Naționala de tineret a rămas fără selecționer. Ion Crăciun: „Nu pot dezvolta problemele, sunt destul de grave, astea m-au făcut să și renunț”. Antrenorul a vorbit și despre colaborarea cu Ambros Martin: inexistentă!

Redactor:
Marius Hutu
Naționala de tineret a rămas fără selecționer. Ion Crăciun:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Naționala feminină de handbal tineret (sub 20 de ani) a rămas fără antrenorul principal Ion Crăciun, deși mai avea în față un singur turneu major până la final de ciclu, Campionatul Mondial din 2018. Informația pare puțin surprizătoare, în condițiile în care echipa începea să joace. România a terminat pe locul 9 la ultimul Campionat European, a pierdut două jocuri în grupă cu Ungaria și Olanda, dar apoi a legat patru victorii la rând și a câștigat turneul de consolare. Ce s-a întâmplat de s-a ajuns la această despărțire? Citiți în interviul care urmnează realizat chiar cu selecționerul Ion Crăciun. 

„Eu mi-aș fi dorit să intrăm în primele opt în primul rând, apoi un loc în primele șase dacă se putea”

De ce nu mai sunteți antrenor la naționala de tineret?
Mai las și pe altcineva, poate reușește să facă mai mult decât am făcut eu. Am luat echipa de pe locul 14 la Campionatul Mondial și am dus-o până pe locul 9 la Campionatul European. Eu mi-aș fi dorit mai mult, dar dacă nu s-a putut, asta este. Poate altcineva va reuși să facă mai mult decât mine, de ce să stau numai eu acolo? Eu am avut un obiectiv trasat de mine în primul rând, nu l-am îndeplinit, m-am dat la o parte.

Ce obiectiv ați avut?
Eu mi-aș fi dorit să intrăm în primele opt în primul rând, apoi un loc în primele șase dacă se putea. Am avut și grupă foarte grea, este adevărat, am fost și anumite probleme. Colegul meu s-a îmbolnăvit, a trebuit să merg acolo fără antrenor secund, chiar înainte de competiție s-a întâmplat lucrul acesta. Au fost câțiva factori care au contribuit la acest rezultat. Eu zic că este totuși un progres la această generație, dar poate că se putea mai mult.

Ați plecat că ați vrut d-voastră sau în urma unei înțelegeri amiabile cu Federația?
N-am avut probleme din partea Federației, ba din contră, președintele mi-a spus că nu-mi acceptă demisia. Dar nu aveam de unde să-mi dau demisia, pentru că am avut contract până la finalul Campionatului European. Am terminat contractul și ne-am despărțit amiabil fără probleme.

„Situația pare foarte rea!”

Ați urmărit evoluția fetelor cu care ați lucrat la lotul național de tineret în debutul campionatului? Sunteți mulțumit cât au jucat, cum au progresat?
Au jucat foarte puțin. Deocamdată, extrema dreaptă Ana Maria Berbece prinde minute și joacă la Cluj. Și se și descurcă pe postul ei, dar în rest nu văd alte fete…

Asta înseamnă că situația pare destul de rea…
Foarte rea! Pentru că la celelalte echipe, toate fetele sunt în primele ligi ale țărilor respective și sunt acolo. Eu am urmărit și știu, am mai atras atenția cu privire la acest lucru, nu avem deloc grijă de viitorul handbalului. Acum avem echipă destul de bună la prima reprezentativă, dar mă refer la anii următori. Și la generația asta sunt câteva copile de care ar trebui să se aibă grijă. Dacă acum cei de la cluburi nu le ajută să facă pasul către seniorat, se vor integra din ce în ce mai greu sau vor avea întârzieri. Poate că și fetele ar trebui să renunțe la anumite pretenții și să se orienteze mai mult către echipe care să le ajute. Mai au foarte multe de învățat și nu au cum dacă stau pe bancă sau în tribune. Sau nu au echipe! Fetele trebuie ajutate să intre și să joace, să simtă presiunea rezultatului, să fie în teren să gestioneze foarte bine fiecare acțiune, să aibă responsabilitatea rezultatului, ele să se obișnuiască de mici cu astfel de lucruri. Altfel, tot timpul vor exista scuze.

„Mi-aș dori ca Federația să găsească un antrenor care să aibă cât de cât experiență”

Pe cine ați vedea succesorul d-voastră la lotul național de tineret?
Mi-aș dori ca Federația să găsească un antrenor care să aibă cât de cât experiență și să poată să facă mai mult decât am făcut eu, pentru că altfel ar fi păcat. Eu cred că generația asta poate mai mult. Dacă jocul cu Olanda reușeam să-l scoatem la capăt, intram cu siguranță în primele 6, fără probleme. Dar… (n.r. urmează o scurtă pauză) la jocul respectiv au fost și alte probleme. Din păcate, probleme care s-au adunat acolo din exterior, nu din cadrul grupului, cel puțin pe mine m-au dat peste cap și singur mi-a fost destul de greu.

Ce probleme au apărut?
Nu vreau să intru în detalii că nu are rost, au fost probleme interne care au ținut de noi, dar nu am știut să le gestionăm cum trebuie. Nu pot dezvolta aceste probleme, sunt destul de grave, astea m-au făcut să și renunț. Nu sunt omul care am câștigat cine știe ce bani din handbal, am pus sufletul unde am muncit, iar dacă nu m-am simțit bine, am renunțat indiferent cum s-a numit echipa. Nu vreau să stau într-un loc unde văd că nu se poate face performanță, indiferent ce aș face, să văd că pasul pe loc. Mai bine mă dau la o parte și văd și pe alții, nu cred că sunt singurul antrenor din România care a putut să ducă grupa asta mai sus. Acum este grija Federației pe cine alege pentru această echipă națională și să aibă grijă de fetele astea, să încerce să le ajute, să le sprijine, să țină legătura cu antrenorii de la cluburi să le ajute pentru că altfel n-ai nicio șansă. Ele sunt foarte ușor de dat peste cap, de dezechilibrat, pentru că mai au și alte probleme în afară de sport. Multe dintre ele dau și BAC-ul anul acesta, la fel cum a fost și anul trecut. Apoi echipa are alte probleme, dacă reușim să le aducem la un echilibru, reușești și performanță, dacă nu, n-ai nicio șansă. N-a fost ușor să aleg să plec de la echipa națională, dar cât aș vreau eu și cât mi-aș fi dorit eu să obținem rezultate mai bune, nu s-a putut. Pentru că acesta a fost primul pas și a fost un pas înainte. Așa am preluat și naționala precedentă (n.r. generația Laslo, Bazaliu, Ostase), după un loc 10 la un Campionat European. Nu este ușor să implementezi o linie nouă la un grup. Cel mai bine ar fi ca federația să fie foarte atentă în momentul în care numește un antrenor la un grup de copii, să ducă o generație de la început până la sfârșit, până la ultimul Campionat Mondial, până când să se facă o analiză. Bine, o analiză trebuie făcută după fiecare an, lucru care nu prea se face la noi cum trebuie.

„Krumbholz a fost la Campionatul European de tineret, de asta poate Franța a fost și numărul 1”

La ce vă referiți?
În mod normal, eu trebuia să merg la Comisia Tehnică și să prezint un raport de activitatea. Așa mi s-ar fi părut corect, iar Comisia să fi avut ultimul cuvânt. Nici nu vreau să dau vina pe cineva, eu am luat hotărârea asta și mi-aș dori ca federația să fie foarte atentă și să aleagă un om mai competent decât bine. Am avut și ghinionul să fiu singur… Și antrenorul secund are rolul lui la o echipă. Mi-am ales foarte bine colegul, numai că a avut probleme de sănătate, nu putea să vină, a ajutat grupul acesta, dar și cel precedent foarte mult. Era nevoie de cel puțin încă un om lângă tine. Noi am fost echipa cu cel mai subțire staff tehnic, cel mai subțire! Nu mai vorbesc că toate echipele, începând, să spunem, de la locul 9, Suedia, Spania, care au terminat după noi, au avut staff-uri foarte tari. Nu mai vorbesc că și antrenorii echipelor mari au participat, au venit acolo. Este vorba de Krumbholz, nu întâmplător Franța a ocupat locul 1. Nu întâmplător Ungaria are o echipă foarte bună. Mai toate echipele au avut selecționerul primei reprezentative acolo, s-au implicat direct, s-au sfătuit, s-au ajutat.

„Nu poți tu – antrenorul de la tineret sau cel de la juniori să impună, ci antrenorul de la seniori trebuie să vină cu linia metodică, cu anumite lucruri care trebuiesc trasate de sus în jos, nu de jos în sus”

D-voastră ați colaborat în perioada mandatului cu domnul Ambros Martin?
N-am avut când și cum. Ce am cerut eu, a fost să se încerce o linie metodică de sus până jos, de la prima reprezentativă să mergem pe aceeași linie toate generațiile. În momentul în care se ajunge de la tineret la senioare, lucru pe care l-am întâlnit anul trecut, să se facă pasul mult mai ușor, să se poată integra foarte ușor în ceea ce cere antrenorul naționalei mari.

Și ați avut vreun răspuns la această solicitare?
Nu.

Dar ați ridicat această problemă unde trebuie?
Bineînțeles, am spus-o și în partea cealaltă (n.r. când era antrenor la generația 96-97), când a fost Tomas Ryde antrenor. Am cerut acest lucru la Comisia Tehnică, atunci s-a făcut o ședință a Comisiei Tehnice, într-adevăr, după Campionatul Mondial eu mi-am prezentat raportul, am avut câteva obiecții de adus. Am cerut în ședința Comisiei Tehnice o linie metodică, dar nici până azi nu s-a întâmplat lucrul acesta. Dar nu sunt numai eu, mai sunt și alți antrenori care cer lucrul acesta, așa mi se pare corect. Eu vin cu ideile mele, cel de la juniori cu ideile lui, cel de la seniori cu ideile lui, nu este corect, este echipa națională a României în final. Și nu poți tu – antrenorul de la tineret sau cel de la juniori să impună ceva de genul acesta, ci antrenorul de la seniori trebuie să vină cu metodica, cu anumite lucruri care trebuiesc trasate de sus în jos, nu de jos în sus. Să mergem pe aceeași linie metodică pentru a ajuta handbalul românesc și a integra mult mai ușor jucătoarele tinere, eventual cele care ajung în lotul mare să fie deja obișnuite cu anumite lucruri, cu sistem de apărare, cu câteva lucruri tactice de atac. Dar. Mă rog… Dacă ar fi să reproșez ceva Federației, eventual să fie mai atenți și cu această generație, la precedenta am ajuns destul de târziu și nu se așteptau la mare lucru. Că vezi doamne, am avut ghinionul să se accidenteze și Bazaliu, noi nu mai aveam șanse, mergeam în Rusia să ne plimbăm. Nu, eu pe unde merg, nu o fac pentru a mă plimba. Poate că sunt oameni care spun că sunt prea serios, prea dur, dar eu cred că fetele au văzut cel fel de om sunt. Din exterior poate se vede altfel, dar eu spun că fetele m-au înțeles foarte bine și am avut o colaborare foarte bună, nu am avut niciun incident cu nicio fată, nicio problemă. Pe foaia de joc nu încap decât 16 jucătoare, în teren doar 7, poate că uneori au mai fost și anumite nemulțumiri, poate am mai greșit și eu, dar nu am acceptat niciodată vreo intervenție din exterior, să îmi dicteze cineva echipa, primul 7. Așa ceva nu voi accepta niciodată, nici la cluburi, nici la echipa națională. Nu sunt în stare să fac ceva, mai bine plec, decât să vină cine să-mi comande din tribună că n-am băgat o jucătoare sau alta.

Dar au fost tentative în acest sens, să vi se ceară să jucați anumite fete?
Nu, n-au fost lucruri de acest gen. Cât au putut fetele, au făcut. Și nu cred că acum este o crimă că am terminat pe locul 9. Mai mult nu s-a putut, sper să vină cine care să reușească mai mult. Și eu cred că se poate.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen