INTERVIU EXCLUSIV cu Tomas Ryde: „Obiectivul echipei CSM București este să câștige!” Un moment de neuitat, „am terminat Danemarca în numai 12 minute”, și marea revanșă pe care o așteaptă în 2020

Redactor:
Marius Hutu
INTERVIU EXCLUSIV cu Tomas Ryde: „Obiectivul echipei CSM București este să câștige!
  • Publicat:
  • Actualizat:

CSM București a intrat în era „Tomas Ryde”, el fiind al treilea antrenor din Suedia care ajunge pe banca tehnică a echipei, după Per Johansson și Magnus Johansson. În paralel, tehnicianul de 59 de ani va pregăti și naționala României și cu ambele are obiective înalte, pentru că investițiile sunt mari, iar așteptările fanilor, oficialilor, a celor implicați în handbal sunt pe măsură.

Dar astfel de provocări îl „seduc” pe Tomas Ryde, astfel că nu a ezitat să lase business-ul din Suedia și să vină la București pentru cel puțin următorii 2 ani. Antrenorul a recunoscut însă într-un interviu acordat pentru ProSport că soția lui a avut un rol determinat în luarea deciziilor finale. Ce a spus despre CSM București, dar și despre echipa națională, citiți în rândurile următoare:

Care ar fi primele impresii aici, la CSM București?
Ultimul sezon a fost mai dificil pentru CSM București. Lumea se gândește probabil la rezultate, așteptările tuturor au fost foarte înalte, dar în sport, când ai atât de multe jucătoare accidentate, când te confrunți cu astfel de probleme, nu este chiar atât de ușor să le rezolvi. Echipa nu a obținut cele mai bune rezulatte, dar a câștigat Cupa României, nu a fost departe nici în Liga Campionilor. Pentru mine este un nou început, am început puțin cam târziu, nu am putut perfecta un program pentru fete pentru perioada iunie – iulie. Multe jucătoare sunt accidentate, câțiva parametri ar fi putut fi azi mai buni. Acum, organizarea, începând de sus și până la nivel de echipă, este bună, avem jucătoare noi, iar la startul pregătirilor a fost ca în prima zi de școală, la vârsta de 7 ani. Am avut un start plăcut, toată lumea a avut sentimente, sunt fericit că sunt aici.

Ați fost surprins când ați primit oferta de la CSM București?
Au fost câteva zvonuri înainte, dar am fost puțin surprins. Am fost fericit când primit propunerea, nu sunt decât câteva cluburi de top în Europa și sunt foarte mândru.

Așadar, sunteți la startul unei noi experiențe în România, după ce ați fost la echipa națională în perioada 2015-2016…
Este diferit între a fi antrenor la echipa națională și antrenor la club. La vremea respectivă locuiam în Stockholm, înregistram mult video și mă uitam la jucătoarele din România. La fiecare 6-8 săptămâni eram în cantonamente cu echipa națională, dar a semănat mai mult cu un proiect din anumite puncte de vedere. Am cunoscut însă în perioada respectivă mulți oameni în România. Inclusiv soția mea s-a simțit foarte bine aici, și-a făcut mulți prieteni interesanți. Când am avut propunerea de la CSM București, soția mea a spus imediat DA! Și ea a primit la rândul ei o propunere de a deveni director la o școală, este un lucru foarte important în Suedia, dar ea a spus că mergem la București, pentru că este tare interesant. A fost o mare provocare și am acceptat-o.

„Echilibrul în echipă este mult mai bun”

Ce părere aveți despre echipă? Totul este în regulă?
Totul este absolut ok. Acum încă mai avem jucătoare cu probleme medicale, Elizabeth Omoregie, Dragana Cvijic, Cristina Neagu, Carmen Martin. Dar echilibrul în echipă este mult mai bun. La ce mă refer eu prin acest echilibru? La jucătoare de apărare și jucătoare de atac. Suntem o echipă multiculturală, nu am calculat, dar cred că avem sportive din nouă țări diferite. Cel mai important lucru când începi treaba la o companie sau la un club este să-mi dau seama cine sunt, cine ești tu, ce fel de cultură ai, ce-ți place, ce nu-ți place, ce mănânci, când mănânci. A fost la fel și în Viborg, cu jucătoare din China, din Spania, a fost foarte interesant. Înveți o grămadă de lucruri.

Multă lume se întreabă când va reveni Cristina Neagu pe teren. Ce informații aveți în acest moment?
La această întrebare poate răspunde cel mai bine doctorul și Dragoș (n.r. Luscan), încă nu știm, așteptăm răspunsuri și în privința altor jucătoare, pentru că vreau să implementăm un playbook (n.r. cartea de strategii a echipei). Depinde de cine e pe teren și cine nu. Normal, după o astfel de accidentare în NBA și NFL, un jucător revine după 10 luni. Înainte de 10 luni nu ar fi indicat să fie pe teren. Așadar, revenirea Cristinei ar trebui să fie în octombrie. Trebuie să aibă grijă, pentru că anul viitor sunt și Jocurile Olimpice, unde își dorește foarte mult să fie, apoi mai urmează încă o ediție a Jocurilor Olimpice, deci mai are cel puțin 5 ani de jucat. >. Vom vedea, totul trebuie luat pas cu pas. Eu cred că Neagu poate juca încă mult timp, atât pentru club, cât și pentru echipa națională.

Este posibil să o aveți pe Cristina Neagu la Campionatul Mondial?
Cred că este posibil. În octombrie ar fi ziua verde, deci ar avea timp să joace aproape 2 luni până atunci. Nu știu însă dacă va fi la un nivel foarte ridicat în numai 2-3 luni, ar avea nevoie de mai mult pentru a reveni foarte sus, ea ne-a obișnuit cu standarde foarte înalte, dar va fi foarte bine pentru echipa națională să o avem.

Tomas Ryde: „Ceea ce trebuie să înțelegem este că ne va lua puțin timp să creăm o nouă echipă la cel mai înalt nivel de performanță cu multe jucătoare noi” 

Care este obiectivul d-voastră la CSM București?
CSM București este un club care își propune să câștige tot, știm asta, nici nu trebuie să vorbim foarte mult despre asta. Nu poți câștiga fiecare turneu, competiție, aceasta este realitatea, la fel este și la fotbal. Concurența în handbalul feminin a crescut foarte mult în ultima vreme și asta este foarte bine pentru sport. Acum mai bine de 10 ani erau Slagelse, Viborg, Krim Ljubljana și Lada Togliatti. Erau patru echipe care puteau câștiga, acum sunt vreo opt echipe care pot reuși să ajungă în vârf. Dar obiectivul acestei echipe este să câștige. Ceea ce trebuie să înțelegem este că ne va lua puțin timp să creăm o nouă echipă la cel mai înalt nivel de performanță cu multe jucătoare noi. Dar îmi voi da toată silința, am ceva experiență, competențe pentru asta. Am început să lucrăm la asta imediat, încă din prima zi. Să aduc atitudine, să vorbim despre disciplină, despre profesionalism, acestea sunt lucruri importante într-o echipă. Fetele trebuie să aibă grijă una de alta, despre ce se va întâmpla la noua echipă. Trebuie fiecare să acceptăm rolul pe care îl avem, până la urmă este o combinație de roluri și trebuie să găsim formula potrivită. Le-am spus că fiecare trebuie să vorbească cu fiecare, iar începutul a fost foarte bun.

Ce înseamnă să le aveți în aceeași linie de 9 metri pe Cristina Neagu, Andrea Lekic și Nora Mork?
Înseamnă că în câteva săptămâni, când le vom avea pe toate în teren în această sală, vom asista la momente uimitoare. Să le urmărim în aceeași echipă pe cele mai bune jucătoare din lume va fi ceva fantastic.

Aș vrea să discutăm puțin și despre echipa națională. Ce părere aveți despre grupa de la Campionatul Mondial, cu Ungaria, Muntenegru și Spania?
Dintr-o anumită perspectivă, vom avea o grupă dificilă. Poate că prima grupă (n.r. cu Norvegia, Serbia și Slovenia) ar fi fost mai bună. Dar acum sunt preocupat de alte lucruri, de revenirile Elizei Buceschi, Cristinei Neagu, să găsesc soluții bune pentru postul de inter dreapta. O avem pe Ana Maria Savu, iar acum a apărut Daria Bucur. A fost foarte foarte bună în ultimul cantonament, am fost așa de mulțumit de tot ce a realizat. În martie 2015, când am venit prima dată la lot, Alexandru Dedu (n.r. președintele FR de Handbal) mi-a cerut să fac jucătoarele să fie mai fericite în echipă. Iar acum pot să spun că, la ultima prezență la lot în cantonamentul de la Brăila de la sfârșitul lunii mai, am văzut o atitudine uimitoare în echipă. A fost atât de plăcut să lucrăm din nou împreună. În Japonia cu siguranță va fi ceva diferit, dar privim cu încredere tot ce va urma, va fi foarte palpitant.

Credeți că puteți să ajungeți cu această echipă la Jocurile Olimpice de la Tokyo?
Acesta este cel mai dificil lucru de realizat, să ajungem la Jocurile Olimpice. Dacă toată lumea va fi pe poziție, se va pregăti corespunzător și fiecare va ști ce are de făcut în echipă, atunci va fi o ocazie foarte bună pentru noi. În România sunt jucătoare foarte bune, echipe bune, fani fanstastici. Posibilitatea de a crea o cultură de învingători în handbalul feminin în această țară este uimitoare, iar astfel de lucruri mă atrag cu adevărat să merg cu România.

Tokyo va fi și ca o revanșă pentru d-voastră?
Din anumite puncte de vedere, da. La Campionatul Mondial din Danemarca ne-am mișcat atât de bine. Am învins Danemarca în sferturi, după un meci foarte dificil, cu un gol marcat de Ada (n.r. Nechita) în ultima secundă a prelungirilor, apoi am pierdut cu Norvegia, tot în prelungiri, după unul dintre cele mai dificile jocuri. La final, am reușit să câștigăm medalia de bronz. Au urmat calificările pentru Jocurile Olimpice de la Rio, am terminat Danemarca în numai 12 minute, am fost atât de mândru. Apoi, în vară, cred că pregătirea ar fi trebuit să decurgă într-un alt mod, dar în același timp Cristina a fost accidentată la brațul de aruncare, la fel și Eliza a avut probleme. Din păcate, nu suntem în poziția Rusiei, să avem atât de multe jucătoare la cel mai înalt nivel, să avem de unde să alegem. Pentru mine, ca antrenor, a fost un turneu îngrozitor. Nu am avut niciun meci înregistrat cu Angola, prima adversară. Angola a fost o surpriză pentru toată lumea. Alți antrenori au spus că au fost norocoși că nu au avut Angola în primul meci. Ok, am avut Angola, a fost o mare surpriză negativă pentru noi. Am vorbit și cu Cristina în urmă cu câteva săptămâni despre asta, mi-a spus că a fost cel mai prost turneu final din viața ei. Dar dacă vom ajunge din nou la Jocurile Olimpice, vom avea o nouă șansă și cu siguranță de această dată totul va fi altfel.

Din punct de vedere al performanțelor de vârf, Tomas Ryde a câștigat Liga Campionilor cu Viborg în 2006 și a condus România pe locul 3 la Campionatul Mondial din 2015.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele