INTERVIU | Tomas Ryde, înainte de „dubla” decisivă cu Serbia: „Am văzut peste 70 de meciuri din Liga Națională, ne-am pregătit pentru orice scenariu”. Prima modificare importantă adusă în lotul României de selecționer: feedback între jucătoare

Autor: Adrian Costeiu Publicat: 02 Jun. 2015, 14:42 Actualizat: 07 Jun. 2015, 12:47 Handbal

Tomas Ryde, noul selecționer al naționalei de handbal fete a României, a acordat un interviu pentru ProSport în care a vorbit despre cele două luni și jumătate petrecute pe banca tricolorelor. Suedezul se declară încântat de calitatea jucătoarelor din naționala României și spune că nu dorește să facă schimbări masive. A efectuat deja o modificare importantă: le cere fetelor să ofere feedback la fiecare fază la antrenament, pentru a deveni mai unite. Barajul contra Serbiei (turul pe 6 iunie, de la ora 19:00, returul peste o săptămână, la 17:00, la Cluj) e primul test adevărat pentru Ryde, care speră să califice naționala la Mondialul din Suedia. Ambele meciuri vor fi transmise în direct de DigiSport.

  • Ryde a câștigat o Ligă a Campionilor cu Viborg, în 2006, și susține că Neagu ar fi avut oricând loc în Dream Team-ul echipei daneze
  • Tricolorele vor pleca joi de la Cluj, acolo unde s-au reunit, urmând să ia avionul pe ruta București-Belgrad. Apoi vor merge cu autocarul timp de două ore până la Kraljevo

Numirea lui Tomas Ryde în fruntea naționalei de fete a fost una surprinzătoare. După aproape un deceniu în care fanii au cerut un antrenor străin, Federația a luat această decizie, una care ar trebui, în teorie, să revoluționeze handbalul feminin românesc. Tehnicianul suedez vine, însă, după aproape șapte ani de pauză, timp în care nu a antrenat la nicio echipă. Dar spune că asta nu l-a afectat, ba mai mult, crede că este o motivație superioară pentru a reuși.

Barajul cu Serbia pentru Mondial vine într-un moment favorabil pentru tricolore, pentru că Lekic, Damnjanovic, Cvijic sau Tomasevic s-au certat cu selecționerul și au refuzat să se mai prezinte la lot, în semn de protest. Astfel, România devine favorită la calificare, însă Ryde nu e omul care să lase nimic la voia întâmplării. Cerebral, dar aproape întotdeauna zâmbitor, suedezul răspunde la întrebări cu o sinceritate debordantă. Spune că a văzut zeci de meciuri din Liga Națională, a urmărit cu atenție fiecare jucătoare și se declară încântat de ceea ce a găsit la națională. Unde a făcut deja o primă schimbare importantă: le-a transmis fetelor să își acorde una alteia feedback, după fiecare fază de la antrenamente.


Tehnicianul suedez vorbește cu jucătoarele în pauză pentru a le transmite acestora ce trebuie să facă pe teren

„Nu e vorba despre schimbarea stilului de joc”

Ați cunoscut deja handbalul românesc, cum l-ați caracteriza după această perioadă?
Nu am antrenat foarte mult, să știi, pentru că nu am reușit să strâng lotul mai mult de o săptămână. Ă‚sta e un minus din punctul meu de vedere, pentru noi, dar înțeleg că acesta este sistemul competițional. Dar văd dorință în ochii fetelor, am simțit asta, au avut o energie excelentă la Trofeul Carpați, iar asta mă mulțumește foarte mult.

Credeți că este greu să schimbați stilul naționalei cu cel pe care îl doriți dumneavoastră într-un timp atât de scurt?
Nu e vorba despre schimbarea unui stil, ci despre câteva modificări pe care trebuie să le facem pentru a putea anihila naționala sârbă. Trebuie să muncim mult împreună și cred că dacă reușim asta, vom avea niște rezultate foarte bune. Am primit, însă, review-uri pozitive de la fete.


„Când ai extreme precum Ada Nechita, Laura Chiper, Aneta Pîrvuț, Camelia Hotea sau Iulia Curea, atunci poți fi foarte puternic pe contraatac”

Tomas Ryde


Câte meciuri ați văzut din Liga Națională feminină?
Foarte, foarte multe! Aproape toate. Văzusem 52 acum câteva săptămâni, deci cred că acum le-am văzut peste 70. Am fiecare meci în format video imediat după fluierul final. 

Ce ați descoperit? Care au fost cele mai surprinzătoare lucruri?
Să încep cu un punct negativ? (zâmbește)… Cred că sistemul defensiv al unor echipe nu funcționează. Mie îmi plac defensivele nordice sau cea a Franței, iar noi mai avem de crescut din acest punct de vedere. Dar e timp… Pozitiv? Am văzut foarte multe jucătoare tinere extrem de talentate, născute în 1993, 1994, 1995. Au calități tehnice excelente, pasează foarte bine mingea, se mișcă excelent pe teren.


După experimentul reușit de la Trofeul Carpați, tricolorele se vor întoarce la Cluj și pentru meciul cu Serbia, din barajul de calificare pentru Mondialul din Suedia, programat în decembrie

„Fără vedete, Serbia are un alt stil de joc”

Deci pentru a bate Serbia avem nevoie de o defensivă de top?
Absolut! Dar, de fapt, este un meci foarte dificil, în care trebuie să avem atât un atac de top, cât și o defensivă puternică. Practic, nu avem loc de eroare.

Ați auzit, cu siguranță, că Serbia nu va deplasa câteva vedete, aflate în conflict cu antrenorul. Va fi mai ușor de învins?
Trebuie să fim atenți! E clar că echipa lor va fi schimbată. Atunci când joacă Lekic și Damnjanovic, au un stil de joc, dar când ele nu joacă, au un cu totul alt stil de joc. Atunci, joacă mai rapid, mai agresiv și mai avansat în defensivă. Sunt două stiluri total diferite, dar eu voi insista să ne pregătim pentru ambele scenarii. Vor pierde din experiență, ceea ce e foarte important. Pe de altă parte, dacă ele nu joacă, tinerele care vin din spate vor avea o motivație mai mare, vor dori să tragă foarte mult, iar meciul de pe teren propriu e periculos.


„Pot spune că Eliza Buceschi a fost o jucătoare care m-a surprins. Chiar și Luciana Marin, pentru modul în care se apără. Mai sunt jucătoare… Florina Chintoan e un pivot atipic, foarte rapid, dar care nu e la fel de înalt ca alți pivoți din handbalul european”

Tomas Ryde


Cum ați găsit România din punct de vedere mental?
Nu am încă o viziune de ansamblu asupra a tot ceea ce se întâmplă aici. Sunt situații diferite, la antrenamente sau în timpul jocului. Nu am fost, încă, într-o situație dificilă cu echipa pentru a vedea cum se comportă, au fost doar jocuri amicale. Așadar, trebuie să mă pregătesc pentru situații în care unele jucătoare vor avea teamă. Ceea ce-mi doresc e să am un echilbru în echipă, un echilibru în teren. Îmi doresc să văd mai mult de la partea dreaptă, o știu pe Ada Nechita, am adus-o la lot și pe Patricia Vizitiu, sper ca și Melinda Geiger să crească în aceste săptămâni. Trebuie să fim periculoși și în flancul drept, e imposibil să avem rezultate dacă jucăm încontinuu pe partea stângă, cu Neagu.


Cristina Neagu vine la lot, după ce a câștigat prima Ligă a Campionilor din carieră. Colega sa, Dragana Cvijic, e în conflict cu antrenorul Serbiei și nu va juca în barajul pentru CM

„Neagu, ofensiv, e cea mai bună jucătoare din lume”

Știați că Neagu e cea mai bună jucătoare a României. Dar cine v-a surprins cel mai mult?
Pot spune că Eliza Buceschi a fost o jucătoare care m-a surprins. Chiar și Luciana Marin, pentru modul în care se apără. Mai sunt jucătoare… Florina Chintoan e un pivot atipic, foarte rapid, dar care nu e la fel de înalt ca alți pivoți din handbalul european. Dar eu nu vreau un pivot imobil, iar Chintoan are multă viteză. Pentru mine, și Claudia Constantinescu a fost o surpriză, nu e obișnuită să joace în stilul pe care îl vreau eu, dar are o aruncare senzațională. Deocamdată, nu știu cine va fi în spatele lui Neagu pe inter stânga. Va fi vorba și despre defensivă, avem nevoie de două jucătoare pe fiecare post, pentru că se poate întâmpla orice la un meci de acest tip.

Ați antrenat-o pe Viborg, atunci când formația daneză era un Dream Team. Ar fi avut loc Neagu acolo?
(râde) Absolut! În actualul sezon, când și-a revenit după coșmarul accidentărilor, am urmărit-o atent. Și nu a fost niciodată atât de bună! Cred că în plan ofensiv, este cea mai bună jucătoare din lume. Totodată, cred că poate crește și defensiv, se mișcă excelent pe podea, cum multe jucătoare nu o fac. Cred că poate scoate două jucătoare dintr-un foc. Deci este vorba despre modul în care își echilibrează energia: face mai mult în ofensivă sau în defensivă? 

Ea vine, însă, după un sezon foarte lung, foarte dificil, în care a muncit enorm pentru câștigarea Ligii Campionilor. Nu vă e teamă de oboseală?
Nu, nu e vorba despre asta. Jucătoarele la acest nivel au nevoie de energie, altfel nu poți obține mari performanțe.

„Interii ar trebui să lanseze contraatacurile

Care este stilul pe care doriți să îl implementați naționalei noastre?
Când ai extreme precum Ada Nechita, Laura Chiper, Aneta Pîrvuț, Camelia Hotea sau Iulia Curea, atunci poți fi foarte puternic pe contraatac. Toate se descurcă foarte, foarte bine, au o viteză foarte bună. Cred că problema României poate fi uneori că portarul lansează contraatacurile, când interii ar trebui să facă asta. Pase mai scurte, dar cu o viteză mai mare. Cred că România își poate îmbunătăți chiar și acest punct unde stă bine.

Ați avut o perioadă destul de lungă în care nu ați antrenat, nu e puțin ciudat să reveniți?
Este atractiv! Am mai lucrat într-un club de hochei, ajutându-mi niște prieteni. Știam că voi reveni în handbal, am simțit această nevoie. Am mai negociat cu Larvik, dar până la urmă am venit în România și asta mă mulțumește.

Jakob Vestergaard a fost unul dintre primii antrenori nordici care au venit în Est, fiind foarte apreciat. V-a convins și Jakob să veniți în România?
Îl știu bine pe Jakob, ne-am întâlnit și anul trecut, cu familiile, și el vorbea despre experiența română. Am glumit imediat și eu, le-am spus celor apropiați că poate ar trebui să vin și eu aici, pentru că o astfel de decizie implică și partea personală. El era foarte fericit în România. Pentru mine nu contează atât de mult unde antrenez, ci mai mult conexiunea pe care o am cu jucătoarele. Dacă totul este bine, atunci victoriile vin.


Ryde a cerut unitate din partea naționalei feminine, care poate ajunge din nou la CM

Noutatea lui Ryde: feedback între jucătoare

Revenind la meciul cu Serbia, returul se va juca la Cluj, acolo unde ați mai jucat la Trofeul Carpați, iar sala a fost excelentă. Cum veți motiva jucătoarele pentru a da totul în fața unui public care așteaptă mult?
Am câteva lucruri în minte. În primul rând, vreau să spun că la Cluj am jucat excelent și am simțit că jucătoarele sunt montate încă de la primul antrenament, unul care a ieșit excelent și, în urma căruia, am simțit că totul va fi bine. Iar la meci, energia a fost senzațională. Fetele au jucat excelent, publicul a fost minunat, iar victoria contra Braziliei – chiar în fața unei echipe care nu a fost motivată la 100% – a fost extrem de importantă. E drept, poate a fost și cam multă emoție, pentru că la meciul următor nu ne-am mai descurcat la fel de bine. Dar am schimbat multe jucătoare și atunci, am vrut să văd ce poate fiecare.

Sunteți încrezător înaintea meciului cu Serbia, ce vă face să simțiți asta?
Da, sunt încrezător! Simt că ceea ce facem la antrenamente merge în teren și am avut o săptămână foarte bună la Cluj, la Trofeul Carpați. E important că jucătoarele vorbesc între ele, au feedback instantaneu pentru ceea ce fac la antrenament.

Prin e-mail sau pe teren?
Nu, nu! Pe teren, asta nu au mai făcut înainte. Ele erau obișnuite să primească feedback de la antrenor, dar acum le-am încurajat să vorbească între ele. Vezi, avem la antrenament 16 dintre cele mai bune jucătoare din lume. Asta înseamnă că știu handbal bine. Deci pot să aibă o părere avizată. Dacă analizezi jocul lui Larvik, vei vedea că jucătoarele discută mult în teren, se antrenează, practic, singure. 

E o surpriză pentru ele?
La început, da! Era foarte multă liniște. Marți și miercuri, la primele antrenamente, chiar era liniște. Apoi, joi și vineri a fost foarte bine. Le-am lăsat pe fete să vorbească la pauză și totul a fost excelent. E o putere imensă pe care fetele o au în acest moment, iar într-un meci cu un public vulcanic, discuțiile cu banca tehnică sunt reduse la minimum, așa că ele trebuie să se antreneze în teren.

Vă mulțumesc și mult succes!
Așa să fie, mulțumesc și eu.

LOTUL ROMÂNIEI PENTRU BARAJUL CU SERBIA

  • portari: Ungureanu, Munteanu, Dedu
  • extreme: Ardean, Hotea, Nechita, Chiper
  • pivoți: Tătar, Chintoan, Manea
  • linia de 9 mteri: Neagu, Brădeanu, Constantinescu, Perianu, Buceschi, Geiger, Vizitiu, Mihalschi, Zamfirescu

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Autor: Adrian Costeiu Publicat: 02 Jun. 2015, 14:42 Actualizat: 07 Jun. 2015, 12:47 Handbal
Pe aceeași temă
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
Daniel Mitu s-a stins! Ce tragedie: Eşti eroul nostru şi cel mai puternic înger
Anamaria Prodan, îngrozită de COVID-19: La ce clinică s-a tratat şi cu ce problemă a rămas
Anamaria Prodan, îngrozită de COVID-19: La ce clinică s-a tratat şi cu ce problemă a rămas
Un lord al drogurilor a reuşit să se ascundă 35 de ani de autorităţi sub o identitate falsă. Howard Farley a utilizat buletinul unui bebeluş mort
Un lord al drogurilor a reuşit să se ascundă 35 de ani de autorităţi sub o identitate falsă. Howard Farley a utilizat ...
Razvan Rat condamna conducerea CFR-ului dupa ce l-a concediat pe Dan Petrescu: „Eu cred ca el a folosit aceleasi metode si nu s-a mai plans nimeni!”
Razvan Rat condamna conducerea CFR-ului dupa ce l-a concediat pe Dan Petrescu: „Eu cred ca el a folosit aceleasi metode ...
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
3 noi simptome în cazul infecţiei cu coronavirus. Care sunt cele 11 semne ale COVID-19
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Mii de români, în pericol! Se schimbă regulile. Ar putea pierde tot
Mii de români, în pericol! Se schimbă regulile. Ar putea pierde tot
Ceaușescu, la un pas să scape de execuție! A făcut însă o greșeală fatală
Ceaușescu, la un pas să scape de execuție! A făcut însă o greșeală fatală
Cele mai PERVERSE practici sexuale. Jumătate dintre femei fac asta în pat
Cele mai PERVERSE practici sexuale. Jumătate dintre femei fac asta în pat
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția la ușă
Un băiat vorbea online cu o adolescentă aflată la 8.000 km distanță. Peste un timp, părinții lui s-au trezit cu poliția ...
👉🏼Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
👉🏼Nu mai mâncați acest tip de pate! Este otravă pură! Lista completă a alimentelor toxice de pe piață, conform InfoCons
WOW! Noile prețurile pentru Logan și Sandero pun la pământ concurența. Cât costă cele două modele
WOW! Noile prețurile pentru Logan și Sandero pun la pământ concurența. Cât costă cele două modele
A fost publicat prospectul vaccinului anti-COVID 19. LISTA efectelor adverse. 1 din 10 oameni ar putea păţi asta
A fost publicat prospectul vaccinului anti-COVID 19. LISTA efectelor adverse. 1 din 10 oameni ar putea păţi asta
6 motive pentru care femeile refuză relațiile intime
6 motive pentru care femeile refuză relațiile intime
Ce dotări are și cât costă noua Dacia Logan cu cea mai bună echipare? Detaliul care face diferența
Ce dotări are și cât costă noua Dacia Logan cu cea mai bună echipare? Detaliul care face diferența
Lidl va da lovitura: introduce o nouă categorie de produse, pe care tinerii se vor bate! Prețurile sunt foarte bune
Lidl va da lovitura: introduce o nouă categorie de produse, pe care tinerii se vor bate! Prețurile sunt foarte bune
Pfizer nu ştie încă dacă cineva care a primit vaccinul anti Covid-19 mai poate transmite virusul
Pfizer nu ştie încă dacă cineva care a primit vaccinul anti Covid-19 mai poate transmite virusul
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Cum făceau amor femeile în URSS. Practica șochează și acum orice bărbat!
Român mort în chinuri cumplite: bătut şi incendiat în Italia. Ucigaşii săi, pedepsiţi exemplar de magistraţi
Român mort în chinuri cumplite: bătut şi incendiat în Italia. Ucigaşii săi, pedepsiţi exemplar de magistraţi
Familia Alinei Eremia se mărește! Artista le-a dezvăluit, în sfârșit, fanilor secretul: „Am amânat atât de mult timp momentul” / FOTO
Familia Alinei Eremia se mărește! Artista le-a dezvăluit, în sfârșit, fanilor secretul: „Am amânat atât de mult ...
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Ultima postare a lui Maradona pe Facebook
Cum poți să-ți iei mașină de la Lidl cu 89 de euro pe lună?
Cum poți să-ți iei mașină de la Lidl cu 89 de euro pe lună?
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce aminte aproape nimeni
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp ce era filmată
FOTO. Anna Lesko, ipostaze incendiare cu Bogdan Mocanu! S-a lăsat pipăită de bărbat în timp ce era filmată
Lidia Buble a mărturisit ce simte pentru Fuego! „Nu mai pot după el, îl iubesc!”. A trecut blonda peste despărțirea de Răzvan Simion?
Lidia Buble a mărturisit ce simte pentru Fuego! „Nu mai pot după el, îl iubesc!”. A trecut blonda peste despărțirea ...