INTERVIU | Valentin Ghionea, înainte de România - Italia: ”Trei victorii, categoric! Eu am încredere în băieţi, avem puterea necesară să câştigăm de trei ori”. Care sunt proiectele din 2018 ale extremei dreapta

11 ian 2018 1609 afişări Handbal
INTERVIU | Valentin Ghionea, înainte de România - Italia: ”Trei victorii, categoric! Eu am încredere în băieţi, avem puterea necesară să câştigăm de trei ori”. Care sunt proiectele din 2018 ale extremei dreapta

Naţionala României va juca în această seară, de la ora 20:00, cu naţionala Italiei (în direct pe Telekom Sport şi DigiSport), în primul meci al turneului de calificare de la Bolzano, prima fază în drumul spre turneul final din Germania şi Danemarca din 2019. Valentin Ghionea este marele absent al României în Italia. Extrema dreaptă se află în prezent în Baia Mare, unde parcurge ultima etapă de recuperare la gleznă.

Valentin Ghionea a acceptat să vorbească cu ProSport înaintea turneului de calificare, dar şi despre proiectele lui din acest an

Vali, cum vezi turneul de calificare de la Bolzano?
Cred că şansele sunt destul de mari să câştigăm turneul şi să ne calificăm pentru că am avut condiţii de cantonament în străinătate, avem antrenorul cel mai bun, au venit jucătorii importanţi în frunte cu Şimicu. Deci lotul ar fi complet, cu excepţia mea şi a lui Mocanu, chiar nu văd nicio problemă. Şi cred că avem putere destul de mare. Normal că nu va fi uşor turneul, Ucraina este o echipă destul de puternică. Chiar şi Italia şi Insulele Feroe ne vor pune probleme, dar echipa s-a pregătit bine în perioada asta şi am încredere în băieţi. Toţi sunt jucători de valoare şi cred că pot face rezultat bun şi să ne califice.

Simţiţi după tot ce s-a întâmplat în ultima vreme că 2018 este acel an pe care îl aşteaptă toată lumea de la echipa naţională masculină de multă vreme, adică sp ajungă din nou la un turneu final?
Noi an de an ne-am dorit să ne calificăm la turneele finale, să avem aceste momente pe care le aşteaptă toată lumea, dar nu ştiu care au fost cauzele pentru că eu cred că echipa nu este una dintre cele mai slabe din Europa. Cred că am putea fi lejer în primele 14 din Europa şi din lume. Dar an de an ne-am chinuit şi am stat acolo în grupa a doua, chiar a treia valorică, nu ştiu cauzele. A venit şi Xavi Pascual, am fost aproape să ne calificăm la Europene, s-a întâmplat însă în partea a doua a campaniei ceva şi nu am mai reuşit niciun rezultat bun.

A venit acel rezultat dureros cu Belarus de la Craiova, din iunie 2017...
Eu cred că a fost meciul cu Serbia de la Baia Mare, mult mai important. Cred că acel meci ne-a tras puţin în jos, ne-a scăzut moralul. Acum încercăm încă o dată, poate reuşim. Şi oricum, dacă trecem acum de turneul din Italia, va veni play-off-ul şi va trebui să trecem de o echipă puternică.

Din fericire, şansele sunt mai mari la prima vedere să ajungeţi la Campionatul Mondial. În acest play-off, faţă de alte ocazii, nu vor fi Franţa, Danemarca, Germania plus cele mai bune trei echipe de la Campionatul European. Va fi un număr mai mic de superechipe, dacă ne putem exprima astfel, deci o şansă mai bună pentru un adversar mai accesibil.
Corect. Poate că acum şansele ar fi mai mari. De data asta trebuie să forţăm mult calificarea.

În urmă cu 2 ani, aţi fost de asemenea foarte aproape să ajungeţi în play-off, chiar aţi avut calificarea în mână cu Austria la Baia Mare, dar au venit acele ultime 3-5 minute de coşmar şi totul s-a spulberat. Simţi că echipa stă mai bine acum pentru a trece de această fază?
Din punct de vedere al codiţiilor materiale cred că e la fel. Ca şi antrenamente, depinde. Cu Omer era într-un fel, el cunoştea mult mai bine jucătorii din România, ştia mofturile fiecărui handbalist, avea alt stil. Xavi Pascual este mai perfecţionist din punct de vedere al tacticii. Nu ştiu dacă este diferenţă foarte mare, dar de fiecare dată a fost câte o schimbare, normal. Din păcate nu s-a văzut şi în rezultate, asta a fost problema, în sensul de a ajunge la un turneu final.

Trei victorii în Italia? Sau nu te hazardezi cu un pronostic?
Trei victorii, categoric! Eu am încredere în băieţi, avem puterea necesară să câştigăm de trei ori. Sunt echipe bune cu care trebuie să joci la maximum, dar nu sunt de nebătut.

Aş profita de ocazie şi te-aş întreba şi despre proiectele personale din următoarea perioadă. În primul rând băimărenii şi nu numai sunt curioşi dacă în vară te vei reîntoarce acasă.
Nu-mi pun asta în cap. Îmi voi încheia înţelegerea cu Wisla Plock în vară, dar asta nu înseamnă că trebuie să mă întorc acasă. Eu vreau să mai joc la nivel înalt încă 2-3 sezoane, vreau să joc normal în Liga Campionilor. M-am obişnuit acolo, am deja 11 sezoane de Liga Campionilor. Şi chiar aş mai vrea să joc 2-3 sezoane, fizic mă simt foarte bine, sunt cel mai bun marcator al echipei mele, nici nu mă gândesc să nu joc la nivel înalt. Cred că voi juca tot pentru o echipă de Liga Campionilor.

Măcar pe perioada vacanţei vei reveni în Baia Mare, având în vedere că ai un proiect, o tabără pentru copii. Şi din ce înţeleg, mai nou, vei organiza şi un curs pentru antrenori.
Într-adevăr, în cadrul taberei de copii, Joel da Silva şi Rareş Fortuneanu, antrenorii echipei Saint Raphael,  vor prezenta pe parcursul a două zile câteva principii din handbalul care se practică în campionatul francez. Vor prezenta câteva lucruri interesante, iar pentru antrenorii din România şi cine este interesant pot intra pe site-ul nostru şi se pot înscrie fără probleme. Timp de 2 zile, în 3 şi 4 iulie, ei vor fi la Baia Mare.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.