Nicoleta Grasu explică gestul din ProSport care i-a iritat pe maghiari: "Are doar conotaţii sportive! Eu o respect foarte mult pe Anita"

10 apr 2013 6028 afişări Handbal
Nicoleta Grasu explică gestul din ProSport care i-a iritat pe maghiari: "Are doar conotaţii sportive! Eu o respect foarte mult pe Anita"

O pagină cu mesaje relaxate, mobilizatoare a fost interpretată greşit de maghiari

Reprezentanţi ai presei şi oficialităţi din ţara vecină s-au zburlit ca nişte arici la vederea primei pagini a ProSportului care prefaţa meciul tur dintre Oltchim şi Györ (22-24). Căpătând forma unei table dintr-o sală de clasă, deschiderea de ziar a pontat o serie de mesaje relaxante, de încurajare, fără niciun pic de tentă naţionalistă – în spirit de voie bună – fără a strangula fair-playul. Sloganurile au fost scrijelite printre fotografii care înfăţişau campioane ale sportului românesc alături de tricoul Anitei Görbicz. Totul în sens mobilizator, pentru a-şi alimenta favoritele cu un vagon de ambiţie. Nicio pojghiţă de ură, de dispreţ, de superioritate sau de atac la persoană, aşa cum a fost recepţionat mesajul la capătul lanţului. Total distorsionat! Iar campioanele din alte sporturi au susţinut echipa fanion, la îndemnul ProSport, întrucât rivalitatea e profitabilă pentru orice sport. Mai ales când sunt implicate şi personalităţi care sporesc vizibilitatea evenimentului şi popularizează o disciplină precum handbalul. Exemple sunt zeci!

"Gestul are conotaţii pur sportive"
„Respect sportivii de performanţă, respect sportivii maghiari şi am foarte mulţi prieteni unguri care mi-au fost adversari. Amiciţiile cu atleţii din ţara vecină le-am cultivat şi le-am dezvoltat fie în cantonamentele de la Tata, fie în cele efectuate în România. Anita Görbicz e o adevărată exponentă a spectacolului sportiv şi o valoare a Ungariei. O apreciez pentru tot ce face. Gestul făcut în poză are doar conotaţii pur sportive, departe de orice alt substrat. Simbolizează un îndemn la luptă pe teren, un apel la dominaţie pe semicerc şi o înveşmântare a ideii de combativitate. Psihică. Şi fizică! E un strigăt de luptă adresat echipei pe care o susţin”, a declarat Nicoleta Grasu, multiplă medaliată mondială şi europeană la aruncarea discului. Amplificat şi perceput de vecini ca un afront, subiectul s-a întins ca o pată de ulei prin cabinetele celor din Vest.

"Exagerare"
Lucian Lipovan, redactor-şef la ProSport, explică: "Amploarea pe care au dat-o colegii noştri din Ungaria unei fotografii scoase din context este exagerată. Noi am susţinut echipa din România, fără cea mai mică intenţie de a ofensa echipa adversă. A fost o simplă glumă. Pentru a evita orice interpretare le-am transmis scuze maghiarilor, prin intermediul presei din tara vecină, şi am retras articolul de pe site, pentru că în nicio clipă intenţia nu a fost de a jigni pe cineva. Ba, din contră, în ProSport au fost mai multe articole elogioase la adresa echipei din Györ şi întotdeauna am îndemnat la respect faţă de adversari şi fair play, nu mai departe de meciul Ungaria - România din urmă cu mai puţin de o lună, când am titrat pe prima pagină: «Respect!»”.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.