"Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă! Unde ne ducem?” Campionatul de handbal masculin a fost aruncat în aer! Cum să judeci aceeaşi speţă în feluri diferite? Dinamo a reacţionat dur în cazul „Călăraşi”

7 feb 2019 5471 afişări Handbal
"Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă! Unde ne ducem?” Campionatul de handbal masculin a fost aruncat în aer! Cum să judeci aceeaşi speţă în feluri diferite? Dinamo a reacţionat dur în cazul „Călăraşi”

Toate Comisiile Federaţiei Române de Handbal au constatat că Dunărea Călăraşi a utilizat în partida cu Potaissa Turda doi handbalişti fără drept de joc, este vorba despre Radojkovic şi Pejovic. Cei doi jucători din spaţiul ex-iugoslav nu au avut permise de muncă la dispoziţie. Potaissa Turda a depus contestaţie şi a câştigat. Dinamo a depus contestaţie şi ... a pierdut! Acelaşi caz, aceeaşi speţă.

În urma ultimei decizii, Dinamo Bucureşti a luat foc, pentru faptul că forul condus de Alexandru Dedu a judecat cazul în manieră diferită.

Conform declaraţiilor făcute de Flaviu Sâsâeac, Dunărea Călăraşi a depus cererile la Inspectoratul General pentru Imigrări pentru a obţine permisele jucătorilor Radojkovic şi Pejovic în 15 noiembrie. Actele au fost eliberate pe 5 decembrie. Meciurile Dunării cu Turda şi Dinamo au avut loc în această perioadă, pe 22 noiembrie, respectiv 3 decembrie. Călăraşi a câştigat pe teren cu 29-26 şi 33-29, dar a pierdut punctele la masa verde cu Turda.

„La ora meciului cu Dunărea Călăraşi, adversarii nu au făcut dovada că au permisele jucătorilor. Când am făcut contestaţia înainte de meci, pe foaia de joc, în dreptul obesrvatorului, am scris că cei doi sportivi nu au drept de joc pentru că nu au permisele de şedere în România eliberate. Exact cum spune la Regulament. Observatorul l-a chemat pe Rică Pârâianu acolo (n.r. director sportiv) de faţă cu mine şi i s-a comunicat că am constetat dreptul de joc pentru Radojkovic şi Pejovic. Mi-a spus că ei au permisele. În momentul respectiv i-am spus lui Rică: <<Dacă voi aveţi permisele de şedere, se stinge litigiul pe loc. Adu permisele de la vestiar, la fel voi face şi eu, merg la vestiar şi aduc toate permisele de şedere ale jucătorilor de la Dinamo şi le pun pe masă. Dacă nu le aveţi, jucăm meciul, iar după partidă merg băieţii acasă şi le aduc, nu e nicio problemă.>> Nu s-a întâmplat lucrul acesta.

Apoi, nici în cele două rânduri de judecare la federaţie, Călăraşiul nu a făcut dovada că avea permisele de şedere eliberate. Noi am făcut adresă la IGI, să ni se spună când au fost eliberate permisele de şedere pentru sportivi, dar s-au legat de legea privind confindenţialitatea datelor şi nu ne pot spune data eliberării. În felul acesta, cum putem noi să facem dovada că ei nu au avut permisele de şedere, ceea ce ne-a cerut, de altfel, Comisia de Competiţii. Nici celor de la Turda nu li s-a făcut dovada că permisele de şedere erau eliberate”, ne-a declarat Ovidiu Semen, directorul sportiv al echipei Dinamo. Şi totuşi, decizia Federaţiei a fost diferită!

Oficialii clubului Dinamo au dezvăluit că înaintea meciului de la Călăraşi au sunat-o pe Cristina Vărzaru, secretarul general al FRH, să o anunţe despre situaţia sportivilor cu probleme: „Ne-a spus că îi anunţă, dar nu a trimis niciun document oficial, se joacă meciul, am făcut contestaţie. Comisia ne-a dat caz pierdut, în condiţiile în care erau aceleaşi probe ca şi la Turda – Călăraşi, dar acolo a dat o altă decizie. Abia pe 11 decembrie, Călăraşi i-a înregistrat pe jucători la ANAF”.

Ce au mai declarat dinamoviştii:

„Făcând o paralelă, aceeaşi problemă a avut Timişoara cu portarul Kocic. A intrat pe viză de turist, nu a avut drept de muncă, nu a avut viză de şedere şi ca dovadă nu a mai jucat şi i-a fost rezilitat contractul.”

„În iarnă, am vrut să semnăm cu un jucător, cu Hebo (n.r. jucător din naţionala Angolei) pentru a ne întări înaintea meciului cu Sporting din Liga Campionilor, acum facem publică informaţia. Trimitem hârtie oficială către Federaţie, în care spunem că având în vedere litigiul dintre Turda şi Călăraşi, având în vedere ambiguitatea regulamentului, vă rugăm frumos să ne comunicaţi dacă jucătorul respectiv are drept de joc sau nu. Iar nouă ne vine un răspuns semnat de Cristina Vărzaru, în care ni se spune că, având în vedere că este un litigiu pe rol, noi nu ne pronunţăm. Dacă tu Federaţia ai făcut regulamentele, cum nu te pronunţi? Cum transfer eu, dacă tu nu îmi spui ce am nevoie?

Când Turda a făcut o contestaţie, pe bună dreptate, în baza unui regulament interpretabil, tu Federaţia de ce nu iei măsuri? Toţi jucătorii, până nu ne sunt prezentate permisele, nu au drept de joc! Era prima măsură care trebuia să o facă. Nosrati a avut aceaşi problemă anul trecut şi nu s-a luat nicio măsură, unde ne ducem? Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!

Având în vedere că aceeaşi comisie ia două decizii diferite pe aceeaşi speţă, având în vedere că Dunărea a beneficiat de aceşti jucători, iar alţii, gen CSM Bacău, nu a putut beneficia pentru că nu a avut dreptul de muncă, nu ştiu dacă mai avem un clasament corect.

În loc să te apleci asupra unui viciu de regulament, a unui litigiu, stai o lună la Campionatul European. S-au perturbat şi competiţiile de juniori, nu mai vorbesc de altele, acum vor să facă alte decizii. Ne-a deranjat cel mai mult răspunsul pe care ni l-a dat Federaţia în momentul în care am vrut să legitimăm un jucător, pentru care le-am fi plătit taxe de 20.000 de euro, practic nu ne-au răspuns deloc. Ce fel de Federaţie eşti? E ca şi cum m-aş duce la fisc şi aş întreba cât trebui să plătesc impozit pe teren şi ei o să-mi spună să mă duc la Academia de Poliţie şi să întreab acolo. Tu, Federaţia, for tutelar, nu vii cu un răspuns ferm, nu vii cu precizări ferne, nu creezi un mediu de campionat? Ai aceeaşi speţă, iar federaţia prin comisia pe care o are dă două decizii diferite! Nu mai spunem faptul că la cazul Potaissei au fost chemaţi să vină toţi membrii comisiei. Nu mai spun că noi am depus contestaţia în 3 decembrie şi s-a judecat undeva în 20 şi ceva decembrie, că la primele două înfăţişări nu au depus probe cei de la Călăraşi. Tu nu faci altceva decât să ai pârghii să penalizezi, să nu penalizezi? Vreţi să ştiţi că Turda avea pregătită contestaţia şi pentru Golubovic la Suceava? Dar nu au depus până la urmă pentru că au câştigat!”.

Rămâne pe ProSport, în curând vom publica declaraţiile lui Rică Pârăianu, directorul sportiv de la Dunărea Călăraşi, care vine cu noi detalii din acest caz!

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.