INTERVIU cu Jakob Vestergaard.** Danezul a descoperit slăbiciunile adversarelor: „Știu cum să o batem pe Györ!”

Redactor:
Marius Hutu
INTERVIU cu Jakob Vestergaard.** Danezul a descoperit slăbiciunile adversarelor:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Jakob Vestergaard (38 ani), antrenorul Oltchimului, a vorbit cu ProSport despre șansele echipei sale în semifinala Ligii Campionilor. Tehnicianul danez consideră că adversara nu e invincibilă și i-a descoperit slăbiciunile

Înainte de a o prelua pe Viborg în 2008, Vestergaard a antrenat naționala feminină a Australiei

Vestergaard este tehnicianul care i-a suflat Györ-ului trofeul Ligii Campionilor din 2009, după ce pierduse manșa tur cu Viborg, acasă, cu 26-24

Jakob Vestergaard, antrenorul care are misiunea de a aduce Liga Campionilor la Vâlcea, este deja un învingător. Aflat pe un teren minat, Oltchim fiind recunoscută pentru faptul că a pus mereu o presiune fantastică asupra tehnicienilor, danezul devine primul străin care rezistă pe banca tehnică a campioanei României un sezon întreg. În cele nouă luni petrecute până acum în România, Vestergaard și-a câștigat în primul rând fanii de partea lui, nordicul bucurându-se de o simpatie de care nu au avut parte nici cei mai titrați antrenori români, Gheorghe Tadici și Radu Voina. De fapt, suporterii își pun speranțe în primul rând în antrenorul danez pentru a depăși Györ-ul în semifinale. El deține deja rețeta succesului, în condițiile în care în urmă cu 3-4 ani a avut o altă echipă mare în mână, Viborg, și a condus-o spre câștigarea trofeului (2009 și 2010). Iar drumul succesului l-a descoperit oarecum repede, din al doilea an de antrenorat, după ce în primul sezon și-a făcut ucenicia pe banca tehnică a naționalei Australiei!

De ce pare, totuși, Vestergaard, un om special? Un răspuns îl vom primi probabil la „dubla” din următoarele zile cu formația maghiară.

Oltchim a început grupa principală cu două înfrângeri, dar a ajuns în cele din urmă în semifinale. Ați sperat că puteți să vă calificați după eșecurile cu Ferencvaros și Krim?
Sincer, nu am avut nicio îndoială că ne vom califica. Înfrângerile au venit în urma faptului că faza grupelor principale este extrem de echilibrată, iar grupa noastră a avut numai echipe foarte puternice. Am știut că vor fi numai meciuri strânse și a fost important că noi am reușit să pierdem la diferențe foarte mici. Asta ne-a dat curaj și am învățat din propriile greșeli. Și uite că am ajuns în semifinale!

Ați avut emoții în meciul cu Zvezda din Rusia, când rusoaicele aveau patru goluri în față și atacul în minutul 35?
Fetele au fost supuse la o mare presiune atunci. A fost important că au rămas calme și s-au concentrat pe ceea ce au avut de făcut. Au rămas fidele planului de joc, care presupunea un meci fizic. Am anticipat că rusoaicele vor avea probleme fizice în ultimul sfert de oră, astfel că am încercat să le obosim în prima repriză. Am atins vârful exact atunci când trebuia, în ultimele 15 minute, și am câștigat. Pot spune că victoria a venit în urma unei doze de noroc, coroborate cu un plan de joc foarte inspirat.

„Am învățat să jucăm sub presiune mai bine decât orice echipă”

Să trecem la meciul cu Györ… Judecând după rezultate, echipa maghiară pare că este perfectă în acest sezon. Are însă și slăbiciuni?
Nu există echipă care să nu aibă și mici slăbiciuni. Este și cazul Györului. Totuși, adversara noastră din semifinale e o echipă puternică, experimentată și bine închegată. Dar am un plan prin care putem să o batem. Din motive tactice, nu-l voi dezvălui acum, ci la momentul jocului!

Pare că v-ați pregătit pentru un meci cu Györ. Bănuim că v-ați așteptat ca, la un moment dat, să întâlniți echipa maghiară…
Înainte de startul sezonului, am prezis că Györ, Larvik, Krim și Oltchim se vor califica în semifinalele Ligii Campionilor. Când am sosit în vară, am încercat să impun echipei un stil de joc suficient de flexibil și de bun pentru a se adapta acestor trei adversari. Eu spun că suntem pregătiți să ne batem de la egal la egal cu orice echipă în acest moment.

Credeți că Györ și Oltchim sunt cele mai puternice echipe din acest sezon sau pot fi incluse și Larvik sau Krim în această categorie?
Cred că toate cele patru echipe au șanse să câștige titlul. Györ și Larvik au avantajul unui lot bine închegat, rezultat al faptului că nu au făcut foarte multe transferuri în ultimii doi ani. Krim și Oltchim compensează prin individualități și pot juca la un nivel foarte înalt.

Cum poate fi surprinsă Györ?
Györ a avut până acum un sezon perfect, cu un singur egal (n.r. 34-34 pe terenul lui Ferencvaros în campionat), astfel că jucătoarele lor sunt foarte încrezătoare în propriile forțe. Dar cred că putem folosi acest lucru în favoarea noastră. Până acum, totul a mers împotriva noastră. Accidentări suferite de jucătoare importante precum Neagu, jucătoare care au plecat de la echipă, probleme financiare… Însă în ultimele patru meciuri, handbalistele s-au motivat și au dat totul. Au jucat patru finale și le-au câștigat pe toate! Din cauza problemelor pe care le-am avut, am învățat să jucăm sub presiune mai bine decât orice echipă. Iar acest lucru poate fi un avantaj enorm pentru noi în semifinala cu Györ!

„Györ nu a putut trece peste presiunea din 2009”

Într-adevăr, jocul Oltchimului a suferit mult în acest sezon, cu multe fluctuații. Din ce cauză s-a întâmplat acest lucru?
Pentru a construi o echipă câștigătoare e nevoie de mult timp. E complet normal pentru o echipă să nu aibă un echilibru în joc în primele luni de la formare. Dar am muncit mult pentru a găsi această stabilitate de care avem nevoie. Totuși, trebuie să fim cinstiți și să recunoaștem că orice echipă comite greșeli. Important e să reducem numărul lor.

În semifinală vă veți întâlni cu spaniolul Ambros Martin, despre care se spune că ar fi unul dintre cei mai buni tineri antrenori din Europa. Cum vedeți duelul cu adversarul dumneavoastră direct?
Nu am jucat niciodată împotriva lui, nici nu îl știu personal. Dar am auzit multe lucruri pozitive despre el și îl respect. Suntem doi antrenori experimentați, iar vârsta (n.r. – Martin, 44 de ani) nu e o problemă. Abia aștept meciul împotriva lui Györ.

Dacă ați putea să transferați o jucătoare de la Györ, care ar fi aceea?
E o întrebare pur speculativă și nu pot să răspund la ea acum. Mă gândesc doar la Oltchim în acest moment.

Care ar fi rezultatul perfect pentru Oltchim în meciul tur?
Să câștigăm meciul ar fi foarte important pentru moral. Dar trebuie să privim jocul în ansamblu. Este o dublă importantă pe care trebuie să o tratăm cu atenție 120 de minute. În 2009, cu Viborg, am câștigat Liga Campionilor în fața lui Györ după ce am pierdut manșa tur pe teren propriu (n.r. 24-26) și ne-am impus la Veszprem (n.r. 26-23).
În opinia mea, Györ nu a putut să treacă peste presiunea de a fi favorită. Ca să concluzionez, pentru mine nu contează numărul de goluri în plus sau în minus din primul tur. Ar fi frumos să câștigăm la multe goluri, dar echipele sunt echilibrate și e foarte greu. Trebuie să fim atenți la orice detaliu.

În 2011, Vestergaard a avut o experiență și cu o echipă masculină, Aalborg, dar cele două părți s-au despărțit după nicio lună

Vestergaard este al patrulea antrenot străin la Oltchim în ultimii cinci ani. El este primul care rezistă un sezon întreg. Rimanic a stat la Vâlcea cinci luni, Peter Kovacs – 7 luni, iar Anja Andersen – o lună și 3 zile

Campioana României va ajunge de joi în București, când va efectua și primul antrenament. Györ va sosi în capitală vineri

„Oltchim e ca Viborg în 2010”

*Antrenorul danez nu‑și mai permite să piardă nicio jucătoare și este precaut la antrenamente

Oltchim mai are în lot doar 13 jucătoare. E posibil ca o echipă să câștige Liga cu atât de puține jucătoare?
E o întrebare foarte bună! Desigur, mi-ar plăcea să am mai multe jucătoare în lot, dar e normal să mă descurc cu ceea ce am la dispoziție. Suntem vulnerabili în acest moment și nu ne mai putem permite accidentări. Trebuie să avem grijă de jucătoare și să nu le forțăm la antrenamente. Problema apare la antrenamente. Cu doar 8-9 jucătoare valide, e foarte greu să avem ședințe de pregătire de calitate. Suntem atenți să jonglăm cu intensitatea antrenamentelor, pentru că e nevoie de viteză și calitate înainte de meciul cu Györ.

Care sunt diferențele dintre Viborgul din 2010, echipa care a câștigat Liga, și Oltchimul din acest an? Care sunt șansele echipei vâlcene la câștigarea competiției?
Este aproape imposibil să compari două echipe din generații diferite. Probabil că unica diferență între Oltchim și Viborg e faptul că echipa pe care o antrenez are multe jucătoare noi. O asemănare importantă este că înainte de a câștiga Liga Campionilor, Viborg a avut un parcurs slab în competiție. E important să acumulezi experiență și să înveți să joci într-o competiție importantă. În cele din urmă, Viborg a câștigat două Ligi consecutive. Sper ca și Oltchimul să reușească acest lucru.

„Să vin în România a fost printre cele mai grele decizii pe care le-am luat în viața mea”

*Vestergaard consideră deja experiența de la Oltchim ca pe una pozitivă

Ce părere v-ați format despre România după nouă luni la Râmnicu Vâlcea? E cum v-ați imaginat sau total diferit?
Decizia de a veni în România este, fără îndoială, una dintre cele mai grele pe care a trebuit să le iau în viața mea. Dar vreau să vă spun că nu regret nicio secundă! Este o experiență pozitivă pentru mine. Iubesc țara, oamenii și atmosfera de aici. Oamenii sunt foarte deschiși, implicați în ceea ce fac și foarte, foarte dedicați.

Care e cel mai surprinzător lucru pe care l-ați întâlnit în România?
Înainte să vin aici, știam că suporterii vâlceni sunt foarte dedicați echipei. Dar m-a surprins foarte mult să văd că Oltchim are fani peste tot în România. Oriunde mergem, umplem sălile, întâlnim mulți suporteri care ne iubesc. Pasiunea și dragostea pentru Oltchim e incredibilă, nu am văzut așa ceva nicăieri!

Dacă tot vorbim de fani, ei nu au avut niciodată mai multă încredere într-un antrenor al Oltchimului, indiferent că el s-a numit Gheorghe Tadici sau Radu Voina….
Mă onorează acest lucru și mă simt fantastic aici! Am observat că ei ne susțin chiar și când jucăm prost. Am încredere mare că la meciul cu Györ de sâmbătă va fi o atmosferă epică, chiar dacă meciul se va juca la București.

În „Polivalenta” bucureșteană ați câștigat și Liga Campionilor cu Viborg în 2010. Vă trezește amintiri plăcute sala în care veți juca cu Györ?
Să câștig Liga Campionilor a fost senzațional. Normal că îmi trezește amintiri frumoase sala din București. Sper la o victorie și cu Oltchim, dar cred că echipa care va merge în finală în acest an se va decide în manșa retur, de la Veszprem.

Știați că sunteți singurul antrenor străin care a rezistat un întreg sezon la Vâlcea?
Nu, nu mi-am dat seama de acest lucru.

Cum a gestionat Jakob Vestergaard cele mai dificile momente

E o performanță cu atât mai mare cu cât clubul s-a confruntat cu mari probleme. Cum ați gestionat situația?
În viață m-am ghidat după un principiu cât se poate de clar: „Nu te îngrijora despre lucruri pe care nu poți să le schimbi cu mâna ta”. Eu am putut controla doar partea strict handbalistică de la Oltchim, deci m-am concentrat pe acest lucru.
V-ați gândit că echipa s-ar putea desființa din cauza problemelor financiare?
Niciodată! Am totală încredere în managementul clubului, unul care a dovedit de multe ori că este profesionist.

Ieri s-au mai scos la vânzare 200 de tichete, după ce au fost refuzate de clienții care le-au comandat online cu ramburs. Acestea se distribuie pe www.myticket.ro și în magazinele Diverta

10 victorii a obținut Vestergaard cu Oltchim în Liga Campionilo

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele