FOTO | Campioanele mondiale au sosit acasă şi au fost primite pe aeroport de peste 100 de oameni. Secundul Kozma, după prezentarea trofeului: "Un fleac! Le-am ciuruit"

4 aug 2014 27090 afişări Handbal
FOTO | Campioanele mondiale au sosit acasă şi au fost primite pe aeroport de peste 100 de oameni. Secundul Kozma, după prezentarea trofeului: "Un fleac! Le-am ciuruit"
GALERIE (55 de imagini) VEZI GALERIA
  • Este primul titlu mondial obţinut de România la această categorie de vârstă, dar şi primul la jocuri sportive după 2000.
  • România a obţinut opt victorii şi un egal pe durata Campionatului Mondial din Macedonia. În marea finală, tricolorele s-au impus cu 32-21 în faţa Germaniei.

13:21 Peste 100 de persoane le-au aşteptat pe aeroportul Henri Coandă pe jucătoarele naţionalei de handbal feminin U18, care au cucerit titlul mondial la turneul final din Macedonia. Părinţi, fraţi şi suporteri au fost prezenţi cu toţii la terminalul "Sosiri" pentru a le felicita primii pe campioane. Acestea au arătat trofeul mulţimii prezente pe aeroport, după care au plecat către Ministerul Tineretului şi Sportului, pentru întâlnirea cu ministrul Gabriela Szabo.

"Cadoul perfect la împlinirea a 17 ani a fost victoria cu Olanda. Nu am niciun idol în handbal, preferă să iau ce este mai bun din fiecare jucătoare de valoare a lumii" - Cristina Bazaliu

"Nici acum nu realizez că suntem campioane mondiale. În spatele performanţei stă foarte multă muncă" - Alina Ilie

"Nu am avut timp să mă gândesc că am fost desemnată cel mai bun centru din lume. Poate mai târziu" - Cristina Laslo

"Un fleac! Le-am ciuruit" - Gavril Kozma, antrenor secund România U18


12:50 Tricolorele au sosit acasă, la 14 ore distanţă după ce se încoronau campioane mondiale în Macedonia. Jucătoarele au fost aşteptate ca nişte vedete pe aeroport, unde prietenii şi familiile au creat o atmosferă de sărbătoare. Iniţial, aeronava care le-a adus în România era anunţată că va ateriza pe Henri Coandă la 11:30. 


20:00 Tricolorele au primit trofeul cuvenit campioanei mondiale. Imediat după acest moment, fetele s-au întors către tribuna în care se regăsesc părinţii şi prietenii care le-au susţinut pentru a arăta trofeul. Finalul în sala de la Ohrid este emoţionant, junioarele cântă din tot sufletul "Deşteaptă-te române!". Echipa se întoarce luni, urmând să aterizeze pe Aeroportul Otopeni în jurul orei 11:20.


19:52Cristina Laslo a fost desemnată cel mai bun centru la Campionatului Mondial, Bianca Bazaliu - cel mai bun inter stânga, iar Lorena Ostase - cel mai bun pivot. Ele au fost incluse în echipa ideală. "Este foarte important ca fetele să incluse în loturile echipelor din Liga Naţională şi Divizia A, iar ele să joace", a declarat Rodica Petruş, antrenoare care a lucrat cu Cristina Laslo la CSS Viitorul Cluj.


19:28 VICTORIEEEEEEEEEEEE. România este campioană mondială, după o partidă formidabilă făcute de junioarele noastre. Partida s-a terminat cu 32-21. Au marcat pentru România: Bazaliu - 10, Ostase - 5, Laslo - 5, Corban - 3, Andrei - 2, A. Ilie - 2, Caraşol - 2, Abed-Kader - 2, Vasiliu - 1. Totodată, portarul Mădălina Ion a încheiat meciul cu o performanţă remarcabilă, un procentaj de 48%.Felicitări tuturor celor care au contribuit la această imensă performanţă, dar felicitări în primul rând junioarelor.


19:20România conduce la o diferenţă conduce la o diefrenţă confortabilă, scor 29-19 (min. 55), titlul de campioană mondială fiind doar o problemă care se va rezolva în câteva minute. Bazaliu a ajuns la 10 goluri, în timp ce Ostase a urcat la cota 5. Laslo reuşeşte golul serii dintr-o "aeriană". Germania este KO.


18:05 România conduce cu 11 goluri, scor 23-12 (min. 40), în finala Campionatului Mondial de handbal U18. Germania a schimbat sistemul de apărare, a trecut la un 4-2 cu marcaj strâns la Bazaliu şi Laslo, dar tricolorele se descurcă şi în această situaţie. A "explodat" Daniela Corban, care a înscris trei goluri consecutive în urma unor acţiuni personale.


18:37Tricolorele joacă excepţional, iar acest lucru se reflectă şi pe tabela de marcaj, 15-7 la pauză. Dacă Germania stă în 2-3 jucătoare, care au fost anihilate de defensiva României, în schimb selecţionerii naţionalei noastre au la dispoziţie o echipă care funcţionează la capacitate maximă. Bazaliu marchează goluri excepţionale, Andrei o suplineşte la acelaşi nivel atunci când are ocazia, Laslo conduce jocul magistral, are calităţi pentru a deveni unul dintre cei mai buni centri din lume, iar Ostase pare a fi copia fidelă a Oanei Manea. Siguranţa echipei vine din poartă, unde Mădălina Ion face meciul vieţii, prin parade şi contraatacuri care le lansează perfect.

Bazaliu este cea mai bună marcatoare a României în prima repriză, cu 5 goluri. Au mai înscris: Laslo - 3, Andrei - 2, Ostase - 2, A. Ilie - 2, Vasiliu - 1


18:25 România joacă la un nivel excepţional, are ritm, este combativă, este determinată. Antrenorii Roşca şi Kozma au soluţii pentru fiecare post, iar naţionala marchează din toate poziţiile, din poziţional, pe contraatac, de la mare distanţă. După 21 de minute de joc, tricolorele conduc cu un scor mai puţin scontat, 11-3. Germania a luat deja două time-out-uri.


18:15 Apărare de fier pentru România în faţa Germaniei, iar tabela arată 7-1 (min. 13). Apoi, jocul cu pivotul funcţionează şi la Under 18. Şansa pare să fie tot de partea tricolorelor.


18:09 Portarul Mădălina Ion este jucătoarea momentului în naţionala României, având deja câteva intervenţii spectaculoase. Principalul pericol al Germaniei, Emily Bolk, nu reuşeşte să o surprindă. Şi apărarea este la mare înălţime, Ostase - Vasiliu, cuplul de apărători centrali, reuşind să acopere foarte bine semicercul. Selecţionerul Germaniei a cerut time-out după 8 minute, la scorul de 4-1 pentru tricolore.


18:00 România a început în atac finala Campionatului Mondial. Roşca şi Kozma au trimis pentru debut următorul "7": Ion - portar; Caraşol, Bazaliu, Laslo, A. Ilie, Taivan, Ostase. Bazaliu şi Laslo (foto) au marcat primele două goluri ale naţionalei. Partida a început cu greşeli de ambele părţi, semn că miza îşi pune amprenta asupra psihicului jucătoarelor.


17:35 Naţionala U18 a Germaniei este susţinută la finala cu România de Anja Althaus, una dinntre cel mai importante jucătoare ale primei reprezentative. Pivotul Germaniei s-a transferat în această vară la Vardar Skopje şi a ţinut să vină la Ohrid pentru ale susţine pe junioare.


17:32 Până la startul finalei Campionatului Mondial de handbal feminin (U20) au rămas mai puţin de 30 de minute. Între timp am aflat medaliata cu bronz la acest turneu final, Danemarca, naţională care s-a impus în finala mică cu 20-19 în faţa Muntenegrului.


17:30 Bianca Bazaliu este a doua marcatoare a turneului final, cu 66 de goluri până în acest moment, iar Cristina Laslo este cea mai bună pasatoare la Mondiale. Jucătoarea de la "U" a oferit în cele şapte jocuri de până acum 18 assist-uri.


17:25 Florentina Maria Craiu (nr. 8, pivot, 18 ani). Este una dintre cele mai experimentate jucătoare din lotul Under 18, înaintea turneului final având la activ 32 de prezenţe. Craiu şi-a făcut deja debutul în Liga Naţională, încă din sezonul trecut, la HCM Rm. Vâlcea.


17:15 Lorena Ostase (nr. 27, pivot, 17 ani). Este una dintre remarcatele echipei la turneul final, reuşind să creeze numeroase culoare pentru linia de 9 metri, dar să şi marcheze goluri importante. Ca şi Sonia Vasiliu, Lorena a plecat în handbnalul mare din Vaslui, sub îndrumarea lui Constantin Crăciun. "Este un pivot care nu a prins Campionatul European de anul trecut, motiv pentru care a şi fost foarte dezamăgită. A muncit însă de 10 ori mai mult, şi mi-a demonstrat acest lucru. Sunt convinsă că Lorena va avea multe de spus în handbal, este un pivot care şi-a câştigat locul", ne-a povestit Victorina Bora.


17:05 Înainte de a prezenta şi ultimele două handbaliste din lotul deplasat în Macedonia să spunem că nici Germania, nici România nu au reuşit să urce pe podium la Campionatul European din 2013, desfăşurat în Polonia. Atunci, tricolorele au încheiat pe locul 6, în timp ce adversarele de azi s-au clasat pe locul 10.


17:00Isabela Roşca (nr. 12, portar, 18 ani). Handbalista aparţine de SC 181 Bucureşti după ce Maximilian Gavrilă a preluat cu totul HC Oltenia Rm. Vâlcea, care i-a aparţinut lui Toma Pleşa. Isabela se pregăteşte însă la CNE Rm. Vâlcea sub comnada Luminiţei Huţupan-Dinu. "Lucrăm din greu astfel încât să vină din spate, să fie o nouă Luminiţa Huţupan. Este singurul copil la părinţi şi cred că va face foarte repede pasul către Liga Naţională", a precizat Victorina Bora. De remarcat faptul că Isabela Roşca s-a accidentat în timpul acestui turneu final, dar a ţinut să joace şi în ultimele meciuri. România are doi portari la Mondialul din Macedonia.


16:48Florenţa Ilie (nr. 20, extremă dreapta, 18 ani). "Stângacea" este una dintre cele mai noi componente ale naţionalei U18, fiind legitimată la CT Media Bucureşti. În ultimul sezon a evoluat în Divizia A, la Ştiinţa Bucureşti, având dublă legitimare. Florenţa Ilie (foto, în mijloc) este din Giurgiu, iar de patru ani lucrează cu antrenorul Raimod Stănescu: "Am muncit mult împreună, ea având o dorinţă mai presus de orice, să prindă această echipă. A căpătat destulă experienţă la Ştiinţa Bucureşti şi este o handbalistă de mare perspectivă".


16:35Alexandra Caraşol (nr. 19, extremă stânga, 18 ani). Handbalista a ajuns destul de târziu la handbal, într-un moment în care se pregătea să treacă în clasa a 6-a, fiind descoperită de profesoara Ileana Morari la Şcoala 119 din Bucureşti. Legitimată la CSS 6 Bucureşti, Alexandra a jucat în ultimii doi ani şi la grupa mai mare, motiv pentru unii păriţi să-i ceară socoteală antrenoarei. "Mi-am luat castane, la modul de ce <<ne-o bagi pe gât pe pitică>>. Acum se vede de ce am insistat", ne-a povestit Ileana Morari, care i-a făcut şi o scurtă caracterizare. "Este o fată bună, pasionată, inteligentă. Învaţă foarte bine la şcoală, iar la un moment dat îmi spunea că vrea să devină procuror-criminalist. Alexandra este motrică, a fost sprijinită de părinţi şi bunic". Alexandra Caraşol are o soră mai mică cu 10 ani, Janine, care îi calcă deja pe urme.


16:25Iulia Andrei (nr. 6, inter stânga, 17 ani). Întruneşte calităţile necesare pentru a fi un lider de echipă. Evoluează pe acelaşi post cu Bazaliu şi este legitimată la Gr. Şcolar Energetic, unde a fost antrenată în ultimul an de Marius Dănuleţ. "Iulia este o sportivă căreia nu-i place să iasă în evidenţă, modestă. În schimb, este foarte efcientă şi trage echipa în spate. Poate câştiga un meci de una singură, iar după ce va căpăta experienţă competiţională are toate şansele să ajungă o handbalistă de top în România", ne-a declarat Marius Dănuleţ.


16:15 Daniela Corban (nr. 18, centru, 18 ani).De câţiva ani face parte din Centrul Naţional de Excelenţă de la Rm. Vâlcea, fiind adusă de la Galaţi. Victoria Bora o aseamănă pe Daniela Corban, ca stil de joc, cu Mori Duka: "Este un centru clasic, care îşi pune în valoare coechipierele. Este un centru care reuşeşte să-şi disciplineze coechipierele, aşa cum făcea pe vremuri Mori Duka. Poate că Daniela nu este la fel de tehnică ca Mori, dar are foarte multă personalitate, îşi pune echipa pe o anumită linie".


15:55 Tricolorele vor avea şi galerie la finala cu Germania, care va începe în aproximativ două ore. Famiile jucătoarelor au ajuns la Ohrid, cu ajutorul omului de afaceri Ion Doldurea, care a pus la dispoziţie un autocar. Citiţi aici povestea.


15:42Oana Maria Bucă (nr. 3, inter stânga, 17 ani). Este o handbalistă folosită şi în inter dreapta, având în vedere concurenţa pe inter stânga, în care activează Bianca Bazaliu şi Iulia Andrei. Oana (foto, centru) este din Lăpuşata, o localitate situată la aproximativ 70 de kilometri de Rm. Vâlcea, şi a ajuns la Activ Plopeni după ce s-a "şcolit" la Gr. Şcolar Energetic. A fost descoperită de Maria Ciulei. "Este cea mai de perspectivă jucătoare de la Activ Plopeni, o jucătoare care înscrie în medie 10 goluri", a susţinut Florin Ciupitu.


15:35 Sonia Vasiliu (nr. 11, inter dreapta, 18 ani). Este o jucătoare folosită în special în faza de apărare de Roşca şi Kozma. Sonia a plecat către handbalul mare din Vaslui, fiind şlefuită de Constantin Crăciun, iar în prezent este componentă a Centrului Naţional de Excelenţă. "Sonia (foto în dreapta) este un inter de talie, foarte muncitor, poate îi lipseşte puţin curajul. Este o handbalsită foarte bună de apărare, dar ne arată lucruri interesante şi în atac. Poate cu mai mult curaj, poate fi un inter gen Bazi (n.r. Bazaliu)", ne-a spus Victorina Bora.


15:25 În 2013, în perioada Campionatului European Under 17, Bianca Bazaliu era operată de menisc la piciorul stâng. Jucătoarea a trecut printr-o suferinţă cumplită, însă acum a fost o handbalistă de poveste pentru România la Mondiale. "Începând de azi (n.r. august 2013) voi lucra cu sfinţenie pentru recuperarea mea", spunea atunci Bazaliu.


15:15Dana Abed-Kader (nr. 4, pivot, 18 ani). Tânăra handbalistă a fost la un pas să rateze Campionatul Mondial din Macedonia, după ce a suferit o fractură metatarsian cinci chiar la mâna de aruncare. Ca şi Bianca Bazaliu, Dana a fost refăcută în ultimul moment pentru turneul final. Povestea jucătoarei este destul de interesantă şi în acelaşi timp emoţionantă. "Este sufletul echipei SC 181 Bucureşti, o jucătoare care îmi duce în spate toată echipa mare. Provine dintr-o familie cu patru copii, are dublă cetăţenie, având un tată sirian pe care nu l-a mai văzut de 2 ani. Este un copil cu foarte multe calităţi fizice, i-a plăcut să muncească", ne-a declarat Maximilian Gavrilă, directorul-antrenor al SC 181 Bucureşti. Dana Abed-Kader a început handbalul la CSS 2 Bucureşti, dar în ultimii 5 ani a fost crescută la SC 181 Bucureşti, grupare care a câştigat ambele titluri naţionale, la juniori I şi II.


15:00 Cristina Laslo (nr. 13, centru, 18 ani). Antrenorii Aurelian Roşca şi Gavril Kozma se află într-o postură fericită, au cel puţin doi lideri de echipă la Mondialul din Macedonia: unul este interul stânga Bianca Bazaliu, iar celălalt este Cristina Laslo, jucătoare care evoluează de doi ani în Liga Naţională, la "U" Jolidon Cluj. Cristina este căpitanul echipei, a marcat 40 de goluri la Campionatul Mondial şi este deja în atenţia celor mai importante cluburi, HCM Baia Mare, CSM Bucureşti, dar şi Buducnost Podgorica. Interesant este faptul că Laslo are şi un frate geamăn, aflat de asemenea în lotul naţional U18, transferat în această vară de Potaissa Turda. "Cristina este un talent înăscut, cu calităţi de lider, ştie să-şi asume responsabilitatea în momentele decisive", a susţinut Cosmis Sălăjan, directorul sportiv al echipei "U" Jolidon. Ambii fraţi Laslo au fost descoperiţi de Mircea Pârvu.


14:50Alina Ilie (nr. 10, inter dreapta, 18 ani). Jucătoarea şi-a câştigat un loc de titulară în linia de 9 metri, alături de Bianca Bazaliu şi Cristina Laslo, fiind a treia marcatoare, cu 34 de goluri. A fost descoperită în Rm. Vâlcea, de Maria Ciulei, iar acum face parte din "lotul" CNE. "Este un inter pe profil nordic, mai micuţă de statură, dar cu o bună viteză de deplasare. Are o aruncare foarte bună", ne-a declarat Victorina Bora.


14:42 În cazul în care vor câştiga titlul mondial jucătoarele vor fi premiate de Ministerul Tineretului şi Sportului, fiecare în parte, cu câte 9.300 de lei. Este mult, este puţin?Citiţi aici de ce nu se dublează suma la MTS, ce venituri au alţi sportivi din sportul românesc, dar şi ce beneficii pot avea jucătoarele pe viitor.


14:35Andreea Taivan (nr. 2 pe tricou, extremă dreapta, 17 ani). Handbalista joacă de un an de zile în Divizia A, la Activ Plopeni, având o medie de 5-6 goluri pe meci. Andreea Taivan (foto, dreapta) este o fire excentrică, după cum ne-a precizat antrenorul Florin Ciupitu. "Este responsabilă cu buna dispoziţie în lot, o fie foarte deschisă. Deşi are 17 ani, ea a fost desemnată cea mai bună extremă dreapta la CN de junioare I. Este din Galaţi şi a lucart câţiva ani la Energetic Rm. Vâlcea, fiind antrenată de Aurelia Roşca", ne-a mai spus Florin Ciupitu.


14:25Alexandra Dindilgan (numărul 7 pe tricou, extremă stânga, 17 ani). Jucătoare face parte, de aproximativ 4 ani, din Centrul Naţional de Excelenţă de la Rm. Vâlcea. Ea a fost descoperită la Galaţi de o altă fostă extremă stânga, Gabriela Artene. "Este o jucătoare de viteză foarte bună, cu multe procedee de execuţie, dar şi o apărătoare foarte bună. Întotdeauna îşi doreşte mai mult decât poate. Este o extremă talentată şi va ajunge departe", a caracterizat-o Victorina Bora, antrenor la CNE Rm. Vâlcea.


14:15 Jucătoarele au jucat mima, dar şi "raţele şi vânătorii" în dimineaţa partidei România - Germania. Preşedintele FRH, Alexandru Dedu, a şi postat două fotografii pe contul personal de Facebook.


14:00Mădălina Ion (nr. 1 pe tricou, portar, 18 ani). Jucătoarea legitimată la Rapid a închis poarta naţionalei, mai ales în faza a doua a competiţiei în care a avut procentaje foarte bune. Înaintea finalei, Mădălina are un procentaj de 37,3%. Ea a fost crescută de Sultana Aiacoboae, care a şi promovat-o în echipa de senioare a Rapidului încă de la vârsta de 15 ani. "Este excepţională. Mădălina nu a lipsit de la niciun antrenament, nu a fost niciodată bolnavă, nu s-a învoit, chiar dacă a avut teză, bacalaureat. A învăţat foarte bine la şcoală, iar bacalaureatul l-a luat fără meditaţii", ne-a declarat Sultana Aiacoboae.


13:50 Atmosfera în sânul lotului este excelentă înaintea finalei. Fetele sunt încrezătoare şi încearcă să fie cât mai relaxate. Pentru a mai destinde atmosfera, inclusiv preşedintele FRH, Alexandru Dedu, a jucat mima cu tricolorele în această dimineaţă. "Jucaţi fără presiune", a fost mesajul preşedintelui FRH pentru junioare.


13:35 Bianca Bazaliu (nr. 14 pe tricou) a fost una dintre cele mai importante jucătoare ale naţionalei României la Mondialul din Macedonia. Interul stânga a marcat 66 de goluri şi se clasează pe locul 2 în topul celor mai bune marcatoare. Jucătoarea provine din Slatina, localitate din care a plecat o altă campioană mondială, Aurelia Brădeanu. Bazaliu a început handbalul încă de la vârsta de 7 ani, fiind descoperită de Gavril Kozma, actualul antrenor secund al lotului, iar până să ajungă starul turneului final a trecut prin momente foarte delicate. Citiţi povestea jucătoarei aici.


Naţionala de handbal feminin (U18) va juca de la ora 18:00 pentru titlul mondial, într-o finală cu Germania, meci care se va disputa Ohrid (Macedonia). Este prima finală jucată de o naţională din handbalul românesc după o pauză de 9 ani. În 2005, prima reprezentativă disputa ultimul act la Mondialul de la St. Petersburg. Ultima medalie de aur la un Campionat Mondial a fost obţinută în urmă cu 15 ani, în China. Vărzaru, Brădeanu, Spiridon & Co învingeau atunci Lituania cu 25-20.

România şi Germania se întâlnesc pentru a doua oară la acest Campionat Mondial, după ce au avut o primă bătălie în faza grupelor. Tricolorele s-au impus atunci cu 27-25, la capătul unei partide pe care a controlat-o apraope în totalitate. De săptămâna trecută, lucrurile au mai evoluat, fiecare echipă jucând de la un meci la altul tot mai bine. Ca şi atunci, finala mare de azi va fi arbitrată de spaniolii Alvarez Mata şi Bustamente Lopez.

Până la ora de start a meciului, care va putea fi urmărit în direct pe DigiSport, ProSport va încerca să vă introducă în atmosfera finalei cu informaţii, date statistice. Totodată, vom încerca să vă prezentăm câteva detalii despre fiecare jucătoare în parte care a contribuit la ascensiunea naţionalei până în finală.

Sursa foto: http://wch-mkd2014.mk

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.