Minaur Baia Mare s-a calificat în finala Ligii Naționale, după o victorie dramatică, la aruncările de la 7 metri: 27-24 cu Dinamo. Bucureștenii au ratat finala din cauza unei „bolte” la ultima aruncare din prima serie de execuții

Redactor:
Marius Hutu
Minaur Baia Mare s-a calificat în finala Ligii Naționale, după o victorie dramatică, la aruncările de la 7 metri: 27-24 cu Dinamo. Bucureștenii au ratat finala din cauza unei
  • Publicat:
  • Actualizat:

Minaur Baia Mare – CSM București este finala ediției din acest an a Ligii Naționale de handbal masculin, după ce formația maramureșeană a depășit Dinamo cu 2-1 la „general” în semifinale. Echipa pregătită de Lars Walther a făcut pasul în ultimul act al play-off-ului după ce a câștigat meciul decisiv la aruncările de la 7 metri cu 27-24 (6-3). Dinamo va juca în meciul pentru locul 3 cu Potaissa Turda.

Disputa dintre Minaur Baia Mare și Dinamo, din semifinalele Ligii Naționale de handbal masculin, a fost probabil una din cele mai încinse din ultimii ani. A fost o confruntare care a avut de toate: scântei, scandaluri, adrenalină, orgolii, dramatism, emoții, spectacol, public fenomenal în ambele tabere. În decursul a nici 7 zile, pe parcursul a 3 jocuri, cele două formații și-au jucat cu ardoare șansele de a reveni în lupta pentru titlu, după mai mulți ani în care au stat la cutie, chiar s-au chinuit să supraviețuiască. Dincolo de discuțiile de arbitraj, în teren cele două formații au părut, în aceste zile, într-un echilibru aproape total, cea mai bună dovadă fiind faptul că departajarea s-a făcut la aruncările de la 7 metri. Acolo unde detaliile au făcut diferența!

Minaur s-a calificat în marea finală datorită unui portar senzațional, Peter Tatai, care a dovedit încă o dată că are stofă de mare handbalist. Într-un moment decisiv la aruncările de la 7 metri, când scorul era 3-3 iar Dinamo avea la dispoziție aruncarea câșltigătoare, portarul maghiar nu s-a lăsat păcălit de o boltă a pivotului Mocanu, care a plătit tribut în primul rând emoțiilor. A fost diferența dintre un portar cu CV în handbalul european și un jucător care nu prea a fost obișnuit cu astfel de momente, încărcate emoțional, de-a lungul timpului în Liga Națională. Din acel moment, Minaur a fost ca un uragan și la aruncările de la 7 metri, în timp ce bucureștenii s-au pierdut total, n-au mai reușit să înscrie la următoarele 3 execuții.

Dinamo a încheiat semifinala cu Minaur cu o serie incredibilă de 5 aruncări ratate consecutiv.

Finalul semifinalei Minaur – Dinamo a rămas probabil întipărit pe retină, dar jocul a fost palpitant, tensinat și pe parcursul celor 60 de minute. Cele două formații și-au împărțit perioadele de dominare, fiecare echipă având puterea să revină din momente dificile. Spre exemplu, bucureștenii s-au descurcat foarte bine în inferiorități, dar au avut mari probleme în superioritate și chiar în dublă superioritate. În minutul 56, timp de 1 minute și 47 de secunde, cu doi oameni în plus, echipa lui Constantin Ștefan nu a reușit să înscrie, din contră, Stegavik a marcat pentru 21-19 (min. 57). Minaur a trăit în prima repriză cu ajutorul contratacului, iar în partea a doua prin doi jucători de clasă mondială, Eklemovic și Tatai. Coordonatorul de joc fost singurul jucător de la Minaur care a reușit să marcheze până în minutul 49! Iar Tatai și-a scos incredibil echipa, în șase situații de 1-1 cu Mocanu, Mironescu (2), Nițu (2) și Chiruț.

Dinamo a părut la un moment dat că are controlul, dar parcă totul s-a rupt din minutul 37, când francezul Ragot s-a accidentat la o aterizare. Cei care l-au înlocuit în linia de 9 metri, Chiruț și Șandru au dat uneori senzația că nu au curaj să arunce la poartă, preferând o bătaie în plus, iar Diaw nu a prins o zi foarte bună în atac. La aruncările de la 7 metri Dinamo a ajuns pentru că a avut, ca și Baia Mare, un portar incredibil, Ionuț Irimuș, care a scos inclusiv 3 din cele 4 aruncări de la 7 metri ratate de Minaur.

După jocul de sâmbătă ar mai fi ceva de remarcat, prestația tinerilor Gorina – Melencu, arbitri care au dus foarte bine jocul până la sfârșit. Cei doi au condus aproape impecabil jocul, chiar dacă au mai stârnit într-o parte sau alta câte o contestație! În tensiunea creată, Gorina și Melencu au ținut jocul în frâu și au demonstrat că au potențial foarte bun pentru a ajunge între cuplurile de frunte din România.

„Felicit ambele echipe. Din păcate, o formație a trebuit să piardă. A fost poate unul dintre cele mai frumoase meciuri din ultimii ani din handbalul românesc. Astfel de jocuri aduc lumea la sală, a fost o propagandă pentru creșterea interesului asupra handbalului”, a declarat Nicolae Făt, președintele echipei Minaur.

  •  Minaur Baia Mare – Dinamo 27-24 (21-21, 12-13)

Pop (1 intervenție), Tatai (16 intervenții) – Malmagro 3, Sadoveac 3, Stegavik 4, Pribanic 1, Milas, Bera 3, Fotache 1, Chavez , Eklemovic 5, Mihai, Popescu, Sabou, Grasu 1, Bușecan. Antrenor: Lars Walther

Irimuș (17 intervenții), Makaria (1 intervenție), Fuică – Asoltanei 2, Sandrk 1, Diaw 1, Mocanu 3, Vrankovic 5, Mironescu 3, Ragot 4, Nițu 1, Chiruț, Manea, Șandru 1, Băluț. Antrenor: Constantin Ștefan

Arbitri: Gorina – Melencu; Eliminări: 4-6

Aruncări de la 7 metri: Sadoveac (2), Sabou (2), Grasu, Eklemovic – au înscris; Eklemovic, Malmagro – au ratat / Mironescu, Sandrk, Ragot – au înscris; Vrankovic, Mocanu, Mironescu, Sandrk, Ragot


UPDATE 15:50 Minaur este în finala Ligii Naționale, după un adevărat thriller la aruncările de la 7 metri. Băimărenii au câștigat cu 6-3, după ce au revenit în două rânduri în prima serie de aruncări, în care au ratat Eklemovic și Malmagro.


UPDATE 15:35 După 60 de minute, cele două formații au încheiat la egalitate: 21-21. S-a trecut la executarea aruncărilor de la 7 metri pentru a fi stabilită a doua finalistă.


UPDATE 14:40 După primele 30 de minute, Dinamo conduce cu 13-12. Gazdele au controlat primele 20 de minute, reușind să fie în avantaj cu ajutorul contratacului. Oaspeții au revenit pe finalul reprizei după ce au mai redus din numărul greșelilor tehnice și cu ajutorul oamenilor din linia de 9 metri, Ragot și Vrankovic.


UPDATE 14:35 În timp ce Minaur trage să se califice în finala mare, juniorii I de la CSȘ 2 Baia Mare savurează titlul la juniori I. Băimărenii au câștigat la mare luptă finala cu LPS Tg. Jiu, scor 25-24.


Minaur Baia Mare și Dinamo București se înfruntă sâmbătă, de la ora 14:00, într-un meci decisiv pentru calificarea în finala Ligii Naționale de handbal masculin. Partida se va desfășura până la urmă, în ciuda faptului că în urmă cu două zile, la sfârșitul jocului doi din seria semifinală, Elisabeta Lipă, președintele CS Dinamo, a anunțat că retrage echipa din campionat.

Ecourile partidei de joi au continuat să se audă și în ziua următoare. Președintele FRH, Alexandru Dedu, a avut o poziție destul de tranșantă după ce Dinamo a amenințat că se retrage din campionat. Șeful handbalului românesc a anunțat sancțiuni foarte dure în cazul unui posibil abandon în timpul competiției: „Considerăm un posibil abandon al echipei Dinamo ca fiind de o gravitate excepțională, mai ales în condițiile în care echipa se află în luptă pentru titlul de campioană. Vom sancționa cu duritate orice atitudine de acest tip. Și atragem încă o dată atenția că acuzele nefondate și formulate fără probe vor fi judecate de instanțele sportive cu aceeași duritate. Îi invităm pe toți cei care dețin probe de activități în afara spiritului sportiv să le depună la comisii sau direct la autoritățile statului de specialitate”.

Mesajul președintelui pentru Dinamo a înfuriat-o și mai mult pe Elisabeta Lipă, care pare decisă să trimită un protest la EHF, semnat de mai multe cluburi care s-au simțit nedreptățite în acest sezon.

Înaintea jocului decisiv din Baia Mare s-a discutat la fel de mult pe tema arbitrajului. Jocul va fi condus de doi arbitri tineri din Craiova, Gorina și Melencu. Vineri s-a vehiculat în culise inclusiv varianta schimbării acestui cuplu.

„Sunt mândru de arbitrii prezenți în aceste faze finale. Eu sper că jocul de sâmbătă va fi dus la bun sfârșit. Am încredere în cuplul de arbitri nominalizat și niciun meci nu seamănă cu altul. Totul începe de la zero, ambele echipe au șanse egale de a merge în finală și le doresc succes”, a declarat Alin Cârligeanu, președintele Comisie Centrale a Arbitrilor.

Câștigătoare partidei de sâmbătă Minaur – Dinamo va înfrunta CSM București în finala mare a Ligii Naționale, care s-a calificat de joi, după 2-0 la general cu Potaissa Turda.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de preț!
Italienii au reacționat, după ce s-a aflat ce propunere a primit Cristi Chivu de la o cvadruplă câștigătoare UCL
Italienii au reacționat, după ce s-a aflat ce propunere a primit Cristi Chivu de la o cvadruplă câștigătoare UCL
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei.  Ce urmează să se întâmple cu el
Verdict neașteptat în cazul bărbatului suspectat de uciderea gravidei din Orhei. Ce urmează să se întâmple cu el
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Presa din Cipru a reacționat după ce Elias Charalambous a cucerit titlul de campioană cu FCSB
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se menține în formă maximă
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se menține în formă maximă
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
Simona Gherghe, anunț tulburător pe rețelele sociale la exact 7 ani de când a spus DA: Aproape de naștere!
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână:
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă, cum s-a făcut!"
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: Mi-au plăcut aventurile! Când soţul pleca…
Florin Piersic, dezvăluiri incredibile despre relaţia cu o femeie căsătorită: Mi-au plăcut aventurile! Când soţul pleca…
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de fapt
Se verifică banii românilor! Legea a fost adoptată marți, pe 30 Aprilie
Se verifică banii românilor! Legea a fost adoptată marți, pe 30 Aprilie
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Povestea Anei Cumpănaș, femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger, subiect de film VIDEO
Povestea Anei Cumpănaș, femeia care l-a trădat pe faimosul mafiot american John Dillinger, subiect de film VIDEO
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Spania îl angajează pe Del Bosque pentru a superviza federaţia de fotbal
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și al altor supermarketuri