HCM Baia Mare va suferi transformări majore în această vară. Cătălin Cherecheș a dat răspunsurile în privința viitorului echipei. Tone Tiselj va plăti cu funcția pierderea campionatului!

Redactor:
Marius Hutu
HCM Baia Mare va suferi transformări majore în această vară. Cătălin Cherecheș a dat răspunsurile în privința viitorului echipei. Tone Tiselj va plăti cu funcția pierderea campionatului!
  • Publicat:
  • Actualizat:

HCM Baia Mare a ratat cel mai important obiectiv al sezonului, titlul de campioană, astfel că la echipă se anunță o perioadă furtunoasă. Clubul maramureșean se va despărți, probabil, de antrenorul Tone Tiselj, dar și de jucătoarele străine.

Sferturi de finală în Liga Campionilor, Cupa României și locul 2 în Liga Națională! Acesta este bilanțul cu care a încheiat HCM Baia Mare sezonul 2014-2015, unul care pare OK la prima vedere pentru un spectator. Dar rezultatele nu sunt nici pe departe mulțumitoare, în raport cu investițiile făcute în acest sezon, buget de peste 1,5 milioane de euro. Echipa băimăreană și-a fixat ca target calificarea în turneul Final 4 al Ligii Campionilor și un nou titlu de campioană a României.

Dacă în privința parcursului în cupele europene se mai poate trece cu vederea, ținând cont de faptul că HCM și-a propus să dea lovitura din prima, fără a avea în spate o experiență care pare absolut necesară la acest nivel, în schimb, eșecul suferit în fața echipei CSM București în Liga Națională (0-2 la „general” în finală) este greu de digerat.

  • Avantajele echipei din Baia Mare pe care nu le-a fructificat. Lovitura de grație, delegarea unui cuplu de arbitri din Constanța

HCM și CSM au pornit de pe poziții aproximativ egale, ca și raport de forțe, bani cheltuiți. În timpul sezonului regular, Baia Mare a dat însă senzația că are sub control bătălia cu rivala din Capitală, chiar și în condițiile în care a fost avantajată de celebrul caz „Ecusoanele”. Conform specialiștilor, a avut un lot mai echilibrat, meciuri mai tari în picioare și relații mai bune, aspecte care contează într-o bătălie dusă la baionetă!

În final, Baia Mare nu a reușit totuși să-și fructifice aceste avantaje. Din contră, a fost dominată la aceste capitole. Banca mai lungă a celor de la HCM nu a putut răsturna centrul de greutate al CSM, trioul Torstensson – Rodrigues – Pessoa, la care s-a adăugat Carmen Martin. Formația din Capitală s-a pregătit tot sezonul pentru această finală cu Baia Mare și a fost mai proaspătă decât adversara, dar și mai motivată, mai „flămândă” să pună mâna pe trofeu. Nu în ultimul rând, conducerea HCM a primit o lovitură de grație, arbitri din Constanța în propriul fief! Având în vedere episodul de la Cupa României – masculin cu HCM Constanța, pentru oamenii din handbal a devenit clar faptul că arbitrajul va fi la sânge în această partidă! Lucru care s-a și întâmplat, având în vedere că Moldoveanu și Georgescu nu au acordat deloc acel procent de 5% gazdelor, pe care se tot bate moneda în general.

Înfrângerea în fața rivalei CSM București este echivalentă practic cu un eșec pe întreg sezonul 2014-2015. Cu siguranță că deznodământul nu i-a căzut deloc bine primarului Cătălin Cherecheș, care a și plecat marți seara după jocul fetelor, nu a mai stat nici la premiere, dar nici la partida Minaur – CSM, în urma căreia băimărenii aveau toate șansele să sărbătorească. Eșecul fetelor a fost mult prea dureros!

  • Cherecheș a dat răspunsul încă din aprilie, o echipă cu jucătoare din România

Acum, mulți se întreabă ce se va întâmpla cu HCM Baia Mare, în condițiile în care nu are garantat locul în grupele Champions League. Se va merge pe același proiect, unul care a părut mult prea pompos în raport cu ce au jucat anumite vedete aduse în vara trecută?

Din informațiile ProSport, în sânul fostei campioane se vor produce câteva schimbări majore. De fapt, tonul a fost dat chiar după eliminarea echipei din sferturile Ligii Campionilor.

„Vom merge pe un proiect de consolidare al handbalului românesc, de a genera performanțe în viitor. Scopul în sine este să facem o echipă care să aducă cel mai mare aport la echipele naționale. După care, putem să ne reorientăm doar către vârfuri. De altfel, de la anul o invităm în acest proiect și pe Cristina Neagu, de ce să nu ne aducem valorile în țară?„, a susținut atunci pentru ProSport primarul Cătălin Cherecheș.

Coroborată cu o altă declarație e edilului șef – „am vorbit cu domnul profesor Tadici, pe care eram puțin supărat în urmă cu un an. Critica faptul că sunt foarte multe jucătoare străine la HCM Baia Mare și la CSM București. Astăzi, văzând menirea unei echipe, încep să îi dau dreptate. Vulnerabilizăm generații de jucătoare tinere, pe care le ținem pe băncile de rezervă, pentru că avem mofturi de moment, de a câștiga o cupă, un titlu. A venit momentul să reglăm foarte drastic acest aspect. Propun limitarea numărului de jucătoare străine la maximum trei în teren în același timp, în Liga Națională. Cine are un proiect la nivel european, poate folosi oricâte fete din afara țării în cupele europene. Riscăm să îngropăm o generație de aur a României de dragul de a câștiga ceva pe moment. Și de fapt nici nu câștigăm, întrucât un proiect solid se consolidează pe parcursul mai multor ani” – de fapt răspunsul l-am avut chiar din aprilie.

  • Jucătoarele străine vor pleca

Acum, după eșecul din Liga Națională, toate aceste afirmații oferă dimensiunea proiectului HCM începând din această vară. HCM Baia Mare se va axa pe jucătoare din România, lucru evidențiat și în ultimele jocuri oficiale. Tone Tiselj a evoluat cu 4-5 chiar și 6 jucătoare din țară în același timp în teren, lucru care nu se întâmpla, spre exemplu, înaintea eliminării din sferturile de finală ale Ligii Campionilor.

De altfel, informații, conform cărora, HCM se va despărți de străine la sfârșitul sezonului s-au tot vehiculat în ultimele săptămâni. În privința jucătoarelor Herrem și Do Nascimento au venit semnale din partea soților de la Minaur, Chavez, respectiv Stegavik, care au și oferit niște răspunsuri în acest sens. Primul că intenționează să se retragă, deci semn că va pleca, iar norvegianul nu a știut ce să spună atunci când a fost întrebat dacă va continua la Minaur: „Depinde și de Camilla!”. Iar extrema stângă a oferit câteva idei în acest sens în interviurile pe care le-a acordat în presa norvegiană în timpul sezonului, cea mai relevantă fiind faptul că nu s-a acomodat la stilul de viață din România.

Makeeva, Davydenko, Lobach (care intenționează să rămână însărcinată) sunt alte jucătoare care au anunțat din timp conducerea că au alte planuri din vară.

Înainte de a se clarifica situația jucătoarelor străine probabil că vom avea un răspuns oficial în privința antrenorului sloven Tone Tiselj. În vestiarul echipei HCM nu a fost liniște în ultimele săptămâni, „vinovat” fiind și tehnicianul, care a impus un regim spartan, dar mai ales a făcut diferențe între jucătoare. Surse ProSport au susținut că anumite jucătoare, cele favorite, erau încurajate și când greșeau, pe când altele erau scoase mereu din teren la primele erori!

Tone Tiselj va plăti, foarte probabil, cu funcția, așa cum se întâmplă de regulă când un obiectiv se ratează, adică antrenorul este principalul responsabil. Probabil că HCM va reveni la o variantă autohtonă. Adică în ton cu proiectul!

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Adio, Real Madrid! I-a spus „nu” lui Florentino Perez și pleacă la finalul sezonului
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o companie a familiei conducătoare din Emirate
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma uriaşă e plătită de o…
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici în cazul reluării negocierilor de pace
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen