INTERVIU cu Mariana Târcă. „Putem bate Ungaria! Ar trebui să implementăm modelul maghiarilor în sportul românesc”

Autor: Andru Nenciu Publicat: 12 Dec. 2013, 13:58 Actualizat: 12 Dec. 2013, 16:23 Handbal
  • Jucătoarea cu cele mai multe selecții din istoria naționalei României (335) crede că handbalistele primei reprezentative au nevoie de un plus de curaj și mai multă personalitate în joc
  • Târcă (51 de ani) consideră că Neagu trece printr-o perioadă de reacomodare
  • Sorina, fata Marianei Târcă, are 1,75 m la doar 14 ani și poate juca pe toate posturile la linia de 9 metri
  • Mariana Târcă a câștigat Liga Campionilor în 1996 cu Podravka Koprivnica
  • A câștigat titlul în România din postura de antrenor cu Rulmentul Brașov

Mariana Târcă susține că strategia Ungariei, care investește masiv într-un grup de 7 discipline – cu tradiție și rezultate  pentru în sportul maghiar – devine din ce în ce mai eficientă. Actuala antrenore consideră că modelul ar trebui preluat și de șefii sportului din România. Printre alte ramuri cu tradiție, mai-marii sportului maghiar acordă o atenție sporită unor discipline precum polo, scrimă, kaiac-canoe sau handbal. Ce crede Mariana Târcă despre meciul din runda a patra a grupei D a Mondialului din Serbia și ce atitudine condiseră că ar trebui să adopte tehnicienii de la copii și juniori în fața elevilor lor puteți citi în interviul de mai jos.

În partida cu Germania, România a ratat șase aruncări din 10 oportunități de la 7 metri. Din ce cauză?

Mie mi-a fost teamă de poartă în meciul cu Germania. Woltering e un goal-keeper impozant, are stilul ei excentric, iar mie îmi place foarte mult. România ratat mult la 7 metri pentru că asta face parte dintr-o caracteristică de bază a noastră: nu avem încredere în forțele proprii. Dacă deschid o fereastră spre trecutul meu pe teren… Eu aveam un colț al meu, în drapta portarului jos.Toată lumea știa că eu aruncam acolo, dar tot marcam! Dar în funcție de desfășurarea unui meci poți să schimbi. Spre exemplu, în finala Ligii Campionilor din sezonul 95-96, pierdusem cu Podravka, în prima manșă, la Hypo Viena, cu 17-13 (25-20 pentru Prodavka în retur). Trebuia să batem acasă, ne distanțasem la patru goluri, dar nu reușeam să ne desprindem la 5! Marcasem de patru ori de la 7 m aruncând în dreapta portarului jos, iar într-un moment cheie, când aveam patru lungimi avans, am bătut un 7 m cu boltă din plonjon. Portarul a plonjat jos! Am înscris și am aprins scânteia unei victorii frumoase. De asta spun că primează și inspirația de moment. Nu e greu să iei cea mai bună decizie.

Azi, la ora 20:15, naționala României întâlnește Ungaria, în meciul al patrulea din grupa D a Mondialului. După ce ați văzut evoluția din meciul cu Germania, credeți că avem șanse reale să învingem reprezentativa lui Janos Hajdu?

Putem câștiga acest joc! Ungaria e mai accesibilă, nu are o poartă atât de puternică precum cea a Germaniei, trebuie să avem mai mult tupeu, să fim mult mai agresivi în defensivă, chiar dacă vom juca tot în sistemul 6-0. În partida cu Germania am luat foarte multe goluri de la 9 metri. Îmi și spuneam la un moment dat: >. Eu, ca fostă jucătoare de atac, după ce marcam câteva goluri prin aruncări de la distanță, știam că o adversară va veni să-mi blocheze brațul de aruncare la un moment dat.

Din punct de vedere valoric cum caracterizați actuala reprezentativă?

Sunt fete valoroase și cred că se îmbină experiența cu tinerețea. Le avem pe Gabriela Perianu, pe Luciana Marin, care face parte din ultima generație de talie mondială la nivel juvenil (n.r. generația născută în 1988 – bronz la CM de juniori din 2006, formație în care evoluau Neagu, Vizitiu, Pârvuț  – antrenori Gavril Kozma și Constantin Tosum). Au nevoie doar de mai mult tupeu și de o doză mai mare de personalitate în joc și eu cred că se pot completa foarte bine elevele lui Gheorghe Tadici.

România – Germania 26-23
pauză: 12-13

România: Ungureanu 4 intervenții, Tolnai 9 intervenții – portari; Chiper, Nechita 6, Pîrvuț, Dincă, Ardean-Elisei 1, Manea 1, Pintea, Ciuciulete 3, Brădeanu 2, Buceschi, Neagu 4, Marin 3, Perianu 3, Țăcălie
Antrenor: Gheorghe Tadici

Germania: Krause, Woltering – portari; Zapf, Lang, Augsburg 2, Kethorn, Loerper 1, Minevskaja, Naidzinavicius 4, Hubinger, Steinbach 4, Beier, Althaus 1, Nadgornaja 3, Muller 11, Geschke
Antrenor: Heine Jensen

LINIA DE 9 METRI: „E GREU FĂ‚RĂ‚ UN INTER DREAPTA DE MÂNĂ‚ STÂNGĂ‚”

Dar nu vi se pare dificil ca pe  postul de inter dreapta România să nu beneficieze de aportul unei jucătoare de mână stângă?

Din postura de antrenor… vă spun că este greu și vă și explic de ce. Dacă faci o tactică de joc, trebuie să echilibrezi având o handbalistă dreptace pe inter dreapta. Când ea intră în combinații, îi este mai greu să dea cursivitate jocului când acțiunea pornește din partea dreaptă spre stângă. Interul dreapta de mână dreaptă poate pasa mult mai ușor spre dreapta, la extremă.

Îmi amintesc de dumneavoastră și pe postul de inter dreapta, dar și pe finalul carierei când evoluați conducător de joc, iar în dreapta o aveați pe Steluța Luca. Cât de greu e pentru o jucătoare să se adapteze cerințelor și să se exprime la un nivel înalt pe orice post?

Contează foarte mult inventivitatea și personalitatea pe care o ai în joc. Mă bucur că vă amintiți de mine și în acea postură. Conta viziunea pe care o aveam asupra jocului, dar și altruismul. Bine, trebuia să mai bag și mingea în poartă chiar dacă jucam centru.

Ați lansat-o pe Cristina Neagu la Rulmentul Brașov. Și ea este o jucătoare polivalentă. Cum vi se pare din punct de vedere fizic după trei meciuri jucate?  

Ea trece printr-o perioadă de reintegrare, de reacomodare, nu e Cristina cu care ne-am obișnuit. Dar e normal ce se întâmplă! Trebuie să avem răbdare pentru că avem mare nevoie de Cristina Neagu. Sunt sigură că va ajuta enorm echipa, iar calitățile pe care ea le posedă sunt nemaiponite.

NU SE IA PLASĂ‚ NICIODATĂ‚: „POARTA TE ARMEAZĂ‚, POARTA TE DEZARMEAZĂ‚”

Se spune că poarta are un rol esențial într-un meci de handbal. De ce?

Pentru că poarta te armează și tot poarta te dezarmează! Eu îmi doresc ca în meciul cu Ungaria din această seară să ne ajute enorm. Avem niște fete foarte valoroase.

Cât de eficient e să arunci pe deasupra capului portarului sau cât de sportiv este?

Tehnica e cea mai importantă, nu trebuie să arunci tare. Tehnica e cea mai importantă în exprimarea în joc. Când portarul așteaptă să tragi jos sau la semi-înălțime și sesizezi că are tendința să lase mâinile jos, poți să-i faci freza, cum se spune. E valabil și pentru loviturile de la 7 metri. Cine nu riscă, nu câștigă! Iar când valorifici astfel de execuții, ai satisfacția că prin inventivitatea și prin inspirația ta de moment ai ajutat echipa.

2043 de goluri a marcat Târcă pentru echipa națională. E golgheterea all-time a României

Vorbiți foarte mult despre personalitatea pe care o au în joc handbaliștii. De când se dezvoltă această latură a unui jucător?

Eu mă ocup acum de copii și de juniori la Brașov și cred că trebuie să ne uităm foarte mult la acest sector. Și noi, antrenorii, greșim pentru că trebuie să-i lăsăm să ia decizii de mici, nu să le dictăm ce să facă. Poate că noi ar trebui săprivim la ceilalți cum își cresc sportivii, pentru că e esențială personalitatea lor în joc.

La cine vă referiți când spuneți că ar trebui să ne uităm la ceilalți?

Copiii vin la handbal, dar poate dacă ne-am uita și noi la vecinii noștri unguri, referitor la strategia pe care ei au implementat-o, cu șapte discipline olimpice în care investesc pentru a avea mai târziu de unde alege, altfel am vorbi. Copiii vin, dar avem nevoie și de posibilități materiale.

PRONOSTICUL SPECIALISTULUI: „NORVEGIA CÂȘTIGĂ‚ CAMPIONATUL MONDIAL!”

Sorina, fata dumneavoastră, are 14 ani și face handbal de performanță. Continuați dumneavoastră de aici…

La 14 ani are deja 1,75 m înălțime și cu siguranță va mai crește. Pe mine mă bucură pentru are și resurse tehnice, dar are și minte. E dreptace, joacă pe orice post la linia de 9 metri și a câștigat o mulțime de trofee pentru vârsta ei. Trofeul de golgheter nu prea mă încântă pe mine.

Numele Târcă îi aduce servicii sau deservicii?

E totuși o povară. Eu încerc să o conving că nu are nicio legătură bagajul său tehnic cu cine am fost eu pe semicerc. Ceea ce mă impresionează e faptul că eu, la vârsta ei, nu dețineam un repertoriu atât de larg de procedee de finalizare. Sorina excelează printr-o serie de procedee extrem de variate. Face săritura fie pe stângul, fie pe dreptul, fie pe ambele picioare.

Ce capitole credeți totuși că ar mai putea să-și îmbunătățească?

E tardiv să spun acum.

O ultimă întrebare. Cine câștigă Campionatul Mondial din Serbia?

Norvegia, chiar dacă au o înclinație spre a-și întineri echipa.

Autor: Andru Nenciu Publicat: 12 Dec. 2013, 13:58 Actualizat: 12 Dec. 2013, 16:23 Handbal
Pe aceeași temă
Cosmina Păsărin, pe plaja de nudiști! Imagini rare cu ea în costumul lui Adam
Cosmina Păsărin, pe plaja de nudiști! Imagini rare cu ea în costumul lui Adam
VIDEO Imagini şocante. Bărbat lovit de o maşină, la câţiva metri de o autospecială care nu intervine
VIDEO Imagini şocante. Bărbat lovit de o maşină, la câţiva metri de o autospecială care nu intervine
Ludovic Orban: Programul teraselor se va prelungi: ”Am avut mai multe solicitări”
Ludovic Orban: Programul teraselor se va prelungi: ”Am avut mai multe solicitări”
Tricouri UNICE in lume pentru FCSB in noul sezon! Echipamente de culoarea ghetii pentru Coman si Man! Aici sunt imaginile
Tricouri UNICE in lume pentru FCSB in noul sezon! Echipamente de culoarea ghetii pentru Coman si Man! Aici sunt imaginile
Aluniţe ce pot duce la cel mai agresiv cancer. Iată cum pot arăta şi la ce să fii atent!
Aluniţe ce pot duce la cel mai agresiv cancer. Iată cum pot arăta şi la ce să fii atent!
Gina Pistol, nud pe marginea piscinei! Pozele pe care Smiley le-ar vrea șterse
Gina Pistol, nud pe marginea piscinei! Pozele pe care Smiley le-ar vrea șterse
Mogul imobiliar din Bucureşti, reţinut pentru că şi-a violat soţia şi a încercat să o omoare
Mogul imobiliar din Bucureşti, reţinut pentru că şi-a violat soţia şi a încercat să o omoare
Înregistrări noi dintre Duduieni! 'Să moară de nu-i scot limba lui Salam și-o tai! De nu-i tai tendoanele, s-ajung lângă Cristofor la cimitir'
Înregistrări noi dintre Duduieni! 'Să moară de nu-i scot limba lui Salam și-o tai! De nu-i tai tendoanele, s-ajung lângă ...
Cel mai DOTAT bărbat din univers. Nimeni nu îl întrece. ''În timpul sexului se transformă în BUMERANG''
Cel mai DOTAT bărbat din univers. Nimeni nu îl întrece. ''În timpul sexului se transformă în BUMERANG''
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
Tatăl lui Emi Pian nu a ajuns la înmormântarea fiului său! Autoritățile nu au aprobat cererea de eliberare din închisoare 
15 August, Sfântă Măria Mare. Calendar ortodox 2020! Ce trebuie să facă toate femeile de Adormirea Maicii Domnului
15 August, Sfântă Măria Mare. Calendar ortodox 2020! Ce trebuie să facă toate femeile de Adormirea Maicii Domnului
Trump, de urgență la spital! A fost internat cu probleme grave, informații de ultimă oră!
Trump, de urgență la spital! A fost internat cu probleme grave, informații de ultimă oră!
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. Nici bogaţii nu se pot ascunde
Dezastrul FĂRĂ PRECEDENT care ne schimbă viaţa radical. Cu ochii după COVID şi după criză, nimeni nu se aştepta. ...
Cauzele colesterolului mărit la adulţi. Nu doar regimul bogat în grăsimi e de vină!
Cauzele colesterolului mărit la adulţi. Nu doar regimul bogat în grăsimi e de vină!
Cu cât se devalorizează Dacia Duster la un an de la achiziție? Este surprinzător!
Cu cât se devalorizează Dacia Duster la un an de la achiziție? Este surprinzător!
Un hoţ a furat ceva din buzunarul unei femei. Când a văzut ce e a vrut să îl pună, șocat, înapoi
Un hoţ a furat ceva din buzunarul unei femei. Când a văzut ce e a vrut să îl pună, șocat, înapoi
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS
Poate fi transmis coronavirusul prin mâncare? Răspunsul OMS
Gabriela Cristea s-a trezit dimineață arătând așa! Fanii au fost îngroziți
Gabriela Cristea s-a trezit dimineață arătând așa! Fanii au fost îngroziți
Scene indecente! Vedeta care a rămas goală pușcă în apă. Ce i-a făcut iubitului
Scene indecente! Vedeta care a rămas goală pușcă în apă. Ce i-a făcut iubitului
Ultimă oră! Soția celui mai dorit cântăreț este însărcinată pentru a treia oară! Cum au făcut cei doi anunțul
Ultimă oră! Soția celui mai dorit cântăreț este însărcinată pentru a treia oară! Cum au făcut cei doi anunțul
Halucinant. Cum explică Orban de ce nu cresc salariile profesorilor: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă
Halucinant. Cum explică Orban de ce nu cresc salariile profesorilor: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu ...
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat numele și l-au aplaudat / PAPARAZZI
Momentul în care sicriul lui Emi Pian a ajuns la cimitir! Oamenii au aruncat cu petale de flori peste mașină, i-au strigat ...
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Jador a dat VESTEA CE MARE! Va avea propria lui emisiune
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
Ultimele zile din viaţa lui Robin Williams
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în sapă de lemn cu întreținerea
Top 5 mașini SCUMPE care nu te aduc în sapă de lemn cu întreținerea
FOTO. Adelina Pestrițu, făcută praf de internauți după apariția în costum de baie! 'Zici că ești bebeluș cu pampers în chiloții ăia'
FOTO. Adelina Pestrițu, făcută praf de internauți după apariția în costum de baie! 'Zici că ești bebeluș cu pampers ...
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul
FOTO. Andreea Bănică, fără lenjerie intimă pe ea! Rochița a lăsat la vedere totul