Naţionala U20 în Liga Naţională. Propunerea preşedintelui FRH, Alexandru Dedu, a fost respinsă cu 6-4 la vot. Cluburile care au votat pentru o astfel de idee şi solicitarea către Consiliul de Administraţie

25 iun 2019 2322 afişări Handbal
Naţionala U20 în Liga Naţională. Propunerea preşedintelui FRH, Alexandru Dedu, a fost respinsă cu 6-4 la vot. Cluburile care au votat pentru o astfel de idee şi solicitarea către Consiliul de Administraţie

Propunerea preşedintelui FR de Handbal, Alexandru Dedu, de a introduce echipa naţională de tineret U20 în Liga Naţională în sezonul 2019-2020, ca a 15-a formaţie, nu a trecut nici de votul preşedinţilor. La şedinţa informală de luni care a avut loc la sediul FR de Handbal, rezultatul votului a fost 6-4 împotriva acestei idei.

Şeful handbalului românesc a venit cu propunerea ca naţionala de tineret să se antreneze timp de un an într-un stagiu centralizat la Izvorani, în vederea pregătirii Campionatului Mondial U20 din 2020, pe care România îl va organiza. Iar în paralel, reprezentativa condusă de Dragoş Dobrescu să joace câte două meciuri pe parcursul sezonului cu toate echipele din Liga Naţională, fără însă ca rezultatele să conteze în clasament. Avea nevoie însă de acceptul cluburilor, în sensul de a lăsa jucătoarele la lot, toate fiind sub contract. Ca şi facilitate, grupările erau scutite de regula obligatorie a celor 10 minute de joc pentru handbaliste U21, care va intra în vigoare din toamnă.

Cum a fost precepută propunerea cu naţionala U20 în Liga Naţională prin ochii cluburilor

10 din cele 14 cluburi din Liga Naţională au ajuns luni la sediul Federaţiei Române de Handbal (Şedinţa a început cu vreo oră întârziere pentru că preşedintele de la Dunărea Brăila, George Caranica, a ajuns cu aproximativ o oră de întârziere), iar viziunea acestora a fost diferită. Unele au fost total de acord pentru propunerea preşedintelui FRH, altele au fost total împotrivă. Când s-a trecut la vot, scorul a fost 6-4 împotriva acestei idei.

  • Au votat pro: SCM Rm. Vâlcea, Corona Braşov, Dunărea Brăila, Gloria Buzău
  • Au votat împotrivă: CSM Bucureşti, AHCM Slobozia, Rapid Bucureşti, SCM Craiova, Gloria Bistriţa, CSM Slatina
  • Au lipsit: U Cluj, Minaur, Măgura Cisnădie şi HC Zalău

Cluburile care au votat contra au motivat, printre altele, cu faptul că regula nu se poate schimba în timpul jocului. Adică, s-au depus eforturi în ultimele luni pentru a convinge jucătoarele U21 (în special cele potenţiale de lot) să semneze contracte, iar acestea au ridicat şi masa salarială pentru că au avut oferte de la mai multe cluburi şi au devenit, aşadar, indispensabile. Iar acum, dintr-o dată, să se renunţe atât de uşor, a fost de neacceptat. A fost ridicată şi problema legală, faptul că grupările ar fi plătit fictiv contracte de un an pentru sportive, fără a beneficia de serviciile acestora. Ori în cazul unui control al Curţii de Conturi s-ar fi asumat nişte riscuri.

În finalul şedinţei, profitând de ocazie, preşedinţii de cluburi au ridicat şi problema jucătorilor străini fără criterii de valoare. Toată lumea a fost de acord ca echipele să poată să aibă trei jucători fără criterii în lot (acum limita este la doi sportivi străini), dar să joace doar doi. Propunerea va fi înaintată Consiliului de Administraţie, care se va pronunţa pe această temă, cel mai probabil, la următoarea şedinţă din luna iulie.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.