarul turneului final. Şi asta în condiţiile în care a prins lotul ca al treilea portar, după ce titularul Anca Grosu s-a accidentat la ligamente", susţine antrenoarea de la CSŞ 6 Bucureşti, cea care le-a descoperit şi pe Nicoleta Alexandrescu sau Alexandra Caraşol, ultima proaspătă campioană mondială de junioare.

Titlul european de la tineret a fost dublat apoi şi de un titlu mondial, în anul imediat următor. Cariera portarului Ionica Munteanu a luat însă o altă traiectorie după prima medalie de aur: a făcut pasul către Liga Naţională, la "U" Cluj. "Atunci am avut şi prima revelaţie, iar după turneul final din Slovacia i-am spus următorul lucru: <<Iony, de azi îmi poţi spune pe nume>>. Prin medalia de aur câştigată, ea a intrat fără examen la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, astfel că urma să devenim colege în branşă. I-am şi dat drumul apoi să plece la Cluj", continuă povestea Ileana Morari.

După câţiva ani petrecuţi la Cluj, Ionica şi-a încercat norocul şi în străinătate. În 2002, ea s-a transferat la Le Havre, iar după un timp a devenit cel mai bun portar din Franţa, în condiţiile în care Valerie Nicolas părăsise Besancon. A urmat apoi un sezon în care a evoluat la Randers şi Leipzig (2004-2005), iar apoi a revenirea în ţară, la Braşov, fiind atrasă de proiectul Rulmentul. De remarcat faptul că în cei trei ani petrecuţi afară, Munteanu a mai câştigat un titlu mondial universitar şi a prins şi singurul Campionat European la senioare, cel din 2004 din Ungaria.

"Tufiş" este porecla pe care i-a dat-o Dumitru Muşi la lot, când handbalista avea părul mai lung şi creţ. Ea îşi prindea părul în vârful capului, iar antrenorul se amuza, susţinând că arată ca un tufiş

"A trebuit să lupte contra sistemului pe motiv că e mai mică de înălţime"

În ultimii ani, Ionica Munteanu a fost unul dintre cei mai constanţi portari la Rulmentul Braşov, Oţelul, "U" Cluj şi SCM Craiova, dar nu a prins niciodată naţionala. Antrenoarea Ileana Morari vine cu o ipoteză-şoc: "A trebuit să lupte contra sistemului pe motiv că e mai mică de înălţime (n.r. 1.79 metri conform datelor transmise de FRH către oficialii Euro 2014). A fost selecţionată doar la tineret şi atunci printr-o conjunctură. Aţi văzut cum apără Silvia Navarro la 1.65 metri? Portarul din ziua de azi este mult mai acrobatic, s-a mai schimbat. Ionica are o viteză foarte bună la mingi, are deja experienţă şi le prinde şi din plasament bun. Este un autodidact".

Ionica Munteanu a terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Cluj şi deţine un Master în "Managementul activităţilor sportive". Totodată, a obţinut de curând carnetul de antrenor categoria a 2-a. A avut o lucrare despre eficienţa portarilor din Liga Naţională

Evoluţiile din acest tur din campionat de la SCM Craiova au fost însă mai convingătoare ca niciodată, astfel că Tadici a convocat-o pe Munteanu. "Dumnezeu i-a răspuns la munca depusă de-a lungul timpului şi la dragostea cu care a făcut handbal. A fost realmente fericită când a prins lotul", povesteşte Ileana Morari sentimentul pe care l-a trăit fosta sa elevă. Acum, povestea a "încolţit", la fel ca şi handbalista, după cum a precizat antrenoarea de la CSŞ 6 Bucureşti: "Ea este o fire emotivă. Dacă este respectată şi i se recunoaşte valoare, înfloreşte. Este o profesionistă desăvârşită şi a avut un an excepţional. Sper ca Iony să se suplinească foarte bine cu Paula Ungureanu la Europene. Cred foarte mult în ea şi mai cred că România se apără mai bine decât HCM Baia Mare. Când ai un zid în faţă, prind şi portarii".

" Cred că au mai fost perioade la lot când ea ar fi putut fi convocată, dar a cam fost blocată"
Ileana Morari, antrenor CSŞ 6 Bucureşti

"Suntem într-o grupă dificilă la Europene, dar fiecare avem şansa noastră. Depinde doar de noi să obţinem un rezultat foarte bun"
Ionica Munteanu, portar România

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.