HCM Baia Mare a capitulat! Aurelian Roşca a plecat cu numai 11 fete la returul cu Buducnost în "sferturile" Ligii Campionilor. Memoriile s-au înmulţit la FRH. Cum ar supravieţui Baia Mare în prima ligă

8 apr 2016 10529 afişări Handbal
HCM Baia Mare a capitulat! Aurelian Roşca a plecat cu numai 11 fete la returul cu Buducnost în "sferturile" Ligii Campionilor. Memoriile s-au înmulţit la FRH. Cum ar supravieţui Baia Mare în prima ligă

HCM Baia Mare susţine la sfârşitul acestei săptămâni (duminică, ora 20:00) ultimul meci mare, cel puţin în această perioadă, partida retur cu Buducnost în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Un fel de a spune "meci mare" având în vedere renumele adversarei şi nivelul la care se desfăşoară, întrucât fosta campioană a României a capitulat! Antrenorul Aurelian Roşca a plecat vineri dimineaţă la Podgorica cu numai 11 handbaliste! Iar cei aproximativ 1.000 de kilometri sunt parcurşi ... cu autocarul, un drum Baia Mare - Podgorica nefiind departe ca distanţă de unul între Bucureşti şi Viena.

  • Partida retur Buducnost Podgorica - HCM Baia Mare va începe de la scorul de 29-24 pentru deţinătoarea Ligii Campionilor.

Pe lângă mai vechile absenţe ale Adrianei Nechita (va lipsi o perioadă mai lungă), Melinda Geiger şi Gabriella Szucs, pe lista jucătoarelor indisponibile au mai apărut trei nume: Allison Pineau, Paula Ungureanu şi Ana Maria Tănăsie, toate accidentate. Astfel, staff-ul tehnic va miza în "Moraca" pe următoarea echipă: Munteanu, Dumanska - portari; Ardean, Abbingh, Perianu, Preda, Marin, Vizitiu, Do Nascimento, Tătar, Jezic.

Este evident că Baia Mare nu mai emite nicio pretenţie în Liga Campionilor, principala grijă, dacă mai există aşa ceva din partea autorităţilor, fiind supravieţuirea. Pe masa Federaţiei Române de Handbal au ajuns în ultima perioadă mai multe memorii ale handbalistelor, prin care s-a solicitat plata salariilor.

Încă de la începutul acestui an, în Baia Mare s-a marşat pe ideea că actualul HCM va fi desfiinţat, iar în locul actualei grupări va apărea un al club al Primăriei, de drept public - CS Minaur. Doar că locul în Liga Naţională va fi asigurat numai dacă noua entitate va prelua şi "pasivul" în ceea ce priveşte salariile jucătoarelor.  Ce spune regulamentul:

Practic, prin introducerea memoriilor la Federaţia Română de Handbal au încercat să-şi ia o marjă de siguranţă că îşi vor recupera salariile neplătite între 3 şi 5 luni, plecând de la ideea că Baia Mare va dori să aibă în continuare echipă în Liga Naţională. În luna februarie, când situaţia clubului era deja explozivă, primarul Cătălin Cherecheş declara: „Preluăm noi, Municipiul, până la finalul sezonului tot ce înseamnă managementul, organizarea celor 2 echipe printr-un contract de asociere cu câteva obiective. Unul este păstrarea echipei de băieţi în Liga Naţională, iar altul este poziţionarea cu fetele pe locurile 1-2, care să ne permită accederea din nou în Liga Campionilor. Un alt obiectiv este crearea premiselor financiare, asta înseamnă ca jucătorii şi jucătoarele să aibă toate salariile plătite la zi până la momentul finalizării transferurilor (n.r. Trecerea echipelor de la HCM la CS Minaur – clubul de drept public)”.

HCM Baia Mare nu va mai rezista, chiar Primăria introducând o acţiune în instanţă de executare silită a clubului. Handbalul din localitate va avea astfel continuitate la nivelul Ligii Naţionale doar dacă vor fi achitate datoriile către jucătoare. Sau mai există varianta ca noul club de drept public CS Minaur să accepte blocarea transferurilor până la plata restanţelor, dar în acest caz trebuie să le convingă pe majoritatea handbalistelor aflate sub contract cu HCM să semneze noi angajamente. Câteva handbaliste şi-au anunţat deja plecarea la alte cluburi.

Dacă nu se vor îndeplini aceste criterii, atunci Baia Mare va fi nevoită să înceapă de la zero, din liga secundă, urmând acelaşi model al Constanţei, care după un an de Divizia A se pregăteşte să revină în Liga Naţională cu un alt club.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.