Luați-le banii! Handbalistele naționalei pot încasa câte 12.500 de euro fiecare dacă vor câștiga titlul mondial

Redactor:
Marius Hutu
Luați-le banii! Handbalistele naționalei pot încasa câte 12.500 de euro fiecare dacă vor câștiga titlul mondial
  • Publicat:
  • Actualizat:

Handbalistele naționalei pot încasa câte 12.500 de euro fiecare dacă vor câștiga titlul mondial în Serbia. Aceste sume sunt acordate exclusiv de Ministerul Tineretului și Sportului, conform noilor norme financiare aprobate săptămâna trecută printr-o Hotărâre de Guvern

Primele de calificare ale handbalistelor la Campionatul Mondial sunt de câte 2.000 de euro

În 2005, după medalia de argint de la St. Petersburg, jucătoarele au fost recompensate cu aproape 50.000 de euro

Naționala feminină de handbal a intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru Campionatul Mondial din Serbia, care va debuta pe 6 decembrie. Gheorghe Tadici va trage linie în aceste zile și va anunța numele celor 16 jucătoare care vor efectua deplasarea la turneul final. În schimb, premiile în cazul unui rezultat important sunt deja bătute în cuie, cel puțin din punct de vedere al Ministerului Tineretului și Sportului. Tricolorele vor intra în posesia unor recompense doar dacă vor prinde măcar locul 6. Conform unei Hotărâri de Guvern adoptată săptămâna trecută în privința normelor financiare pentru activitatea sportivă și publicată ieri în Monitorul Oficial, fiecare jucătoare va primi câte 4.600 de lei pentru locul 6. Ar însemna ca România să ajungă până în sferturi la Mondiale, dar și cu cât mai multe puncte câștigate în grupa D, situație care nu pare imposibilă.
Pentru fiecare poziție câștigată în plus, premiile devin tot mai importante. Spre exemplu, handbalistele vor încasa de la MTS câte 9.800 de lei pentru un loc 4, dar miza ar fi ca ele să urce pe podium, întrucât toate sumele stipulate la lege pot fi dublate. Adică, pentru un bronz se va acorda câte 29.600 de lei, în timp ce titlul mondial ajunge la o valoare de 55.600 de lei (n.r.  – aproximativ 12.500 de euro).

Guvernul mai poate plusa
Premiile nu sunt de neglijat, dar acestea sunt, totuși, inferioare celor din 2005, oferite după medalia de argint obținută la Campionatul Mondial de la St. Petersburg. Atunci, Luca, Huțupan & Co au primit câte aproximativ 50.000 de euro. Sumele au fost însă aprobate separat de Guvern. În cazul unui rezultat de excepție în Serbia, n-ar fi exclus însă ca valoarea premiilor menționate mai sus să fie suplimentate și din alte fonduri decât cele de la MTS. Și pentru ca participarea la un Campionat Mondial să nu fie în zadar în cazul în care naționala nu prinde locurile 1-6, fetele primesc pentru calificare câte 2.000 de euro.  

Indemnizația de lot a unei handbaliste: 60 de lei pe zi
În HG-ul privind modificarea și completarea normele financiare, un punct se referă și la indemnizațiile pe care le pot primii sportivii de înaltă performanță, componenți ai loturilor naționale. Astfel, bursa poate ajunge până la 1.800 de lei pe lună / persoană. Jucătoarele naționalei de handbal feminin se încadrează în această categorie, având în vedere că au șanse să ajungă la Jocurile Olimpice de la Rio 2016. Numai că în cazul lor lucrurile stau puțin diferit. Aceste indemnizații sunt acordate integral doar dacă sunt 30 zile la lot, ori în handbalul de azi este aproape imposibilă o astfel de situație. Tricolorele stau legat o lună la națională doar pe final de an, când au turneul final, Europene sau Mondiale după caz. În rest, ele prind cantonamente și jocuri cu naționala de maximum 14 zile. Matematic, pentru fiecare zi petrecută la lot, handbalistele primesc indemnizație câte 60 de lei! Într‑un an calendaristic, nicio componentă nu depășește 90 de zile petrecute la echipa națională. „Ar trebui ca fetele să fie asimilate ca sportive de lot național și la echipele de club și să primească indemnizațiile lunar. Însă la noi se descurajează obținerea unor rezultate de top”, spune un oficial al federației de handbal.


Alte modificări sau completări la HG nr. 1447 / 2007
– Antrenorul național poate încasa 100% din indemnizația lunară a fiecărui sportiv antrenat, dar nu mai mult de patru sportivi
– La jocurile sportive, în cadrul etapelor competițiilor interne de nivel național de seniori, pot acorda un premiu / o recompensă de până la 900 de lei pentru meciurile câștigate pe teren propriu
– Pentru jucătorii din Cupa Davis care se califică în grupa Mondială, MTS acordă premii de până la 3.000 de euro
– Pentru calificarea unei echipe naționale la Jocurile Olimpice (handbal, volei, baschet, polo, hochei), fiecare tricolor va primi câte 3.000 de euro


Hotărâre / MTS poate premia cu 30.000 de lei sportivul anului
O modificare importantă făcută de Guvernul României în normele financiare pentru activitatea sportivă se referă la sportivul anului. Concret, MTS poate acorda anual „Premiul național pentru sport” în valoare de 30.000 de lei pentru rezultate excepționale obținute în sezonul respectiv. Cea mai îndreptățită să primească acest premiu pare a fi Simona Halep, care a câștigat șase turnee WTA în 2013. De remarcat faptul că în acest an România nu a obținut niciun titlu mondial în sporturile olimpice.


SNOOKER / O”Sullivan, 100.000 de lire sterline
Englezul Ronnie O”Sullivan a câștigat duminică seara Turneul Campionilor la snooker, după ce l-a învins în finală pe compatriotul său, Stuart Bingham, scor 10-8. Competiția s-a disputat la Coventry (Anglia) și a fost reluată în acest ani după ce fusese abandonată în 1980. Pentru această victorie, Ronnie O”Sullivan a primit un cec în valoare de 100.000 de lire sterline. (Alex TĂ‚CINĂ‚)

VOLEI / Campioana sare în Kazan
Echipa feminină Stiința Bacău joacă astăzi, de la ora 17:00, pe terenul formației ruse Dynamo Kazan, într-o partidă ce contează pentru etapa a treia a grupei F din cadrul Ligii Campionilor la volei. Elevele lui Florin Grapă ocupă locul al treilea din grupă, cu o victorie și o înfrangere, în timp ce rusoaicele se află pe primul loc, obținând două victorii din două meciuri. Meciul va fi transmis de Digisport 2. (Alex TĂ‚CINĂ‚)

TENIS / Nadal și Djokovic dau la vinclu
Rafael Nadal și Novak Djokovic au făcut spectacol duminică seară, la pauza meciului dintre Boca Juniors și All Boys. Primii doi jucători ai lumii au participat la un concurs de penalty-uri, din care a ieșit învingător spaniolul, în aplauzele numeroșilor fani aflați pe stadionul „La Bombonera”. Cei doi tenismeni s-au aflat în Argentina pentru a participa la turneul de retragere a lui David Nalbandian, în cadrul căruia au jucat și un meci direct, câștigat de Nadal cu scorul de 6-4, 7-5. (Alex TĂ‚CINĂ‚)

OLIMPISM / De pe podium, la volan
Comitetul Olimpic și Sportiv Român a prelungit ieri cu patru ani parteneriatul cu Renault. Octavian Morariu, președintele COSR, și Thomas Dubruel, director general al Renault România, au semnat un acord care va dura până în 2016, perioadă în care constructorul francez de mașini va susține pregătirea sportivilor români din loturile olimpice și va asigura premiile pentru medaliații de la Rio. (Alex TĂ‚CINĂ‚)

FORMULA 1 / Vettel zice că e trist
Pilotul german Sebastian Vettel (Red Bull Renault), cvadruplu campion mondial de Formula 1, a declarat că este trist că s-a încheiat sezonul 2013: „Moralul este extraordinar și sunt trist că acest sezon s-a terminat. Este incredibil faptul că am câștigat toate cursele de după pauza estivală. Mașina a fost fenomenală, de la cursă la cursă mai bună. Mulțumesc întregii echipe și celor de la Renault”. Vettel s-a impus și duminică, în Brazila, în ultima etapă.

ANIVERSARE / Ivan 64, Vaștag 44, Brânză 29
Ivan Patzaichin împlinește astăzi 64 de ani. Cvadruplul campion olimpic la canoe s-a implicat în ultimii ani într-un proiect de promovare a destinațiilor de ecoturism din România. Tot astăzi, triplul campion mondial la box Francisc Vaștag face 44 de ani, iar Ana-Maria Brînză, cea mai titrată spadasină în activitate, își aniversează a 29-a aniversare.

HANDBAL / Veszprem, calificată devreme
Veszprem este prima echipă calificată în optimile Ligii Campionilor (masculin), după ce s-a impus cu 27-26 în fața echipei Celje Lasko, în cadrul etapei a 6-a. Echipa regretatului Marian Cozma a obținut victorii pe linie până acum în grupa A și a acces în faza următoare cu patru etape mai devreme. Doar FC Barcelona a mai înregistrat șase jocuri fără înfrângere, însă catalanii nu sunt încă matematic în optimi.

BASCHET / Vlad Moldoveanu, omul meciului
Internaționalul român Vlad Moldoveanu (25 de ani, 2,09 m) a fost declarat omul meciului în partida câștigată de echipa sa, BC Kalev/Cramo (Estonia) în etapa a șasea a EuroCup. Duminică, pe teren propriu, formația estoniană s-a impus cu 60-57 în fața rușilor de la Unics Kazan. Moldoveanu a înscris 17 puncte și a făcut 12 recuperări.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
A venit răspunsul CNA, după sesizarea în care s-a cerut interzicerea alăturării numelui ”București” denumirii CSA Steaua
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o staţie de autobuz
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei mai violaseră o adolecentă într-o…
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…