INTERVIU | Curaj şi pentru meciul cu Olanda: "Avem capacitatea de a le face faţă şi a câştiga împotriva lor”. Cum merge relaţia Dedu - Dumanska şi cum se decide titularizarea portarului la meciuri

9 dec 2018 3668 afişări Handbal
INTERVIU | Curaj şi pentru meciul cu Olanda: "Avem capacitatea de a le face faţă şi a câştiga împotriva lor”. Cum merge relaţia Dedu - Dumanska şi cum se decide titularizarea portarului la meciuri Sorin PANĂ / MEDIAFAX

Majoritatea privirilor la România – Olanda (duminică, ora 19:00) vor fi probabil pe Cristina Neagu şi Nycke Groot, două candidate serioase pentru titlul de MVP al Campionatului European, dar o altă cheie a partidei va fi la nivelul celor două porţi. România intră în luptă cu doi portari, Yuliya Dumasnka şi Denisa Dedu, care au cel mai bun procentaj la turneul final. Olanda răspunde cu un alt portar de clasă mondială, Tess Wester.

Declarată MVP la partida România – Germania (scor 29-24), Denisa Dedu a stat de vorbă cu ProSport înaintea partidei cu Olanda:

Denisa, România are cea mai bună poartă la acest Campionat European. Care ar fi explicaţia?
Mă bucur să aud lucrul acesta, dar apărarea este pe primul loc. Prestaţia noastră ca şi portari nu ar fi putut fi la asemenea nivel dacă nu am fi avut ajutorul defensivei. Ca să spun aşa, este un ajutor reciproc.

Totuşi, avem şi cel mai bun atac după prima fază a competiţiei, practic merge totul...
Da, într-adevăr, avem şi atac, avem şi apărare, jocul nostru este aşa cum ne-am dorit, iar lucrul acesta mă bucură enorm. Îmi doresc în continuare să fie tot aşa.

Aţi apucat să schimbaţi câteva vorbe cu Katrine Lunde după partida România – Norvegia?
Nu am vorbit cu Katrine Lunde, dar am schimbat câteva vorbe cu Silje Solberg, noi suntem colege la echipa de club (n.r. Siofok). Au recunoscut că am fost mai bune în meciul direct şi cam atât.

Cum decurge relaţia de colaborare cu Yuliya Dumanska?
Este o relaţie specială. Cred că tot timpul relaţia asta între portari a fost una mai deosebită. Cu Yuli încercăm să ne încurajăm una pe alta tot timpul, să ne completăm şi cred că lucrul acesta s-a văzut.

Cum se decide titularizarea voastră la meciuri. Este în funcţie de adversari?
Decizia aceasta o ia antrenorul cu portarii, Jaume Forte. El ne anunţă înainte de meci cine va intra prima. Nu ştiu care este strategia, probabil că se gândesc şi în funcţie de adversari. Până acum am împărţit mereu timpii de joc.

Ai intrat tu în teren cu Germania şi a primit titlul de MVP. A intrat Yuliya cu Norvegia, iar la final s-a întâmplat acelaşi lucru, a primit titlul de MVP...
Ne completăm foarte bine. Fiecare când intră încearcă să-şi facă treaba şi să perfomeze la nivel înalt.

Arată asta că suntem o echipă completă? Nu doar cele mai bune marcatoare reuşesc să câştige trofeul de cel mai bun jucător al meciului.
Normal, dar consider că este mai puţin important cine iese MVP. Fiecare jucătoare din echipă contează şi este destul de important să fim toate la capacitate maximă pentru a ne aduce contribuţia la rezultatele echipei.

Eşti deja de foarte mulţi ani la echipa naţională, deşi ai doar 24 de ani. Sunt vreo 8 ani de când eşti aici, cum a trecut timpul?
Chiar mă gândesc la faptul că prima mea convocare la lotul naţional a venit mai devreme să împlinesc 17 ani. Deşi au trecut atâţia ani, sentimentele mele sunt de fericire când fac parte din echpa naţională. Mă bucur mult şi îmi doresc la cât mai mulţi ani la lot.

Urmează Olanda. Ce ştim despre viitorul adversar?
Nu ne-am întâlnit până acum cu Olanda. Într-adevăr este o echipă puternică, a obţinut medalii în ultimii ani, jocul lor este destul de asemănător cu cel al Norvegiei, încearcă să practice un joc în viteză. Dar avem capacitatea de a le face faţă şi a câştiga împotriva lor.

Care jucătoare ţi se pare mai periculoasă, Abbingh, Groot, Polman, Van der Heijden?
Toate sunt jucătoare bune. Dar este vorba şi de zi. Vom încerca să facem o tactică, astfel încât să facem faţă tuturor jucătoarelor, nu doar uneia. Vom vedea la meci cum vom reuşi să le anihilăm.

Aţi spus de fiecare dată după victorii că nu vă gândiţi la medalii, la finale, ci vreţi să luaţi fiecare meci în parte, vă gândiţi doar la următorul joc. Totuşi, aţi început însă să vorbiţi puţin, s-au îndreptat gândurile către o medalie, pentru că aţi jucat foarte bine până acum.
Prin evoluţiile noastre şi prin spiritul de echipă, ne face aşa puţin să visăm la medalii şi ne gândim. Visul nostru este într-adevăr acela de a câştiga o medalie, dar nu trebuie să ne ia minţile, încă mai avem de jucat nişte meciuri destul de importante. Îmi doresc să le câştigm, iar atunci, clar, avem şanse mari şi de medalii.

După câteva dezamăgiri, ce ar însemna o medalie pentru tine?
Aş avea mare nevoie de o bucurie de acest gen. Eu cred că merităm după anumite dezamăgiri să ne bucurăm de munca noastră. Cred că tot timpul am fost destul de aproape, dar ne-a lipsit ceva. Sper ca de data asta să reuşim.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.