Mesaj radical al unui oficial FRH: „Vreau curățenie în handbal”. Cine pe cine vânează. Culisele unui conflict intern

Redactor:
Marius Hutu
Mesaj radical al unui oficial FRH:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Daniel Georgescu, vicepreședintele FR de Handbal, a decis să facă dezvăluiri incendiare din interiorul unui sistem pe care îl consideră bolnav, chiar dacă a trecut doar un an de când s-a schimbat toată conducerea: șef de federație, secretar general, președinți de Comisii, membri ai Consiliului de Administrație. Acuzele se îndreaptă către Comisia Centrală de Arbitri, condusă de Alin Cârligeanu. Din alte direcții, Georgescu este acuzat că ar avea interese, în primul rând cu Dinamo, club în care a fost președinte, dar de la care susține că s-a retras oficial.

Daniel Georgescu a rupt tăcerea tocmai după jocuri în care a considerat că Dinamo a fost defavorizată în Liga Națională și în Cupa României. Zilele trecute, vicepreședintele FRH a avut câteva apariții în presă, în care a lansat primele atacuri, în special la adresa lui Alin Cârligeanu.

Marți, oficialul a venit și cu un „dosar”, prin care a dorit să arate opiniei publice câteva aspecte din culisele arbitrajului românesc. Cu această ocazie, Georgescu a dat exemple meciuri în care a fost implicată Dinamo. „Deocamdată vorbesc doar de Dinamo, pentru că am fost direct implicat. Voi veni însă și cu alte dezvăluiri”, a susținut Georgescu.

Din start, ProSport ține să precizeze că nu este nicio campanie de presă dusă împotriva arbitrajului românesc, împotriva lui Alin Cârligeanu, împotriva Federației, motiv pentru care nu trage nicio concluzie, ci doar a cerut opinia părților implicate. Vicepreședintele FRH a explicat de a început să vorbească: „Pentru început, am spus toate lucrurile conducerii FRH, nu am ieșit în presă. Numai că nu au luat nicio măsură, astfel că le-am spus, inclusiv președintelui Alexandru Dedu, că duc acest război și în presă. Reprezint niște oameni care m-au ales, mai exact 69 de oameni, și vreau curățenie! Nu am nimic personal cu Alin Cârligeanu, dar din punctul meu de vedere trage handbalul în jos”.

„Dacă ar fost în aceeași barcă cu Alin Cârligeanu și ar fi avut niște arbitraje favorabile, ar mai fi vrut să-l dea jos?„, susține o sursă ProSport.  „Eu am venit cu soluții concrete de fiecare dată și am cerut să le discutăm. Cu ce a venit domnul vicepreședinte? Din contră, nu știu ce a făcut dânsul în handbalul masculin când Dedu a fost pe patul de spital?”, a venit și replica lui Alin Cârligeanu la faptul că Georgescu cere înlocuirea lui.

UPDATE: Daniel Georgescu a venit cu o contra-replică la afirmația președintelui CCA: „Dacă domnul Cârligeanu nu știe, în acea perioadă am fost în Austria pentru a-l aduce pe Petkovic la negocieri, atunci se căuta selecționer pentru națională. L-am dus la Sighișoara, la discuții cu președintele, totul pe banii mei, nu ai Federației. Tot în acea perioadă, i-am adus osul în România lui Alexandru Dedu. Dacă vrea, îi dau toată agenda în detaliu”.

Noi acuzații făcute de Daniel Georgescu la adresa Comisiei Centrale de Arbitri și răspunsurile lui Alin Cârligeanu

  • Acuzație vicepreședinte FRH: „La începutul returului, Comisia de Arbitri a cerut informativ cluburilor câte două cupluri de arbitri, pe care ar dori să le recuze. Statutul a fost încălcat grav. După patru etape, Dunărea Călărași s-a trezit la un meci cu un cuplu recuzat (n.r. –  Mârza / Nedelea)”. Cei doi arbitru au condus meciul Dunărea Călărași – CSM București, scor 19-22. Răspuns șef CCA: „Este o minciună sfruntată. Îl voi aduce pe selecționerul Aihan Omer ca martor, am și o corespondență în acest sens. Din cauză că multe cluburi s-au temut să recuze, nu au trimis niciun nume. Altele am mai dat câte un nume, cu speranța că mai trag un glonț”.
  • Acuzație vicepreședinte FRH: „Un arbitru care a făcut praf meciul Dinamo – Moreni la juniori I, în tur, a fost suspendat. Cine credeți că a fost delegat ca arbitru la retur? Ghiciți voi!”.
  • Acuzație vicepreședinte FRH: „Comisia Centrală de Arbitri a organizat o mare masă, de șpriț, pe 4 decembrie, deși la respectiva dată a fost etapă în Liga Națională de handbal masculin. S-a făcut pe 4 decembrie pentru că așa s-a vrut, deși putea fi amânată cu o 1-2 zile. Nu a fost delegat decât un singur cuplu internațional în acea rundă (n.r. Harabagiu / Stănescu la partida Poli –  Dinamo, scor 27-31). Rezultatul? Două meciuri au fost stricate de arbitri, iar un cuplu a fost suspendat. Pentru ce avem arbitri internaționali, unde este respectul față de competiție?”.  Răspuns șef CCA: „Ne-am întâlnit atunci pentru a pune la cale lansarea unui program de mentorat. Harabagiu și Stănescu l-a informat de domnul Georgescu de această acțiune, nu a fost ceva pe ascuns. Apoi, Sorin Dinu nu a putut participa, având un caz de avocatură prin țară, Stoia / Florescu  au fost în avion la acea dată. Au participat Stark – Ștefan, Manea – Iliescu, jumătatea din cuplul lui Dinu, Năstase / Stancu, membri ai Comsiiei și secretarul general al FRH”.
  • Acuzație vicepreședinte FRH: „La partida din tur Tg Jiu – Dinamo a fost delegată o brigadă fără niciun joc în Liga Națională (Cruceru / Rădulescu). Înseamnă că Dinamo este cobai. Culmea, unul dintre arbitri a făcut junioratul la Tg. Jiu. Cam mare coincidența cu ce s-a întâmplat la Călărași – Dinamo (n.r. arbitrul Melencu a făcut junioratul la Călărași). Până în minutul 25, aceștia au fluierat într-o singură direcție, până când observatorul Nica le-a atras atenția. Știți ce s-a întâmplat ulterior? Au dat mai multe decizii pentru Dinamo, pe care nici eu nu le-aș fi fluierat”. Răspuns șef CCA: „Acest cuplu a fost propus de unii din colegii mei, n-am să dau numele, dar eu mi-am asumat această delegare după ce i-am sunat și i-am întrebat dacă sunt în stare să conducă un astfel de meci. Au spus că da, nici unul nu mi-a spus că a jucat la juniorii din Tg. Jiu. După meci mi-au spus că totul a fost OK, numai că ne-au mințit, ei au și fost suspendați”.
  • Acuzație vicepreședinte FRH: „Ieri m-a sunat un arbitru și mi-a spus că nu se regăsește între cei cu probleme și nu i se pare normal ca toată breasla să fie catadicsită ca fiind hoață. I-am răspuns că nu au un președinte care să le apere interesele. După un meci, un arbitru a îndrăznit să facă raport pentru că a fost jignit de un conducător. Membrii de la Comisia de Disciplină au clasat însă acel dosar pentru că nu ar fi prezentat bonitate. Au ajuns la această concluzie după ce a primit calificativ satisfăcător”. Răspuns șef CCA: „A fost o decizie a Comisie de Discipline, nu o puteam noi influența. Dar am avut discuții pe aceste teme cu colegii de la Disciplină, să mai apeleze și la noi când au astfel de dovezi. Nu m-am plâns însă niciodată în presă când a fost o problemă internă între Comisii”.
  • Acuzație vicepreședinte FRH: „Eu am decis să se vorbesc pentru că astfel de lucruri se întâmplă nu numai la senori, ci și la juniori. Acolo lucrurile sunt și mai grave. De asta se întâmplă lucruri precum cele de anul trecut, când arbitrii au fost alergați la turnee semifinale, finale. Nu știu care dintre mine și Alin Cârligeanu a fost alergat de Tadici pe teren  Cum ne creștem noi copiii într-un astfel de mediu? Aici e dureros!”. Răspuns șef CCA: „A fost un incident regretabil pentru ambele părți. Eu m-am ferit pentru a nu da peste mine, dânsul și-a cerut scuze ulterior. Practic noi suntem și amici, am colaborat de fiecare dată și în Consiliul de Administrație”.

Din tot acest tablou nu trebuie omise și alte aspecte, lucruri care i se reproșează de această dată lui Daniel Georgescu: faptul că toate reacțiile vin după niște meciuri ale lui Dinamo, că ar vrea să îl impună pe Vasile Pavel în Comisia de Arbitri, că practică un șantaj, că prezintă doar fața „urâtă” a fenomenului – arbitrajul, iar partea de performanță a lăsat-o într-un plan secund.

Răspunsurile vicepreședintelui FRH la acuzația că îl vrea pe Vasile Pavel la „Arbitri”:

  • „Eu l-am propus pe Radu Voina, dar președintele FR de Handbal poate nominaliza pe orice dorește. Comisia de Arbitri este compusă din 5 membri. Chiar dacă îl impuneam pe Vasile Pavel, așa cum sunt acuzat, cum să bată alți patru membri ai Comisiei. Ori Vasile Pavel ar fi prea tare, ori ceilalți patru ar fi prea slabi. Nu știu unde era influența lui Georgescu”.

Războiul dintre Daniel Georgescu și Alin Cârligeanu este de fapt între două persoane oficiale ale Federației Române de Handbal. Alexandru Dedu, șeful FRH, a declarat: „Acest scandal nu face bine nimănui, iar tabloidizarea fenomenului sportiv duce la dispariția lui. Eu sunt președintele tuturor cluburilor din România, nu se pot lua decizii radicale în timpul campionatului. Din contră, toți ar trebui să lucrăm constructiv. Eu i-am cerut probe domnului Georgescu, nu pot să mă bazez doar pe vorbe. Ar însemna ca la orice vorbă să schimb antrenorii echipelor naționale și toți membrii Comisiilor”. 

Cum se va termina acest conflict, greu de presupus. Cert este că niciun personaj care s-a „răsculat” împotriva majorității nu a sfârșit-o bine, din contră a fost eliminat de sistem. 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
Tânărul pe care Mădălin îl urmărea cu mașina rupe tăcerea: „A murit din prostia lui”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire de la mijlocul săptămânii viitoare
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte; ANM anunţă o uşoară încălzire…
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Decizie radicală luată de prietena de suflet a lui Ion Ţiriac! E gata să lase totul în urmă: M-am hotărât!
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații au luat această decizie
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă şi-a dat OK-ul
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul Iuliei Albu. Criticul de modă…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen