Omagiu pentru Oprea Vlase! Portretul unui triplu campion mondial

14 oct 2011 1135 afişări Handbal
Omagiu pentru Oprea Vlase! Portretul unui triplu campion mondial Omagiu pentru Oprea Vlase

Oprea Vlase, cel mai titrat antrenor din handbalul masculin românesc, s-a stins ieri din viaţă, la vârsta de 84 de ani. În urma lui au rămas trei titluri mondiale cu naţionala României, 8 titluri de campion şi o Cupă a Campionilor Europeni cucerite cu Dinamo şi multe regrete.

Oprea Vlase a fost un tip tăiat parcă din stâncă. Puternic, vertical, sever până la duritate. Rareori lăsa pe chipul său aspru să răsară câte un zâmbet. "Un om aspru, cu el şi cu ceilalţi. Un vizionar, un fanatic al antrenamentului. Şi-a sacrificat viaţa pentru handbal", este caracterizarea pe care i-o face, în puţine cuvinte, Nicolae Nedef, fostului lui coleg de pe banca tehnică a naţionalei României.

Dinamo, echipa lui de vis

Oprea Vlase a fost cu adevărat un vizionar. El a fost cel care a militat pentru introducerea handbalului în 7 la noi în ţară. Curajul lui a fost taxat la vremea respectivă de Ioan Kunst Ghermănescu şi alţi oameni din federaţie, care credeau în "varianta în 11", dar Vlase i-a convins cu dovezi că altul este viitorul. Şi nu s-a înşelat. A început să construiască la Dinamo o echipă de vis, cu Ivănescu, Redl, Hnat, Gheorghe Covaci, Mircea Costache I, pregătită după metode moderne. "A fost primul care a introdus individualizarea", mai spune Nedef. Acei jucători au constituit ulterior scheletul naţionalei care cucerea, în 1961 şi 1964, primele titluri mondiale la handbal în 7.

Antrenamente la 1:00 noaptea!

Valentin Samungi a fost unul dintre produsele lui Vlase, din generaţia a doua. "Am sentimentul că mi-a murit tata a doua oară. Era un antrenor foarte sever şi dedicat. Am făcut antrenamente şi în tren, şi camera de hotel, chiar şi în avion. Fără glumă, ne-a scos pe culoar pentru flotări. La începuturi, sala Dinamo era folosită de toţi sportivii din club, de la gimnaşti, până la cei de la jocuri. Ţin minte că nu o dată ne-a trezit la 1:00 noaptea, pe mine şi pe Penu, să ne antrenăm. Sub masca aceea a durităţii era însă un om extraordinar. Dacă mulţi dintre noi suntem realizaţi în viaţă i se datorează şi lui", povesteşte Samungi.

Legende cu hepatită

O legendă care încă circulă în handbalul românesc spune că antrenamentele lui Vlase erau atât de dure încât puţini scăpau fără să facă hepatită. Samungi spune că ceva adevăr există: "Erau jucători care făceau hepatită, dar e şi multă exagerare. Este adevărat, erau multe antrenamente în care ne căram unii pe alţii în vestiar, unde efectiv vomam. Pentru noi, meciul era distracţie, antrenamentul un chin"... Aşa a ieşit România de patru ori campioană mondială, cu astfel de sacrificiu şi astfel de antrenori... Şi tot de aceea am dispărut din top de ani buni. Oprea Vlase s-a stins discret şi demn, fără ca uriaşa lui experienţă să mai intereseze pe cineva.

"Mi-e greu să vorbesc de Oprea Vlase la trecut. A fost un profesionist desăvârşit, un caracter deosebit", Cornel Oţelea, fost antrenor

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.