Statul va premia fiecare handbalistă cu 2.100 de euro dacă naţionala sub 18 ani va câştiga titlul mondial. Federaţia va suplimenta recompensele

3 aug 2014 1855 afişări Comentează şi tu Handbal
Statul va premia fiecare handbalistă cu 2.100 de euro dacă naţionala sub 18 ani va câştiga titlul mondial. Federaţia va suplimenta recompensele
  • Dacă handbalistele tricolore nu reuşesc să câştige duminică finala Campionatului Mondial pentru echipe sub 18 ani din Macedonia, fiecare componentă a lotului naţional va primi din partea MTS-ului câte 5.500 de lei, adică aproximativ 1.250 de euro la cursul zilei

Prin accederea între cele mai bune şase echipe la Campionatul Mondial de handbal feminin sub 18 ani, naţionala pregătită de Aurelian Roşca şi Gavril Kozma a intrat în graficul de premieri al Ministerului Tineretului şi Sportului. Conform normelor financiare pentru activitatea sportivă, fiecare handbalistă va primi câte 5.500 de lei (1.250 de euro) pentru calificarea în finala turneului final care se desfăşoară în Macedonia. În cazul în care tricolorele vor învinge şi Germania în finala de duminică (ora 18:00), atunci ele vor fi recompensate fiecare cu câte 9.300 de lei (aproximativ 2.100 de euro la cursul zilei). În urmă cu câteva săptămâni, naţionala de handbal feminin sub 20 de ani a terminat pe locul 6 la Mondiale, rezultat răsplătit cu câte 1.300 de lei pentru fiecare handbalistă, adică în jur de 300 de euro. 

În Hotărârea de Guvern nr. 888/2013 se specifică faptul că Ministrul Tineretului şi Sportului, respectiv preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român poate aproba, pentru locurile I, II, III la Campionatul Mondial sau European de seniori la probe olimpice, respectiv pentru locurile I, II şi III la Jocurile Olimpice, Jocurile Olimpice de Tineret, Jocurile Europei, Festivalul Olimpic al Tineretului European şi la Jocurile Paralimpice, precum şi locul I la Jocurile Francofoniei, suplimentarea cu 100% a premiului. Din păcate, naţionala sub 18 an nu poate beneficia de dublarea sumei, deşi o astfel de performanţă realizată la Mondialul de handbal este destul de rară în sportul românesc la jocuri de echipă. Junioarele vor beneficia totuşi de un "supliment" din partea Federaţiei Române de Handbal. "Încercăm să oferim  nişte premii cu ajutorul sponsorilor, vom face tot ce este posibil pentru a le răsplăti pe fete. Încă nu am stabilit cuantumul sumei. Pentru moment, aşteptăm să vedem cum se va termina finala. Fetele sunt optimiste, valide, sperăm să prindă vârful de formă în finala cu Germania", a declarat pentru ProSport Alexandru Dedu, preşedintele FRH, prezent în Macedonia.

Beneficiile importante vin mai târziu

În comparaţie cu alţi sportivi, un titlu mondial la handbal sub 18 ani, venit după un sezon de muncă, este recompensat cu sume infime. Spre exemplu, fotbalistul Lucian Sânmărtean câştigă la Steaua 350.000 de euro într-un sezon. Simona Halep a încasat un premiu de 32.000 de euro pentru titlul obţinut luna trecută în Bucureşti. 2.100 de euro este o sumă pe care o câştigă lunar şi o handbalistă la o echipă medie din Liga Naţională. Iar pentru un titlu mondial la handbal (senioare) răsplata dublată ajunge la 12.500 de euro.

Există însă şi o parte pozitivă, din punct de vedere financiar, pentru o jucătoare care câştigă titlul mondial la junioare. O medaliată cu aur îşi lipeşte pentru întreaga carieră eticheta de "campioană mondială", aspect care va conta foarte mult în anii ce vor urma. Jucătoarele vor fi căutate de cluburile importante, iar acest lucru va însemna automat şi salarii mai bune. Aşadar, pe termen scurt, premiile nu sunt substanţiale, dar pe termen lung jucătoarele ar putea câştiga mult mai mult de pe urma Campionatului Mondial din Macedonia.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.