Naţionala Ryde după o victorie la opt goluri în faţa campioanei mondiale. România - Suedia este finala Trofeului Carpaţi. Asistenţă record la un meci de handbal jucat în ţară

20 mar 2015 10410 afişări Handbal
Naţionala Ryde după o victorie la opt goluri în faţa campioanei mondiale. România - Suedia este finala Trofeului Carpaţi. Asistenţă record la un meci de handbal jucat în ţară foto: Dan Tăuţan 97 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/14021951/3/anar1.jpg

România - Suedia este finala Trofeului Carpaţi din acest an, programată sâmbătă, de la ora 20:15. Prima reprezentativă a trecut de Brazilia cu 27-19, în timp ce nordicele s-au impus, după aruncările de departajare, cu 33-32 în faţa Germaniei.

În prima apariţie din 2015, România a arătat schimbată din multe puncte de vedere. Ca şi componenţă a lotului au intervenit mici modificări. În schimb, prima reprezentativă s-a prezentat cu un nou selecţioner, suedezul Tomas Ryde, dar şi cu o nouă atitudine. Tricolorele au jucat în faţa Braziliei ca la un meci oficial şi au câştigat într-o manieră impresionantă.

Aproximativ 7.000 de oameni au venit să vadă naţionala României, într-un decor de sărbătoare pregătit de Federaţia Română de Handbal, care a dat un restart din punct de vedere al imaginii. La acest capitol, echipa lui Dedu a punctat puternic, în condiţiile în care a reuşit să umple o sală la o partidă totuşi amicală. A doua victorie, în planul imaginii, a venit în maniera de joc. În cele 3-4 zile în care Ryde abia a reuşit să le cunoască pe tricolore, suedezul nu putea veni cu o revoluţie din punct de vedere al jocului. Drept dovadă, a şi început partida cu un prim "7" consacrat, rodat în ultimii doi ani, fără nicio schimbare importantă. În schimb, fetele au arătat extrem de montate, determinate, agresive în sensul pozitiv, chiar dacă a fost vorba de o partidă amicală. Poate că un start cu dreptul în mandatul lui Ryde era absolut necesar, în condiţiile în care aşteptările fanilor sunt mari, iar la uşă bate un baraj de foc pentru calificarea la Mondiale cu Serbia.

Chiar dacă a avut în faţă campioana mondială en-titre, România nu s-a intimidat, din contră, a dictat ritmul şi a determinat adversara să joace după cum "cântă" Neagu, Ungureanu & Co. Altfel, jocul de vineri seara a arătat încă o dată că România este dependentă de Cristina Neagu, în atac, şi Paula Ungureanu, între buturi. Postul de centru la HCM se pare că îi prinde bine Elizei Buceschi, care urcă frumos şi la naţională, Laura Popa s-ar putea să fie o soluţie viabilă pentru un post deficitar la naţională în ultimii ani - inter dreapta, Ada Nechita şi Valentina Ardean nu arată că au trecut de graniţa de 30 de ani, dar tandemul Neagu - Ungureanu aduce consistenţă României. 

La prima impresie cu Ryde, naţionala şi-a atins scopul, a arătat că este pe creştere. Ţinem aproape să vedem şi continuarea. Următoarea apariţie este sâmbătă, de la ora 20:15, în faţa Suediei, în finala Trofeului Carpaţi.


21:35 Prima reprezentativă reuşeşte o victorie fantastică, 27-19 cu campioana mondială, Brazilia. Tricolorele au făcut o adevărată demonstraţie de forţă şi au condus cu autoritate din minutul 1 şi până în minutul 60. Tomas Ryde a debutat încântător pe banca tehnică a naţionalei. Au înscris Nechita - 7, Neagu - 6, Chintoan - 3, Popa - 2, Brădeanu - 2, Buceschi - 2, Marin - 1, Pintea - 1, Dincă - 1, Ardean - 1, Zamfir - 1.


22:23 România este dezlănţuită şi ajunge la un incredibil 22-13 (min. 50) cu Brazilia. Meciul este, practic, câştigat. Finalul îi aparţine unei tinere speranţe, Laura Popa ("U" Cluj), care a marcat un gol de generic. 


21:15 Repriza a doua îi aparţine Paulei Ungureanu, care face minuni în poarta României. Goalkepper-ul de la Baia Mare, dorită şi de Buducnost Podgorica, se apropie de 50% procentaj al şuturilor apărate.


21:12 Atmosfera din tribune este senzaţională. Strategia de marketing a Federaţiei a dat roade: Sala Polivalentă este arhiplină. De fapt, avem un nou record de asistenţă la un meci de handbal în România, la meci sunt aproximativ 7.000 de spectatori!!!


21:04 Repriza a doua a debutat cu a doua paradă a Paulei Ungureanu la o aruncare de la 7 metri, urmată apoi de un gol înscris de Aurelia Brădeanu, primul al căpitanului României în acest joc (14-9, min. 32).


20:50 Brazilia a mai redus din diferenţă la sfârşitul primei reprize, dar ultimul cuvânt l-a avut tot Cristina Neagu. Cu o torpilă de la aproape 10 metri, interul stânga a stabilit rezultatul după 30 de minute: scor 13-9. Pentru România au marcat: Neagu - 5 goluri, Nechita - 4, Pintea, Dincă, Zamfir, Ardean - câte 1.


20:44 Cristina Neagu este vioara întâi a naţionalei, ajungând la cota 4, după o acţiune personală de toată frumuseţea. Sparge gheaţa şi Ardean, iar România conduce campioana mondială cu 12-6 (min. 27).


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


20:39 Nicoleta Dincă înscrie golul meciului de până acum. Extrema stângă a prins în săritură o pasă de peste 30 de metri trimisă de Aurelia Brădeanu şi a dus din nou România la patru goluri distanţă de Brazilia (scor 8-4, min. 22).


20:33 După 7 minute fără gol, Cristina Neagu reuşeşte să înscrie un alt gol de la mare distanţă (scor 6-4, min. 16). Cuplul Ryde - Burcea a început să opereze şi primele modificări în echipă. Neagu joacă doar faza de atac, iar Dincă i-a luat locul Valentinei Ardean.


20:26 Diferenţă majoră de atitudine în taberele celor două naţionale. România tratează meciul ca pe unul oficial, iar după 10 minute conduce cu 5-1. Paula Ungureanu a reuşit să apere o aruncare de la 7 metri, în timp ce Neagu a reuşit un prim gol de Champions League.


20:20 Început perfect de partidă pentru Ryde & Co: România - Brazilia 3-0. Ada Nechita este jucătoarea momentului, extrema de la HCM reuşind 2 din cele 3 goluri. Soubak a cerut deja time-out.


20:15 România a început partida cu un "7" deja tradiţional: Ungureanu - Ardean, Neagu, Brădeanu, Marin, Nechita, Pintea. De partea cealaltă, Brazilia are în teren cinci handbaliste care activează în Liga Naţională: Arenhart - Do Nascimento, Cavaleiro, Rodrigues, Da Silva.


CLICK AICI PENTRU A VEDEA IMAGINI DE LA PRIMA PARTIDĂ A ZILEI, SUEDIA - GERMANIA

FOTO: DAN TĂUŢAN

19:44 Alexandru Dedu a declarat la Digi Sport, la Săptămâna de Handbal, că a avut 8 nume pe lista posibililor selecţioneri, români şi străini. "Am început cu Ulrik Wilbek, am continuat cu Krumbholz, Duenas. Apoi am stat două săptămâni cu Ambros Martin şi am ajuns la Tomas Ryde".


19:37 Suedia este prima finalistă la Trofeul Carpaţi, după ce a învins Germania cu 33-32, în urma aruncărilor de la 7 metri. La acest capitol, nordicele au avut nervii mai tari şi au câştigat cu 6-5.


19:30 Naţionala U17, pregătită de Mariana Târcă, Nadina Dumitru şi Luminiţa Huţupan-Dinu, mai are un pas de făcut pentru calificarea la Campionatul European. Astăzi, junioarele tricolore au învins Finalnda cu 30-22. Partida decisivă este duminică, de la ora 18:00, cu Turcia.


19:26 Situaţie inedită pentru Trofeul Carpaţi. Suedia şi Germania au terminat la egalitate, scor 27-27, astfel că cele două naţionale trec la aruncările de la 7 metri. Germania avea 8 secunde la dispoziţie pentru a egala, Jakob Vestergaard a cerut time-out, iar elevele lui au reuşit imposibilul. Un punct bonus pentru antrenorul danez.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


18:58 Echilibrul persistă în partida Suedia - Germania, scor 18-18 (min. 41). În cazul în care partida se va încheia la egalitate, cele două formaţii vor trece la executarea aruncărilor de departajare.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


18:55 Federaţia Română de Handbal a anunţat pe contul oficial de Facebook că s-au vândut peste 6.000 de bilete. Aşadar, partida România - Brazilia ar putea înregistra un nou record de spectatori la un meci de handbal disputat în ţară, cel puţin în această eră contemporană.


18:51 În paralel cu partida Germania - Suedia, la Turda, România U17 susţine primul meci de calificare la Campionatul European din Macedonia, în compania Finlandei. După primele 30 de minute, junioarele tricolore conduc cu 15-10.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press

UPDATE 18:46 În primul meci din cadrul Trofeul Carpaţi, Suedia - Germania, după primele 30 de minute scorul este de 13-12. Ar fi de notat că jucătoarea de la CSM Bucureşti, Linnea Torstensson, este una dintre cele mai bune handbaliste din tabăra Suediei. Jakob Vestergaard a început cu stângul pe banca Germaniei, 5-9 (min. 15), dar a reuşit să-şi readucă echipa în joc, 10-10.


Foto: Zsolt Halmagyi / Sportfoto Press


România intră oficial de vineri în era "Tomas Ryde", debutul antrenorului suedez pe banca naţionalei fiind la cel mai înalt nivel, cu campioana mondială en-titre. Noul selecţioner a avut la dispoziţie 3-4 zile pentru a-şi cunoaşte elevele, iar la partida cu Brazilia vom vedea, probabil, şi câteva idei noi. România o are la dispoziţie şi pe Cristina Neagu, a doua handbalistă a lumii în 2014, cea în jurul căreia se va clădi naţionala pentru Mondiale, dar şi pentru următorii ani.

Pentru prima reprezentativă, meciul cu Brazilia este special din două motive. Pe lângă faptul că va marca debutul lui Tomas Ryde pe banca tehnică, tricolorele vor avea de înfruntat şi o naţională care se bazează în mare măsură pe jucătoare care activează în România la marile puteri HCM Baia Mare şi CSM Bucureşti. Cele două grupări "alimentează" Brazilia cu şase handbaliste (Pessoa, Da Silva, Cavaleiro, Rodrigues - CSM; Arenhart, Do Nascimento - HCM). Cu excepţia Eduardei Amorim, care activează la Gyor dar care nu este la Cluj din cauza unei accidentări, sextetul din România formează şi scheletul de bază al campioanei mondiale.

Trofeul Carpaţi marchează debutul lui Tomas Ryde la naţionala României, dar şi al danezului Jakob Vestergaard în fruntea Germaniei. Fostul antrenor al Oltchimului şi director tehnic al CSM Bucureşti a fost numit de curând în fruntea "panzerelor" şi va face echipă cu fosta lui elevă, Grit Jurack, numită managerul naţionalei. Interesant este faptul că la Trofeul Carpaţi toate cele patru naţionale au în frunte selecţioneri nordici: România, Suedia - antrenori suedezi; Brazilia, Germania - antrenori danezi.

Ediţia din acest an a competiţiei se va desfăşura după un sistem nou, cu semifinale şi finale. Vineri sunt programate partidele Germania - Suedia (ora 18:00) şi Brazilia - România (ora 20:00). Câştigătoarele vor juca în marea finală, sâmbătă, cu începere de la ora 20:15. Competiţia s-a desfăşurat în anii trecuţi după sistemul fiecare cu fiecare, una dintre echipele invitate fiind România B. 

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.