HCM Constanţa riscă să devină un nou caz Oltchim. Campioana României la handbal masculin se confruntă cu probleme financiare

29 iul 2014 11511 afişări Handbal
HCM Constanţa riscă să devină un nou caz Oltchim. Campioana României la handbal masculin se confruntă cu probleme financiare
  • HCM Constanţa nu a mai putut accesa o sumă de bani aprobată în martie de Consiliul Judeţean Constanţa, aproximativ 4 milioane de lei (în jur de 900.000 de euro), aceasta fiind blocată de Curtea de Conturi.
  • Campioana României şi-a anulat un cantonament în Serbia, iar ultima şansă pentru salvare o reprezintă Primăria Constanţa

HCM Constanţa trece prin cele mai delicate momente din istoria clubului, fiind chiar la un pas ca echipă să se destrame. În aceste zile, campioana României ar fi trebuit să se afle într-un cantonament în Serbia, însă pentru că oficilii clubului nu au avut banii la dispoziţie pentru deplasare, acţiunea a fost anulată. Mai mult, jucătorii sunt neplătiţi de câteva luni (sunt voci care susţin că nu s-au mai plătit salariile patru luni), iar răbdarea lor pare să fi ajuns la limită. "Singurea mea bucurie şi mulţumire în acest moment este că avem în echipă băieţi de caracter. Echipa este într-un moment greu, dar ei au înţeles stuaţia şi au rămas pe loc", a comentat Ali Nurhan, preşedintele echipei HCM Constanţa.

Campioana României a intrat într-un impas financiar după ce preşedintele Consiliului de Administraţie, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii DNA în trei dosare penale. "N-are nicio legătură acest aspect cu situaţia echipei de handbal. Noi aveam bugetul aprobat de Cosiliul Judeţean, dar n-am mai putut să-l accesăm. Curtea de Conturi ne-a obligat să accesăm fondurile doar prin Legea 350 care este pentru orice, dar nu pentru sportul de performanţă", a declarat Ali Nurhan. Mai mult, Curtea de Conturi a cerut Consiliului Judeţean Constanţa să solicite restituirea fondurilor acordate sportului de performanţă.

Legea 350 reglementează finanţări pe proiecte mici, pentru sportul de masă

La începutul acestui an, Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat acordarea unor finanţări nerambursabile pentru susţinerea sportului de performanţă în valoarea de 11.350.000 de lei, adică aproximativ 2,5 milioane de euro. Cea mai mare sumă urma să revină echipei HCM Constanţa - 4 milioane de lei, având în vedere obiectivele de performanţă, atacarea turneului Final 4 al Cupei EHF în primăvară şi grupele Champions League în toamnă. Nu însă doar HCM Constanţa este afectată de blocarea fondurilor la CJ Constanţa, ci şi celelalte echipe importante din oraş. Tomis Constanţa, campioana României la volei masculin, avea alocat 1,6 milioane de lei, Farul (rugby) - 2,6 milioane de lei, Farul (baschet) - 700.000  de lei, Tomis (volei feminin) - 1.400.000 de lei, Neptun (handbal feminin) - 700.000 de lei.

Conform unor surse, HCM Constanţa ar avea nevoie urgent de aproximativ 400.000 de euro pentru a debloca situaţia. "Speranţa noastră este Primăria Constanţa, să ne aprobe o suplimentare de buget. Altfel, putem deveni un nou caz Oltchim. Sponsorii fug când aud de HCM Constanţa. Toată lumea e speriată de DNA. De 24 de ani nu s-a gândit încă o lege a sponsorizării. În Germania, că tot dăm comparaţii, se fac licitaţii de sponsori, la noi le este frică să vină lângă o activitate sportivă. Cert este că avem nevoie cât mai urgent de bani, nu ştiu cât mai suportă şi băieţii", a mai spus Ali Nurhan.

HCM Constanţa se află într-o situaţie critică tocmai într-un moment în care a realizat patru transferuri foarte importante pentru viitoarea stagiune. Pentru o comportare la cel mai înalt nivel în Champions League, campioana României l-a achiziţionat pe Goran Bogunovic (Flensburg), Humet (Istres), Rakcevik, pivotul naţionalei Muntenegru şi Kedzo, un inter dreapta de la Metalurg Skopje.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.