Liga Campionilor | HCM Baia Mare, la un meci distanță de faza grupelor. Ultimul hop, Team Esbjerg. Paula Ungureanu a revenit pe teren după aproximativ 3 luni de absență

Redactor:
Marius Hutu
Liga Campionilor | HCM Baia Mare, la un meci distanță de faza grupelor. Ultimul hop, Team Esbjerg. Paula Ungureanu a revenit pe teren după aproximativ 3 luni de absență
  • Publicat:
  • Actualizat:

HCM Baia Mare s-a calificat în finala turneului preliminar al Ligii Campionilor pe care îl organizează la sfârșitul acestei săptămâni, după ce a învins fără probleme BNTU BelAZ Minsk (Belarus) cu 31-21. În meciul decisiv pentru calificarea în faza grupelor, vicecampioana României se va înfrunta cu formația daneză Esbjerg.

Revenirea echipei HCM Baia Mare în Europa după „sfertul” de finală în Liga Campionilor, jucată în primăvara acestui an, a fost fără emoții, lejeritatea cu care s-a impus în fața campioanei Belarusului fiind dată și valoarea mai scăzută a adversarului. La primul joc european al formației pregătite de Aurelian Roșca au putut fi însă sesizate câteva aspecte.

ATITUDINE. În ciuda faptului că a avut în față un adversar modest, Baia Mare nu l-a subestimat deloc și a intrat în teren ca și cum ar juca o finală pentru accederea în faza grupelor Ligii Campionilor. HCM a avut atitudine de competiție, entuziasm, spirit de luptă, bucurie, unitate de grup, lucruri care s-au remarcat pe întreaga durată a jocului.

POARTĂ‚. Vicecampioana României a pierdut un nume important în vară, brazilianca Arenhart, dar a reușit să facă o alegere excelentă pentru a o înlocui, Ionica Munteanu. Portarul echipei naționale a apărat extraordinar în Supercupa României cu CSM București, a continuat pe aceeași linie și cu formația din Belarus. În cele 49 de minute în care a evoluat, Munteanu a adunat nu mai puțin de 15 intervenții. Un alt aspect la fel de important, se completează de minune cu Paula Ungureanu, relație clădită deja la echipa națională. Apropo de „titularul” primei reprezentative, Paula și-a făcut revenirea în teren după aproximativ 3 luni de pauză. Iar în timpul celor 11 minute în care a evoluat cu Minsk a arătat de parcă nici n-ar fi lipsit nici măcar o săptămână. Așadar, HCM are toate premisele unei porți la fel de sigure și în acest sezon.

LINIE DE 9 METRI. Așa cum am spus și mai sus, BNTU BelAZ Minsk nu a fost un adversar de speriat, dar acest lucru nu trebuie să minimalizeze dispoziția de gol în care s-au aflat jucătoarele de la linia de 9 metri. Aurelian Roșca are la dispoziție cel puțin 6 handbaliste care pot face diferența de la distanță în acest sezon, după ce Baia Mare a întâmpinat mari probleme la acest capitol în anul competițional 2014-2015. Lângă Abbingh și Marin, a revenit la o capacitate foarte bună Melinda Geiger, iar ca noutăți au apărut Perianu, Pineau (care n-au excelat totuși în semifinală) și Vizitiu. Jocul lui HCM Baia Mare nu mai pare, astfel, atât de previzibil în atacul pozițional, iar adversarii pot fi surprinși mai ușor cu atâtea soluții.

REPROFILARE. Alexandra Do Nascimento a fost principala absență a echipei la partida de sâmbătă, fiind accidentată. Adriana Nechita s-a achitat însă constant bine de sarcini, astfel că absența braziliencei nu s-a făcut simțită. Iar pe final când antrenorul a schimbat extremele pentru a le odihni pentru finala cu Esbjerg, soluția aleasă a fost Patricia Vizitiu. Interul dreapta s-a aflat într-o poziție relativ nouă, dar a arătat că se poate descurca și din extremă dacă este pusă în valoare. Patricia a marcat ultimul gol al meciului, arâtând că deține procedee de aruncare și pentru o extremă veritabilă.

INCONTANȚĂ‚. HCM Baia Mare a câștigat la 10 goluri semifinala cu Minsk (31-21), dar au existat și câteva inexactități în diverse perioade ale jocului, cum ar fi lipsa de constanță. Atât în prima repriză, cât și în a doua, HCM a avut două perioade „moarte”. În prima parte, gazdele n-au reușit să marcheze vreme de 7 minute (în intervalul minutelor 16-23), când au făcut și cele mai multe greșeli personale. Rezultatul totuși nu a fost afectat, întrucât au stat bine în apărare și nici oaspetele nu au înscris. A doua perioadă „moartă” a apărut în minutul 34, după ce HCM s-a desprins la 18-10. Pe un fond de relaxare, BNTU a marcat 4 goluri consecutive, motiv pentru Aurelian Roșca să reacționeze imediat cu un time-out. Apoi, lucrurile s-au reglat rapid, iar vicecampioana României și-a făcut în continuare numărul.

HCM Baia Mare – BNTU BelAZ Minsk 31-21 (15-8)

Munteanu 15 intervenții, Ungureanu 6 intervenții – portari; Abbingh 6, Ardean 2, Geiger 6, Jezic 2, Marin 3, Nechita 5, Oltean 1, Perianu 1, Pineau, Preda, Szucs, Tănăsie 1, Tătar, Vizitiu 4. Antrenor: Aurelian Roșca

Safonova, Shut – portari; Artsiukhovich 4, Danshina 2, Drazdova, Hrakhouskaya, Hutava 1, Kanaval, Kudriavceva 1, Kulik 1, Mazgo 5, Ozolina 1, Platanovich, Rudkouskaya, Silitskaya 5, Sukhamirava 1

Arbitri: Andorka – Hucker (Ungaria); Eliminări: 4-0

Team Esbjerg a fost prima formație calificată în finala turneului preliminar al Ligii Campionilor desfășurat în Baia Mare, după ce a învins formația turcă Ankara cu 32-28. Echipa daneză nu a avut nicio emoție în a-și apropia victoria, conducând în cea mai mare partea a jocului la 4-5 goluri diferență. Formația adversă s-a apropiat la 2 goluri în minutul 51 (scor 25-23) și pe fondul unor intervenții ale portarului român Mihaela Rombescu la trei aruncări de la 7 metri, dar nu a avut forță să producă și supriza.

Înaintea partidei HCM Baia Mare – BNTU BelAZ Minsk, Cătălin Cherecheș, primarul orașului și principalul susținător al echipei feminine de handbal, a postat un mesaj pentru fanii maramureșeni, dar și pentru iubitorii handbalului din țară. ProSport îl redă în totalitate:

„HCM Baia Mare are nevoie astăzi, 12 septembrie 2015, de susținerea noastră. Începe turneul de calificare în grupele EHF Champions League, organizat în Baia Mare, în Sala Polivalentă „Lascăr Pană”. În semifinală, astăzi, de la ora 16.00, fetele noastre întâlnesc campioana din Belarus, BNTU BelAZ Minsk Reg. HCM este unul dintre proiectele ambițioase pe care Baia Mare le-a demarat în ultimii ani. Am sprijinit, susținem și vom fi alături de această echipă care ne-a dus renumele orașului departe, ajungând printre cele mai puternice echipe de handbal feminin din Europa. Asta nu doar pentru prestigiul orașului nostru, ci și pentru reprezentarea României peste hotare. Celor care fac parte de ceva vreme din marea familie a handbalului băimărean, le mulțumesc pentru efortul pe care l-au depus ca Baia Mare să ajungă printre greii Europei la handbal. Le mulțumesc că au dat totul în teren, sacrificându-și uneori sănătatea. La fel cum noi, administrația publică locală și suporterii băimăreni, le-am fost alături de fiecare dată. Jucătoarelor nou venite în echipa noastră le mulțumesc că au ales Baia Mare și sper că ne vor face mândri de prestația lor.

În ziua de debut a turneului de calificare, trebuie să ținem pumnii fetelor noastre. În același timp, avem datoria morală de a fi alături de omul fără de care proiectul HCM Baia Mare nu ar fi ajuns atât de departe. Este vorba de antrenorul emerit, profesorul Lascăr Pană, o legendă a handbalului românesc, care și-a dedicat întreaga carieră și viața în beneficiul sportului, în cel al handbalului băimărean în special. Astăzi, noi toți, cei care iubim sportul în general, handbalul în acest caz, trebuie să ne canalizăm forțele nu doar spre a ne califica în Champions League, ci și pentru a-i transmite domnului profesor Pană toată dragostea și puterea noastră în aceste momente dificile când duce o luptă grea la rândul său. Pe terenul de joc nu există adversar pe măsura lui Lascăr Pană! Dacă întrecerea s-ar duce acolo, domnul profesor ar găsi ecuația câștigătoare… Din nefericire, domnul profesor duce acum o altfel de luptă. Deși are parte de cea mai bună îngrijire, Lascăr Pană are nevoie acum de toate gândurile noastre bune, de iubirea și susținerea noastră.

 
 

În acest moment important pentru handbalul băimărean, când ne aflăm în pragul calificării în Champions League, Lascăr Pană ar fi primul care ar veni la sală, ar da sfaturi prețioase jucătoarelor, antrenorilor și ar susține din prima și până în ultima secundă echipa din tribune, la fel cum a făcut-o de fiecare dată. Din păcate, HCM Baia Mare nu îl va avea astăzi alături pe unul dintre cei mai mari susținători. Cred că este datoria noastră acum, pe lângă pumnii strânși pentru echipa noastră de suflet, să fim alături cu gândul de legendarul Lascăr Pană. Să ne rugăm la Dumnezeu să îi dea puterea de a ieși învingător din cel mai dificil „meci” al vieții sale, să îi transmitem energia noastră, să fim alături de el cum și el a fost mereu lângă handbalul băimărean. Vă iubim, domnule profesor. Avem nevoie de dumneavoastră!”

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele